Connect with us

Επίκαιρα Πρόσωπα

Συνέντευξη με τον καρδιοχειρουργό Στρατή Παττακό: Ο νέος και η καρδιά του.

της Μυρτώς Υφαντή

Το citycampus.gr είχε την τιμή να συνομιλήσει με τον σπουδαίο καρδιοχειρουργό Στρατή Παττακό, στο πλαίσιο μιας διαφωτιστικής και άκρως εποικοδομητικής συνέντευξης.

«Ναι στην εξωστρέφεια, ναι στο κάμπινγκ, ναι στους φίλους, ναι στις φίλες, ναι στη θάλασσα, ναι στο βουνό, ναι στην εκδρομή, ναι στη δουλειά, ναι στην επιτυχία, ναι σε όλα… όχι στο τσιγάρο

Ποια είναι η σχέση ενός νέου με την καρδιά του; Έχει αντιληφθεί πόσο κακό του κάνει το κάπνισμα;  Απέχει  πολύ μια καρδιακή νόσος από αυτόν; Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει την καρδιά όσο νομίζουμε; Και τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά η ψυχολογία;

Λίγα μόνο από τα ερωτήματα στα οποία μας έδωσε τις καίριες απαντήσεις του ο διεθνούς φήμης διευθυντής καρδιοχειρουργός του θεραπευτηρίου Υγεία, Στρατής Παττακός.

  • Κύριε Παττακέ, τι έχει διαπιστώσει ένας πολύ διακεκριμένος επιστήμονας όπως εσείς με βάση την πολυετή πείρα του υπό το λευκό φως του χειρουργείου; Είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που υφίστανται χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά;
  • Δυστυχώς πάρα πολύ μεγάλος. Κι αυτό κυρίως αφορά τη χώρα μας, γιατί, ενώ οι εγχειρήσεις της καρδιάς είναι πολλές σε όλες τις χώρες, για πολλά χρόνια η Ελλάδα είχε την πρωτιά στο κάπνισμα. Δεν δίνεται στη χώρα μας η προσοχή που χρειάζεται στο κάπνισμα στο Δημοτικό, όπου εστιάζω εγώ την προσοχή. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι εμείς οι γιατροί φοράμε την άσπρη μπλούζα και φαινόμαστε στον ασθενή λίγο απόμακροι και λίγο κονσερβοποιημένοι, αν μας επιτρέπεται η έκφραση. Δηλαδή, σκέφτεται κανείς ότι, αφού πήγε σε έναν γιατρό, λογικό και αναμενόμενο είναι να του πει να διακόψει ορισμένες συνήθειες. Οπότε, ο ασθενής ή ο νέος φεύγει από τον γιατρό έχοντας πάρει μια σειρά οδηγιών που, πάνω- κάτω, τις περίμενε. Δεν εστιάζουμε στα 2- 3 που πρέπει να έχει κανείς για να είναι υγιής. Και θα τα πούμε και πιο κάτω αυτά. Έτσι, λοιπόν, στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός ασθενών που υφίστανται εγχειρήσεις καρδιάς και, δυστυχώς, την πρωτιά την έχουν οι αρτηριο- στεφανιαίες παρακάμψεις, το bypass, που ευτυχώς αυτή την εποχή συνεπικουρείται πολύ καλά από την αγγειοπλαστική. Γίνονται πάρα πολλές αγγειοπλαστικές κι αυτό είναι το ευτύχημα. Αυτό σημαίνει ότι δε θα χειρουργηθεί ο ασθενής, αλλά θα κάνει αγγειοπλαστική, το λεγόμενο «μπαλονάκι». Είναι κάτι που εμείς οι χειρουργοί ευνοούμε, γιατί κι εμείς δε θέλουμε να χειρουργούνται άδικα τόσοι άνθρωποι. Δηλαδή, αν όλοι αυτοί οι άρρωστοι χειρουργούνταν, θα ήταν πολύ μεγάλο το ποσοστό. Ευτυχώς που η  αγγειοπλαστική πήρε τον μεγαλύτερο θα έλεγα αριθμό.
  • Τι ποσοστό των ασθενών αντιστοιχεί σε μικρές ηλικίες; Είναι πολλοί οι νέοι που αντιμετωπίζουν καρδιακές παθήσεις και χρήζουν επέμβασης;
  • Τις μικρές ηλικίες θα τις χωρίσω σε δύο ομάδες. Δε θα ασχοληθούμε τώρα με τις εκ γενετής παθήσεις. Όταν όμως πάμε σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία, εκεί δηλαδή που ενδιαφέρει εσάς τους φοιτητές, από 20 μέχρι 35, εκεί ευτυχώς δεν χειρουργούνται πολλοί. Δηλαδή, 20 με 35 ευτυχώς έχουμε χειρουργήσει λίγους ανθρώπους. Έχουμε χειρουργήσει έμφραγμα 27 ετών, αλλά είναι εξαίρεση. Έχουν χειρουργηθεί τριανταπεντάχρονοι, αλλά κι αυτοί είναι εξαίρεση γιατί, για να χειρουργηθεί κάποιος στα 35, πρέπει να έχει κληρονομικό, να είναι βαρύς καπνιστής και να έχει πολύ υψηλή χοληστερίνη. Έτσι, λοιπόν, εσείς που ασχολείστε με τους νέους, να ξέρετε πως είναι εξαίρεση το χειρουργείο στην ηλικία των 20 με 35. Από τα 35 και μετά, όσους περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει κάποιος, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες να βρεθεί στο χειρουργείο. Θα μου πείτε, ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου; Είναι 5. Το κληρονομικό, το κάπνισμα, η χοληστερίνη, η υπέρταση και το ζάχαρο. Και υπάρχουν και μικρότεροι παράγοντες. Είναι η εσωστρέφεια, η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία.
  • Όσο περνούν τα χρόνια γίνονται όλο και περισσότεροι οι νέοι που πάσχουν από κάποια καρδιακή νόσο;
  • Όχι. Ευτυχώς οι νέοι παραμένουν σταθεροί, γιατί οι νέοι -μέχρι τα 35, αυτό εγώ ονομάζω νέο- είναι όπως ένα πολύ καλό αυτοκίνητο. Είναι δύσκολο ένα καλό αυτοκίνητο στα 5 πρώτα χρόνια χρήσης του να παρουσιάσει προβλήματα. Ανάλογα με το πώς χειρίζεσαι, όμως, αυτό το αυτοκίνητο, στα 15 του θα είναι ολοκαίνουργιο ή στα 15 του θα είναι για πέταμα. Και τα 15 του αυτοκινήτου είναι 50 με 70 στον άνθρωπο. Ό,τι είναι το αυτοκίνητο 15 ετών, είναι ο άντρας 50 με 70 ή η γυναίκα 60 με 70.

