Connect with us

Συνταγές

Τάρτα με δαμάσκηνα, αμύγδαλα και ρούμι 

Υλικά

Για τη βάση της τάρτας

  • 170 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 120 γρ. αμύγδαλα
  • 170 γρ. βούτυρο
  • 2-4 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

  • 400-500 γρ δαμάσκηνα
  • 70 γρ αμύγδαλα
  • 2 κ.γ. ρούμι
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.γ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για το γαρνίρισμα

  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

 

Οδηγίες

Προετοιμασία υλικών:

  1. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το βάζουμε στο ψυγείο για να παραμείνει παγωμένο.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170* βαθμούς. Πάνω σε μια λαδόκολλα απλώνουμε το σύνολο των αμυγδάλων (170 γρ. της τάρτας και τα 70 της γέμισης) και τα ψήνουμε για περίπου 8-10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και έπειτα τα ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ. Θέλουμε οι ξηροί μας καρποί να μοιάζουν σε μέγεθος με τη μαύρη ζάχαρη, άντε ίσως λίγο πιο μεγάλοι.
  3. Γεμίζουμε ένα μικρό μπολ με παγάκια και παγωμένο νερό. Το αφήνουμε στην άκρη.

Ζύμη τάρτας:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα αλεσμένα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε.
  2. Εν συνεχεία, προσθέτουμε το βούτυρο που είχαμε κόψει νωρίτερα σε κυβάκια. Απαλά με τα χέρια μας ανακατεύομαι το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να σχηματιστούν μικρά “μπιλάκια”. Κάνουμε γρήγορες κινήσεις ώστε το βούτυρο να παραμείνει κρύο.
  3. Έπειτα, προσθέτουμε το παγωμένο νερό αλλά μια μια τις κουταλιές και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε νερό μέχρι να μην υπάρχει μέρος του αλευριού που να είναι στεγνό. Προσέχουμε όμως να μην το παρακάνουμε με το νερό.
  4. Τυλίγουμε με μια διαφανής μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Αν θέλουμε, βάζοντας διπλή μεμβράνη, μπορούμε να συντηρήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι και 2 μέρες, ενώ στην κατάψυξη μπορεί να μείνει μέχρι και 2 μήνες.

Γέμιση:

  1. Κόβουμε τα δαμάσκηνα μας σε φέτες και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέτουμε στο μπολ με τα δαμάσκηνα, τα αμύγδαλα, το ρούμι, την καστανή ζάχαρη και το αλεύρι. Αν τα δαμάσκηνα είναι πολύ ζουμερά προσθέτουμε λίγο παραπάνω αλεύρι για να τραβήξει τα υγρά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.Φτιάχνουμε την τάρτα:
    1. Αρχικά βγάζουμε εκτός φούρνου τη σχάρα του και απλώνουμε μια λαδόκολλα, ενώ ανάβουμε το φούρνο στους 200* C.
    2. Αλευρώνουμε ελαφρώς μια καθαρή επιφάνεια και τοποθετούμε το ζυμάρι μας. Αν δείτε ότι είναι πολύ σκληρό τότε αφήστε το για 5 με 10 λεπτά για να μαλακώσει ώστε να μπορεί να δουλευτεί.
    3. Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε άνισα κομμάτια. Το ένα θα είναι περίπου το 1/3 του ζυμαριού και θα αποτελέσει το “καπάκι” της τάρτας, ενώ το άλλο κομμάτι, τα 2/3 δηλαδή, η βάση της.
    4. Παίρνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι και το τοποθετούμε στη λαδόκολλα το ανοίγουμε με τον πλάστη, περίπου 30 εκατοστά διάμετρο. Αν δείτε ότι κολλάει απλώστε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια της.
    5. Βάζουμε το μείγμα των δαμάσκηνων στο κέντρο και μετά το απλώνουμε φροντίζοντας να αφήσουμε κενό περίπου 2 εκατοστά από τις άκρες.
    6. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Κόβουμε 8 λωρίδες ίσες λωρίδες.
    7. Χρησιμοποιώντας τις λωρίδες της ζύμης δημιουργούμε ένα πλέγμα στην επιφάνεια της τάρτας μας.
    8. Διπλώνουμε τη ζύμη που έχουμε αφήσει κενή γύρω από τη γέμιση ώστε να “κλείσει”.
    9. Βάζουμε την τάρτα μας για ένα τέταρτο στο ψυγείο, έτσι ώστε να κρατήσει το σχήμα της όταν θα ψηθεί.
    10. Πριν τη ψήσουμε και αφού τη βγάλουμε από το ψυγείο αλείφουμε  την επιφάνεια της με ένα χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
    11. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί ωραίο χρώμα.

Teti

https://tetisflakes.com/

Από την κυρία ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Continue Reading

Γαστρονομία

<<Αφιέρωμα>> Στις γεύσεις της Ελλάδας: Κουλουράκια κανέλας

Κουλουράκια που γίνονται εύκολα και είναι νόστιμα πολύ. Μπορούν να συνοδεύσουν τον καφέ, το τσάι ή να τα πάρουν τα παιδιά σαν snack στο σχολείο.

