Connect with us

Ψυχολογία

Η τοξική σχέση με τον εαυτό μας

«Είσαι τοξικός/η», «δεν με ακούς», «θέλεις πάντοτε να πρωταγωνιστείς εις βάρος μου»…

Εκφράσεις που χρησιμοποιούμε όταν υπάρχει στην ζωή μας μία σχέση που νιώθουμε ότι έχει στοιχεία τοξικότητας.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η σημαντικότερη σχέση που έχουμε στη ζωή μας, αυτή με τον ίδιο μας τον εαυτό, είναι πλημμυρισμένη από στοιχεία τοξικότητας;

Έχεις «συλλάβει» ποτέ τον εαυτό σου να σκέφτεται… «δεν θα τα καταφέρω» ή «μου αξίζει αυτό που περνώ» ή ακόμη «είμαι απαράδεκτη/ος που θυμώνω»;

Η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας είναι η μόνη διαχρονική και ταυτόχρονα παραμελημένη  σχέση. Ξυπνούμε παρέα, βιώνουμε την κάθε στιγμή της ζωής μας παρέα, είμαστε οι «σίγουροι» συνοδοιπόροι στο ταξίδι της ζωής και παρόλα αυτά την παραμελούμε… 

Πόσο τοξικοί, αλήθεια,  μπορούμε να γίνουμε με εμάς κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας; Και πως περιμένουμε να βιώσουμε μία υγιή σχέση με κάποιο άλλο άνθρωπο αν εμείς οι ίδιοι έχουμε χρωματίσει με τοξικότητα την ίδια μας την φύση;

Όταν εμείς οι ίδιοι «φρενάρουμε» την εξέλιξή μας θεωρώντας ότι δεν είμαστε αρκετοί;

Όταν ξεχνούμε την μοναδικότητά μας και αντιγράφουμε;

Όταν συγκρίνουμε καθημερινά τον εαυτό μας με κάποιον άλλο και βιώνουμε την ανεπάρκεια;

Ας επικεντρωθούμε σε εμάς και ας δούμε 5 τρόπους που μπορούμε να αποκτήσουμε υγιή σχέση με τον εαυτό μας προκειμένου να νιώθουμε ισορροπία,  να βλέπουμε τον εαυτό μας σαν ένα «μοναδικό έργο τέχνης» και να  εκπέμπουμε την γοητεία που μας αντιπροσωπεύει:

  • Ξυπνάμε κάθε πρωί εστιάζοντας σε όλα αυτά που καταφέραμε να έχουμε και να είμαστε. 

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στον ίδιο μας τον εαυτό που μας έφερε ως εδώ!

  • Νιώθουμε απεριόριστη ευγνωμοσύνη για την ικανότητα αναπνοής.

Νιώθουμε ευλογημένοι που ξυπνήσαμε και αναπνέουμε. Δεν είναι δεδομένο!

  • Ακούμε την εσωτερική μας φωνή (κάποιοι το αποκαλούν διαίσθηση) εμπιστευόμενοι την κρίση μας.

Για οποιαδήποτε σκέψη, άποψη παράγεται ένα συναίσθημα το οποίο δημιουργεί μία σωματική αίσθηση. Το ακούμε και το εμπιστευόμαστε. Μόνο εμείς γνωρίζουμε τι είναι καλό για εμάς!

  • Ζητούμε βοήθεια όταν κάτι δεν λειτουργεί. 

Δεν είμαστε υπεράνθρωποι. Η ζωή μπορεί να αποκτήσει φως!

  • Ενισχύουμε τα χαρίσματα και τα ταλέντα μας πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο καθένας μπορεί να συμβάλει στην ανθρωπότητα με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Κανείς άλλος δεν μπορεί να προσφέρει αυτό που εσύ μπορείς με τον δικό σου μοναδικό τρόπο. 

Μία λέξη, ένα νεύμα, μία κίνηση συμπόνοιας προς κάποιο συνάνθρωπο μπορεί να κάνει την διαφορά για την δική του στιγμή/ημέρα.

Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση και η αποδοχή. Η αναγνώριση και η αποδοχή του πόσα βέλη τοξικότητας ρίχνουμε στον ίδιο μας τον εαυτό κάθε στιγμή.

Το δεύτερο βήμα είναι η απόφαση για αποτοξίνωση. 

Και το τρίτο βήμα είναι η απόλαυση μίας νέας καθημερινότητας. Μίας καθημερινότητας βασισμένη στην ευγνωμοσύνη, την δημιουργικότητα και έκφραση της μοναδικής μας φύσης!!!

Πέγκυ Μουζάκη – Mind Architect

Τηλ: +30 6936904955

Web: www.peggymouzaki.com

Email: [email protected]

Ψυχολογία

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις

«Έχω ανακαλύψει ότι, για να ζω πλήρως τη ζωή μου, πρέπει να σκουντάω την ψυχή μου όλη την ώρα, κάθε μέρα, και τότε η ζωή γίνεται πολύ εύκολη», έλεγε η Anne Wilson Schaef. Η ψυχή είναι η μοναδική αληθινή πηγή ειρήνης, αρμονίας και ευγνωμοσύνης. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, για να αποκτήσουμε επαφή και να καλλιεργήσουμε τη σχέση μας με την ψυχή μας, είναι να ξεφορτωθούμε τα εμπόδια που υπάρχουν ανάμεσα σ’ εμάς και στην καθαρότητα της σκέψης μας.

Συχνά ο αρνητικός τρόπος σκέψης στέκεται εμπόδιο και μας απομακρύνει από την καθαρή κατάσταση σκέψης. Τις περισσότερες φορές χάνουμε τα θετικά μας αισθήματα για τη ζωή, γιατί εγκλωβιζόμαστε σε μια σωρεία αρνητικών σκέψεων, μέχρι να ανακαλύψουμε πως όσο πιο αρνητικά σκεφτόμαστε, τόσο πιο άσχημα γίνονται τα πράγματα.

Για παράδειγμα, μπορούμε να πάψουμε να εστιάζουμε με αποκλειστικότητα και με μεγάλη δόση μονομέρειας σε όλα τα άσχημα που μας συνέβησαν ή μας συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι το τώρα της ύπαρξής μας είναι η μοναδική στιγμή που υπάρχει. Καθώς παύουμε να σκεφτόμαστε ποιος μας έκανε τι στο παρελθόν ή ποιος μας αντιμάχεται στο παρόν, απελευθερώνουμε τον εαυτό μας από τη σκλαβιά της αρνητικής μας ιστορίας ή κατάστασης.

Αν εστιάσουμε την προσοχή μας στη στιγμή που ζούμε και παραμείνουμε σε επαφή με την ψυχή μας, δηλαδή με μια πιο αληθινή κατάσταση συνείδησης, διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ανοιχτό το κανάλι της επικοινωνίας μας μαζί της, θα δούμε πως η καρδιά μας θα γεμίσει με θετικά συναισθήματα και θα ζήσουμε την πιο αρμονική πραγματικότητα.

Πολλά πράγματα μας βοηθούν να αφεθούμε και να ζήσουμε με την ψυχή μας. Κάποια από αυτά είναι να είμαστε έντιμοι και ανοιχτοί τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους άλλους.Επίσης, κάτι που κάνει πολύ καλό στην ψυχή μας είναι να επιδιώκουμε την παρέα με ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να εξετάσουν τις συνήθειές τους και αν είναι ανάγκη να τις αλλάξουν. Να επιλέγουμε να μας περιβάλλουν άνθρωποι που ευχαριστιούνται την παρέα μας και εμείς τη δική τους, γιατί αλλιώς η κοινωνική συμμετοχή γίνεται και άσκοπη και εξουθενωτική. Να τρέφουμε την ψυχή μας ζώντας κοντά στη φύση, όσο είναι δυνατό, και σύμφωνα με αυτήν.

