Connect with us

Γαστρονομία

Ο ΕΟΣ Σάμου και η chef Ντίνα Νικολάου προτείνουν για το τραπέζι μας!

Μία υπέροχη συνταγή: Τερίνα κοτόπουλου με cranberries και Samos Anthemis.

Τα Χριστούγεννα έφυγαν αλλά οι μαζώξεις με παρέα στο σπίτι, καλά κρατούν. Η διεθνούς φήμης chef Ντίνα Νικολάου και ο ΕΟΣ Σάμου δημιουργούν μία καταπληκτική συνταγή για να ενθουσιάσετε τους φίλους σας. Τερίνα κοτόπουλου με cranberries, ζυμωμένο με υπέροχο Samos Anthemis του ΕΟΣ Σάμου.

Παλαιωμένο επί 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια, τo Samos Anthemis είναι ένας εξαιρετικός επιδόρπιος οίνος. Έχει βαθύ καραμελένιο χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού. Διαθέτει ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα. Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα του μοσχάτου, συνδυασμένη απολαυστικά με τα πλούσια αρώματα της παλαίωσης. Ταιριάζει εξαιρετικά με δημιουργίες υψηλής ζαχαροπλαστικής που έχουν έντονα γλυκό χαρακτήρα και αρωματική πολυπλοκότητα. Ακόμη, με γλυκά ταψιού, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, τάρτες και γλυκά με ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων, φουά γκρα με γλυκό κυδώνι ή σύκο, χειροποίητο παγωτό. Σκέτο, μετά το τέλος του δείπνου, συνοδεύει απολαυστικά ένα ελαφρύ πούρο. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 12-14ο C.

Η γαστρονομική τέχνη της Ντίνας Νικολάου και τα μοναδικά φρουτώδη και ανθώδη αρώματα του Samos Anthemis συνδυάζονται απολαυστικά, οπότε, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι αυτή η καταπληκτική συνταγή. Τολμήστε τη, για να κάνετε «ιδιαίτερη» την κάθε στιγμή με την παρέα σας.

Παραθέτουμε παρακάτω αναλυτικά τη συνταγή:

Τερίνα κοτόπουλου με cranberries

Προετοιμασία: 30´
Ψήσιμο: 60´-70´
Ποσότητα: 4-6 μερίδες

Υλικά
1½ κιλό κιμά από κοτόπουλο
200 ml Samos Anthemis
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σκόνη
1 πρέζα μπαχάρι, σκόνη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
50 γρ. cranberries
100 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγιού φουντούκια, καβουρντισμένα και χοντροσπασμένα
8-10 φέτες μπέικον
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά κοτόπουλου, το κρεμμύδι, τα αυγά, το κόλιανδρο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το κρασί Samos Anthemis. Ζυμώνουμε καλά, για 5-6 λεπτά, βρέχοντας τακτικά τα χέρια μας στο κρασί, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη.
Λαδώνουμε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και στρώνουμε τις φέτες μπέικον, φροντίζοντας να εξέχουν αρκετά από τα πλαϊνά της φόρμας. Αδειάζουμε το πρώτο τέταρτο του κιμά και ισιώνουμε με τα χέρια μας. Σκορπίζουμε τα κομμάτια του λουκάνικου και τα απλώνουμε σε όλη στην επιφάνεια. Σκεπάζουμε και πάλι με κιμά και πιέζουμε καλά με τα χέρια. Ρίχνουμε τα cranberries και ξανά μια στρώση κιμά κι από πάνω τα καβουρδισμένα φουντούκια. Τελειώνουμε με την τελευταία στρώση του κιμά και πιέζουμε καλά με τα χέρια. Κλείνουμε την τερίνα, γυρίζοντας τις φέτες μπέικον που εξέχουν από τη φόρμα.
Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και από πάνω τοποθετούμε αλουμινόχαρτο και σκεπάζουμε ολόκληρη τη φόρμα με αυτό.
Βάζουμε τη φόρμα σε ένα μεγάλο βαθύ ταψί στο οποίο ρίχνουμε καυτό νερό ώστε η στάθμη να φτάσει μέχρι τη μέση της φόρμας (φτιάχνουμε δηλαδή ένα μπεν μαρί φούρνου). Βάζουμε το ταψί με τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 60-70 λεπτά. 
Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο, ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε φέτες.
Σερβίρουμε αμέσως.

