Connect with us

Ψυχολογία

Τα 7 σημάδια μίας τοξικής σχέσης και ο τρόπος αντιμετώπισης της

Η λέξη «τοξικός» , σύμφωνα με το λεξικό, σημαίνει δηλητηριασμένος ή διαποτισμένος με δηλητήριο και προέρχεται από το λατινικό «toxicum» το οποίο αναφέρεται ως το φονικό δηλητήριο που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για να αλείφουν τις αιχμές των βελών τους. 

Την σημερινή εποχή γίνεται συχνή αναφορά στις τοξικές σχέσεις, στους τοξικούς ανθρώπους και τις τοξικές συμπεριφορές υπονοώντας την ψυχική, πνευματική ή σωματική φθορά που μπορεί να υποστεί κάποιος που βιώνει μία τέτοια κατάσταση.

Λαμβάνοντας τα «βέλη» μίας τοξικής σχέσης δηλητηριάζεται η προσωπικότητά σου, το ανοσοποιητικό σου σύστημα και η ψυχική σου ισορροπία.

Ποια είναι τα 7 σημάδια ένδειξη μίας τοξικής σχέσης;

  • Είναι χειριστικός 

Ποτέ δεν φταίει ο χειριστικός άνθρωπος. Είναι αυτός που αποδεικνύει πάντα με την διαστρεβλωμένη του σκέψη ότι το φταίξιμο είναι του άλλου ανθρώπου.

Μάλιστα η ανάπτυξη επιχειρημάτων συνήθως είναι τόσο ακλόνητη που πείθει.

  • Έχει πάντα δίκιο

Η άποψη του και η γνώμη του είναι πάντα σωστή. Συνηθίζει να επικαλείται εμπειρίες (πολλές φορές φανταστικές) οι οποίες αποδεικνύουν την ορθότητα της σκέψης του. 

  • Ελέγχει όλες σου τις κινήσεις 

Η ατομικότητα στις τοξικές σχέσεις είναι ανύπαρκτη. Οφείλεις να δίνεις αναφορά για το που βρίσκεσαι και τι κάνεις.

  • Επεμβαίνει σε κάθε σου δραστηριότητα

Με την πεποίθηση ότι μόνο εκείνος γνωρίζει τον σωστό τρόπο για το οτιδήποτε, είτε αυτό είναι η αγορά ενός κατάλληλου σπιτιού, είτε είναι η αγορά ενός κατάλληλου φορέματος, οφείλεις πάντα να ακούς και να αποδέχεσαι την άποψή του.

  • Συμπεριφέρεται σαν θύμα

Σε οποιαδήποτε διαφωνία ή σύγκρουση εκείνος παίρνει πάντα τον ρόλο του θύματος κατηγορώντας εσένα ως υπεύθυνο/η για την κατάσταση.

  • Δικαιολογεί την κάθε του συμπεριφορά

Έχει την τάση να σε μειώνει ή να σε υποβιβάζει προκειμένου να εμφανίζεται πάντα ο σωστός.

  • Σε απομονώνει από φίλους και οικογένεια

Νιώθοντας έντονα την ανάγκη να ασκεί πλήρη επιρροή πάνω σου σε απομονώνει από το περιβάλλον σου με εξαιρετικά έξυπνο τρόπο.

Πως αντιμετωπίζουμε την σχέση με έναν τοξικό άνθρωπο;

Η συναισθηματική μας κατάσταση στην απαρχή μίας  σχέσης είναι αυτό που καθορίζει και τον χαρακτήρα της  και την  διάρκειά της. 

Πως νιώθουμε όταν μπαίνουμε σε μία καινούργια σχέση; 

  • Νιώθουμε πλήρης; 
  • Έχουμε αυτοπεποίθηση;
  • Γνωρίζουμε τον εαυτό μας;

Αυτοί είναι κάποιοι από τους παράγοντες που μας ενθαρρύνουν στο να θέτουμε όρια πρώτα στον εαυτό μας και μετά στην σχέση μας. Αυτοί καθορίζουν το μέχρι που μπορούμε να υπερβούμε τα όριά μας και για ποιο λόγο ΜΑΣ.