Όταν βρισκόμαστε στη φύση μας, γίνεται και τα κάποιο τρόπο πιο ξεκάθαρο ότι αποτελούμε τμήμα ευρύτερης διαδικασίας, ενός μεγαλύτερου σύμπαντος, όπου ούτε κυριαρχούμε, ούτε αναγκαστικά κυριαρχούμαστε, αλλά αντίθετα συμμετέχουμε. Να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε, να ζούμε απλά και να μοιραζόμαστε την προσωπική μας συνειδητότητα, διότι όταν μοιραζόμαστε αυτά που έχουμε μάθει για τον εαυτό μας, ερχόμαστε σε επαφή με τους άλλους. «Ζω με την ψυχή μου» σημαίνει τιμάω την εξέλιξή μου, την εμπιστεύομαι και φέρω την ευθύνη να ζήσω αυτήν τη ζωή με τα ταλέντα που μου δόθηκαν.


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Ψυχολογία

Η διαφορετικότητα και πώς θα τη χειριστείτε

Η διαφορετικότητα και ο τρόπος που επιλέγουμε να τη χειριστούμε αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην κατανόηση και τη βελτίωση των σχέσεών μας. Ένα προφανές παράδειγμα αυτής της διαφορετικότητας είναι ο τρόπος που άντρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν το άγχος σε περιόδους έντασης. Ενώ οι άντρες τείνουν να απομακρύνονται, οι γυναίκες αναζητούν περισσότερη συντροφικότητα και επικοινωνία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο τρόπος που αντιδρούμε σε δυσάρεστα γεγονότα επηρεάζει σημαντικά τις σχέσεις μας. Αν επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με ανοιχτότητα, επικοινωνία και αναζήτηση συντροφικότητας, μπορούμε να ενισχύσουμε την επικοινωνία και την κοινωνική μας σύνδεση. Αντίθετα, η αποφυγή ή η αποστασιοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση και σύγκρουση στις σχέσεις.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμετώπιση των διαφορών μας με ανοιχτό μυαλό και αμοιβαίο σεβασμό είναι κρίσιμη για την υγιή εξέλιξη των σχέσεών μας. Η υπερβολή στην αντιδραστικότητα μπορεί να επιδεινώσει τις διαφορές μας και να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση.

Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι η διαφορετικότητα είναι φυσιολογική και αναπόφευκτη σε κάθε σχέση. Το κλειδί για την επίλυση των προκλήσεων που προκύπτουν είναι η ανοιχτή επικοινωνία, ο σεβασμός και η προσπάθεια να βρούμε κοινά σημεία και λύσεις που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Ψυχολογία

Καλύτερες οι γυναίκες στη λύση προβλημάτων

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι οι γυναίκες επιλύουν ευκολότερα και με περισσότερη ευελιξία από τους άνδρες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παρά το γεγονός, ότι ο ανδρικός εγκέφαλος είναι βαρύτερος από τον αντίστοιχο γυναικείο, πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν, ότι η επικοινωνία ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια, είναι καλύτερη στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Πολλές έρευνες, που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, βρίσκουν τις γυναίκες πιο συγκροτημένες, και πιο αποτελεσματικές από τους άνδρες, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι προωθούμε μηνύματα φεμινιστικών οργανώσεων της προηγούμενης εκατονταετίας ή δικαιολογούμε τις κραυγές αγωνίας επιβίωσης του δεύτερου φύλου, το οποίο προσπαθεί να πιστοποιήσει την επαγγελματική του ταυτότητα.

