Connect with us

Γαστρονομία

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΟΗΤΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τα κρασιά που παράγονται στα νησιά του Αιγαίου πελάγους είναι συχνά σπάνια και πάντα συναρπαστικά. Αυτό είναι το συμπέρασμα της εκδήλωσης «Τα Κρασιά του Αιγαίου» που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα. Σχεδόν 2.000 επισκέπτες κατέκλυσαν στις 21/10/18 τις αίθουσες της Αίγλης Ζαππείου για να μυηθούν στα μυστικά κρασιών που παράγονται σε πολλά από τα νησιά του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου ―και που πολλές φορές συναντάμε μόνο στον τόπο παραγωγής τους, λόγω μικρών όγκων παραγωγής.

Τα αιγαιοπελαγίτικα κρασιά παρουσιάζουν εξαιρετικό γευσιγνωστικό ενδιαφέρον γιατί εκφράζουν τα νησιωτικά αμπελοτόπια της Ελλάδας με γεύσεις πρωτότυπες και μοναδικές, συχνά παγκοσμίου κλάσης. Καθιερωμένες και σπάνιες, κυρίως γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, ―ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του νησιωτικού αμπελώνα της χώρας― εντυπωσίασαν τους γευσιγνώστες με τη διαφορετικότητά τους. Οι επισκέπτες δοκίμασαν κρασιά πολλών ειδών: φρέσκα λευκά (τραγανά και με δροσιστική οξύτητα), αναπάντεχα ροζέ (εξαιρετικά ανερχόμενη κατηγορία) και στιβαρά ερυθρά (κρασιά με νησιωτική ιδιαιτερότητα). Δεν έλειψαν κάποια αφρώδη, ενώ τα γλυκά κρασιά έκλεψαν την προσοχή, αφού τα νησιά του Αιγαίου διακρίνονται για αυτά διεθνώς εδώ και δεκαετίες. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία μικρών οινοποιείων που σπάνια παρουσιάζουν την παραγωγή τους στην Αθήνα.

Συμμετείχαν τα εξής 30 μικρά ή μεγαλύτερα, νέα ή καθιερωμένα οινοποιεία από 12 νησιά (Ικαρία, Κω, Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Πάρο, Σάμο, Σαντορίνη, Σίκινο, Ρόδο, Τήνο και Χίο): Αμπελώνες Αφιανέ, Αμπελώνες Βαπτιστή, Αμπελώνες Tριανταφυλλόπουλου, Αριούσιος Οινοποιητική, Asteras Winery, Artemis Karamolegos Winery, Avantis Santorini, Cair Rhodes, Canava Roussos, ΕΟΣ Σάμου, Kάναβα Χρυσού-Τσέλεπου, Κτήμα Μωραΐτη, Κτήμα Χατζηγεωργίου, Limnos Wines, Limnos Organic Wines, Μεθυμναίος Οίνος, Milos Cave Winery Kostantakis, Monte Cherchi, Μπουτάρη Οινοποιητική, Νόπερα Οινοποιητική, Οινοποιείο Βακάκη, Οινοποιείο Βενετσάνου, Οινοποιείο Γκαράλη, Οινοποιείο Μάναλη, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Οινοποιία Γαβαλά, Οινοποιία Τσαντίρη, Οινοφόρος Λέσβου, Santo Wines, Vassaltis Vineyards.

Το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών τράβηξε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «κρασί και ψάρι», που κατέληξε στο συμπέρασμα πως το αρμονικό «πάντρεμα»  συγκεκριμένων ψαριών και κρασιών, ανάλογα με το γευστικό προφίλ καθενός, θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο προώθησης για τα αιγαιοπελαγίτικα κρασιά. Ένα εργαστήριο για τα γλυκά κρασιά και τους τρόπους παραγωγής τους, που συνοδεύτηκε από ειδική γευστική δοκιμή με 24 γλυκά αιγαιοπελαγίτικα κρασιά, επίσης είχε καλή αποδοχή από τον κόσμο.

Η εκδήλωση «Τα Κρασιά του Αιγαίου στην Αθήνα» οργανώνεται για τις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, με την συνεργασία της Ένωσης Οινοποιών και Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ).

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Βραβεία Για Τα Κρασιά Του ΕΟΣ Σάμου

Ευοίωνα «έκλεισε» η προηγούμενη χρονιά για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς τα εκλεκτά κρασιά του απέσπασαν  πλήθος βραβείων. 19 ακόμη διακρίσεις προστέθηκαν στις  εκατοντάδες που επάξια έχει λάβει ο Συνεταιρισμός από το 1934 που ιδρύθηκε. Τα 19 αυτά βραβεία απονεμήθηκαν σε σημαντικούς διαγωνισμούς που διεξήχθησαν παγκοσμίως το 2018.

