Connect with us

Γαστρονομία

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΟΗΤΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τα κρασιά που παράγονται στα νησιά του Αιγαίου πελάγους είναι συχνά σπάνια και πάντα συναρπαστικά. Αυτό είναι το συμπέρασμα της εκδήλωσης «Τα Κρασιά του Αιγαίου» που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα. Σχεδόν 2.000 επισκέπτες κατέκλυσαν στις 21/10/18 τις αίθουσες της Αίγλης Ζαππείου για να μυηθούν στα μυστικά κρασιών που παράγονται σε πολλά από τα νησιά του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου ―και που πολλές φορές συναντάμε μόνο στον τόπο παραγωγής τους, λόγω μικρών όγκων παραγωγής.

Τα αιγαιοπελαγίτικα κρασιά παρουσιάζουν εξαιρετικό γευσιγνωστικό ενδιαφέρον γιατί εκφράζουν τα νησιωτικά αμπελοτόπια της Ελλάδας με γεύσεις πρωτότυπες και μοναδικές, συχνά παγκοσμίου κλάσης. Καθιερωμένες και σπάνιες, κυρίως γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, ―ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του νησιωτικού αμπελώνα της χώρας― εντυπωσίασαν τους γευσιγνώστες με τη διαφορετικότητά τους. Οι επισκέπτες δοκίμασαν κρασιά πολλών ειδών: φρέσκα λευκά (τραγανά και με δροσιστική οξύτητα), αναπάντεχα ροζέ (εξαιρετικά ανερχόμενη κατηγορία) και στιβαρά ερυθρά (κρασιά με νησιωτική ιδιαιτερότητα). Δεν έλειψαν κάποια αφρώδη, ενώ τα γλυκά κρασιά έκλεψαν την προσοχή, αφού τα νησιά του Αιγαίου διακρίνονται για αυτά διεθνώς εδώ και δεκαετίες. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία μικρών οινοποιείων που σπάνια παρουσιάζουν την παραγωγή τους στην Αθήνα.

Συμμετείχαν τα εξής 30 μικρά ή μεγαλύτερα, νέα ή καθιερωμένα οινοποιεία από 12 νησιά (Ικαρία, Κω, Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Πάρο, Σάμο, Σαντορίνη, Σίκινο, Ρόδο, Τήνο και Χίο): Αμπελώνες Αφιανέ, Αμπελώνες Βαπτιστή, Αμπελώνες Tριανταφυλλόπουλου, Αριούσιος Οινοποιητική, Asteras Winery, Artemis Karamolegos Winery, Avantis Santorini, Cair Rhodes, Canava Roussos, ΕΟΣ Σάμου, Kάναβα Χρυσού-Τσέλεπου, Κτήμα Μωραΐτη, Κτήμα Χατζηγεωργίου, Limnos Wines, Limnos Organic Wines, Μεθυμναίος Οίνος, Milos Cave Winery Kostantakis, Monte Cherchi, Μπουτάρη Οινοποιητική, Νόπερα Οινοποιητική, Οινοποιείο Βακάκη, Οινοποιείο Βενετσάνου, Οινοποιείο Γκαράλη, Οινοποιείο Μάναλη, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Οινοποιία Γαβαλά, Οινοποιία Τσαντίρη, Οινοφόρος Λέσβου, Santo Wines, Vassaltis Vineyards.

Το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών τράβηξε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «κρασί και ψάρι», που κατέληξε στο συμπέρασμα πως το αρμονικό «πάντρεμα»  συγκεκριμένων ψαριών και κρασιών, ανάλογα με το γευστικό προφίλ καθενός, θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο προώθησης για τα αιγαιοπελαγίτικα κρασιά. Ένα εργαστήριο για τα γλυκά κρασιά και τους τρόπους παραγωγής τους, που συνοδεύτηκε από ειδική γευστική δοκιμή με 24 γλυκά αιγαιοπελαγίτικα κρασιά, επίσης είχε καλή αποδοχή από τον κόσμο.

Η εκδήλωση «Τα Κρασιά του Αιγαίου στην Αθήνα» οργανώνεται για τις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, με την συνεργασία της Ένωσης Οινοποιών και Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ).

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών

Με 31 πρότυπες επιχειρήσεις η φετινή συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Foodexpo Greece 2019

Με 31 πρότυπες επιχειρήσεις η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά στην 6η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOODEXPO GREECE 2019, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου 2019 στο εκθεσιακό κέντρο Athens Metropolitan Expo στα Σπάτα Αττικής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα τους, τα οποία προσδιορίζουν την ισχυρή ταυτότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας και τη φήμη των περιοχών προέλευσής τους.

Μέσα από την 6η FOODEXPO GREECE  η Περιφέρειa Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει τη μεγάλη καμπάνια για την προβολή και την προώθηση της ξεχωριστής Μακεδονικής Κουζίνας, καθώς με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, οι επισκέπτες θα ταξιδέψουν σε γευστικά σταυροδρόμια παράδοσης το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο “Mediterranean Food Stage”(12:15- 13:15). Καταξιωμένοι σεφ θα μαγειρέψουν με τα ιδιαίτερα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας τέσσερις μοναδικές συνταγές της μακεδονικής κουζίνας- μανέστρα με μύδια, ντομάτα και φέτα, φουστορόν με καβουρμά, μανιταρόσουπα αγιορείτικη και ντολμαδάκια γιαλαντζί, αναδεικνύοντας έτσι τον κυρίαρχο ρόλο της τοπικής γαστρονομίας στην αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών τροφίμων και ποτών.