«Το άγχος που σκοτώνει την καρδιά είναι το παθολογικό, της εσωστρέφειας, της κατάθλιψης, της απουσίας κοινωνικής ζωής και όχι το παραγωγικό άγχος, που είναι φυσιολογικό.»

  • Επηρεάζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής την καρδιά μας;
  • Ναι, και πολύ θα έλεγα. Αλλά όχι τόσο όσο νομίζουμε. Δηλαδή, έχουμε προσθέσει άγχος και υπερωρίες, αλλά, ενώ θα περιμένατε μια κλισέ απάντηση, ότι «ναι, αυτά σκοτώνουν την καρδιά», οι μελέτες δείχνουν ότι ναι μεν δεν είναι ο υγιής τρόπος ζωής, αλλά δεν είναι η πρωταρχική εστία προβλήματος. Δηλαδή, ένας που δουλεύει 12 ώρες αντί για 8, δε θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στην καρδιά του. Εκείνο που σκοτώνει την καρδιά είναι το παθολογικό άγχος. Ο αγχώδης, ο εσωστρεφής καταπονεί την καρδιά του. Αυτός που έχει άγχος γιατί η δουλειά του έχει 20 επιχειρήσεις και πρέπει να τις συντονίσει, δεν φαίνεται να δημιουργεί κάποια βλάβη στην καρδιά του. Περισσότερο φοβάμαι έναν που κάθεται και τρώγεται με τον εαυτό του γιατί βρέχει σήμερα και γιατί θα βραχεί το σπίτι του και τον εσωστρεφή γιατί δεν έχει τις παρέες του, δεν έμαθε να χαμογελά στη ζωή του. Περισσότερο αυτός με απασχολεί, παρά αυτός που έχει ένα άγχος παραγωγικό. Το άγχος που σκοτώνει την καρδιά είναι το παθολογικό, της εσωστρέφειας, της κατάθλιψης, της απουσίας κοινωνικής ζωής και όχι το παραγωγικό άγχος, που είναι φυσιολογικό.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι, των οποίων η ερωτική ζωή έχει καταστραφεί από ένα παθολογικό άγχος.»

