Connect with us

Διατροφή

Πρωινό: Πως επιτυγχάνεται να είναι Πλήρες και Θρεπτικό;

«Tο πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Είμαι σίγουρος ότι έχεις ξανακούσει αυτή την φράση.

Συχνά αναφέρομαι στη διαιτολογική μου πράξη για την σημασία του πρωινού ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, ο μέσος Έλληνας δυσκολεύεται να εντάξει στις συνήθειες του το πρωινό. Αυτό συμβαίνει επειδή τρώει αργά το τελευταίο γεύμα της ημέρας, το οποίο είναι συνήθως μεγάλο ή «ακόμη μεγαλύτερο» επειδή παραγγέλνει απέξω, είτε επειδή βιάζεται να φύγει από το σπίτι του το πρωί για να μην αργήσει στη δουλειά.

Κατέβασε ΔΩΡΕΑΝ ένα EBOOK σύμμαχο για τη μείωση του σωματικού σου βάρους

Οι Συνήθειες χτίζονται από Μικρή Ηλικία!

Παρόλο που το πρωινό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής, στην Ελλάδα δεν είμαστε πολύ συνηθισμένοι στην έννοια αυτού του γεύματος.

1 στα 4 παιδιά και εφήβους ηλικίας 8-17 ετών παραλείπει το πρωινό του γεύμα και κυρίως αυτό παρατηρείται στα κορίτσια της ηλικίας αυτής

Η «κακή ημέρα» από το Πρωινό φαίνεται

Επιπλέον, η παράλειψη του πρωινού σχετίζεται με έναν γενικότερα ανθυγιεινό και μη ισορροπημένο τρόπο ζωής, όπως η συχνή κατανάλωση fast food, ο καθιστικός τρόπος ζωής, ο αυξημένος χρόνος επί οθόνης και η έλλειψη επαρκούς ύπνου.

Πάμε να δούμε τα στατιστικά… για τους Ενήλικες

Αναφορικά με τους ενήλικες, επίσης τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Για πάνω από 1 στους 5 ενήλικες, το πρωινό δεν αποτελεί μέρος της καθημερινότητας.

Ομοίως, η παράλειψη του πρωινού συνδέεται με συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η απουσία φυσικής δραστηριότητας και η κατανάλωση του μεγαλύτερου μέρους των ημερήσιων θερμίδων το βράδυ.  

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και πως μπορείς να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου, συνέχισε να διαβάζεις αυτόν τον οδηγό.

Prwino Ti Einai Diaitologos Papachristos

Πώς ορίζεται ένα Πλήρες και Θρεπτικό Πρωινό;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ξεκάθαρος ορισμός και η βιβλιογραφία ποικίλει σχετικά με αυτό, δυσχεραίνοντας την γενίκευση των αποτελεσμάτων για τα οφέλη του συγκεκριμένου γεύματος.

Ωστόσο, ο επικρατέστερος ορισμός για το πρωινό είναι ότι πρόκειται για το πρώτο γεύμα της ημέρας, που καταναλώνεις εντός 2-3 ωρών από την ώρα που ξυπνάς, είτε στο σπίτι, είτε καθοδόν, είτε στη δουλειά.

Είναι Πλήρες το Πρωινό σου;

Ακούω συχνά στο γραφείο από πολλούς πως το πρωί απουσιάζει το αίσθημα της πείνας και το μόνο που νιώθουν ότι χρειάζονται είναι ένα φλιτζάνι καφέ. Ορισμένοι που δε πίνουν καφέ, καταναλώνουν ένα φλιτζάνι γάλα ή κάποιο on-the-go σνακ, όπως ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, αυτό που θέλω να καταλάβεις είναι πως τα τρόφιμα αυτά από μόνα τους δε θα σου δημιουργήσουν τον κορεσμό, που είναι και ο σκοπός των γευμάτων. Αν, όμως, τα συνδυάσεις, όπως πχ ένα ποτήρι γάλα με ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης αμέσως πετυχαίνεις ένα πλήρες γεύμα. Δες παρακάτω την ενότητα «Πρωινές επιλογές» να πάρεις ιδέες.