Ενδεικτικά:

Στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης (International Wine Thessaloniki) το Samos Anthemis απέσπασε  ΧΡΥΣΟ μετάλλιο, μετά από αξιολόγηση 702 δειγμάτων κρασιών.

Στο διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, που έλαβε χώρα στο Πεκίνο, το Samos Nectar απέσπασε το Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο, ενώ το Samos Anthemis και  το Samos Vin Doux τιμήθηκαν με χρυσά βραβεία.

Στο διαγωνισμό Muscats de Monde, που διεξήχθη στη Γαλλία, το Samos Anthemis 2012 κατατάχτηκε στα «10 Καλύτερα Μοσχάτα» για το 2018 και απέσπασε ακόμη ένα Χρυσό Μετάλλιο στο διαγωνισμό.

Το Samos Anthemis απέσπασε χρυσό βραβείο και ειδική διάκριση καλύτερου επιδόρπιου οίνου στα Olymp Wine Awards, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. 

Στο διεθνές Texsom 2018, που πραγματοποιήθηκε στο Τέξας των ΗΠΑ, το Samos Nectar απέσπασε Xρυσό βραβείο.

Στη μεγάλη οινική έκθεση Beowine Fair που διεξήχθη στο Βελιγράδι, το Samos Anthemis απέσπασε Xρυσό βραβείο, ανάμεσα σε 124 κρασιά διαφόρων χωρών.

Το Samos Vin Doux απέσπασε το βραβείο για το καλύτερο επιδόρπιο κρασί στα Korea Sommelier Wine Awards, που διεξήχθησαν στη Σεούλ.

Οι βραβεύσεις αυτές πιστοποιούν πως η ποιότητα των οίνων του ΕΟΣ Σάμου παραμένει διαχρονικά σταθερή και σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τιμάται έτσι η οινική ιστορία της Σάμου και ο μόχθος της χειρωνακτικής δουλειάς των αμπελοκαλλιεργητών στον ιδιαίτερο, παραδοσιακό αμπελώνα της Σάμου, με τις ημιορεινές και ορεινές πεζούλες ξερολιθιάς.

Το 2018 είχε θετικό πρόσημο. Από τη μια, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των αμπελοκαλλιεργητών του νησιού εξακολουθεί να συντάσσεται και να πλαισιώνει το Συνεταιρισμό, και από την άλλη, γιατί οι στρατηγικές συμμαχίες του ΕΟΣ Σάμου με τους συνεργάτες του, παραμένουν ισχυρές, επεκτεινόμενες και δυναμικές.

Ο ΕΟΣ Σάμου, με συνέπεια και ευθύνη τόσο προς τα μέλη του όσο και προς τους καταναλωτές, στρέφει το βλέμμα του στο μέλλον. Το 2019 προβάλλει με τους καλύτερους οιωνούς όσον αφορά στις εμπορικές συνεργασίες, με έμφαση στην εξωστρέφεια και στρατηγικό στόχο τη βελτίωση των απολαβών για τους αμπελουργούς αλλά και τη διατήρηση της αμπελουργίας στην ηγετική θέση του πρωτογενούς τομέα της Σάμου.

Πηγή

Continue Reading

Συνταγές

Η LADY BUTCHER μαγειρεύει για εσάς!

Η πρότασή της για το φετινό γιορτινό σας τραπέζι είναι ένα λαχταριστό » Γεμιστό Κανταΐφι με Κοτόπουλο«. Η εντυπωσιακή του εμφάνιση,  αλλά  και η υπέροχη γεύση του,  ταιριάζουν απόλυτα με το εορταστικό πνεύμα των ημερών και σίγουρα θα κλέψουν την παράσταση και θα εντυπωσιάσουν τους ουρανίσκους των καλεσμένων σας!