  • Πολύ μεγάλος κίνδυνος το παθολογικό άγχος λοιπόν…
  • Ναι! Και δε σκοτώνει μόνο την καρδιά. Σκοτώνει όλο το σώμα. Θα δείτε ότι ο παθολογικός τύπος, αυτός δηλαδή που τρώγεται με τα ρούχα του, που λέει ο λαός, είναι ένας άνθρωπος που έχει πολλές ασθένειες: γαστρίτιδες, κολίτιδες, έρπητα, μόνιμα κάπου πονάει και μόνιμα κάτι έχει. Το δράμα του δεν είναι η καρδιά του. Το δράμα του είναι ότι όλος του ο οργανισμός καταστρέφεται. Η ερωτική του ζωή καταστρέφεται. Υπάρχουν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι, των οποίων η ερωτική ζωή έχει καταστραφεί από ένα παθολογικό άγχος. Κι αυτό, κατά τα δικά μου κριτήρια, είναι χειρότερο από την πάθηση της καρδιάς. Να βλέπεις έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος ανήκει στους πάσχοντες.

«Αν πρέπει να απαριθμήσω τους 5 παράγοντες κινδύνου για έναν νέο, οι 3 πρώτοι είναι το κάπνισμα!»

  • Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες συνήθειες που μας δημιουργούν προβλήματα και πώς θα τις ιεραρχούσατε;
  • Αυτή είναι πολύ ωραία ερώτηση. Η πιο επικίνδυνη από όλες είναι το κάπνισμα! Μακράν! Δε θα μιλήσω για ναρκωτικά και για βαριά ποτά από τα 16, γιατί αυτό το καταλαβαίνετε, είναι αυτονόητο. Δε χρειάζεται να πω σε έναν νέο «όχι ναρκωτικά». Δε θα μπω στον κόπο. Αλλά, αν πρέπει να απαριθμήσω τους 5 παράγοντες κινδύνου για έναν νέο, οι 3 πρώτοι είναι το κάπνισμα! Και μετά πάμε στον τέταρτο. Είναι θλιβερό ότι ο νέος καπνίζει, θεωρώντας ότι το κάπνισμα είναι κακή συνήθεια. Το κάπνισμα είναι η μισή του υγεία! Αν ένας νέος καπνίζει, έχει τελειώσει το έργο! Ό,τι και να κάνει μετά, είναι θέμα χρόνου να κάνει καρκίνο πνεύμονα, έμφραγμα, καρκίνο ουροδόχου κύστεως, καρκίνο λάρυγγος κ.λπ.

  • Ακόμα κι αν καπνίζει μικρό αριθμό τσιγάρων;

Την συνέχεια της συνέντευξης θα την βρείτε εδώ

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

Νίνα Καλούτσα | Η Φωνή της επιτυχίας

Η ειδικός Φωνής & Δημόσιας Ομιλίας Νίνα Καλούτσα είναι κάτοχος διπλώματος και μάστερ Όπερας του Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας. Στα 25 χρόνια της διδασκαλίας της έχει μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία της σε περισσότερα από 7.500 άτομα, σε σεμινάρια φωνής, public speaking, one-to-one coaching και team building. Συνεργάζεται με πολιτικούς και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών και οργανισμών.

Έχει συνεργαστεί με τις εταιρείες: Google, OTE, Coca-Cola 3E, Johnson & Johnson, Eurobank, Alpha Bank, Booking.com, Alpha TV, LeasePlan, TITAN Cement, Bristol-Myers Squibb, GEP, Antipollution, Resoul, Knauf, European Reliance, Kafkas, CEO Clubs Greece, ReedSmith, TATOI Club, Generation Y κ.α.


Το χάρισμα της φωνής έχει δοθεί στον άνθρωπο για να μεταφέρει τις σκέψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματά του στο περιβάλλον γύρω του. Πέρα από αυτό όμως, η φωνή, και ακόμα καλύτερα η σωστά τοποθετημένη και καλλιεργημένη φωνή, μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε πολλά περισσότερα από αυτά που έχουμε φανταστεί.