Είναι Θρεπτικό το Πρωινό σου;

Είναι καλό να λάβεις, ακόμη, υπόψη σου πως δεν αρκεί απλά να καταναλώνεις πλήρες πρωινό, αλλά να δίνεις έμφαση και στην ποιότητά του. Για παράδειγμα, μια τυρόπιτα που θα πάρεις απ’ το φούρνο της γειτονιάς σου και θα την καταναλώσεις στο αυτοκίνητό σου μέχρι να φτάσεις στη δουλειά, δεν αποτελεί ένα θρεπτικό πρωινό.

Το γνώριζες;

  • Μια 1 τυρόπιτα από το φούρνο αντιστοιχεί σε 2,5 τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα;
  • Αναφορικά με τα λιπαρά, η τυρόπιτα ξεπερνάει κατά 8 φορές ένα τοστ.

Σου παραθέτω αυτή τη σύγκριση για να αναλογιστείς τη ποιότητα του πρωινού σου, καθώς και εάν κάνεις έξυπνες επιλογές. Δοκίμασε να φτιάξεις μια σπιτική σπανακόπιτα ή τυρόπιτα, ώστε να μη στερηθείς αυτή τη γεύση, αλλά και να μην καταναλώνεις ένα «μεγάλο μεσημεριανό γεύμα» πρωινιάτικα.

Χρήσιμο Tip

Μη ξεχνάς τον οπτικό κορεσμό που είναι προαπαιτούμενος για να σε χορτάσει πλήρως ένα γεύμα. Βλέποντας στο πιάτο σου μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, χορταίνεις υποσυνείδητα. Μήπως, λοιπόν, να αποφεύγεις τα μικρά και ενεργειακά πυκνά τρόφιμα;

Διατροφική Συμπεριφορά και Πρωινό

Έχεις σκεφτεί ότι υπάρχει πιθανότητα υποσυνείδητα να αποφεύγεις το πρωινό σου, επειδή αισθάνεσαι πως δεν σου προσφέρει κάτι; Αυτό ίσως να συμβαίνει γιατί δε δίνεις έμφαση στην ώρα του πρωινού και το τρως βιαστικά χωρίς να το απολαμβάνεις και να είσαι συγκεντρωμένος.

Τι να κάνεις στο Πρωινό σου

Είναι κατανοητό πως οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι αρκετά απαιτητικοί και δεν σου επιτρέπουν να καταναλώνεις τα γεύματά σου με ηρεμία στο τραπέζι.  Απομάκρυνε, λοιπόν, όλες τις οθόνες από το τραπέζι σου για να μην έχεις περισπασμούς. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις να τρως περισσότερο απ’ όσο πραγματικά χρειάζεσαι ή να μην δίνεις ιδιαίτερη σημασία στη στιγμή του γεύματος.

Τι να μην κάνεις

Όπως ανέφερα έχει μεγάλη σημασία που καταναλώνεις το γεύμα σου. Ίσως να έχεις παρατηρήσει ότι κάθε μέρα που ξυπνάς, με δυσκολία σηκώνεσαι απ’ το κρεβάτι, έχεις ήδη καθυστερήσει για να φτάσει στην ώρα σου στην εργασία. Τελικά ετοιμάζεσαι γρήγορα για τη δουλειά σου χωρίς να μπεις στη διαδικασία να ετοιμάσεις ένα πρωινό γεύμα.

Οπότε στη διαδρομή για τη δουλειά σου, κάνεις στάση στον πρώτο φούρνο που θα βρεις μπροστά σου για να πάρεις καφέ και μια τυρόπιτα, όπως ανέφερα παραπάνω.

Η δύναμη της Συνήθειας

Το ίδιο επαναλαμβάνεις και την επόμενη μέρα και αυτή η συνήθεια σε ακολουθεί όλη την εβδομάδα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα που θεωρητικά έχεις περισσότερο χρόνο να απολαύσεις ένα θρεπτικό πρωινό στο σπίτι. Αυτό δείχνει ότι έχεις υιοθετήσει μια κακή συνήθεια χωρίς να το έχεις καταλάβει.

Όσο εύκολα μπήκε αυτή η συνήθεια στη ζωή σου, τόσο εύκολα μπορεί και να διορθωθεί.