Το συναίσθημα

Σήμερα, είναι πλέον δεδομένο ότι σε κάθε ενέργειά μας ή επίτευγμα ή τρόπο σκέψης, κυριαρχεί το συναίσθημα ή η συναισθηματική σκέψη η οποία βασίζεται σε νέες μεθόδους και τακτικές προσέγγισης, και επιρροής των ανθρώπων.
Και αυτό είναι, πράγματι, προνόμιο των γυναικών και υιοθετείται πλέον η θεωρία ότι οι γυναίκες διαθέτουν πλέον περισσότερο συναίσθημα,το οποίο μπορούν να διαχειρίζονται με σοφία, και σύνεση. Μπορεί οι γυναίκες να έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να κατακτήσουν το δικαίωμα στην ίση κοινωνική και επαγγελματική αντιμετώπιση, ανέκαθεν όμως ο τρόπος διεκδίκησης είναι αυτός, ο οποίος θα έκρινε το αποτέλεσμα. Κανείς πλέον, δεν αμφισβητεί πως μια γυναίκα μπορεί να καταφέρει τα πάντα, χωρίς εντέλει να διακυβεύεται η θηλυκότητά της.
Σύμφωνα, με γνωστό Αμερικανό καθηγητή μάνατζμεντ, ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια μελετά αποτελέσματα διαπραγματεύσεων και μεθόδους συνδιαλλαγών και επίλυση διαφορών σε επιχειρήσεις, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο, που διοικούν οι άνδρες από αυτόν που ακολουθούν οι γυναίκες.

Η ψυχραιμία

Και ενώ, οι άνδρες τείνουν να αντιμετωπίζουν μια απλή διαπραγμάτευση σαν μία διαφωνία, και είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, προκειμένου να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αντιθέτως, οι γυναίκες προσπαθούν να αποκαταστήσουν και να κατευνάσουν την όποια ρήξη ή ένταση αντιμετωπίσουν, χρησιμοποιώντας τα δικά τους όπλα, που είναι η κατανόηση, η ψυχραιμία, η υπομονή και η ενσυναίσθηση. Μια μορφή κοινωνικής νοημοσύνης, που εμπεριέχει την ικανότητα να ελέγχει κάποιος τα προσωπικά του συναισθήματα, αλλά και τα συναισθήματα των άλλων, να μπορεί να τα διακρίνει, να τα αξιοποιεί να χρησιμοποιεί κατάλληλα αυτήν την πληροφόρηση, για να καθοδηγεί τις σκέψεις του και τις αποφάσεις του.

Τα προνόμια

Άρα, λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι στο να κερδίζουν, ενώ οι γυναίκες στο να επιλύουν. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γυναίκες, που προσπαθούν να επιβληθούν μιμούμενες ανδρικά παραδοσιακά πρότυπα στο μάνατζμεντ, όπως είναι η αυστηρή στρατιωτική πειθαρχία, η απόλυτη τήρηση της τυπικότητας στην ιεραρχία ή στυλ διοίκησης «Σιδηράς Κυρίας». Παρόλα αυτά, η διαίσθηση, η ευχέρεια και η άνεση στην επικοινωνία, η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, η επιτυχημένη σύζευξη των πολλαπλών ρόλων, η προσεκτική και χωρίς ρίσκα διαχείριση των οικονομικών, η αυτοσυγκράτηση και δέσμευση των αρνητικών συναισθημάτων αφενός και η προφορά των θετικών αφετέρου, είναι προνόμια, που δικαιωματικά ανήκουν στην γυναίκα, και συμβάλλουν στην επιτυχημένη ανέλιξή της στα σκαλιά της ιεραρχίας, και στην περαιτέρω εδραίωσή της στο μάνατζμεντ.

Επιχείρησης, που διοικούνται από γυναίκες, είναι εξίσου ή περισσότερο κερδοφόρες, γιατί στηρίζονται στην αποτελεσματικότητα των γυναικείων αρετών. Η γυναίκα επιχειρηματίας, σήμερα, συνδυάζει τη δύναμη του μυαλού της με την ευαισθησία των συναισθημάτων της καρδιάς και της ψυχής.


Άρθρο αρχείου

Ρούλα Κωτούδη

Continue Reading

Trending