Ακολουθεί συνέντευξη της ειδικού Φωνής & Δημόσιας Ομιλίας Νίνας Καλούτσα.

Κυρία Καλούτσα, έχετε γράψει το βιβλίο «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ – Πώς να μιλάς ώστε να σε ακούν» εκδόσεις Key Books. Επειδή οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο ότι μας ακούν όταν μιλάμε, κατ’ αρχάς θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε τι μας υποδεικνύετε στο βιβλίο σας;

Η φωνή, ως ζωτικό στοιχείο της ύπαρξης, εκφράζει την προσωπικότητα σε πολλές διαστάσεις. Τα λεγόμενα παίρνουν νόημα από τον τόνο της φωνής με τον οποίο εκφέρονται. Στο βιβλίο αποδεικνύω ότι έχει μεγαλύτερη σημασία η φωνή με την οποία λέμε αυτά που λέμε, από το τι λέμε. Στοιχεία όπως το ηχόχρωμα, ο τόνος, ο χρωματισμός, η έκταση είναι θεμελιώδη για το personal brand. Επίσης, η παρουσία, η άρθρωση, η εκφορά του λόγου. Τα χαρακτηριστικά αυτά, όταν καλλιεργούνται -σε συνδυασμό βέβαια με το κατάλληλο λεξιλόγιο-, χαρακτηρίζουν μία φωνή που μαγνητίζει το ακροατήριο, μία φωνή που «ακούγεται».

Συχνά όμως, λόγω ψυχολογικών αναστολών, η φωνή ακούγεται μονότονη και χωρίς ενέργεια. Έχοντας συνειδητοποιήσει κάποιος αυτό, εάν αποφασίσει να βελτιώσει τη φωνή του, στην πραγματικότητα μπαίνει στη δράση για την απόκτηση αυτοπεποίθησης, για τη διαχείριση του σκηνικού άγχους και για να πείθει περισσότερο.


Γεννιόμαστε με μία χαρακτηριστική φωνή, που μας ακολουθεί για πάντα, ή η φωνή είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να αλλάξει; Αν ναι, πώς;

Ναι, γεννιόμαστε ο καθένας με τη φωνή του. Όμως, στην παιδική μας ηλικία κυρίως, αλλά και αργότερα, για διάφορους ψυχολογικούς λόγους, η φωνή μπλοκάρεται, αλλοιώνεται ή σε κάποιες περιπτώσεις χάνεται.

Με τη σωστή καθοδήγηση, μελέτη και ασκήσεις, ο ενδιαφερόμενος κατανοεί τις αιτίες, ελευθερώνει το συναίσθημά του και εκφράζεται ελεύθερα με τη νέα του φωνή. Επαναλαμβάνω πάντα ότι «η Φωνή μας είναι επιλογή μας».


Ως ειδικός Φωνής, με ποιον τρόπο βοηθάτε κάποιον;

Καταρχάς, τους οδηγώ να κατανοήσουν ότι:

«Δεν έχουμε απλά φωνή. Είμαστε η φωνή μας!» Αυτός είναι ο πυρήνας της διδασκαλίας μου.

Από εκεί ξεκινάμε και, ακολουθώντας βήμα βήμα τη Μέθοδό μου, μεταμορφώνουμε τη φωνή και κατ’ επέκταση την επικοινωνία, τη σχέση με τον εαυτό και με τους άλλους, τη ζωή του εκπαιδευόμενου στο σύνολό της, με άλλα λόγια.


Μπορείτε να μας δώσετε το προφίλ των ανθρώπων που απευθύνονται σε εσάς;

Στέλεχος εταιρείας ή επιχειρηματίας ή πολιτικός  ή εργαζόμενος που συνειδητοποιεί ότι ο τρόπος που μιλάει δεν συνάδει με την επαγγελματική εξέλιξη στην οποία στοχεύει. Νιώθει τη φωνή του αδύναμη, ότι εκπέμπει ανασφάλεια, και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Επιθυμεί να μιλά άνετα, με θάρρος, πειθώ, ευκρίνεια λόγου. Επίσης θέλει να νιώθει ασφαλής, κάθε φορά που καλείται να κάνει παρουσιάσεις σε μικρά και μεγαλύτερα κοινά.

