Connect with us

Γαστρονομία

Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού

Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού  

Από τη Βούλα Αγιοστρατίτη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας και Σκύρου

Το γλυκό του Μάη

Γράφει: Η Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος Γαστρονομίας

Οι περίπατοι στην εξοχή αλλά και στη πόλη μπορούν να σας προμηθεύσουν την καλύτερη πρώτη ύλη για να φτιάξετε συκαλάκι, πράσινο και λαχταριστό γεμισμένο με αμύγδαλο. Ένα γλυκό που γίνεται πολύ εύκολα… αρκεί να έχετε την κατάλληλη συνταγή.

Το ωραιότερο το έχω δοκιμάσει, από την αγαπημένη μου Βούλα Αγιοστρατίτη, που είναι Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας. Μια γυναίκα υπερδραστήρια που έχει πιστέψει πολύ στον γαστρονομικό μας πολιτισμό. Η γαστρονομία για εκείνη είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη του τουρισμού μας, ειδικά του θεματικού. Η Εύβοια είναι η περιοχή που έχει εξαιρετικά προϊόντα, ξεχωριστές αυθεντικές συνταγές που καταγράψαμε στο βιβλίο και έχει όλα τα δεδομένα να αναπτυχθεί και να πρωταγωνιστήσουν τα προϊόντα της στη διεθνή γαστρονομική σκηνή.

Άλλωστε δική της ιδέα ήταν η συγγραφή και η έκδοση του βιβλίου, «Γαστρονομικός Οδηγός της Εύβοιας και της Σκύρου» που είχαμε την ευκαιρία μαζί να φτιάξουμε και αργότερα το επιτυχημένο παράδειγμά της ακολούθησαν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και άλλα επιμελητήρια.  Μάλιστα το βιβλίο εξαντλήθηκε και μόλις κυκλοφόρησε η νέα έκδοση, πιο επαυξημένη.

Η Βούλα μαγειρεύει εξαιρετικά, όταν έχει χρόνο και έτσι μόλις έμαθα ότι μάζεψε σύκα και θα έφτιαχνε γλυκό της ζήτησα την συνταγή που είναι απίθανη.

Βούλα μου, και δημοσίως θα ήθελα να σου πω ότι είμαι περήφανη για εσένα και πιστεύω ότι με τις άοκνες προσπάθειές σου θα φέρεις μεγάλη ανάπτυξη στον τόπο σου, μέσω της γαστρονομίας, του τουρισμού και των προϊόντων σας που είναι μοναδικά. Ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.

Συκαλάκι γλυκό

Από τη Βούλα Αγιοστρατίτη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας και Σκύρου

Υλικά

45 μικρά συκαλάκια

1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική

2 ½  κούπες νερό

Χυμό από ένα φρέσκο λεμόνι

45 – 50 ξεφλουδισμένα αμύγδαλα.

Λίγο ξίδι

Τρόπος παρασκευής  

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα σύκα με νερό και λίγο ξίδι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.

Τα πλένουμε πολύ προσεκτικά και τα στραγγίζουμε.

Αμέσως μετά τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που τα καλύπτει και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.

Τα στραγγίζουμε.

Παίρνουμε  ένα καλαμάκι για σουβλάκι, το περνάμε μέσα στο σύκο, από το ένα μέρος για να βγει στο άλλο και παράλληλα ελέγχουμε το εσωτερικό του, μήπως έχει έντομα.

Σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό τα ξαναβράζουμε άλλες δύο φορές από 10 λεπτά αλλάζοντας το νερό κάθε φορά.

Αφού το έχουμε βράσει συνολικά 3 φορές τα στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν πιέζουμε ελαφρά ένα ένα μέσα στη χούφτα μας, για να φύγουν τα πολλά νερά από το εσωτερικό τους.

Στο κάθε συκαλάκι βάζουμε ακριβώς στη μέση ένα αμύγδαλο.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό  για 3 λεπτά ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη και ρίχνουμε τα συκαλάκια.

Μόλις αρχίσει το σιρόπι να κάνει έντονες φουσκάλες το γλυκό είναι έτοιμο.

Τότε ρίχνουμε το λεμόνι ανακινούμε την κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βάζουμε το συκαλάκι σε αποστειρωμένα βάζα, τα γεμίζουμε ξέχειλα κλείνουμε ερμητικά και αναποδογυρίζουμε για μια νύκτα τα βάζα με το γλυκό.

Τα διατηρούμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.

Έτσι αιχμαλωτίζουμε τις ανοιξιάτικες πινελιές γεύσεις για να μας χαρίσουν περισσή απόλαυση με τον καφέ ή το γιαούρτι μας.

Continue Reading

Προϊόντα

Ποιότητα και οικονομία αυτή είναι η … ‘’επιλογή μου’’

Στα Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ δημιουργήσαμε την σειρά  «επιλογή μου», σε δεκάδες κατηγορίες προϊόντων για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών. Πρόκειται για προϊόντα εφάμιλλής ποιότητας με τα national brands και φθηνότερα 25% με 30%.  