Νιώθοντας πλήρης σαν προσωπικότητα δεν έχουμε ανάγκη την αποδοχή και μπορούμε να εκφράζουμε την γνώμη μας χωρίς δεύτερες σκέψεις και ανησυχία για το αποτέλεσμα.

Γνωρίζοντας τον εαυτό μας εντοπίζουμε έγκαιρα στοιχεία και συμπεριφορές που δεν μας ωφελούν και δεν προάγουν την ζωή μας.

Μετά τον εντοπισμό όταν έχουμε αυτοπεποίθηση αποχωρούμε έγκαιρα χωρίς να υποβάλουμε τον εαυτό μας σε δοκιμασία προκειμένου να καλύψουμε την μοναξιά μας.

Το να περιμένεις καρτερικά να αλλάξει είναι ουτοπία καθώς ο ίδιος ο άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται το θέμα που αντιμετωπίζει. 

Πέγκυ Μουζάκη
Mind Architect

Ψυχολογία

Η διαφορετικότητα και πώς θα τη χειριστείτε

Η διαφορετικότητα και ο τρόπος που επιλέγουμε να τη χειριστούμε αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην κατανόηση και τη βελτίωση των σχέσεών μας. Ένα προφανές παράδειγμα αυτής της διαφορετικότητας είναι ο τρόπος που άντρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν το άγχος σε περιόδους έντασης. Ενώ οι άντρες τείνουν να απομακρύνονται, οι γυναίκες αναζητούν περισσότερη συντροφικότητα και επικοινωνία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο τρόπος που αντιδρούμε σε δυσάρεστα γεγονότα επηρεάζει σημαντικά τις σχέσεις μας. Αν επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με ανοιχτότητα, επικοινωνία και αναζήτηση συντροφικότητας, μπορούμε να ενισχύσουμε την επικοινωνία και την κοινωνική μας σύνδεση. Αντίθετα, η αποφυγή ή η αποστασιοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση και σύγκρουση στις σχέσεις.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμετώπιση των διαφορών μας με ανοιχτό μυαλό και αμοιβαίο σεβασμό είναι κρίσιμη για την υγιή εξέλιξη των σχέσεών μας. Η υπερβολή στην αντιδραστικότητα μπορεί να επιδεινώσει τις διαφορές μας και να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση.

Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι η διαφορετικότητα είναι φυσιολογική και αναπόφευκτη σε κάθε σχέση. Το κλειδί για την επίλυση των προκλήσεων που προκύπτουν είναι η ανοιχτή επικοινωνία, ο σεβασμός και η προσπάθεια να βρούμε κοινά σημεία και λύσεις που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Ψυχολογία

Καλύτερες οι γυναίκες στη λύση προβλημάτων

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι οι γυναίκες επιλύουν ευκολότερα και με περισσότερη ευελιξία από τους άνδρες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παρά το γεγονός, ότι ο ανδρικός εγκέφαλος είναι βαρύτερος από τον αντίστοιχο γυναικείο, πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν, ότι η επικοινωνία ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια, είναι καλύτερη στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Πολλές έρευνες, που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, βρίσκουν τις γυναίκες πιο συγκροτημένες, και πιο αποτελεσματικές από τους άνδρες, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι προωθούμε μηνύματα φεμινιστικών οργανώσεων της προηγούμενης εκατονταετίας ή δικαιολογούμε τις κραυγές αγωνίας επιβίωσης του δεύτερου φύλου, το οποίο προσπαθεί να πιστοποιήσει την επαγγελματική του ταυτότητα.