Επομένως, μπορείς για αρχή να δοκιμάσεις να ξυπνάς 10’ νωρίτερα και να μπαίνεις στη διαδικασία να προετοιμάζεις και να καταναλώνεις το πρωινό στο σπίτι σου. Τα οφέλη που θα νιώσεις κατευθείαν θα σε κινητοποιήσουν να το κάνεις καθημερινά. 

Επιπλέον, μπορείς να ετοιμάζεις κάποιες επιλογές για το πρωινό σου γεύμα από το βράδυ, όπως τοστ, βραστό αυγό ή overnight oats και να τα αποθηκεύεις στο ψυγείο σου.

Μήπως το Πρωινό είναι εξτρά Θερμίδες;

Πιθανότατα να «φοβάσαι» το πρωινό, καθώς στο μυαλό σου υπολογίζεται σαν ένα επιπλέον γεύμα, άρα παραπάνω θερμίδες. Αυτή η αρκετά διαδεδομένη άποψη φυσικά είναι λανθασμένη, καθώς αν δε τρως πρωινό, θέτεις τον εαυτό σου σε αυξημένο ρίσκο του να φας πολύ περισσότερο, και μάλιστα να κάνεις πιο ανθυγιεινές επιλογές, κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Εξηγώ αναλυτικά παρακάτω την αξία του πρωινού.

Aksia Prwinou Diaitologos Papachristos

Γιατί αξίζει να συμπεριλάβεις το Πρωινό στη Διατροφή σου;

Δεν είναι τυχαίο που στο διαιτολογικό μου γραφείο, κατά τη διάρκεια της διατροφικής εκπαίδευσης δίνω μεγάλη βαρύτητα στο να ξεκινήσεις ή να συνεχίσεις να καταναλώνεις ένα πλήρες πρωινό γεύμα.

Δεν υπάρχει ένα Μαγικό Πρωινό!

Δε σημαίνει φυσικά πως αν το προσθέσεις στη διατροφή σου ή αν καταναλώνεις συγκεκριμένες τροφές θα δεις μεγαλύτερη απώλεια κιλών ή ότι θα σταματήσεις τις ανθυγιεινές συνήθειες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Το όφελος στον οργανισμό σου όταν τι περισσότερες ημέρες έχει θρεπτικά και πλήρη πρωινά, έχει προσθετική αξία για την υγεία και σωματικό σου βάρος.

Οι περισσότερες ημέρες;

Φυσικά, η καθημερινότητά σου δε μπορεί να είναι η ίδια και είναι λογικό πολλές φορές να ξεφεύγεις απ’ το πρόγραμμα και να καταναλώνεις κάτι διαφορετικό και ίσως ενεργειακά πυκνότερο ως πρωινό. Η ποικιλία είναι το κλειδί για ένα πρόγραμμα διατροφής που να σε ικανοποιεί. Ακόμα κι αν αυτό περιλαμβάνει για μερικές μέρες κρουασάν, επειδή βρίσκεσαι ταξίδι στη Γαλλία, είτε τσουρέκι επειδή είναι Πάσχα, είτε μια πλούσια ομελέτα στις καλοκαιρινές σου διακοπές. Αυτό που μετράει είναι τις περισσότερες ημέρες να κάνεις τις πιο σωστές και θρεπτικές επιλογές.  

Οφέλη Πρωινού

Παρακάτω θα σου παραθέσω που σε ωφελεί η κατανάλωση ενός πλήρους και θρεπτικού πρωινού σε καθημερινή βάση.

Ένα πλήρες πρωινό προλαμβάνει την παχυσαρκία

Το πρωινό συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους και στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης υπέρβαρου και παχυσαρκίας, χωρίς όμως να υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Δηλαδή δε σημαίνει πως όσοι καταναλώνουν πρωινό δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αυξήσουν το βάρος τους. Ωστόσο, φαίνεται πως η κατανάλωση πρωινού είναι τακτική συνήθεια αυτών που χάνουν βάρος.

Το Πρωινό συμβάλλει στη Διατήρηση της Απώλειας Βάρους

Σημαντική θέση κατέχει το γεύμα αυτό και στη διατήρηση της απώλειας του σωματικού βάρους και αυτό έχει φανεί και απ’ τη μελέτη MedWeight, καθώς η πρόσληψη θερμίδων το πρωί μειώνει τη πιθανότητα κατανάλωσης ακόμα περισσότερων θερμίδων τις επόμενες ώρες.