Για περισσότερες συνταγές της chef Ντίνας Νικολάου, επισκεφθείτε το site: https://dinanikolaou.gr/

Συνταγές

Κριθαρότο γαρίδας με λεμονόχορτο

Μια γευστική δημιουργία που γίνεται εύκολα και είναι από όλους καλοδεχούμενη. Οι φρέσκες γαρίδες κάνουν τη διαφορά … Το σίγουρο είναι ότι είναι ένα πιάτο που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Χρόνος παρασκευής: 25 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες

440 γρ. κριθαράκι

50 ml. ελαιόλαδο

1 καρότο μικρό, κομμένο σε καρέ

1 μεγάλο κρεμμύδι μικρό, κομμένο σε καρέ

1 σκελίδα σκόρδου, κομμένο σε καρέ

100 ml λευκό κρασί ξηρό

400 γρ. τριμμένες ντομάτες

1 φινόκιο μικρό,  κομμένο σε καρέ

100 γρ  λεμονόχορτο

1 ½  λίτρο μπισκ γαρίδας

Μισό λίτρο ζωμό λαχανικών

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

20 γρ. κόλιανδρο

6 κ.σ.  τυρί “Σαν Μιχάλη”

3 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά με τις γαρίδες για 3 λεπτά.

Αποσύρουμε τις γαρίδες και τις κρατάμε ζεστές σε ένα σκεπασμένο σκεύος.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Βάζουμε τις ντομάτες στο τηγάνι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά προσθέτοντας σιγά σιγά τους ζωμούς.

Προσθέτουμε το κριθαράκι και βράζουμε για 12 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα, για να μην πιάσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με το τυρί, το βούτυρο προσθέτουμε τον κόλινδρο, το λεμονόχορτο και αν χρειαστεί ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι ανακατεύουμε ελαφρά.

Τέλος, βάζουμε το ξύσμα από 1 πορτοκάλι και σερβίρουμε σε 2 λεπτά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Flan Parisien

Mια γλυκιά δημιουργία της ταλαντούχας Νικολέτας Τσαλίκη, που είναι Pastry chef και συνιδιοκτήτρια του νέου εστιατορίου ΑΜΕΝ, που μόλις σε ένα μήνα έχει γίνει word-of-mouth στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας.

Yλικά για 4 άτομα

580 ml. γάλα πλήρες 3,5%

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

45 γρ. κορν φλάουρ

200 γρ αυγά φρέσκα

10 γρ. βανίλια

1 πρέζα αλάτι

Για τα φύλλα

4 κομμάτια φύλλα κρούστας με ελαιόλαδο

Ζάχαρη κρυσταλλική

Βούτυρο

Kανέλα Κεϋλάνης, προαιρετικά


Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματά της.

Σε ένα μπολ βάζουμε το κόρν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κρέμα γάλακτος να ομογενοποιηθεί ανακατεύοντας ελαφρά.

Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε.

Ενσωματώνουμε το μείγμα της κρέμας και αυγών σιγά σιγά στο γάλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να έχουμε μια πλούσια κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το φύλλο κρούστας

Σε μια μεταλλική φόρμα απλώνουμε το φύλλο κρούστας, έπειτα το πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και το ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα 3 φύλλα και τελειώνουμε μόνο με βούτυρο στην τελική στρώση.

Έπειτα αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα, πρέπει να φτάνει 1 εκατοστό κάτω από το χείλος.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη.

Διακοσμούμε με αρωματικά κλαράκια και κανέλα προαιρετικά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Διατροφικό Ταξίδι στην Ελλάδα

Η Ελλάδα εκτός από τα όμορφα τοπία της κρύβει και πολλούς γαστρονομικούς θησαυρούς. Σε κάθε γωνιά της μπορεί κανείς να απολαύσει τα τοπικά προϊόντα και να γευτεί τα παραδοσιακά πιάτα της.

Μέσα στα χρόνια, έχω επισκεφθεί και γευτεί από η κουζίνα αρκετών πόλεων της Ελλάδας, για αυτό κατέγραψα εν συντομεία τις διατροφικές επιλογές των κατοίκων των περιοχών στις οποίες βρέθηκα, αλλά και από αυτές που δεν έχω βρεθεί (ακόμη!).

Προβολή

Σας τις παραθέτω ώστε να πάρετε και εσείς μια γεύση από αυτό το Διατροφικό Ταξίδι!