Τα Προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας «επιλογή μου», επιλέγονται σε συνεργασία με τους καλύτερους παραγωγούς στις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές πιστοποίησης και ασφάλειας με την τέλεια σχέση ποιότητας- τιμής.

Ποιοτικές και οικονομικές προτάσεις για τις βασικές ανάγκες με 850+ προϊόντα για απολαυστικούς συνδυασμούς!  Χαρτικά, είδη παντοπωλείου στα τυποποιημένα τρόφιμα, κατεψυγμένα είδη & είδη ψυγείου (γαλακτοκομικά, τυροκομικά, αλλαντικά), ζωοτροφές, καλλυντικά, είδη οικιακής χρήσης, χυμοί & αναψυκτικά, είδη πρωϊνού κ.λπ.

Επιπλέον, έως τις 20 Οκτωβρίου, επιλέγοντας τα προϊόντα «επιλογή μου», κερδίζετε ακόμη περισσότερους πόντους με την κάρτα Club ΚΡΗΤΙΚΟΣ σε όλα τα καταστήματα ΚΡΗΤΙΚΟΣ και online. 

Στην ΚΡΗΤΙΚΟΣ φροντίζουμε να σας προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται ένα νοικοκυριό κάθε μέρα!

Η ανανεωμένη συλλογή των προϊόντων «επιλογή μου», βρίσκετε ήδη στα ράφια και ο εμπλουτισμός της συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Continue Reading

Γαστρονομία

Κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι μέλι και κανέλα

Νόστιμα κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι, πετρόμυλου που περιέχει υψηλό ποσοστό υδατανθράκων και ινών, υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης από τα άλλα άλευρα και gluten free.

 Yλικά

150 ml. χυμό πορτοκάλι

150 ml  νερό εμφιαλωμένο

150 ml ηλιέλαιο

150 γρ. μαργαρίνη

15 γρ. μαγειρική σόδα

15 γρ. baking powder

350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. μέλι θυμαρίσιο ή ελάτης

1 πρέζα αλάτι

20 γρ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

300 γρ. αλεύρι ρεβίθι, gluten free, Horafi

700 γρ. αλεύρι μαλακό 70% ή αλεύρι gluten free

Για το φινίρισμα

Χυμό από ένα πορτοκάλι για να βρέχουμε τα χέρια μας

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μικρότερη ταχύτητα.

Τέλος, προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν, την κανέλα και βροχηδόν τα άλευρα.

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε με διαφάνεια τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο «να ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο τη ζυμώνουμε ελαφρά και την αφήνουμε 15 λεπτά ακόμη, σε θερμοκρασία δωματίου.

Βρέχουμε τα χέρια μας με χυμό πορτοκαλιού και πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε πλεξούδες ή κουλουράκια.

Σε ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200οC για 18-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αραδιάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνουν τραγανά.

Μικρά μυστικά

Προσοχή δεν τα σκεπάζουμε όταν τα βγάλουμε από το φούρνο για να κρυώσουν γιατί θα μαλακώσουν.

Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί ερμητικά κλειστό… αν βέβαια περισσέψουν κουλουράκια, πράγμα δύσκολο.

Continue Reading

Γαστρονομία

PIZZA FAN REBRANDING. Νέα εικόνα νέα εμπειρία!

Το rebranding της Pizza Fan συνεχίζεται με επιτυχία λανσάροντας μια νέα καλαίσθητη εικόνα για την εταιρεία που τα τελευταία 25 χρόνια πρωταγωνιστεί στο χώρο της εστίασης με 80 καταστήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο και με μια μεγάλη σειρά από καινοτόμα προϊόντα που άλλαξαν τα δεδομένα.

Νέο λογότυπο, νέα εταιρική ταυτότητα, νέα δημιουργική κατεύθυνση στα  καταστήματα με μινιμαλιστική προσέγγιση, ωραίοι χώροι και νέοι χρωματικοί συνδυασμοί, φέρνουν μια ολοκαίνουργια εμπειρία που μας φτιάχνει τη διάθεση. 

Παράλληλα καταστήματα από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη αλλάζουν θέση, μετακομίζοντας σε πιο κεντρικά σημεία της πόλης που τα φιλοξενεί, κάνοντας την πρόσβαση ακόμα πιο εύκολη και βελτιώνοντας τους χρόνους παράδοσης. 
Το πετυχημένο rebranding της Pizza Fan σκοπό έχει να καλωσορίσει το κοινό της στο κατάστημα δίνοντάς σε όλους τη δυνατότητα για ακόμα καλύτερες τιμές και ειδικές προσφορές take away. Αυτό το μήνα ολοκληρώθηκαν τα καταστήματα Μεγάρων, Νέας Ερυθραίας, Παγκρατίου, Εξαρχείων, Κερατσινίου, Πεύκης, Αρτέμιδας και Παλαιού Φαλήρου.

Continue Reading

Trending