Το Πρωινό συνδέεται με καλύτερη Υγεία

Καθώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν τη νούμερο 1 αιτία θανάτου παγκοσμίως, είναι σημαντικό να εξετάσουμε τη συμβολή του πρωινού για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση πρωινού έχει σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς το πρωινό αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής που συντελεί μακροπρόθεσμα στην διατήρηση μιας καλής καρδιαγγειακής υγείας. Σίγουρα, δεν αρκεί από μόνο του.

Το Πρωινό σχετίζεται με καλύτερες Επαγγελματικές και Σχολικές Επιδόσεις

Η κατανάλωση πρωινού συμβάλλει στην αύξηση της συγκέντρωσης στο σχολείο ή την εργασία, καθώς εφοδιάζεται ο εγκέφαλός σου με γλυκόζη που είναι το βασικό του καύσιμο.

Το Πρωινό περιορίζει το Τσιμπολόγημα

Το πρωινό συντελεί στην ευνοϊκότερη κατανομή θερμίδων μέσα στην ημέρα στα βασικά γεύματα, καθώς αναπόφευκτα η μη πρόσληψη θερμίδων το πρωί θα σε οδηγήσει σε κατανάλωση περισσότερων τις επόμενες ώρες. Επομένως, επιτυγχάνεται ο κορεσμός και η αποφυγή του “snacking” κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η δομή του πρωινού, που θα διαβάσεις παρακάτω, παρέχει θρεπτικά συστατικά και θερμίδες για να μη τρως άστατα στη συνέχεια της ημέρας.

To Πρωινό σου δίνει απαραίτητες Βιταμίνες

Με την κατανάλωση ενός θρεπτικού και πλήρους πρωινού είναι πιο πιθανό να προσλάβεις χρήσιμες βιταμίνες, που παίρνουν μέρος σε μεταβολικές διεργασίες στο σώμα σου και παράγουν ενέργεια.

Το Πρωινό σχετίζεται με καλύτερη Ψυχική Υγεία

Συγκεκριμένα φαίνεται να μειώνει το στρες και την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που καταναλώνουν καλής ποιότητας πρωινό έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες.

Το Πρωινό βελτιώνει έμμεσα τον Ύπνο

Το γεύμα αυτό συμβάλλει στην ποιότητα του ύπνου, καθώς η κατανάλωση πρωινού, μειώνει τη πιθανότητα αυξημένης ενεργειακής πρόσληψης το βράδυ μέσω κατανάλωσης σνακ πλούσιων σε υδατάνθρακες και λίπος, που διαταράσσουν τον ύπνο.

Ο ρόλος του Κιρκάδιου Ρυθμού στο Πρωινό Γεύμα;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αναχαιτίζει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, εφόσον δεν είναι πολύ ευνοϊκός για την διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού που μπορεί να οφείλεται:

  • στην υπερβολική καφεΐνη
  • τις νυχτερινές βάρδιες
  • τη στέρηση του ύπνου
  • τις ακατάλληλες ώρες των γευμάτων

Ο Κιρκάδιος Ρυθμός συνδέεται με πολλά μεταβολικά νοσήματα, όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Για να δείτε το πλήρες άρθρο κάντε κλικ εδώ!

Διατροφή

Νηστεία (Σαρακοστή): Οφέλη και Διαιτολόγιο [ΟΔΗΓΟΣ]

Κάθε χρόνο όταν πλησιάζουμε στη μεγάλη νηστεία, πάντα ρωτάω στο γραφείο αν και πότε θα ξεκινήσει ο/η διαιτώμενος/η νηστεία. Μερικοί δε νηστεύουν καθόλου, αλλά και αυτοί που νηστεύουν επιλέγουν να το κάνουν μόνο τη μεγάλη εβδομάδα. Ο λόγος και των είναι ο ίδιος: Για να αποφύγουν τα αρνητικά της νηστείας. Ποιά είναι αυτά τα αρνητικά που λαμβάνω συχνά ως απάντηση;

