Connect with us

Διατροφή

Μάσηση: Πως επηρεάζει τη διατροφή σου!

Pinterest linkedin Telegram

  • Μήπως μασάς πολύ γρήγορα ή έστω πιο γρήγορα από όσο νομίζεις;
  • Σου παίρνει λιγότερο από 5-10 λεπτά για να ολοκληρώσεις το γεύμα σου;

Αν δεν μπορείς να απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, κοίταξε το ρολόι σου την επόμενη φορά που θα καθίσεις στο τραπέζι. Πολύ συχνά δε συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να καταναλώνουμε ένα ολόκληρο γεύμα, εντός ολίγων λεπτών. Πιθανώς, γιατί έχουμε μάθει και συνηθίσει να λειτουργούμε σε γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο, όταν τρως γρήγορα είναι ευκολότερο να καταναλώσεις περισσότερο φαγητό από αυτό που χρειάζεται το σώμα σου. Αργά ή γρήγορα, αυτή η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων μπορεί να σε οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Κατέβασε δωρεάν ebook που θα σε βοηθήσει να συνθέτεις σωστά το πιάτο σου σε κάθε γεύμα!

Προσωπική Εκτίμηση

Μάλιστα, μέσα από την συμβουλευτική που παρέχω στις συνεδρίες μου, είτε στο γραφείο μου, είτε εξ αποστάσεως έχω παρατηρήσει ότι τουλάχιστον οι 9 στους 10 που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, τη γρήγορη μάσηση.

Επιβεβαίωση από τις Έρευνες

Δυστυχώς, το ίδιο επιβεβαιώνουν πολλές έρευνες. Οι άνθρωποι που τρώνε γρήγορα τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο.

Στην πραγματικότητα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι από αυτούς αυτούς που τρώνε με χαμηλότερο ρυθμό, όπως θα σου αναλύσω και παρακάτω.

Είναι, λοιπόν, η σωστή μάσηση συστατικό μιας ολοκληρωμένης διατροφικής συμπεριφοράς; Μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το βάρος σου και να βελτιώσεις την υγεία σου; Πρέπει να μασάς συγκεκριμένες φορές το φαγητό σου; Στον οδηγό αυτό, θα σου δώσω απαντήσεις σε όλα σου τα ερωτήματα.

Rolos Tis Masisis

Ρόλος της μάσησης

Ποιος είναι ο ρόλος της μάσησης;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, ξέρεις ποιο είναι το πρώτο βήμα της πέψης της τροφής; Μπορεί να πιστεύεις ότι η διαδικασία αρχίζει αφότου καταπιείς την μπουκιά σου, αλλά η αφετηρία του πεπτικού συστήματος είναι η στοματική κοιλότητα, όπου μασάς την τροφή σου.

Και επειδή μια καλή εκκίνηση μπορεί να καθορίσει την κατάληξη ενός αγώνα, θέλω να αρχίσεις να σκέφτεσαι από τώρα, πόση σημασία δίνεις στη μάσηση της τροφής σου;

Σκοπός της Μάσησης

Ο σκοπός της μάσησης είναι να τεμαχιστεί η τροφή σε μικρά κομμάτια. Σε αυτήν τη διαδικασία εκτός από τα δόντια, εξίσου σημαντικό είναι το σάλιο, που εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες. Το φαγητό πρέπει να διασπαστεί από ειδικά πεπτικά ένζυμα σε θρεπτικά συστατικά, ικανά να απορροφηθούν από τα κύτταρα του σώματος σου. Τα ένζυμα που παράγονται στη στοματική κοιλότητα είναι η γλωσσική λιπάση, που διασπά τα τριγλυκερίδια σε απλούστερα λιπαρά οξέα και η αμυλάση, που διασπά τους πολυσακχαρίτες, ένα είδος υδατανθράκων, σε μικρότερα μόρια.

Με τη μάσηση επιτυγχάνεται τόσο μηχανική πέψη, με τη βοήθεια των δοντιών, όσο και χημική πέψη μέσω των ενζύμων του σάλιου.

Το σάλιο, επίσης, ενυδατώνει αρκετά την τροφή ώστε να σχηματιστεί ένας βλωμός, που θα προωθηθεί ευκολότερα στον οισοφάγο για κατάποση. Μήπως τελικά όταν μασάς κάνεις περισσότερα από όσα νόμιζες;

Ποια είναι η διαδρομή της μπουκιάς σου;

Peptika Enzuma
  1. Η μάσηση στη στοματική κοιλότητα, με τις δράσεις που σου περιέγραψα παραπάνω.
  2. Ο βλωμός που σχηματίζεται περνά στον οισοφάγο, που τον ωθεί στο στομάχι.
  3. Στο στομάχι αναμειγνύεται με χωνευτικούς χυμούς και ταυτόχρονα οι αδένες που βρίσκονται εκεί, με σκοπό το φαγητό να διασπαστεί σε ακόμη μικρότερα κομμάτια, για να χρησιμοποιθηθεί για ενέργεια.
  4. Μετά τη διαδικασία της χώνεψης στο στομάχι, το φαγητό κινείται προς το λεπτό έντερο, όπου και εκεί συνεχίζεται η διάσπαση του, μέσω ενζύμων. Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
  5. Τα υπολείμματα της διαδικασίας μεταφέρονται στο παχύ έντερο και στη συνέχεια αποβάλλονται μέσω της αφόδευσης.