Βέροια

Τοπικά προϊόντα

Η Βέροια λόγω του μικροκλίματος της παράγει πολλά τοπικά προιόντα όπως φρούτα και συγκεκριμένα ροδάκινα, βραβευμένα κρασιά, τυρί, μοσχάρι και άλλα. Ενώ παλαιότερα παρήγαγε άφθονο σουσάμι, σουσαμέλαιο και ταχίνι.

Παραδοσιακό πιάτο

Παραδοσιακό της πιάτο αποτελεί ένα πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία φαγητό, ο φασουλονταβάς, δηλαδή φασόλια μαγειρεμένα στον νταβά, ένα χαρακτηριστικό σκεύος.

Γλυκό

Φυσικά δεν λείπει και το γλυκό που δεν είναι άλλο από το φημισμένο ρεβανί.

Σύρος

Η Σύρος είναι ένα νησί με πλούσια γαστρονομία. Η κουζίνα της συνδυάζει διαφορετικές ομάδες τροφίμων όπως φρούτα με χαρακτηριστικό το φραγκόσυκο, λαχανικά αλλά και κρέατα και γαλακτοκομικά.

Τοπικά προϊόντα

Από τα γαλακτοκομικά ξεχωρίζει το Π.Ο.Π Σαν Μιχάλη το οποίο είναι κίτρινο τυρί που παράγεται από αγελαδινό γάλα.

Από τα πιο διάσημα προιόντα του νησιού είναι τα λουκούμια και οι χαλβαδόπιτες, ενώ ιδανική επιλογή για σνακ αποτελούν οι παστελαριές της Σύρου δηλαδή αποξηραμένα σύκα με καρύδια.

Αλεξανδρούπολη

Η κουζίνα της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς κατά τη διάρκεια του χρόνου έχει ενσωματώσει υλικά και συνήθειες τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση.

Πίτες

Την τιμητική τους έχουν οι πίτες, όπως η σουσαμόπιτα, η σαρακατσάνικη τυρόπιτα και η μηλίνα που είναι επίσης τυρόπιτα.

Μαγειρική

Τα φρούτα συμπεριλαμβάνονται αρκετά στα αλεξανδρουπολίτικα μαγειρέματα κυρίως μαζί με κρέας, το ίδιο και τα λαχανικά. Ενώ δεν λείπει και το ψάρι καθώς η περιοχή ενδείκνυται για ψάρεμα λόγω της παραθαλάσσιας θέσης της.

Ζάκυνθος

Η Ζακυνθινή κουζίνα βασίζεται κυρίως στη μεσογειακή. Η επίδραση της ιταλικής κουζίνας είναι δεδομένη. Υλικά όπως το ελαιόλαδο, η ντομάτα, το σκόρδο, το λεμόνι και τα αρωματικά χόρτα κυριαρχούν.

Παραδοσιακά πιάτα

Το πιο χαρακτηριστικό ζακυνθινό πιάτο είναι το λεγόμενο ¨σάρτσα¨, ένα φαγητό κατσαρόλας από κρέας βοδινό ή μοσχαρίσιο. Ακόμα ένα ιδιαίτερο πιάτο είναι το σκορδοστούμπι το οποίο φτιάχνεται κυρίως από μελιτζάνες και πολύ σκόρδο.

Γλυκό

Ενώ, τo παραδοσιακό γλυκό τους το μαντολάτο που συντίθεται από αμύγδαλα, μέλι, λίγη ζάχαρη και ασπράδι αυγού αποτελεί μια θρεπτική επιλογή για σνακ.

Κομοτηνή

Η τοπική κουζίνα της Κομοτηνής αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα γαστρονομικών παραδόσεων.

Παραδοσιακά πιάτα

Κάποια από τα πιο φημισμένα πιάτα είναι η μπάμπω που τρώγεται τα Χριστούγεννα και συμπεριλαμβάνει εντόσθια και κιμά, το τας κεμπάπ, το χοιρινό με τουρσί και τα μαντί που είναι ραβιόλια γεμιστά με κιμά.

Τοπικά προϊόντα

Η Κομοτηνή είναι πλούσια επίσης σε τοπικά προϊόντα. Ονομαστά είναι ο παστουρμάς, ο καβουρμάς και τα λουκάνικα της Καππαδοκικής κουζίνας καθώς επίσης και τα στραγάλια Κομοτηνής τα οποία συναντώνται σε ποικίλες γεύσεις.

Γλυκά

Όσον αφορά τα γλυκά κυριαρχούν τα ανατολίτικα με το πιο διάσημο το σουτζούκ λουκούμ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ : https://www.mednutrition.gr

Continue Reading

Trending