  • Δεν μπορώ χωρίς το κρέας
  • Δεν θα χάσω βάρος, θα κολλήσω αν δεν τρώω πρωτεΐνη σαλάτα
  • Συνέχεια πεινάω  και αισθάνομαι εξάντληση

Ας απαντήσουμε αρχικά τι είναι η Νηστεία.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία ορίζεται ως περιοδική χορτοφαγία, σε διάφορες περιόδους μέσα στο έτος. Η Μεγάλη Σαρακοστή διαρκεί 48 ημέρες και ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μ. Σάββατο. Κατά την περίοδο της νηστείας του Πάσχα δεν καταναλώνεται κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Κάποιες μέρες αποτελούν εξαίρεση βέβαια, όπως η μέρα του Ευαγγελισμού και η Κυριακή των Βαΐων, που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.

Eating Right Diaita Papachristos

Ποια τα οφέλη της νηστείας;

Σωματικό Βάρος

Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά την περίοδο της νηστείας υπάρχει μία μείωση της τάξης των 200 kcal στην ενεργειακή πρόσληψη σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Η νηστεία συμβάλλει στο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και φαίνεται να οδηγεί σε μείωση βάρους και σωματικού λίπους. Εγώ όσους ξεκινώ με πλάνο νηστείας του κάνω λιπομέτρηση, στην αρχή και στο τέλος, όπου πάντα παρατηρώ μείωση και στο βάρος και στο λίπος.

Μειωμένα Επίπεδα Χοληστερόλης

Λόγω της αποχής από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών και κατ’ επέκταση μια μείωση στις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Αυτά συνδυαστικά μειώνουν τη πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Διάβασε επίσης: Χοληστερόλη, ποιος ο ρόλος της διατροφής στη μείωσή της; [ΟΔΗΓΟΣ]

Μείωση Οξειδωτικού Στρες

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από την άλλη, οδηγεί σε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς και αντιοξειδωτικών.

Μείωση Αρτηριακής πίεσης

Επίσης βελτιώνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, τα οποία έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο.

Διάβασε επίσης: Υψηλή Αρτηριακή Πίεση (Υπέρταση) και Διατροφή [ΟΔΗΓΟΣ]

Διατροφική Εκπαίδευση

Η Νηστεία είναι καλή ευκαιρία για να εκπαιδευτείς διατροφικά, υποσυνείδητα κατά τη διάρκεια της Νηστείας αποκτάς καλές διατροφικές συνήθεις, ενώ ταυτόχρονα εξοικειώνεσαι σε αυτές. Επίσης ανακαλύπτεις φυτικές διατροφικές επιλογές που ίσως αλλιώς να μη σκεφτόσουν να δοκιμάσεις.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο : https://diaitologos.com/diaita/nisteia-sarakosti-ta-ofeli-stin-ygeia/

Continue Reading

Διατροφή

Γιατί ενώ κάνω δίαιτα δεν αδυνατίζω;

Από τότε που έκανα αυτή τη δίαιτα πήρα τα κιλά…

Συχνές απορίες και διαπιστώσεις ανθρώπων που χρόνια ταλαιπωρούνται με ανορθόδοξες δίαιτες. Η μείωση του σωματικού βάρους είναι μια πολύ περίπλοκη και πλήρως εξατομικευμένη διαδικασία. Αναλύοντας τους μέχρι σήμερα γνωστούς μηχανισμούς ελάττωσης του σωματικού βάρους, μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί οι εξαντλητικές και οι αυτοαποκαλούμενες «μαγικές δίαιτες» οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πρόσληψη κιλών.

Εξαιρετικά υποθερμιδικές δίαιτες: Ο οργανισμός για να λειτουργήσει ένα 24ωρο σε απόλυτη ηρεμία χρειάζεται ποσό ενέργειας το οποίο ονομάζεται ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας και στην ουσία υποδεικνύει την ενέργεια που χρειάζεται κανείς για να υποστηρίζει τις βασικές λειτουργίες της ύπαρξής του. Όταν η ενέργεια που καταναλώνει κάποιος είναι χαμηλότερη από αυτή, αυτομάτως οι καύσεις μειώνονται προς εξοικονόμηση ενέργειας, το ισοζύγιο ενέργειας δεν είναι αρνητικό, δηλαδή παρά την πολύ χαμηλή πρόσληψη, ο οργανισμός είναι ανίκανος να μεταβολίσει την προσλαμβανόμενη τροφή και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ικανή συνθήκη για αύξηση βάρους.

