Connect with us

Γαστρονομία

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΟΗΤΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τα κρασιά που παράγονται στα νησιά του Αιγαίου πελάγους είναι συχνά σπάνια και πάντα συναρπαστικά. Αυτό είναι το συμπέρασμα της εκδήλωσης «Τα Κρασιά του Αιγαίου» που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα. Σχεδόν 2.000 επισκέπτες κατέκλυσαν στις 21/10/18 τις αίθουσες της Αίγλης Ζαππείου για να μυηθούν στα μυστικά κρασιών που παράγονται σε πολλά από τα νησιά του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου ―και που πολλές φορές συναντάμε μόνο στον τόπο παραγωγής τους, λόγω μικρών όγκων παραγωγής.

Τα αιγαιοπελαγίτικα κρασιά παρουσιάζουν εξαιρετικό γευσιγνωστικό ενδιαφέρον γιατί εκφράζουν τα νησιωτικά αμπελοτόπια της Ελλάδας με γεύσεις πρωτότυπες και μοναδικές, συχνά παγκοσμίου κλάσης. Καθιερωμένες και σπάνιες, κυρίως γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, ―ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του νησιωτικού αμπελώνα της χώρας― εντυπωσίασαν τους γευσιγνώστες με τη διαφορετικότητά τους. Οι επισκέπτες δοκίμασαν κρασιά πολλών ειδών: φρέσκα λευκά (τραγανά και με δροσιστική οξύτητα), αναπάντεχα ροζέ (εξαιρετικά ανερχόμενη κατηγορία) και στιβαρά ερυθρά (κρασιά με νησιωτική ιδιαιτερότητα). Δεν έλειψαν κάποια αφρώδη, ενώ τα γλυκά κρασιά έκλεψαν την προσοχή, αφού τα νησιά του Αιγαίου διακρίνονται για αυτά διεθνώς εδώ και δεκαετίες. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία μικρών οινοποιείων που σπάνια παρουσιάζουν την παραγωγή τους στην Αθήνα.

Συμμετείχαν τα εξής 30 μικρά ή μεγαλύτερα, νέα ή καθιερωμένα οινοποιεία από 12 νησιά (Ικαρία, Κω, Λέσβο, Λήμνο, Μήλο, Πάρο, Σάμο, Σαντορίνη, Σίκινο, Ρόδο, Τήνο και Χίο): Αμπελώνες Αφιανέ, Αμπελώνες Βαπτιστή, Αμπελώνες Tριανταφυλλόπουλου, Αριούσιος Οινοποιητική, Asteras Winery, Artemis Karamolegos Winery, Avantis Santorini, Cair Rhodes, Canava Roussos, ΕΟΣ Σάμου, Kάναβα Χρυσού-Τσέλεπου, Κτήμα Μωραΐτη, Κτήμα Χατζηγεωργίου, Limnos Wines, Limnos Organic Wines, Μεθυμναίος Οίνος, Milos Cave Winery Kostantakis, Monte Cherchi, Μπουτάρη Οινοποιητική, Νόπερα Οινοποιητική, Οινοποιείο Βακάκη, Οινοποιείο Βενετσάνου, Οινοποιείο Γκαράλη, Οινοποιείο Μάναλη, Οινοποιείο Χατζηδάκη, Οινοποιία Γαβαλά, Οινοποιία Τσαντίρη, Οινοφόρος Λέσβου, Santo Wines, Vassaltis Vineyards.

Το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών τράβηξε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «κρασί και ψάρι», που κατέληξε στο συμπέρασμα πως το αρμονικό «πάντρεμα»  συγκεκριμένων ψαριών και κρασιών, ανάλογα με το γευστικό προφίλ καθενός, θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο προώθησης για τα αιγαιοπελαγίτικα κρασιά. Ένα εργαστήριο για τα γλυκά κρασιά και τους τρόπους παραγωγής τους, που συνοδεύτηκε από ειδική γευστική δοκιμή με 24 γλυκά αιγαιοπελαγίτικα κρασιά, επίσης είχε καλή αποδοχή από τον κόσμο.

Η εκδήλωση «Τα Κρασιά του Αιγαίου στην Αθήνα» οργανώνεται για τις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, με την συνεργασία της Ένωσης Οινοποιών και Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ).

Continue Reading

Γαστρονομία

Νέα διαδικτυακή πρωτοβουλία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας www.tastecentralgreece.gr

Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Περιφέρειας, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου των αγροτουριστικών υπηρεσιών και των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η νέα διαδικτυακή μας πρωτοβουλία καταγραφής, παρουσίασης και προώθησης των αυθεντικών Στερεοελλαδίτικων συνταγών: www.tastecentralgreece.gr

Την επιμέλεια είχε η δημοσιογράφος μας Σίσσυ Νίκα, συγγραφέας του βιβλίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας «Στερεά Ελλάδα, Πάρε μια γεύση». 

H αυθεντική ελληνική γαστρονομία χτυπάει δυνατά στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας. Η κουζίνα της γης των βουνών και της θάλασσας είναι στα καλύτερά της, τα προϊόντα αστέρια και οι άνθρωποι σε κοιτούν στα μάτια. Είναι περήφανοι για τον τόπο τους, την ιστορία, τις παραδόσεις, αγαπούν τη γη τους και γνωρίζουν την τέχνη της φιλοξενίας.

Οι γευστικές δημιουργίες που σας παρουσιάζουμε μιλάνε στην καρδιά… Στόχος μας ένα διαχρονικό ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων, των χρωμάτων και των αρωμάτων. Τα πιάτα φωτογραφήθηκαν στη φύση, για να σας προσφέρουμε ένα αυθεντικό ταξίδι, στη Στερεά Ελλάδα.  

Ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Αναστάσιος Βελισσαρίου δήλωσε σχετικά: Επιλέξαμε τη Στερεοελλαδίτικη γαστρονομία έναντι άλλων, εναλλακτικών προϊόντων κυρίως, γιατί οι αυθεντικές γευστικές δημιουργίες σε συνδυασμό με τα εκλεκτά κρασιά μας, μαρτυρούν την πολιτισμικότητα, το ιστορικό παρελθόν, αλλά και την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων με πλούσιο παρελθόν. Με τη χρήση απλών υλικών, αλλά και την παράδοση αιώνων οι αυθεντικές συνταγές αυτές (Μικρά Ασία, Καππαδοκία, Πόντος, Σαρακατσάνοι, Βενετσιάνοι, κλπ.), ταξιδεύουν τους αναγνώστες και τους προσκαλούν να συμμετάσχουν σε μια γευστική μυσταγωγία, που συνδέεται άμεσα με τη ταυτότητα της Στερεάς Ελλάδας, την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της. Ο γαστρονομικός μας πολιτισμός αποτελεί  μέρος αυτής της ταυτότητάς  που οφείλουμε να προβάλλουμε σε κάθε επισκέπτη.

Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα συμβάλλει στην προώθηση της αγροδιατροφής και του αγροτουρισμού, ώστε να παρουσιάσει η Στερεά Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, στην τουριστική αγορά, ελκυστικά και ποιοτικά γαστρονομικά προϊόντα.

Αυτό το αυθεντικό ταξίδι στην Στερεά Ελλάδα… έναν τόπο εμπειριών, έναν τόπο των τεσσάρων εποχών… σας καλούμε μέσα από τις γευστικές δημιουργίες να το απολαύσετε..

Για την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας

Ο Πρόεδρος

Αναστάσιος Βελισσαρίου

Continue Reading

Προϊόντα

Ποιότητα και οικονομία αυτή είναι η … ‘’επιλογή μου’’

Στα Supermarket ΚΡΗΤΙΚΟΣ δημιουργήσαμε την σειρά  «επιλογή μου», σε δεκάδες κατηγορίες προϊόντων για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών. Πρόκειται για προϊόντα εφάμιλλής ποιότητας με τα national brands και φθηνότερα 25% με 30%.  

Τα Προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας «επιλογή μου», επιλέγονται σε συνεργασία με τους καλύτερους παραγωγούς στις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές πιστοποίησης και ασφάλειας με την τέλεια σχέση ποιότητας- τιμής.

Ποιοτικές και οικονομικές προτάσεις για τις βασικές ανάγκες με 850+ προϊόντα για απολαυστικούς συνδυασμούς!  Χαρτικά, είδη παντοπωλείου στα τυποποιημένα τρόφιμα, κατεψυγμένα είδη & είδη ψυγείου (γαλακτοκομικά, τυροκομικά, αλλαντικά), ζωοτροφές, καλλυντικά, είδη οικιακής χρήσης, χυμοί & αναψυκτικά, είδη πρωϊνού κ.λπ.

Επιπλέον, έως τις 20 Οκτωβρίου, επιλέγοντας τα προϊόντα «επιλογή μου», κερδίζετε ακόμη περισσότερους πόντους με την κάρτα Club ΚΡΗΤΙΚΟΣ σε όλα τα καταστήματα ΚΡΗΤΙΚΟΣ και online. 

Στην ΚΡΗΤΙΚΟΣ φροντίζουμε να σας προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται ένα νοικοκυριό κάθε μέρα!

Η ανανεωμένη συλλογή των προϊόντων «επιλογή μου», βρίσκετε ήδη στα ράφια και ο εμπλουτισμός της συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Continue Reading

Γαστρονομία

Κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι μέλι και κανέλα

Νόστιμα κουλουράκια με αλεύρι ρεβίθι, πετρόμυλου που περιέχει υψηλό ποσοστό υδατανθράκων και ινών, υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης από τα άλλα άλευρα και gluten free.

 Yλικά

150 ml. χυμό πορτοκάλι

150 ml  νερό εμφιαλωμένο

150 ml ηλιέλαιο

150 γρ. μαργαρίνη

15 γρ. μαγειρική σόδα

15 γρ. baking powder

350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. μέλι θυμαρίσιο ή ελάτης

1 πρέζα αλάτι

20 γρ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

300 γρ. αλεύρι ρεβίθι, gluten free, Horafi

700 γρ. αλεύρι μαλακό 70% ή αλεύρι gluten free

Για το φινίρισμα

Χυμό από ένα πορτοκάλι για να βρέχουμε τα χέρια μας

Τρόπος παρασκευής

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το μέλι και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μικρότερη ταχύτητα.

Τέλος, προσθέτουμε τη σόδα, το μπέικιν, την κανέλα και βροχηδόν τα άλευρα.

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε με διαφάνεια τη ζύμη και τη βάζουμε στο ψυγείο «να ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο τη ζυμώνουμε ελαφρά και την αφήνουμε 15 λεπτά ακόμη, σε θερμοκρασία δωματίου.

Βρέχουμε τα χέρια μας με χυμό πορτοκαλιού και πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε πλεξούδες ή κουλουράκια.

Σε ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200οC για 18-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αραδιάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν και να μείνουν τραγανά.

Μικρά μυστικά

Προσοχή δεν τα σκεπάζουμε όταν τα βγάλουμε από το φούρνο για να κρυώσουν γιατί θα μαλακώσουν.

Τα διατηρούμε σε μεταλλικό κουτί ερμητικά κλειστό… αν βέβαια περισσέψουν κουλουράκια, πράγμα δύσκολο.

Continue Reading

Trending