Αφενός λοιπόν κάνουμε ασκήσεις βελτίωσης της φωνής, αφετέρου μελετάμε λεξιλόγιο και ρητορική.

For further information: www.ninakaloutsa.com


Συνέντευξη απο την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

<<Αφιέρωμα>>Women On Top (εν δράσει) | Μίνα Μισυρλή

Κυρία Μισυρλή : Μπορείτε με απλά λόγια να μας πείτε ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας

Έχω μεταπτυχιακό και πτυχίο στη Λογιστική & Χρηματοοικονομική του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εξέλιξα τις γνώσεις μου τα επόμενα 20 χρόνια μέσα από εργασιακή εμπειρία σε εταιρίες και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι σπουδές μου με βοήθησαν να αντιλαμβάνομαι τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, και γενικότερα να κατανοώ περισσότερα για την καθημερινότητα. Τις πρακτικές γνώσεις τις απέκτησα από την εργασιακή μου εμπειρία αλλά στο «φιλτράρισμα» και στον μετασχηματισμό των πληροφοριών σε γνώσεις, οι σπουδές μου έπαιξαν σημαντικό ρόλο.


Πείτε μας λίγα λόγια για την τωρινή ασχολία σας  

Είμαι ιδρύτρια της Jargon Buster όπου υποστηρίζουμε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να οργανώσουν τα οικονομικά και την επιχειρηματική τους καθημερινότητα, και να σχεδιάσουν ένα πλάνο ανάπτυξης, για να μπορούν να εστιάσουν την ενέργεια και τη δημιουργικότητά τους στις κύριες δραστηριότητές τους. Έτσι, επιχειρήσεις που δεν μπορούν να έχουν εσωτερικά συνεργάτες, για να τους υποστηρίζουν σε θέματα  Χρηματοοικονομικού Σχεδιασμού &  Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, να μπορούν να βρίσκουν λύσεις μέσα από τις υπηρεσίες που σχεδιάζουμε, για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Επίσης, συνεργαζόμαστε με εταιρίες, από πολύ μεγάλες μέχρι και μικρές επιχειρήσεις, που θέλουν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των εργαζομένων τους σε θέματα διαχείρισης προσωπικών οικονομικών, δημιουργώντας εταιρικές εκπαιδεύσεις & εργαστήρια χρηματοοικονομικής ενδυνάμωσης.


Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα γυναίκα που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό τομέα;

Θα πρότεινα αρχικά να βρει το δικό της «γιατί», να το συνδυάσει με τις αξίες της και να σκεφτεί πώς θέλει να περπατήσει το δικό της μονοπάτι. Για τις γυναίκες που ξεκινούν τώρα, θα μπορούσαν να έχουν μια εξειδικευμένη καθοδήγηση από επαγγελματίες που έχουν την εμπειρία και τις γνώσεις, μέσα από την οποία μπορεί κάποια να ωφεληθεί, τόσο για να ενδυναμωθεί όσο και για να ξεμπλοκαριστεί από τα διαδικαστικά εμπόδια που μπορεί να την κρατούν πίσω. Αυτό είναι που έχω δει σε πολλές περιπτώσεις ότι λείπει, και αυτό είναι που κάνουμε με τη Jargon Buster, δίνοντας λύση σε επαγγελματίες ή σε ομάδες επιχειρηματιών, καθώς πολλές φορές ενώ έχουμε μια πολύ ωραία ιδέα δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε και πώς να οργανωθούμε. Επίσης, και το mentoring μέσα από πλατφόρμες με εμπειρία σε αυτό, όπως του Women On Top, θα μπορούσε να είναι μια επιπλέον βοήθεια. Είναι φανερό, ότι δεν υπάρχει μια λύση που ταιριάζει σε όλες, και μέσα από δοκιμές, επιτυχίες αλλά κυρίως από αποτυχίες μαθαίνουμε τι πραγματικά μας ταιριάζει ή τι είναι βιώσιμο για εμάς.


Πείτε μας μια έκφραση που χρησιμοποιείτε συχνά και σας δίνει κουράγιο και δύναμη ;

Δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος, και αν δεν βρίσκω τον δρόμο που θέλω να περπατήσω, θα τον φτιάξω.