Μικρός αριθμός γευμάτων: Δεν είναι λίγες οι φορές που στην προσπάθεια απώλειας βάρους περιορίζεται ο αριθμός των γευμάτων. Τα 5, 6 ή και παραπάνω μικρά γεύματα είναι ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της διατροφής, διότι όταν ο οργανισμός αφεθεί περισσότερο από 6 ώρες χωρίς τροφή, εξαντλείται και η αποθηκευμένη με τη μορφή γλυκογόνου ενέργεια. Τότε εισάγεται σε μια στρεσσογόνο κατάσταση και στην επόμενη λήψη τροφής προσπαθεί να αποθηκεύσει την ενέργεια στην πιο «δυνατή» ενεργειακή του μονάδα, δηλαδή το λίπος.

Δίαιτες που εστιάζουν σε ένα μακροθρεπτικό συστατικό: Οι πιο δημοφιλείς από αυτή την ομάδα δίαιτες αποκλείουν τους υδατάνθρακες και δίνουν προβάδισμα κυρίως στην πρωτεΐνη ή και το λίπος. Με τον τρόπο αυτό υποτίθεται πως ο οργανισμός μη έχοντας υπόστρωμα για να παράγει γλυκόζη, μεταβολίζει το αποθηκευμένο λίπος του. Είναι περιττό να αναλυθεί ο εξαιρετικά σημαντικός ρόλος που επιτελεί καθένα από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά στη υγεία, αλλά είναι σημαντικό να καταστεί σαφές πως εφόσον υπάρχει επαρκής πρόσληψη τροφής, όλοι οι μεταβολικοί δρόμοι συγκλίνουν στην παραγωγή γλυκόζης. Το οποίο σημαίνει πως ακόμη και αν αποκλειστούν οι υδατάνθρακες από την διατροφή, ο οργανισμός με ενδιάμεσους δρόμους πάλι θα παράγει γλυκόζη. Επίσης, είναι γνωστό πως όταν η γλυκόζη δεν επαρκεί, ο οργανισμός στρέφεται πρώτα ενάντια στην μυϊκή μάζα και όχι στο λίπος, με αποτέλεσμα μείωση αυτής, ενώ το αποθηκευμένο λίπος παραμένει.

Και το πιο βασικό, αυτό που η σύγχρονη διαιτολόγια αποσκοπεί να αφορίσει είναι οι αντισταθμιστικές συμπεριφορές. Συνεπώς δίαιτες στερητικές, που εστιάζουν σε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, που δεν επιτρέπουν την κοινωνική ζωή στο άτομο και στερούν την εκπλήρωση της παραμικρής επιθυμίας, οδηγούν όχι μόνο στην αφετηρία(επαναπρόσληψη βάρους), αλλά και σε βαρύτατες ψυχικές διαταραχές. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η απόκτηση υγιών διατροφικών συνηθειών δεν είναι κάτι προσωρινό, αλλά ορίζεται ως η μεταβολή της νοοτροπίας απέναντι στη σωματική, ψυχολογική αλλά και κοινωνική ανάγκη της λήψης τροφής.

Δέσποινα Βασιλάκου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


Άρθρο αρχείου

Δέσποινα Βασιλικού

Continue Reading

Διατροφή

Η αξία της υγιεινής διατροφής

Καταρρίπτοντας τους μύθους δημοφιλών τύπων δίαιτας

Τα τελευταία χρόνια, το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού γύρω από θέματα διατροφής έχει οδηγήσει τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο στην ανακύκλωση πληροφοριών γύρω από διάφορους τύπους «σωστής» διατροφής και τύπους «ορθού» αδυνατίσματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι  αρκετές διαφορετικού τύπου δίαιτες να είναι πολύ δημοφιλείς, οι βασικές αρχές των οποίων στηρίζονται στη διαστρέβλωση βασικών επιστημονικών αρχών, στο βωμό του οικονομικού κέρδους ή της προσωρινής ταχείας απώλειας βάρους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η υγεία του ατόμου. Τόσο η γνωστή δίαιτα Άτκινς ή η τελευταίως διαδεδομένη δίαιτα ομάδας αίματος, στηρίζονται σε αρχές αντίθετες από τις επιστημονικά τεκμηριωμένες, και δύνανται να προκαλέσουν και συγκεκριμένα προβλήματα στην υγεία.

