Connect with us

Συνταγές

Τάρτα με δαμάσκηνα, αμύγδαλα και ρούμι 

Υλικά

Για τη βάση της τάρτας

  • 170 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 120 γρ. αμύγδαλα
  • 170 γρ. βούτυρο
  • 2-4 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

  • 400-500 γρ δαμάσκηνα
  • 70 γρ αμύγδαλα
  • 2 κ.γ. ρούμι
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.γ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για το γαρνίρισμα

  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

 

Οδηγίες

Προετοιμασία υλικών:

  1. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το βάζουμε στο ψυγείο για να παραμείνει παγωμένο.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170* βαθμούς. Πάνω σε μια λαδόκολλα απλώνουμε το σύνολο των αμυγδάλων (170 γρ. της τάρτας και τα 70 της γέμισης) και τα ψήνουμε για περίπου 8-10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και έπειτα τα ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ. Θέλουμε οι ξηροί μας καρποί να μοιάζουν σε μέγεθος με τη μαύρη ζάχαρη, άντε ίσως λίγο πιο μεγάλοι.
  3. Γεμίζουμε ένα μικρό μπολ με παγάκια και παγωμένο νερό. Το αφήνουμε στην άκρη.

Ζύμη τάρτας:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα αλεσμένα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε.
  2. Εν συνεχεία, προσθέτουμε το βούτυρο που είχαμε κόψει νωρίτερα σε κυβάκια. Απαλά με τα χέρια μας ανακατεύομαι το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να σχηματιστούν μικρά “μπιλάκια”. Κάνουμε γρήγορες κινήσεις ώστε το βούτυρο να παραμείνει κρύο.
  3. Έπειτα, προσθέτουμε το παγωμένο νερό αλλά μια μια τις κουταλιές και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε νερό μέχρι να μην υπάρχει μέρος του αλευριού που να είναι στεγνό. Προσέχουμε όμως να μην το παρακάνουμε με το νερό.
  4. Τυλίγουμε με μια διαφανής μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Αν θέλουμε, βάζοντας διπλή μεμβράνη, μπορούμε να συντηρήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι και 2 μέρες, ενώ στην κατάψυξη μπορεί να μείνει μέχρι και 2 μήνες.

Γέμιση:

  1. Κόβουμε τα δαμάσκηνα μας σε φέτες και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέτουμε στο μπολ με τα δαμάσκηνα, τα αμύγδαλα, το ρούμι, την καστανή ζάχαρη και το αλεύρι. Αν τα δαμάσκηνα είναι πολύ ζουμερά προσθέτουμε λίγο παραπάνω αλεύρι για να τραβήξει τα υγρά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.Φτιάχνουμε την τάρτα:
    1. Αρχικά βγάζουμε εκτός φούρνου τη σχάρα του και απλώνουμε μια λαδόκολλα, ενώ ανάβουμε το φούρνο στους 200* C.
    2. Αλευρώνουμε ελαφρώς μια καθαρή επιφάνεια και τοποθετούμε το ζυμάρι μας. Αν δείτε ότι είναι πολύ σκληρό τότε αφήστε το για 5 με 10 λεπτά για να μαλακώσει ώστε να μπορεί να δουλευτεί.
    3. Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε άνισα κομμάτια. Το ένα θα είναι περίπου το 1/3 του ζυμαριού και θα αποτελέσει το “καπάκι” της τάρτας, ενώ το άλλο κομμάτι, τα 2/3 δηλαδή, η βάση της.
    4. Παίρνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι και το τοποθετούμε στη λαδόκολλα το ανοίγουμε με τον πλάστη, περίπου 30 εκατοστά διάμετρο. Αν δείτε ότι κολλάει απλώστε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια της.
    5. Βάζουμε το μείγμα των δαμάσκηνων στο κέντρο και μετά το απλώνουμε φροντίζοντας να αφήσουμε κενό περίπου 2 εκατοστά από τις άκρες.
    6. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Κόβουμε 8 λωρίδες ίσες λωρίδες.
    7. Χρησιμοποιώντας τις λωρίδες της ζύμης δημιουργούμε ένα πλέγμα στην επιφάνεια της τάρτας μας.
    8. Διπλώνουμε τη ζύμη που έχουμε αφήσει κενή γύρω από τη γέμιση ώστε να “κλείσει”.
    9. Βάζουμε την τάρτα μας για ένα τέταρτο στο ψυγείο, έτσι ώστε να κρατήσει το σχήμα της όταν θα ψηθεί.
    10. Πριν τη ψήσουμε και αφού τη βγάλουμε από το ψυγείο αλείφουμε  την επιφάνεια της με ένα χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
    11. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί ωραίο χρώμα.

Teti

https://tetisflakes.com/

Από την κυρία ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Continue Reading

Συνταγές

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Μια γεύση της θαλασσινής κουζίνας. Στη Πιερία ταβάς λέγεται το βαθύ σκεύος που τηγανίζουν και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Είναι με καπάκι αλλά εμείς δεν το χρησιμοποιούμε.