Έχοντας μάθει το βασικό ρόλο της μάσησης στην πέψη, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα, “μασάω, όπως πρέπει;”. Στην ενότητα που ακολουθεί, λοιπόν, θα σου αναλύσω τι πραγματικά σημαίνει σωστή μάσηση και αν υπάρχει κατάλληλη ταχύτητα.

Swsti Taxutita Masisis

Σωστή Ταχύτητα Μάσησης

Υπάρχει σωστή ταχύτητα μάσησης;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσες φορές πρέπει να μασάς την τροφή σου; Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ενδεχομένως, θα βρεις πολλούς διαφορετικούς αριθμούς, που συστήνονται ως η σωστή ταχύτητα για να επιτευχθούν οι στόχοι της μάσησης. Ίσως, να έχεις ακούσει ότι το να μασάς 32 φορές είναι το ιδανικό. Αλλά από πού προήλθε αυτή η ιδέα; Υπάρχουν στοιχεία που να την υποστηρίζουν;

Αυτός ο αριθμός προήλθε από τον Horace Fletcher , ο οποίος δήλωσε ότι το να μασάς 32 φορές θα βελτιώσει την πνευματική και σωματική ευεξία. Ωστόσο, μελέτες σχετικά με αυτήν την έννοια, γνωστή και ως Φλετσερισμό, είναι σπάνιες. Επιπλέον, έρευνες αναφέρουν τα 35 και 40 μασήματα ως τα καλύτερα δυνατά.

Horace Fletcher
Πηγή: Alchetron

Ποιος ήταν ο Horace Fletcher;

O Horace Fletcher, γνωστός και ως “ The Great Masticator” ήταν ένας πολύ γνωστός και με έντονη επιρροή λάτρης των τροφίμων και της υγείας στις αρχές του 20ου  αιώνα στη Βόρεια Αμερική. Παγκόσμιος ταξιδιώτης, εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ομιλητής και συγγραφέας και αυτοδίδακτος διατροφολόγος που τελειοποίησε και μοίρασε με φανατισμό το δόγμα του «Φλετσερισμός», για 24 χρόνια (από το 1895 έως το 1919).

Υπάρχει τελικά μαγικός αριθμός;

Η σωστή μάσηση δεν είναι συνώνυμη ενός αριθμού.

Μπορείς να κρατήσεις το 32 φορές σαν έναν μέσο όρο καλής μάσησης, εντούτοις αυτό εξαρτάται από την ίδια την τροφή. Αν σου έλεγα να μασήσεις μια φέτα καρπούζι ή μια μπριζόλα θα ήταν το ίδιο; Το καρπούζι πιθανώς στις 32 φορές θα έχει φτάσει ήδη στον οισοφάγο σου, ενώ η μπριζόλα μπορεί να χρειαστεί 40 φορές, για να τεμαχιστεί και να μπορέσεις να την καταπιείς.

Τα παραπάνω νούμερα δεν στα γράφω για να αρχίζεις να μετράς τις μπουκιές σου. Μου θυμίζει τις εποχές που το ζύγισμα των τροφών ήταν βασική προϋπόθεση για να ακολουθήσεις μια δίαιτα. Στην πορεία φυσικά καταρρίφθηκε γιατί κούραζε και είχε στοιχεία ψυχαναγκασμού.

Τι σημαίνει, όμως, σωστή μάσηση;

Για τη σωστή μάσηση, είτε αυτή επιτυγχάνεται με 32, 35 ή 40 μασήματα, μας ενδιαφέρουν, κυρίως, δύο παράμετροι. Πρώτον, η τροφή σου να μαλακώσει τόσο, ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι της και να απορροφηθούν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Δεύτερον, να πάρεις όλη τη γεύση από το φαγητό σου. Για να το πετύχεις θέλω να θυμάσαι το εξής:

Μάσησε τα υγρά και πιες τα στερεά.

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα αυτό; Όταν πίνεις κάτι, να το κρατάς για λίγο στη στοματική σου κοιλότητα, ώστε να μπορέσεις να το γευτείς και όταν τρως κάτι να το μασάς τόσο, ώστε να υγροποιηθεί, για να είναι ευκολότερη η κατάποσή του.