Το συναίσθημα

Σήμερα, είναι πλέον δεδομένο ότι σε κάθε ενέργειά μας ή επίτευγμα ή τρόπο σκέψης, κυριαρχεί το συναίσθημα ή η συναισθηματική σκέψη η οποία βασίζεται σε νέες μεθόδους και τακτικές προσέγγισης, και επιρροής των ανθρώπων.
Και αυτό είναι, πράγματι, προνόμιο των γυναικών και υιοθετείται πλέον η θεωρία ότι οι γυναίκες διαθέτουν πλέον περισσότερο συναίσθημα,το οποίο μπορούν να διαχειρίζονται με σοφία, και σύνεση. Μπορεί οι γυναίκες να έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να κατακτήσουν το δικαίωμα στην ίση κοινωνική και επαγγελματική αντιμετώπιση, ανέκαθεν όμως ο τρόπος διεκδίκησης είναι αυτός, ο οποίος θα έκρινε το αποτέλεσμα. Κανείς πλέον, δεν αμφισβητεί πως μια γυναίκα μπορεί να καταφέρει τα πάντα, χωρίς εντέλει να διακυβεύεται η θηλυκότητά της.
Σύμφωνα, με γνωστό Αμερικανό καθηγητή μάνατζμεντ, ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια μελετά αποτελέσματα διαπραγματεύσεων και μεθόδους συνδιαλλαγών και επίλυση διαφορών σε επιχειρήσεις, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο, που διοικούν οι άνδρες από αυτόν που ακολουθούν οι γυναίκες.

Η ψυχραιμία

Και ενώ, οι άνδρες τείνουν να αντιμετωπίζουν μια απλή διαπραγμάτευση σαν μία διαφωνία, και είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, προκειμένου να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αντιθέτως, οι γυναίκες προσπαθούν να αποκαταστήσουν και να κατευνάσουν την όποια ρήξη ή ένταση αντιμετωπίσουν, χρησιμοποιώντας τα δικά τους όπλα, που είναι η κατανόηση, η ψυχραιμία, η υπομονή και η ενσυναίσθηση. Μια μορφή κοινωνικής νοημοσύνης, που εμπεριέχει την ικανότητα να ελέγχει κάποιος τα προσωπικά του συναισθήματα, αλλά και τα συναισθήματα των άλλων, να μπορεί να τα διακρίνει, να τα αξιοποιεί να χρησιμοποιεί κατάλληλα αυτήν την πληροφόρηση, για να καθοδηγεί τις σκέψεις του και τις αποφάσεις του.

Τα προνόμια

Άρα, λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι στο να κερδίζουν, ενώ οι γυναίκες στο να επιλύουν. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γυναίκες, που προσπαθούν να επιβληθούν μιμούμενες ανδρικά παραδοσιακά πρότυπα στο μάνατζμεντ, όπως είναι η αυστηρή στρατιωτική πειθαρχία, η απόλυτη τήρηση της τυπικότητας στην ιεραρχία ή στυλ διοίκησης «Σιδηράς Κυρίας». Παρόλα αυτά, η διαίσθηση, η ευχέρεια και η άνεση στην επικοινωνία, η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, η επιτυχημένη σύζευξη των πολλαπλών ρόλων, η προσεκτική και χωρίς ρίσκα διαχείριση των οικονομικών, η αυτοσυγκράτηση και δέσμευση των αρνητικών συναισθημάτων αφενός και η προφορά των θετικών αφετέρου, είναι προνόμια, που δικαιωματικά ανήκουν στην γυναίκα, και συμβάλλουν στην επιτυχημένη ανέλιξή της στα σκαλιά της ιεραρχίας, και στην περαιτέρω εδραίωσή της στο μάνατζμεντ.

Επιχείρησης, που διοικούνται από γυναίκες, είναι εξίσου ή περισσότερο κερδοφόρες, γιατί στηρίζονται στην αποτελεσματικότητα των γυναικείων αρετών. Η γυναίκα επιχειρηματίας, σήμερα, συνδυάζει τη δύναμη του μυαλού της με την ευαισθησία των συναισθημάτων της καρδιάς και της ψυχής.


Άρθρο αρχείου

Ρούλα Κωτούδη

Continue Reading

Οικογένεια

Γυναίκες με… τέσσερα χέρια και δύο μυαλά

Σήμερα όλο και περισσότερες γυναίκες μετά τα 30 τους χρόνια αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι, μετά το πρώτο ή το δεύτερο παιδί, όσο κι αν το βιολογικό τους ρολόι αντέχει ακόμη στους φυσιολογικούς του ρυθμούς, ίσως θα έπρεπε να ελαττώσουν λίγο την ενεργητικότητά τους.
Το 2004 υπήρξε παγκόσμιο έτος για την οικογένεια και πέρασαν ήδη 10 χρόνια από τότε που προτάθηκε για πρώτη φορά από τη Σουηδική Προεδρία το 1994 ως έτος «συμφιλίωσης» οικογένειας και εργασίας.