H βάρκα για πλούσιες ψαριές… μικρή αλλά θαυματουργή

Στην Πλάκα Λιτοχώρου δοκιμάσαμε ένα νόστιμο φαγητό της θάλασσας και της γης ακριβώς πάνω στο κύμα από τον Χαρίλαο Τζιαμίχα. Τα ψάρια λαχταριστά ημέρας, από τη βάρκα τους, αφού τα θαλασσολίβαδα της περιοχής είναι πλούσια και τα ψάρια πολλά.   Μπορεί να χρησιμοποιήσουμε τσιπούρα, κεφαλόπουλα ή μιξίνι. Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Εύκολο

Ταβάς με ψάρι, λαχανικά και ντομάτα

Από τον ταλαντούχο Χαρίλαο Τζιαμίχα chef ψαροταβέρνα Κάβος, Πλάκα Λιτοχώρου 

Υλικά για 4 άτομα

4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

4 κολοκυθάκια

2 μελιτζάνες

4 πιπεριές πράσινες κέρατο

1 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες κομμένες καρέ

4 ψάρια των 500 γρ. καθένα, καθαρισμένα και φιλεταρισμένα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

40 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Θυμάρι,  αποξηραμένο

400 ml λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ δηλ. σαν ρατατούι

Ρίχνουμε στα φιλέτα του ψαριού ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Σε βαθύ τηγάνι αντικολλητικό, αφού το αφήσουμε να κάψει καλά σοτάρουμε τα φιλέτα του ψαριού.

Στην αρχή βάζουμε το ψάρι από την εξωτερική πλευρά της πέτσας και αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανή και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Αφαιρούμε τα φιλέτα ψαριού και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.

Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, που έχουμε κόψει σε κυβάκια, την ντομάτα και τον πελτέ και σοτάρουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά, περίπου.

Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ

Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση ακόμα.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ρίγανη και προαιρετικά μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Κόκκινη ή Λευκή Σάλτσα στην Πίτσα;

Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά σε όλο τον κόσμο, με ατελείωτες πιθανότητες συνδυασμών γεύσεων και συνοδευτικών σαλτσών. Όσον αφορά τις σάλτσες, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι που κυριαρχούν: η λευκή και η κόκκινη σάλτσα. Καθένας έχει τη δική του μοναδική γεύση και επιτρέπει ατελείωτους πειραματισμούς.

Βασική Συνταγή για Λευκή Σάλτσα

Υλικά

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Κανέλα & Μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Οδηγίες

Λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Προσθέστε το γάλα και την κρέμα γάλακτος στο μείγμα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να πυκνώσει, περίπου για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα κανέλα.

Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μοσχοκάρυδο. Η σάλτσα σας είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα σας!

Βασική Συνταγή για Κόκκινη Σάλτσα

Υλικά

1 κουτί τοματοπολτό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ζάχαρη

Αλάτι και πιπέρι

Αρωματικά  (π.χ. ρίγανη, βασιλικός) – προαιρετικά

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μυρίσει.

Προσθέστε τον τοματοπολτό, τη ζάχαρη και τα βότανα αν τα χρησιμοποιείτε.

Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στην πίτσα σας.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Στήθος κοτόπουλο ανοιξιάτικο

Μια γευστική δημιουργία που είναι νόστιμη και γίνεται πολύ εύκολα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στήθος γαλοπούλας αντί για κοτόπουλο ή πιπεριές τεσσάρων χρωμάτων.

Το σίγουρο είναι ότι αρέσει πολύ… και ενδείκνυται για μια ισορροπημένη διατροφή με λίγες θερμίδες.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 15 λεπτά / Εύκολο

Στήθος κοτόπουλο ανοιξιάτικο

Από τη Βάσω Γιαννοπούλου γιατρό και περίφημη μαγείρισσα, Πάτρα

Υλικά για 4 άτομα

4 κομμάτια στήθους κοτόπουλου

1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μπαστουνάκια

1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μπαστουνάκια

100 γρ. κεφαλοτύρι, κομμένο σε μπαστουνάκια

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κ.γ. βούτυρο γάλακτος

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρις

Τρόπος παρασκευής 

Ανοίγουμε με το μαχαίρι το στήθος στη μέση οριζόντια.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ για να πάει παντού.

Στρώνουμε λαδόκολλα και επάνω τοποθετούμε τα δύο στήθη το ένα δίπλα στο άλλο.

Στην επιφάνεια βάζουμε τις πράσινες και τις κόκκινες πιπεριές, το κεφαλοτύρι, το σκόρδο και μια κουταλιά βούτυρο.

Κλείνουμε σαν σάντουιτς με τα άλλα δύο κομμάτια στήθους και τυλίγουμε σφιχτά με τη λαδόκολλα.

Αν θέλουμε μπορούμε να τα δέσουμε και με σχοινί μαγειρικής.

Αραδιάζουμε τα πακετάκια σε ταψί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250ο C για 30 λεπτά και μετά κατεβάζουμε στους 100ο C για 35 – 40 λεπτά ακόμα, μέχρι να υποχωρεί η λαδόκολλα όταν πιέζουμε με το δάκτυλο.

Tα τελευταία 15 λεπτά, ανοίγουμε τη λαδόκολλα προσεκτικά για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.

Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πιλάφι, πατάτες τηγανητές ή πράσινη σαλάτα ή ακόμα και ψητά λαχανικά.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending