Connect with us

Συνταγές

Τάρτα με δαμάσκηνα, αμύγδαλα και ρούμι 

Υλικά

Για τη βάση της τάρτας

  • 170 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 120 γρ. αμύγδαλα
  • 170 γρ. βούτυρο
  • 2-4 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

  • 400-500 γρ δαμάσκηνα
  • 70 γρ αμύγδαλα
  • 2 κ.γ. ρούμι
  • 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.γ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για το γαρνίρισμα

  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

 

Οδηγίες

Προετοιμασία υλικών:

  1. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το βάζουμε στο ψυγείο για να παραμείνει παγωμένο.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170* βαθμούς. Πάνω σε μια λαδόκολλα απλώνουμε το σύνολο των αμυγδάλων (170 γρ. της τάρτας και τα 70 της γέμισης) και τα ψήνουμε για περίπου 8-10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και έπειτα τα ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ. Θέλουμε οι ξηροί μας καρποί να μοιάζουν σε μέγεθος με τη μαύρη ζάχαρη, άντε ίσως λίγο πιο μεγάλοι.
  3. Γεμίζουμε ένα μικρό μπολ με παγάκια και παγωμένο νερό. Το αφήνουμε στην άκρη.

Ζύμη τάρτας:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα αλεσμένα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε.
  2. Εν συνεχεία, προσθέτουμε το βούτυρο που είχαμε κόψει νωρίτερα σε κυβάκια. Απαλά με τα χέρια μας ανακατεύομαι το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να σχηματιστούν μικρά “μπιλάκια”. Κάνουμε γρήγορες κινήσεις ώστε το βούτυρο να παραμείνει κρύο.
  3. Έπειτα, προσθέτουμε το παγωμένο νερό αλλά μια μια τις κουταλιές και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε νερό μέχρι να μην υπάρχει μέρος του αλευριού που να είναι στεγνό. Προσέχουμε όμως να μην το παρακάνουμε με το νερό.
  4. Τυλίγουμε με μια διαφανής μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Αν θέλουμε, βάζοντας διπλή μεμβράνη, μπορούμε να συντηρήσουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι και 2 μέρες, ενώ στην κατάψυξη μπορεί να μείνει μέχρι και 2 μήνες.

Γέμιση:

  1. Κόβουμε τα δαμάσκηνα μας σε φέτες και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέτουμε στο μπολ με τα δαμάσκηνα, τα αμύγδαλα, το ρούμι, την καστανή ζάχαρη και το αλεύρι. Αν τα δαμάσκηνα είναι πολύ ζουμερά προσθέτουμε λίγο παραπάνω αλεύρι για να τραβήξει τα υγρά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.Φτιάχνουμε την τάρτα:
    1. Αρχικά βγάζουμε εκτός φούρνου τη σχάρα του και απλώνουμε μια λαδόκολλα, ενώ ανάβουμε το φούρνο στους 200* C.
    2. Αλευρώνουμε ελαφρώς μια καθαρή επιφάνεια και τοποθετούμε το ζυμάρι μας. Αν δείτε ότι είναι πολύ σκληρό τότε αφήστε το για 5 με 10 λεπτά για να μαλακώσει ώστε να μπορεί να δουλευτεί.
    3. Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε άνισα κομμάτια. Το ένα θα είναι περίπου το 1/3 του ζυμαριού και θα αποτελέσει το “καπάκι” της τάρτας, ενώ το άλλο κομμάτι, τα 2/3 δηλαδή, η βάση της.
    4. Παίρνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι και το τοποθετούμε στη λαδόκολλα το ανοίγουμε με τον πλάστη, περίπου 30 εκατοστά διάμετρο. Αν δείτε ότι κολλάει απλώστε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια της.
    5. Βάζουμε το μείγμα των δαμάσκηνων στο κέντρο και μετά το απλώνουμε φροντίζοντας να αφήσουμε κενό περίπου 2 εκατοστά από τις άκρες.
    6. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Κόβουμε 8 λωρίδες ίσες λωρίδες.
    7. Χρησιμοποιώντας τις λωρίδες της ζύμης δημιουργούμε ένα πλέγμα στην επιφάνεια της τάρτας μας.
    8. Διπλώνουμε τη ζύμη που έχουμε αφήσει κενή γύρω από τη γέμιση ώστε να “κλείσει”.
    9. Βάζουμε την τάρτα μας για ένα τέταρτο στο ψυγείο, έτσι ώστε να κρατήσει το σχήμα της όταν θα ψηθεί.
    10. Πριν τη ψήσουμε και αφού τη βγάλουμε από το ψυγείο αλείφουμε  την επιφάνεια της με ένα χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
    11. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί ωραίο χρώμα.

Teti

https://tetisflakes.com/

Από την κυρία ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Continue Reading

Γαστρονομία

Μαραθόπιτα

Μια πίτα που είναι εμβληματική της κρητικής κουζίνας. Αρωματική και νόστιμη που γίνεται εύκολα.

+Είναι ό,τι καλύτερο για τη νηστεία του 15 Αύγουστου και οι vegan vegetarian φίλοι πολύ θα το ευχαριστηθούν.

Xρόνος παρασκευής  35 λεπτά / Χρόνος αναμονής 1 ώρα

Υλικά για 4 άτομα

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

8 γρ. μαγιά ξερή

25 ml. ελαιόλαδο

25 ml. τσικουδιά

10 γρ. αλάτι

10 γρ. ζάχαρη

250 ml. νερό

Για τη γέμιση

4 μάτσα μάραθο, ψιλοκομμένα

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 μάτσα άγρια χόρτα, ψιλοκομμένα

2 μάτσα φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένα

Mισή κούπα ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μαραθόσπορο τριμμένο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργήσουμε  μια μαλακή ζύμη.

Αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη και κόβουμε σε 8 κομμάτια.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα μάραθα και αφού μαλακώσουν τα άγρια χόρτα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαραθόσπορο και αφήνουμε να κρυώσει.

Ανοίγουμε φύλλα βάζουμε τη γέμιση στη μέση, την απλώνουμε και κλείνουμε με το άλλο φύλλο από πάνω.

Πιέζουμε με ένα πιρούνι κυκλικά να ενωθούν τα δύο φύλλα, για να μην φύγει η γέμιση.

Λαδώνουμε από τις δύο πλευρές και περνάμε από σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.

Σερβίρουμε και κόβουμε σε κομμάτια

Tips!

Αν δεν θέλουμε για οποιοδήποτε λόγο να ζυμώσουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο χωριάτικο, οπότε γίνεται πολύ εύκολα.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Συνταγές

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Μια σαλάτα ευζωίας, που χαρίζει στον οργανισμό μας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Γίνεται εύκολα και αρέσει πολύ. Είναι νηστίσιμη και σίγουρα οι φίλοι μας vegan και vegetarian θα ενθουσιαστούν, αφαιρώντας μόνον το τυρί.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 30 λεπτά / Πολύ εύκολη

Σαλάτα οσπρίων με λαχανικά

Υλικά για 4 άτομα

40 γρ φακές

20 γρ μαυρομάτικα φασόλια

40 γρ σιτάρι

20 γρ φασόλια

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

10 ντοματίνια τσέρι, κομμένα στα τέσσερα

2 κ.σ. κάπαρη, ξαρμυρισμένη

½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ κούπα τριμμένη γραβιέρα

2 κ.σ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη

2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές, κομμένες σε καρέ

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Βαλσάμικο ξύδι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε τα όσπρια σε ξεχωριστά κατσαρολάκια, μέχρι να μαλακώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Στην συνέχεια τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά.

Στο μπολ με τα όσπρια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τα ντοματίνια, την κάπαρη, τον μαϊντανό, τις πιπεριές Φλώρινας, τη λιαστή ντομάτα, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε απαλά.

Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βαλσάμικο ξύδι κατά βούληση.

Βάζουμε τη σαλάτα σε ένα τσέρκι για να πάρει ωραίο σχήμα.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας και αν θέλουμε περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Συνταγές

Εναλλακτικές Επιλογές για Υγιεινά Τσιπς

Τα τσιπς αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα σνακ, ωστόσο, τα παραδοσιακά πατατάκια είναι συχνά φορτωμένα με αλάτι και λιπαρά. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές που είναι πιο υγιεινές και εξίσου νόστιμες. Εδώ είναι μερικές ιδέες για εναλλακτικά τσιπς που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς ενοχές.

Τσιπς Λαχανικών

Τα τσιπς λαχανικών είναι μια εξαιρετική εναλλακτική που μπορεί να προσφέρει ποικιλία γεύσεων και υφών.

Καρότα: Κόψτε τα καρότα σε λεπτές φέτες και ψήστε τα στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.

Κολοκύθι: Κόψτε τα κολοκύθια σε φέτες, αλατίστε τα ελαφρώς και ψήστε τα μέχρι να γίνουν τραγανά.

Παντζάρι: Τα τσιπς παντζαριού είναι πλούσια σε χρώμα και γεύση. Ψήστε τα λεπτοκομμένα φέτες παντζαριού με λίγο λάδι και μπαχαρικά της επιλογής σας.

Τσιπς Γλυκοπατάτας

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Κόψτε τις γλυκοπατάτες σε λεπτές φέτες και ψήστε τις στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πάπρικα για επιπλέον γεύση.

Τσιπς Φρούτων

Τα τσιπς φρούτων είναι μια γλυκιά και υγιεινή εναλλακτική λύση.

Μήλα: Κόψτε τα μήλα σε λεπτές φέτες και ψήστε τα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνουν τραγανά. Προσθέστε κανέλα για επιπλέον γεύση.

Μπανάνες: Οι αποξηραμένες φέτες μπανάνας μπορούν να γίνουν τραγανές στον φούρνο ή στο αποξηραντήριο.

Τσιπς Λαχανίδας (Kale Chips)

Τα τσιπς λαχανίδας είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πολύ εύκολα στην παρασκευή.

Εκτέλεση: Πλύντε τα φύλλα λαχανίδας, αφαιρέστε τα σκληρά κοτσάνια και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Ανακατέψτε τα με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και ψήστε τα στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανά.

Τσιπς Νάτσος με Τορτίγιες Ολικής Άλεσης

Οι τορτίγιες ολικής άλεσης μπορούν να γίνουν εξαιρετικά τσιπς νάτσος.

Εκτέλεση: Κόψτε τις τορτίγιες ολικής άλεσης σε τρίγωνα και ψήστε τα στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Μπορείτε να τα σερβίρετε με γκουακαμόλε ή σάλσα για επιπλέον γεύση.

Τσιπς Πίτας

Οι πίτες ολικής άλεσης μπορούν να μετατραπούν σε νόστιμα και τραγανά τσιπς.

Εκτέλεση: Κόψτε τις πίτες σε τρίγωνα, ψεκάστε τις με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε τις στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές. Προσθέστε μπαχαρικά όπως κύμινο ή σκόνη σκόρδου για περισσότερη γεύση.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr/

Continue Reading

Trending