Connect with us

Γαστρονομία

Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού

Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού  

Από τη Βούλα Αγιοστρατίτη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας και Σκύρου

Το γλυκό του Μάη

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Οι περίπατοι στην εξοχή αλλά και στη πόλη μπορούν να σας προμηθεύσουν την καλύτερη πρώτη ύλη για να φτιάξετε συκαλάκι, πράσινο και λαχταριστό γεμισμένο με αμύγδαλο. Ένα γλυκό που γίνεται πολύ εύκολα… αρκεί να έχετε την κατάλληλη συνταγή.

Το ωραιότερο το έχω δοκιμάσει, από την αγαπημένη μου Βούλα Αγιοστρατίτη, που είναι Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας. Μια γυναίκα υπερδραστήρια που έχει πιστέψει πολύ στον γαστρονομικό μας πολιτισμό. Η γαστρονομία για εκείνη είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη του τουρισμού μας, ειδικά του θεματικού. Η Εύβοια είναι η περιοχή που έχει εξαιρετικά προϊόντα, ξεχωριστές αυθεντικές συνταγές που καταγράψαμε στο βιβλίο και έχει όλα τα δεδομένα να αναπτυχθεί και να πρωταγωνιστήσουν τα προϊόντα της στη διεθνή γαστρονομική σκηνή.

Άλλωστε δική της ιδέα ήταν η συγγραφή και η έκδοση του βιβλίου, «Γαστρονομικός Οδηγός της Εύβοιας και της Σκύρου» που είχαμε την ευκαιρία μαζί να φτιάξουμε και αργότερα το επιτυχημένο παράδειγμά της ακολούθησαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και άλλα επιμελητήρια.  Μάλιστα το βιβλίο εξαντλήθηκε και μόλις κυκλοφόρησε η νέα έκδοση, πιο επαυξημένη.

Η Βούλα μαγειρεύει εξαιρετικά, όταν έχει χρόνο και έτσι μόλις έμαθα ότι μάζεψε σύκα και θα έφτιαχνε γλυκό της ζήτησα την συνταγή που είναι απίθανη.

Βούλα μου, και δημοσίως θα ήθελα να σου πω ότι είμαι περήφανη για εσένα και πιστεύω ότι με τις άοκνες προσπάθειές σου θα φέρεις μεγάλη ανάπτυξη στον τόπο σου, μέσω της γαστρονομίας, του τουρισμού και των προϊόντων σας που είναι μοναδικά. Ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.

Συκαλάκι γλυκό

Από τη Βούλα Αγιοστρατίτη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας και Σκύρου

Υλικά

45 μικρά συκαλάκια

1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική

2 ½  κούπες νερό

Χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι

45 – 50 ξεφλουδισμένα αμύγδαλα.

Λίγο ξίδι

Τρόπος παρασκευής  

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα σύκα με νερό και λίγο ξίδι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.

Τα πλένουμε πολύ προσεκτικά και τα στραγγίζουμε.

Αμέσως μετά τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που τα καλύπτει και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.

Τα στραγγίζουμε.

Παίρνουμε  ένα καλαμάκι για σουβλάκι, το περνάμε μέσα στο σύκο, από το ένα μέρος για να βγει στο άλλο και παράλληλα ελέγχουμε το εσωτερικό του, μήπως έχει έντομα.

Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό τα ξαναβράζουμε άλλες δύο φορές από 10 λεπτά αλλάζοντας το νερό κάθε φορά.

Αφού το έχουμε βράσει συνολικά 3 φορές τα στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν πιέζουμε ελαφρά ένα ένα μέσα στη χούφτα μας, για να φύγουν τα πολλά νερά από το εσωτερικό τους.

Στο κάθε συκαλάκι βάζουμε ακριβώς στη μέση ένα αμύγδαλο.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό  για 3 λεπτά ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη και ρίχνουμε τα συκαλάκια.

Μόλις αρχίσει το σιρόπι να κάνει έντονες φουσκάλες το γλυκό είναι έτοιμο.

Τότε ρίχνουμε το λεμόνι ανακινούμε την κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βάζουμε το συκαλάκι σε αποστειρωμένα βάζα, τα γεμίζουμε ξέχειλα κλείνουμε ερμητικά και αναποδογυρίζουμε για μια νύκτα τα βάζα με το γλυκό.

Τα διατηρούμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.

Έτσι αιχμαλωτίζουμε τις ανοιξιάτικες πινελιές γεύσεις για να μας χαρίσουν περισσή απόλαυση με τον καφέ ή το γιαούρτι μας.

Continue Reading

Συνταγές

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Τα pancakes είναι κορυφαία στις αναζητήσεις της Google παγκοσμίως. Είναι τα γλυκάκια της κάθε στιγμής και τρώγονται ευχάριστα είτε στη γλυκιά τους, είτε στην αλμυρή έκδοσή τους με τυριά και αλλαντικά.

Η Έλλη μας τα ετοίμασε με σοκολάτα bitter και τριμμένο μπισκότο και ήταν απίθανα. Τα απολαύσαμε με φυσικούς χυμούς στο καφέ της που ακουμπά τη θάλασσα … Όνειρο

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολα

Eύκολα pancakes με σοκολάτα και μπισκότο

Από την Έλλη Χαλδεάκη, Ο.Κ. cafe bar, Γαλαξίδι

Υλικά για 2 άτομα

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 κ.γ. baking powder

1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική

1/2 κ.γ. αλάτι

1 ¾  κούπα γάλα

4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 αυγό

Για το φινίρισμα

Σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter

Τριμμένο μπισκότο

Τρόπος παρασκευής

Αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.

Δημιουργούμε ένα κενό στη μέση των υλικών και προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη βανίλια και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις  μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην έχουμε σβώλους. Το μείγμα πρέπει να είναι πηχτό.

Αν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμα.

Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, που έχουμε ζεστάνει σε μέτρια φωτιά.

Με μια κουτάλα, παίρνουμε μια ποσότητα από το μείγμα όσο περίπου το ¼ μιας κούπας.

Ρίχνουμε στο αντικολλητικό τηγάνι και αφήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα η κάτω πλευρά και δημιουργηθούν φουσκάλες στην πάνω πλευρά.

Τότε το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε τα pancakes περιχύνοντάς τα με σάλτσες σοκολάτας γάλακτος ή bitter και τριμμένο μπισκότο.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να τα σερβίρουμε με φράουλα και σοκολάτα ή άλλα ψιλοκομμένα φρούτα ή ακόμα και με τυρί ή μπέικον ψημένο.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Προϊόντα

PIZZAFAN. ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Aυτή τη Σαρακοστή δεν θα μας λείψουν οι αγαπημένες μας γεύσεις γιατί για πρώτη φορά έχουμε τόσες πολλές λαχταριστές επιλογές.H νέα σειρά από νηστίσιμα και vegan προϊόντα της Pizza Fan έχει φανατικούς φίλους

γιατί προσφέρει όλες τις συνταγές που όλοι προτιμάμε, στην απόλυτα νηστίσιμη και vegan εκδοχή τους, με ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.

Εντυπωσιακές Πίτσες με φυτικό τυρί και λαχανικά, Plant Based Burger με φυτικό μπιφτέκι από μπιζέλι, Ζυμαρικά με γαρίδες και Βolognese Σόγιας, Spring Rolls Λαχανικών και υπέροχες δροσερές Σαλάτες. Κι ακόμα Οnion Rings, Πατάτες Crosscut αλλά και γλυκά, που ποτέ δεν θέλουμε να λείπουν από το τραπέζι, όπως: Muffin σοκολάτας ή μήλου και Παγωτά Planet.

Καλές απολαύσεις. Καλή Σαρακοστή!

Continue Reading

Trending