Ποιες είναι οι βασικές αρχές του οικονομικού σχεδιασμού και πώς μπορεί να ωφελήσει ένα άτομο ή μια επιχείρηση;

Αναγνωρίζουμε πού βρισκόμαστε, ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να φτάσουμε. Σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο βάζουμε στόχους που μας εκφράζουν, που είναι κοντά στις αξίες μας και που μπορούν με μέθοδο να επιτευχθούν. Στη συνέχεια, προγραμματίζουμε και αναπροσαρμόζουμε τον σχεδιασμό μας, δημιουργώντας πλάνο για αντιμετώπιση κρίσεων αλλά και εναλλακτικές, ώστε να προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και στις διαφορετικές συνθήκες.


Ποιες είναι οι σημαντικότερες πτυχές του επιχειρηματικού σχεδιασμού και πώς μπορεί να επιτευχθεί η αειφορία μιας επιχείρησης;

Η στρατηγική, η ανάλυση αγοράς, ο οικονομικός σχεδιασμός, οι επιχειρηματικές διαδικασίες, η διαχείριση της ομάδας, οι πωλήσεις και το πλάνο ανάπτυξης, είναι μέρη του επιχειρηματικού σχεδιασμού. Μια επιχείρηση, είτε είναι πολύ μεγάλη είτε μικρή, ακόμη κι αν εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας, μπορούμε να επηρεάσουμε και να λειτουργούμε με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Από την επιλογή των προμηθευτών, τη διαχείριση των υλικών μας, τη συνεργασία με την ομάδα μας και πολλά άλλα, φροντίζουμε να επιχειρούμε με αειφορία, γιατί μας αφορά όλους κι όλες.


Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την ανάπτυξη μιας επιτυχημένης επιχείρησης σε έναν ανταγωνιστικό τομέα;

Η πρόταση αξίας που προσφέρει η επιχείρηση προς τους πελάτες της, μαζί με ένα καλά σχεδιασμένο επιχειρηματικό μοντέλο, που θα περιγράφει με σαφήνεια πώς η επιχείρηση θα δημιουργεί έσοδα, είναι από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει καθορίσει από το ξεκίνημά της.


Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Να αναπτύξω την επιχείρησή μου δημιουργώντας συνδέσεις με επαγγελματίες κι επιχειρήσεις, που θέλουν να αναπτυχθούν μέσα σε ένα πλαίσιο που επιστρέφει οικονομική και ποιοτική αξία στην κοινωνία, στους ανθρώπους και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούμε.

Μίνα Μισυρλή

Σύμβουλος Οικονομικού Σχεδιασμού & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης

Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων | Financial & Business Coach

Msc. Λογιστική & Χρηματοοικονομική

Mέλος της συντονιστικής ομάδας του Women On Top Thess Hub


Συνέντευξη από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Επίκαιρα Πρόσωπα

<<Αφιέρωμα>> Women On Top (εν δράσει) | Μαρία Γρηγοριάδου

  • Κυρία Γρηγοριάδου : Μπορείτε με απλά λόγια να μας πείτε ποιες ήταν οι σπουδές που ακολουθήσατε και κατά πόσο σας βοήθησαν στην εξέλιξη της επαγγελματικής σας καριέρας

Αποφοίτησα από  το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. όμως ως φοιτήτρια και τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου καριέρας εργάστηκα ως Καθηγήτρια σε Φροντιστήρια Αγγλικών (Ήταν ακόμη η εποχή που μπορούσες να αποκτήσεις άδεια διδασκαλίας ως κάτοχος Proficiency, αν και καρφώνομαι που το μαρτυράω!)

Στα 40 μου κι ενώ εργαζόμουν ήδη στο Δήμο Τυρνάβου, όπου βρέθηκα με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, παρακολούθησα το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Συμβουλευτική στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία.

Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία ενός Συμβουλευτικού Σταθμού στο πλαίσιο του Δήμου και μετά η ένταξη μου στη ΔΥΠΑ ως εργασιακή σύμβουλος. Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά διατηρούσαμε για κάποια  χρόνια με το σύζυγο μου κι ένα κατάστημα με παιδικά ρούχα. Αν και η σύνδεση δεν ήταν από την αρχή ξεκάθαρη, βρίσκομαι τα τελευταία χρόνια σε ένα σημείο που η συνάφεια της δουλειάς μου με τις σπουδές μου, είναι μεγαλύτερη από ποτέ.