Γεμιστό κανταΐφι με κοτόπουλο 

Υλικά 

150gr κανταΐφι

500gr φιλέτο κοτόπουλο

1 μικρό κρεμμύδι

100gr τριμμένο μαστέλο Χίου

100gr τριμμένη γραβιέρα Κρήτης

50gr μπέικον ( 2 φέτες μπέικον)

110gr κρέμα γάλακτος

αλάτι

πιπέρι

κόκκινο γλυκό πιπέρι

φρέσκια ρίγανη

ελαιόλαδο για σοτάρισμα

μακρόστενη φόρμα για κέικ

μαύρο σουσάμι για το food style

Εκτέλεση

Κόβουμε το φιλέτο κοτόπουλο και το κρεμμύδι ζουλιέν*. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος προσθέτουμε το ελαιόλαδο μαζί με τα κρεμμύδια και σοτάρουμε όταν μαραθούν προσθέτουμε το κοτόπουλο . Μετά από 5 λεπτά το κοτόπουλου μας είναι έτοιμο προσθέτουμε τα μυρωδικά μας ανακατεύουμε λίγο ακόμη και κατεβάζουμε από τη φωτιά, γιατί θα συνεχίσει να ψήνετε μέσα στο φούρνο.

Παίρνουμε το κανταΐφι και το διαχωρίζουμε πάρα πολύ καλά ώστε να αποκτήσει όσο περισσότερο όγκο γίνεται και δημιουργούμε μια μακρόστενη επιφάνεια. απλώνουμε τα τριμμένα τυριά μας και τα βοηθούμε να εισχωρήσουν ανάμεσα στο κανταΐφι . απλώνουμε τις φέτες μπέικον και από πάνω το κοτόπουλο μας . Τυλίγουμε σαν ρολό και τοποθετούμε στη φόρμα ψησίματος .Περιχύνουμε την κρέμα γάλακτος και το σουσάμι τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

TIPS   

Για επιπλέον απόλαυση μπορείτε να προσθέσετε λίγο λιωμένο βούτυρο στα τελευταία 10 λεπτά.

Μάθημα κοπής

*Ζουλιέν: Τρόπος κοπής των λαχανικών και των κρεάτων, όπως καρότα, κολοκυθάκια, φιλέτο κοτόπουλο, μοσχάρι,χοιρινό σε μακρόστενα, ισομεγέθη μπαστουνάκια. Είναι λεπτές φέτες σε σήμα σπιρτόξυλου

Η Lady Butcher είναι η Κυπαρισσία Αντωνάρα. Αν και μόλις 27 χρονών, η Κυπαρισσία είναι κρεοπώλης, fashion designer, food stylist,τυροκόμος και δημιουργός του www.ladybutcher.gr. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή, είναι πως καταφέρνει και ενώνει αρμονικά δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους: τον κόσμου του κρέατος και τον κόσμο της μόδας, αφήνοντας το δικό της μοναδικό στίγμα στον χώρο του καλού φαγητού.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Κρεοπωλών και Τυροκομίας, ενώ σπούδασε επίσης food styling και σχέδιο μόδας, προσπαθώντας να συνδέσει τις δύο μεγάλες της αγάπες: την μόδα και το καλό φαγητό! Το 2012 και σε πολύ μικρή ηλικία, αναλαμβάνει την επιμέλεια της στήλης food styling του περιοδικού Adore της Θεσ/νίκης, όπου κάνει πράξη όλα αυτά που σπούδασε. Επισκέπτεται τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, δοκιμάζει τα μενού και γράφει για τους ανθρώπους, την αισθητική των χώρων και των πιάτων, αλλά κυρίως για τις γεύσεις! Ενώ το 2018 κατακτά το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό που διεξήχθη στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, για το καλύτερο burger στο κόσμο! 

Αγαπά να δημιουργεί καθημερινά πιάτα υψηλής γαστρονομίας  που να φαντάζουν γιορτινά! Γοητεύεται από τη χαρά που προσφέρει στην οικογένεια το καθημερινό τραπέζι και εμπνέεται από τη δύναμη που έχει το φαγητό να ενώνει τους ανθρώπους και να τους κάνει ευτυχισμένους. 

Continue Reading

Γαστρονομία

ΑΨΟΓΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΤΟ…ΨΗΤΟ

Το κατάστημα λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια, προσφέροντας τις καλύτερες ποιότητες κρεάτων, καθώς και άψογη εξυπηρέτηση στους πελάτες που εξυπηρετεί τόσο στο χώρο του καταστήματος όσο και με το delivery. Η ποιότητα του σε συνδυασμό με την άψογη εξυπηρέτηση, τους καθιστούν την πρώτη σας επιλογή..!!!

 

 

 

 

 

Κλεάνθους 42, Κάτω Τούμπα

Delivery στο τηλέφωνο: 2310.909.440

Continue Reading

Trending