Connect with us

Γαστρονομία

Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού

Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού  

Από τη Βούλα Αγιοστρατίτη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας και Σκύρου

Το γλυκό του Μάη

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Οι περίπατοι στην εξοχή αλλά και στη πόλη μπορούν να σας προμηθεύσουν την καλύτερη πρώτη ύλη για να φτιάξετε συκαλάκι, πράσινο και λαχταριστό γεμισμένο με αμύγδαλο. Ένα γλυκό που γίνεται πολύ εύκολα… αρκεί να έχετε την κατάλληλη συνταγή.

Το ωραιότερο το έχω δοκιμάσει, από την αγαπημένη μου Βούλα Αγιοστρατίτη, που είναι Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας. Μια γυναίκα υπερδραστήρια που έχει πιστέψει πολύ στον γαστρονομικό μας πολιτισμό. Η γαστρονομία για εκείνη είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη του τουρισμού μας, ειδικά του θεματικού. Η Εύβοια είναι η περιοχή που έχει εξαιρετικά προϊόντα, ξεχωριστές αυθεντικές συνταγές που καταγράψαμε στο βιβλίο και έχει όλα τα δεδομένα να αναπτυχθεί και να πρωταγωνιστήσουν τα προϊόντα της στη διεθνή γαστρονομική σκηνή.

Άλλωστε δική της ιδέα ήταν η συγγραφή και η έκδοση του βιβλίου, «Γαστρονομικός Οδηγός της Εύβοιας και της Σκύρου» που είχαμε την ευκαιρία μαζί να φτιάξουμε και αργότερα το επιτυχημένο παράδειγμά της ακολούθησαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και άλλα επιμελητήρια.  Μάλιστα το βιβλίο εξαντλήθηκε και μόλις κυκλοφόρησε η νέα έκδοση, πιο επαυξημένη.

Η Βούλα μαγειρεύει εξαιρετικά, όταν έχει χρόνο και έτσι μόλις έμαθα ότι μάζεψε σύκα και θα έφτιαχνε γλυκό της ζήτησα την συνταγή που είναι απίθανη.

Βούλα μου, και δημοσίως θα ήθελα να σου πω ότι είμαι περήφανη για εσένα και πιστεύω ότι με τις άοκνες προσπάθειές σου θα φέρεις μεγάλη ανάπτυξη στον τόπο σου, μέσω της γαστρονομίας, του τουρισμού και των προϊόντων σας που είναι μοναδικά. Ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.

Συκαλάκι γλυκό

Από τη Βούλα Αγιοστρατίτη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας και Σκύρου

Υλικά

45 μικρά συκαλάκια

1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική

2 ½  κούπες νερό

Χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι

45 – 50 ξεφλουδισμένα αμύγδαλα.

Λίγο ξίδι

Τρόπος παρασκευής  

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα σύκα με νερό και λίγο ξίδι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.

Τα πλένουμε πολύ προσεκτικά και τα στραγγίζουμε.

Αμέσως μετά τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που τα καλύπτει και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.

Τα στραγγίζουμε.

Παίρνουμε  ένα καλαμάκι για σουβλάκι, το περνάμε μέσα στο σύκο, από το ένα μέρος για να βγει στο άλλο και παράλληλα ελέγχουμε το εσωτερικό του, μήπως έχει έντομα.

Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό τα ξαναβράζουμε άλλες δύο φορές από 10 λεπτά αλλάζοντας το νερό κάθε φορά.

Αφού το έχουμε βράσει συνολικά 3 φορές τα στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν πιέζουμε ελαφρά ένα ένα μέσα στη χούφτα μας, για να φύγουν τα πολλά νερά από το εσωτερικό τους.

Στο κάθε συκαλάκι βάζουμε ακριβώς στη μέση ένα αμύγδαλο.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό  για 3 λεπτά ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη και ρίχνουμε τα συκαλάκια.

Μόλις αρχίσει το σιρόπι να κάνει έντονες φουσκάλες το γλυκό είναι έτοιμο.

Τότε ρίχνουμε το λεμόνι ανακινούμε την κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βάζουμε το συκαλάκι σε αποστειρωμένα βάζα, τα γεμίζουμε ξέχειλα κλείνουμε ερμητικά και αναποδογυρίζουμε για μια νύκτα τα βάζα με το γλυκό.

Τα διατηρούμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.

Έτσι αιχμαλωτίζουμε τις ανοιξιάτικες πινελιές γεύσεις για να μας χαρίσουν περισσή απόλαυση με τον καφέ ή το γιαούρτι μας.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Πρασόρυζο: Μια γευστική δημιουργία αποτοξίνωσης

Το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουμε ανάγκη κάποιες φορές, να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποτοξινωθεί από το κρέας, τα λιπαρά και τα γλυκά. ΄Αλλωστε όλοι κάνουμε διατροφικά ατοπήματα, κυρίως την περίοδο των γιορτών και λίγο πρέπει να επανέλθουμε.

Τα πράσα είναι μια τροφή που προσφέρει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει αποδειχθεί μετά από έρευνα ότι έχει και αντικαρκινική δράση. Επίσης τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, οι ντομάτες που συνθέτουν το πρασόρυζο, είναι τροφές που ωφελούν τον οργανισμό μας.

Το πρασόρυζο είναι νόστιμο, πολύ θρεπτικό και πολύ εύκολο να γίνει. Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και κόκκινη πιπεριά, που είναι επίσης αντιοξειδωτική ή λάχανο ή ακόμα και καρότο τριμμένο ή κομμένο σε ροδέλες.

Από τα μπαχαρικά του πάει πολύ ο κουρκουμάς, η πάπρικα, το γλυκάνισο και ότι άλλο σας αρέσει. Αν θέλουμε διακοσμούμε και με σχοινόπρασο.

Στη μέση μπορούμε ακόμα να βάλουμε μια κουταλιά γιαούρτι ή μια κουταλιά κρεμώδες τυρί που του πάει πολύ και οπωσδήποτε ψωμάκι ολικής άλεσης γιατί το λαδερό φαγητό το ζητά…   

Πρασόρυζο

Από την Έφη Μαρκοζάνες

Υλικά

1 κιλό πράσα φρέσκα, κομμένα σε κομμάτια μόνον το λευκό μέρος

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη

Ελαιόλαδο εκλεκτό

1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα

500 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε  2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε και αυτά για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας, δημιουργώντας χώρο ώστε να φθάσει  στον πάτο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση για 2-3 λεπτά και να μοσχομυρίσει το φαγητό μας.  

Προσθέτουμε και την ντομάτα και συμπληρώνουμε δύο ποτήρια με ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και το αφήνουμε να πάρει βράση για 10 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε το ρύζι και πάλι ανακατεύουμε ελαφρά και συμπληρώνουμε ζωμό καυτό,  ώστε να σκεπάσει το φαγητό μας και 2-3 εκατοστά ακόμα.

Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα το πρασόρυζο για 30 λεπτά.  Θέλει προσοχή να μην πιάσει το ρύζι και ανακατεύουμε συχνά. Αν χρειαστεί ρίχνουμε και λίγο νερό ζεστό ακόμα.

Ανακινούμε την κατσαρόλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο «να σταθεί» όπως έλεγαν οι μανάδες μας και σερβίρουμε φινίροντας επιλεκτικά το πιάτο με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και μια κουταλιά γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading

Γαστρονομία

Φρέσκο Sauerkraut (ψυγείου)

Το Sauerkraut είναι ζωντανή τροφή και θα συνεχίσει να είναι ζωντανό μόνο όταν διατηρηθεί σε συγκεκριμένη θερμοκρασία (ψυγείο). 

Για το λόγο αυτό, το RIGHT STUFF πωλείται συνήθως στο τμήμα ψυγείων των καταστημάτων υγιεινής διατροφής. 

Τα περισσότερα sauerkraut των υπεραγορών, δεν πρόκειται να είναι πλήρη σε  εκείνα τα θαυμάσια ισχυρά προβιοτικά που ψάχνετε. 

Αν είναι σε ένα ράφι κάτω από έναν από τους διαδρόμους ή είναι μια κονσέρβα – τα πράγματα είναι νεκρά – αφήστε το στο ράφι! 

Ναι, ένα προϊόν ραφιού, είναι ευκολότερο να το διαχειριστεί, για την επιχείρηση που φτιάχνει sauerkraut και για το κατάστημα, αλλά η υγεία σας έχει πολύ μεγαλύτερη αξία, από την ευκολία διαχείρισης προϊόντος. 

Μην εκπλαγείτε αν το πραγματικά καλό προϊόν που ψάχνετε δεν πωλείται στο ράφι. Το raw sauerkraut λοιπόν, είναι ένα ζωντανό τρόφιμο που αναπνέει και επειδή μόνο αυτό μπορεί να σας δώσει τα προβιοτικά που ψάχνετε, πηγαίνετε κατευθείαν στο τμήμα των ψυγείων των καταστημάτων.

Τα περισσότερα sauerkraut  που βρίσκονται σε ένα κατάστημα τροφίμων ή υπεραγοράς, είναι  παστεριωμένα στη συνέχεια κονσερβοποιημένα, για να έχουν μεγάλη διάρκεια.

Η παστερίωση, ενώ μια σημαντική διαδικασία για τη διατήρηση πολλών τροφίμων, κάνει όμως περισσότερο κακό παρά καλό για το sauerkraut. Η διαδικασία lacto-ζύμωσης του λάχανου, δημιουργεί τα ζωντανά βακτηρίδια lactobacillus και άλλα ευεργετικά μικρόβια, τα οποία πεθαίνουν όταν θερμαίνεται το sauerkraut.

 Τα προβιοτικά βακτήρια lactobacillus που βρίσκονται σto sauerkraut και που είναι τόσο απαραίτητα για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος – σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της παστερίωσης. 

Ελέγξτε τη συσκευασία και αναζητήστε λέξεις ΦΡΕΣΚΟ-ΜΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ, ΖΗΜΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΨΥΓΕΊΟ sauerkraut για να έχετε ΟΛΑ τα οφέλη αυτής πραγματικής ΥΠΕΡΤΡΟΦΗΣ.

Continue Reading

Γαστρονομία

Φράουλες, τυρί κρέμα και Trikalinos Αυγοτάραχο

Οι Γιορτές ήρθαν και οι κουζίνες των σπιτιών σε όλον τον κόσμο αυτές τις ημέρες μοσχομυρίζουν από τα καλούδια που κάθε νοικοκυρά εθιμοτυπικά ετοιμάζει και θα προσφέρει σε κεράσματα και στα εορταστικά γεύματα, για να συνοδέψει το τσούγκρισμα των ποτηριών και την ανταλλαγή ευχών!

Η παράδοση θέλει το αυγοτάραχο να προσφέρεται εθιμοτυπικά σε κάθε χαρμόσυνη συγκέντρωση και εορταστικό τσιμπούσι, όπως στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και στο 1ο γεύμα της νέας χρονιάς. Η εξήγηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό, θέλουμε να προσκαλέσουμε κοντά μας το Καλό, σε πληθυντικό αριθμό: όσα τα αυγουλάκια που περιέχονται στη γονάδα του Κέφαλου, τόσα και τα Καλά που προσκαλούμε να έρθουν κοντά μας, σε πληθυντικό αριθμό: παιδιά, πλούτη, καλή υγεία και ευτυχία. 

Εμείς σας προτείνουμε τρείς γρήγορες, εύκολες και νόστιμες ιδέες για να προσφέρετε το Trikalinos Αυγοτάραχο, που είναι το πιο βελούδινο και ντελικάτο έδεσμα, για να ξεκινήσει τα γιορτινά καλέσματά σας

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

50 g τυρί κρέμα
2 μεσαίες φράουλες
10 φέτες πολύσπορης μπαγκέτας
10 φέτες αυγοτάραχο (κομμένες με 1 εκατοστό πάχος)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μοιράζουμε το τυρί κρέμα στις φέτες μπαγκέτας και ολοκληρώνουμε με μια- δυο φέτες φράουλας και μια καλή φέτα αυγοτάραχο, για κάθε φέτα μπαγκέτας.

Ημι – ξηραμένα σύκα και Trikalinos Αυγοτάραχο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

5 σύκα ημι – ξηραμένα, μικρού μεγέθους, κομμένα στη μέση (κατά πλάτος)
10 φέτες πολύσπορης μπαγκέτας
10 φέτες αυγοτάραχο πάχους 1 εκατοστού
1 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ. σ. μέλι
1 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το μέλι και το ξύδι σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε μέχρι να στέκεται. Προσθέτουμε τα ημι – ξηραμένα σύκα και αφήνουμε να μουλιάσουν στο μείγμα -περίπου 2 ώρες.

Τοποθετούμε σε κάθε φέτα μπαγκέταςτο ένα μισό του σύκου και μια φέτα αυγοτάραχο.

Αρωματικό βούτυρο πορτοκαλιού με σχοινόπρασο και Trikalinos Αυγοτάραχο

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

50 g βούτυρο
½ ένα πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
1 πρέζα Αφρίνα
2 κλωναράκια σχοινόπρασο, κομμένα ζυλιέν
10 φέτες αυγοτάραχο, πάχους 1 εκατοστού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σιγοβράζουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα για περίπου δέκα λεπτά σε μέτρια φωτιά Ρίχνουμε το βούτυρο και την Αφρίνα, αφαιρώντας τον αφρό που μπορεί να εμφανιστεί στην επιφάνεια.

Μόλις το βούτυρο να λιώσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το αρωματικό βούτυρο πορτοκαλιού σε ένα καθαρό δοχείο. Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για δεκαπέντε λεπτά και στη συνέχεια αποθηκεύουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Μοιράζουμε το βούτυρο στις φέτες μπαγκέτας και ολοκληρώνουμε με τις φέτες αυγοτάραχο και το σχοινόπρασο.

TIP: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πολύσπορη μπαγκέτα με οποιοδήποτε είδος ψωμιού.

Επίσης μπορούμε να βουτυρώσουμε ελαφρά το ψωμί, με αγελαδινό βούτυρο καλής ποιότητας.

To Trikalinos Αυγοτάραχο, θα το βρείτε σε ντελικατέσσεν και παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στα Σούπερ Μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης και Μασούτης.

Περισσότερες συνταγές και συμβουλές χρήσης θα βρείτε στην ιστοσελίδα της εταιρίας: www.trikalinos.gr

Continue Reading

Trending