Τα κουλουράκια προσφέρονται για διασκεδαστική μαγειρική με τα παιδιά σας, θα υπάρχει μια ακαταστασία στην κουζίνα … αλλά δεν πειράζει.

Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Χρόνος ψύξης 1-2 ώρες / Εύκολο

Κουλουράκια κανέλας

Από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου, Κυπαρισσία

Yλικά για 40 κουλουράκια

Μισό πακέτο βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο

Μισό φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική

1 αυγό

2 φλιτζάνια αλεύρι ζάχαρη

1 κ.γ. baking powder

2 κ.σ γάλα

¾ κ.σ. κανέλα Κεϋλάνης

Για το φινίρισμα

Λίγο γάλα εβαπορέ

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε.

Στη μέση δημιουργούμε ένα κενό και ρίχνουμε το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αυγό, την κανέλα και ζυμώνουμε δυνατά.

Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη ζυμώνουμε ελαφρά.

Πλάθουμε τα κουλουράκια και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε στρογγυλά, μπαστουνάκια ή σε σχήμα S.

Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Με ένα πινέλο τα περνάμε με γάλα εβαπορέ.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15 λεπτά.

Βγάζουμε τα κουλουράκια από το φούρνο και τα βάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνει υγρασία.

Διατηρούμε τα κουλουράκια σε μεταλλικό κουτί με ριζόχαρτο.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Γαστρονομία

Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει cookies κομματάκια σοκολάτας και μελομακάρονα! Ανακάλυψε όλη την σειρά “5 συνταγές με μελομακάρονα” και γίνε εσύ ο νικητής των γιορτών!

Υλικά για τα μπισκότα
• 100 γρ. βούτυρο
• 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 25 γρ. ζάχαρη καστανή
• 1 αβγό (50 γρ.)
• 4 γρ. αλάτι
• 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 130 γρ. κομματάκια κουβερτούρα μπίτερ
• 175 γρ. αλεύρι
• 135 γρ. μελομακάρονα σπασμένα
Εκτέλεση για τα μπισκότα

  1. Αφρατεύουμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες και το αλάτι.
  2. Προσθέτουμε το αβγό.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτουμε όλο στο μείγμα βουτύρου και ζάχαρης και ανακατεύουμε στην πρώτη ταχύτητα μέχρι να πάρει όλο το αλεύρι.
  4. Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και τα κομματάκια μελομακάρονο ανακατεύοντας στην ίδια ταχύτητα.
  5. Ζυγίζουμε μπαλάκια των 60 γρ. και τα βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1,5 ώρα.
  6. Βγάζουμε από την κατάψυξη και ψήνουμε άμεσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για περίπου 12 λεπτά.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Γαστρονομία

Cheesecake με μελομακάρονα και oreos! Δημιουργούμε με νόημα!

Cheesecake με Oreos και μελομακάρονα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό World Food Program, το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως χάνεται ή πετιέται. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως! Όλη η τροφή που παράγεται αλλά δεν καταναλώνεται ποτέ θα αρκούσε για να ταΐσει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτός είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των υποσιτισμένων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα Χριστούγεννα, μειώνουμε την σπατάλη τροφίμων δίνοντας νέα ζωή σε αγαπημένες τροφές! Τι καλύτερο από τα αγαπημένα μελομακάρονα, τα οποία με λίγη φαντασία γίνονται νέες και εύκολες δημιουργίες! Σε αυτό το βίντεο η βραβευμένη Pastry Chef, Ντάρια Περεβέρζεβα απο το ΙΕΚ μαγειρικής, αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής La Chef Levi, φτιάχνει ένα διαφορετικό cheesecake χρησιμοποιώντας ως βάση τα μελομακάρονα συνδυάζοντας τις αγαπημένες γεύσεις με μπισκότα oreos.

Υλικά για την βάση του cheesecake

  • 250 γρ. μπισκότα Oreos τριμμένα
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση  για την βάση του cheesecake

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το τριμμένο μπισκότο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Μέσα σε ένα τσέρκι 16 εκ. στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σαν βάση.

Υλικά για την κρέμα του cheesecake

  • 400 γρ. κρέμα τυρί
  • 100 γρ.κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ.ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
  • 200 γρ. μελομακάρονα τρίμμα

Εκτέλεση για την κρέμα του cheesecake

  1. Μέσα στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε την κρέμα τυρί και προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και έπειτα την κρέμα γάλακτος σε ροή.
  2. Στρώνουμε την μισή ποσότητα της κρέμας πάνω από την βάση μπισκότου και βάζουμε μια στρώση από τα μελομακάρονα τρίμμα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο μισό της κρέμας.
  3. Με μια σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια και βάζουμε κατάψυξη για τουλάχιστον 1.5 ώρα.
  4. Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με λιωμένη σοκολάτα, με κομματάκια από τα μελομακάρονα και με σπασμένα Oreos.

Δες το video της συνταγής εδώ!

Tsimiski str., Thessaloniki

www.lachef.gr

Continue Reading

Trending