Ενθάρρυνση

Αυτό σήμαινε βελτίωση της θέσης των γυναικών, ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας, και στην απασχόληση γενικότερα, ενασχόληση με τις επιστήμες, την έρευνα και τα κοινωνικά θέματα ειδικότερα, και παράλληλα μεγαλύτερη εμπλοκή των ανδρών στις οικογενειακές υποχρεώσεις. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλο εμπόδιο για την εναρμόνιση και την ομαλή συνύπαρξη της οικογένειας με την εργασία ήταν και οι πολιτισμικοί παράγοντες. Τα ήθη που θέλουν τη μητέρα «βασίλισσα» στο σπιτικό της και τον πατέρα «πολεμιστή» στη μαγευτική ζούγκλα της ζωής, προστάτη της οικογένειας και φύλακα του σπιτιού. Αγνοούμε, όμως, ότι μέχρι τώρα και εφόσον μιλάμε για δομές παραδοσιακής οικογένειας και όχι για κλωνοποίηση ανθρώπων, τα παιδιά γεννιούνται από τους δύο γονείς και επομένως η ανατροφή τους είναι θέμα του ζευγαριού και της κοινωνίας και όχι αποκλειστικά της μητέρας.

Νέο κεφάλαιο

«Ένα παιδί αλλάζει εντελώς τη ζωή σου, δε γυρίζεις απλά σελίδα την επομένη το πρωί, αλλά αλλάζεις ολόκληρο κεφάλαιο», λένε, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει σημαντικός αριθμός γυναικών που προτιμούν να μείνουν στο σπίτι επενδύοντας στην ανατροφή των βλασταριών τους με αντιστάθμισμα ένα πονηρό βλέμμα, μια σκανδαλιά ή μια τρυφερή αγκαλιά. Στην… αντίπερα όχθη, οι γυναίκες που επιδιώκουν να συνθλίβονται καθημερινά με διπλά και τριπλά ωράρια απασχόλησης στη δουλειά, στο σπίτι και στην εκπαίδευση των παιδιών. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σήμερα οι γυναίκες με τέσσερα χέρια και δύο μυαλά, που μπορούν να τα προλάβουν και να τα συνδυάσουν όλα, με τάξη και οργάνωση, χωρίς άγχος και συσσωρευμένες ψυχώσεις, χωρίς τα μικρο αδιέξοδα ρουτίνας και τα συνήθη προβλήματα που αφορούν το νοικοκυριό ή την ανατροφή των παιδιών.

Η χρυσήτομή

Είναι δεδομένο πλέον ότι γάμος, οικογένεια και γέννηση παιδιού είναι σταθμοί που επηρεάζουν άμεσα τη στάση της εργαζόμενης γυναίκας, μητέρας και συζύγου.
Ο συμβιβασμός των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων αποτελεί υψηλό μέλημα της ΕΕ από το 1992 και μετά, με πολλές συστάσεις προς τα κράτη μέλη για τη δημιουργία πυλώνων προστασίας και ενθάρρυνσης της μητρότητας, ως εθνικό και κοινωνικό μέλημα, με τις εξής οδηγίες:

1 Διασφάλιση κρατικής υποδομής για τη φροντίδα των παιδιών και των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.
2 Δημιουργία υπηρεσιών για την κάλυψη των οικογενειακών υποχρεώσεων των εργαζόμενων γυναικών.
3 Εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της ισότητας στο χώρο εργασίας, δίνοντας άμεση προτεραιότητα στην εργαζόμενη μητέρα.
4 Αποδοχή από την κουλτούρα και τη φιλοσοφία των επιχειρήσεων ότι η συμμετοχή των γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων στερεώνει τις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές δομές και δε θα πρέπει να προσκρούει σε κάποια γυάλινη οροφή, επειδή είναι και μητέρες.
5 Άμεση υλοποίηση συστημάτων επανακατάρτισης γυναικών που χάριν της μητρότητας παρέμειναν εκτός αγοράς εργασίας αρκετό χρονικό διάστημα ή κρίθηκαν ανεπαρκείς λόγω ελαστικών ωραρίων απασχόλησης.


Άρθρο αρχείου

Ρούλα Κωτούδη

Continue Reading

Trending