Απαραίτητο στοιχείο για την αποφυγή των κινδύνων είναι η σωστή ενημέρωση και η κριτική σκέψη. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες από τις δημοφιλέστερες δίαιτες, για τις οποίες δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες, οι οποίες να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους και κυρίως να αποδεικνύουν την απουσία κινδύνου, όταν κάποιος τις υιοθετεί.

Δίαιτα σύμφωνα με την  ομάδα αίματος

Από το 1996 στο βιβλίο “Εat right for your type”, προτάσσεται δίαιτα σύμφωνα με την οποία το κάθε άτομο πρέπει να τρέφεται ανάλογα με την ομάδα αίματος του, κατά το σύστημα ΑΒΟ. Το βιβλίο έγινε ανάρπαστο, πουλώντας περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 50 γλώσσες, ενώ η δίαιτα αυτή διέπεται από δύο βασικές αρχές, οι οποίες είναι οι εξής:

1. «Οι αγλουτινίνες, έχουν την ιδιότητα να προκαλούν αιμοσυγκόλληση όταν προσκολλούνται στα σάκχαρα των συγκολλητινογόνων A ή Β, που εντοπίζονται στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων.»  Όμως αυτό δεν θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες αγλουτινίνες εντοπίσθηκαν και σε ζωτικά όργανα του ανθρώπου και εξυπηρετούν πιθανώς την άμυνα του οργανισμού.

2. «Η ομάδα Ο είναι η αρχαιότερη, ενώ Α, Β και ΑΒ είναι μεταγενέστερες.» Γεγονός που επίσης δεν ευσταθεί.

Η περαιτέρω ανάλυση αποφαίνεται περιττή, καθώς τα παραπάνω δεδομένα που αποτελούν τους θεμέλιους λίθους της δίαιτας αυτής, δεν είναι ούτε στο ελάχιστο επιστημονικά  τεκμηριωμένα. Εξάλλου, δεν είναι γνωστές κλινικές μελέτες που να υποστηρίζουν πως η ομάδα αίματος ενός ατόμου σχετίζεται με την διατροφή του.

Δίαιτα Atkins

Η δίαιτα του Atkins, προτείνει τον αυστηρό περιορισμό των υδατανθράκων, είναι υψηλή σε πρωτεΐνη και κατά συνέπεια υψηλή σε λίπος. Αποτελείται από 4 φάσεις. Σε πρόσφατες συγκριτικές μελέτες που διήρκεσαν περισσότερο από 12 μήνες, οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στην απώλεια δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Εξάλλου, η όποια απώλεια παρατηρείται αρχικά κατά την δίαιτα του Atkins, οφείλεται στην εξάντληση των αποθεμάτων γλυκογόνου του οργανισμού και κατά συνέπεια την μεγάλη απέκκριση νερού.

Εκτός από τα μη αξιοσημείωτα αποτελέσματα, όσον αφορά την απώλεια βάρους, πρέπει να επισημανθεί και ο κίνδυνος για την υγεία που ενέχεται σε αυτήν. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες μια υψηλοπρωτεϊνική δίαιτα, επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία και καταπονεί αρκετά τους νεφρούς. Επίσης, μια δίαιτα υψηλή σε λιπαρά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η κέτωση δεν είναι «ένα θαυμάσιο δώρο της ζωής», όπως ο ίδιος ο Atkins συνήθιζε να την χαρακτηρίζει, αλλά μία ιδιαίτερα στρεσογόνος κατάσταση για τον οργανισμό. Τέλος, η δίαιτα αυτή αποφαίνεται επιζήμια και για την υγεία των οστών, καθώς προάγει την απώλεια Ca.

Του Μιχάλη Χουρδάκη

Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Δημόσιας Υγείας

Αντιπροέδρου Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων.


Άρθρο αρχείου

Μιχάλη Χουρδάκη

Continue Reading

Trending