  • Πείτε μας λίγα λόγια για την τωρινή ασχολία σας

Σήμερα εργάζομαι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ως Εργασιακή Σύμβουλος Αναζητούντων Εργασία  και υποστηρίζω άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Επίσης πραγματοποιώ εκπαιδεύσεις ιδιαίτερα σε θέματα Επικοινωνίας, Διαχείρισης Συγκρούσεων και Ψυχικής Ευεξίας.


  • Τι θα συμβουλεύατε σε μια νέα γυναίκα που φιλοδοξεί να ασχοληθεί με τον επιχειρηματικό τομέα;

Να αναζητήσει άλλες γυναίκες οι οποίες  δραστηριοποιούνται στο πεδίο που την ενδιαφέρει και έχουν τη διάθεση να λειτουργήσουν ως μέντορες, για τα πρώτα βήματα, τη δικτύωση, την προώθηση, την αναζήτηση χρηματοδότησης. Και να μην περιμένει να είναι όλες οι συνθήκες τέλειες για να κάνει το πρώτο βήμα.


  • Πείτε μας μια έκφραση που χρησιμοποιείτε συχνά και σας δίνει κουράγιο και δύναμη ;

¨Θα τα καταφέρω!» Κι όταν είμαι πολύ φοβισμένη για να με πείσω, ρωτώ ανθρώπους που ξέρω ότι θα με στηρίξουν: «Θα τα καταφέρω;»


  • Ποιες είναι οι κύριες ανάγκες στον τομέα της ειδικής αγωγής και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά;

Η πρώιμη αξιολόγηση και παρέμβαση, η έγκαιρη και καθολική υποστήριξη, ο σχεδιασμός της μετάβασης από τη μια βαθμίδα εκπαίδευσης στην άλλη, αλλά και της μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία. Βέβαια, όλα αυτά απαιτούν συνολικό σχεδιασμό, χρόνο, χρήματα και ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση για να στηριχθεί το σχολείο και η οικογένεια, ώστε να στηρίξουν τους μαθητές με αναπηρίες ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.


  • Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις στην εκπαίδευση και την υγεία και πώς μπορούν να επηρεάσουν την παροχή υπηρεσιών;

Οι τάσεις είναι πολλές και σημαντικές. Για παράδειγμα: Διαπολιτισμική εκπαίδευση, Εκπαίδευση STEM, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και από την άλλη Τεχνολογία, Τηλεϊατρική, Τεχνητή Νοημοσύνη και τόσες άλλες. Σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα, θεωρώ ότι η σταθερή τάση πρέπει να είναι η εστίαση στον εκπαιδευόμενο και στον ασθενή αντίστοιχα, ώστε οι υπηρεσίες που παρέχονται να πάψουν να είναι κατακερματισμένες.


  • Ποιο ρόλο παίζει η συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών, των γονέων και των ειδικών στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ειδικής αγωγής και της υγείας;

Κρατώ τη φράση μιας γυναίκας που εκτιμώ πολύ. «Τι να τις κάνω τις ράμπες, αν δεν έχω που να πάω;»  Η ένταξη δεν σημαίνει υπάρχουμε παράλληλα στον ίδιο χώρο. Η ένταξη σημαίνει γνωριζόμαστε, αλληλεπιδρούμε πραγματικά και σχετιζόμαστε. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με τη συνεργασία όχι μόνο όσων δραστηριοποιούνται στο χώρο της ειδικής αγωγής , αλλά όλων των γονέων, όλων των εκπαιδευτικών και όλων των ειδικών. Αυτή η απαραίτητη συνεργασία δεν θα προκύψει μαγικά αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα από στοχευμένες, συστηματικές και συνεχείς δράσεις. 


  • Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Να συνεχίσω να εξελίσσομαι και να είμαι χρήσιμη στους ανθρώπους γύρω μου.

Μαρία Γρηγοριάδου

Σύμβουλος στην Ειδική Αγωγή, την Εκπαίδευση και την Υγεία.

Mέλος της συντονιστικής ομάδας του Women On Top Larissa Hub


Συνέντευξη από την ομάδα του BusinessWoman

Continue Reading

Trending