«Στόχος της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι η ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των προϊόντων της Περιφέρειάς μας και η προώθησή τους σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Είναι η τρίτη φορά που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στη μεγάλη αυτή έκθεση, δίνοντας αφενός τη δυνατότητα σε σημαντικούς και ποιοτικούς παραγωγούς της Περιφέρειας να παρουσιάσουν τα μοναδικά τους προϊόντα και δείχνοντας αφετέρου τον επαγγελματισμό των παραγωγών, αλλά και της Περιφέρειάς μας, που στοχεύουν σταθερά και διαχρονικά σε νέες αγορές αυξάνοντας το κύρος τους. Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για άλλη μια χρονιά θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο του μάρκετινγκ για την προώθηση και προβολή των προϊόντων της περιοχής μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό», δήλωσε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Γερακίνα Μπισμπινά.

«Η αποτελεσματική ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των “προϊόντων- σημαίας” της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η δική μας συνεισφορά στη συνολική προσπάθεια ανάδειξης της αγροτικής παραγωγής της περιοχής μας, στην οποία συμμετέχουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Άλλωστε, η αγροτική παραγωγή και ο πρωτογενής τομέας αποτελούν βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνο της Περιφέρειάς μας, αλλά και ολόκληρης της χώρας», τόνισε η κ. Μπισμπινά.

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής των αγροδιατροφικών προϊόντων της, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει και φέτος σε όλα τα μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα παγκοσμίως, φροντίζοντας να δώσει την απαιτούμενη υπεραξία και ώθηση στις τοπικές επιχειρήσεις, καθώς και τη δυνατότητα να διευρύνουν τις αγορές-στόχους, να αποκτήσουν εξωστρέφεια και να κατακτήσουν μια θέση αντάξια των εκλεκτών προϊόντων τους.

Πηγή

Continue Reading

Γαστρονομία

Σαρακοστή με χορτοφαγικές επιλογές

Σαρακοστή με χορτοφαγικές επιλογές από την Pizza Fan

Η Pizza Fan παρουσιάζει και φέτος τις δικές της νόστιμες προτάσεις για τη Σαρακοστή που καλύπτουν ακόμα και όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Για τους λάτρεις της πίτσας προτείνεται η Veggie Cheese με κλασική ή πολύσπορη ζύμη, 100% φυτικό τυρί, σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, φρέσκα μανιτάρια, φρέσκια ντομάτα, πράσινη πιπεριά και ελιές και ακολουθούν η Νηστονόστιμη και η Vegetarian πίτσα χωρίς τυρί.

Ο κατάλογος με τις νηστίσιμες και χορτοφαγικές επιλογές συνεχίζεται με το Veggie Βurger με λαχανικά και μανιτάρια, τα ζυμαρικά φούρνου Bolognese με σόγια και 100% φυτικό τυρί και τις ειδικές σαλάτες, όπως ντάκος χωρίς τυρί. Ποιοτικές πρώτες ύλες, πλούσιες γεύσεις σε έξυπνους συνδυασμούς και οικονομικές τιμές.

Πηγή

Continue Reading

Γαστρονομία

Μια Νέα Ιδέα στην παρουσίαση του Κρασιού ξεκινά στη Θεσσαλονίκη!

THESSALONIKI WINE SHOW

Κυριακή 31 Μαρτίου & Δευτέρα 01 Απριλίου
Αποθήκη Γ’, Λιμάνι, 12:00-20:00

Μια Νέα Ιδέα στην παρουσίαση του Κρασιού ξεκινά στη Θεσσαλονίκη!

Μια νέα οινική έκθεση μας προσκαλεί σε ένα πρωτότυπο ταξίδι στον υπέροχο κόσμο του ελληνικού κρασιού: το THESSALONIKI WINE SHOW ενώνει μοναδικά το δυναμικό των ελληνικών ποικιλιών, τις καινούργιες τάσεις στην οινοποίηση, τους ποικίλους τρόπους απόλαυσης του κρασιού, τις νέες αγορές και τη διασκέδαση!

Ένα διαφορετικό οινικό show που απευθύνεται τόσο στο διαρκώς αυξανόμενο οινόφιλο κοινό, όσο και στους επαγγελματίες, εμπόρους, εισαγωγείς, αγοραστές και sommeliers.

Με αφετηρία την εμπειρία από επιτυχημένα projects και την εμπεριστατωμένη γνώση και αγάπη της για το κρασί, η δημιουργική ομάδα της CircoEntertainment και του Wine Style μάς καλεί σε ένα διήμερο γευστικών εξερευνήσεων και αρωματικών ανακαλύψεων.

Στο THESSALONIKI WINE SHOW πρωταγωνιστούν:

  •   Καταξιωμένα οινοποιεία, boutique wineries και δίκτυα διανομής με εισαγόμενα και ελληνικά κρασιά.
  •   16 κορυφαίοι Bartenders και mixologists από τα 8 κορυφαία Cocktail Bars της Θεσσαλονίκης που θα παρουσιάζουν cocktails αναδεικνύοντας το ελληνικό κρασί ( VOGATSIKOU 3, Apallou, Cin Cin, Γορίλας, U BAR PROJECT, Tribeca Food & Cocktail Bar, Dio con Dio, Casablanca Social Club)
  •   Μοναδικά προϊόντα και Έλληνες παραγωγοί που ξεχωρίζουν για την υψηλή τους ποιότητα.
  •   Εναλλακτικά Φυσικά, Βιολογικά, Βιοδυναμικά και Vegan Κρασιά που έχουν επιλέξει, επιμεληθεί και θα παρουσιάσουν σε ειδικά διαμορφωμένοbar δύο από τους καλύτερους Έλληνες sommeliers, ο Αλέξανδρος Μπουζίκας και Θεολόγος Πλακόπουλος.

 

Πηγή

Continue Reading

Trending