Όσο πιο πολύ μασάς, τόσο το καλύτερο;

Δε χρειάζεται να είσαι ή του ύψους ή του βάθους. Μην το παρακάνεις, λοιπόν, μασώντας κάθε μπουκιά 60 φορές! Η υπερβολική μάσηση έχει τα ανάποδα αποτελέσματα. Το φαγητό θα πάψει να σου δίνει γευστική ικανοποίηση. Να θυμάσαι πως δεν είναι αυτοσκοπός η αργή μάσηση. Ο κύριος στόχος είναι ένας φυσιολογικός και συνειδητός τρόπος διατροφής.

Για να δείτε τον πλήρες οδηγό κάντε κλικ εδώ!

Διατροφή

Crispbreads: Βάση για υγιεινά σνακ στο γραφείο

Πολλοί από εμάς εργαζόμαστε πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ένα γραφείο, πράγμα που σημαίνει ότι καθόμαστε μπροστά από έναν υπολογιστή για τουλάχιστον 7-8 ώρες.

Ως αποτέλεσμα, τείνουμε να παραλείπουμε γεύματα και να ξεχνάμε να πίνουμε νερό ή μερικές φορές να μην κάνουμε ισορροπημένες διατροφικές επιλογές, λόγω αγχωτικών προθεσμιών.

Προβολή

Ωστόσο, μπορείς να συνδυάσεις τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες με ένα φορτωμένο και απαιτητικό πρόγραμμα!

Η σημασία των σνακ στο γραφείο

Μπορεί να νομίζεις ότι το να φας κάτι στο γραφείο ανάμεσα στα κύρια γεύματα είναι χάσιμο χρόνου και θα σου αποσπάσει την προσοχή από τη δουλειά σου. Ωστόσο, αν χρειάζεσαι μία γρήγορη δόση ενέργειας γιανα αυξήσεις την παραγωγικότητά σου, το να καταναλώσεις ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ στο γραφείο μπορεί να κάνει τη διαφορά!

Ήξερες ότι υπάρχει ένα θρεπτικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και θερμίδες τρόφιμο το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ισορροπημένα σνακ στο γραφείο; Έχεις δοκιμάσει τα crispbreads; Το ήξερες ότι διατίθενται στην αγορά και από μεγάλη ελληνική εταιρία?

Τι είναι τα Crispbreads;

Τα Crispbreads είναι λεπτά και τραγανά, έχουν ορθογώνιο σχήμα με μικρές τρυπούλες στην επιφάνειά τουςκαι  φτιάχνονται, κατά βάση  από αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης. Είναι ένα είδος αρτοσκευάσματος υψηλής διατροφικής αξίας, λόγω των συστατικών που περιέχει. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, χαμηλά σε θερμίδες (<35θερμίδες/τεμάχιο) σάκχαρα, και κορεσμένα λιπαρά.

Πως να συνθέσεις ένα ισορροπημένο σνακ για το γραφείο;

Τα crispbreads είναι ένα αμυλούχο τρόφιμο και αποτελούν πηγή υδατανθράκων. Για να συνθέσεις ένα ισορροπημένο σνακ μπορείς να προσθέσεις:

  • Μια πηγή πρωτεΐνης (π.χ. τυρί, αβγό)
  • Καλά λιπαρά (π.χ. αβοκάντο, ξηρούς καρπούς)
  • Κάποιο φρέσκο τρόφιμο (φρούτα ή λαχανικά)

Το σνακ σου θα είναι έτοιμο σε λίγα μόνο λεπτά!

Παρακάτω, θα σου δώσω ορισμένα παραδείγματα σνακ που έχουν ως βάση τα crispbreads, ώστε να πάρεις ιδέες και να αποτελέσουν οδηγό για τους δικούς σου αγαπημένους συνδυασμούς.

Αλμυρές επιλογές

  • Crispbreads κλασικά με τυρί χαμηλών λιπαρών και ντοματίνια
  • Crispbreads κλασικά με τυρί κρέμα, καπνιστό σολομό και αγγούρι.
  • Crispbreads 100% ολικής άλεσης με πέστο βασιλικού, μοτσαρέλα και ντοματίνια
  • Crispbreads 100% ολικής άλεσης με αβοκάντο και αβγό βραστό
  • Crispbreads με hummus, αγγούρι και σπόρους

Γλυκές επιλογές

  • Crispbreads κλασικά με αμυγδαλοβούτυρο, μήλο και κανέλα
  • Crispbreads κλασικά με τυρί κρέμα και μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη
  • Crispbreads 100% ολικής άλεσης με ταχίνι και μέλι
  • Crispbreads 100% ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο και κομματάκια μπανάνας
  • Crispbreads κλασικά με γιαούρτι και μούρα

Οι συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί! Βάλε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου και  βρες το δικό σου αγαπημένο συνδυασμό! Φτιάξε ένα γευστικό και ταυτόχρονα χορταστικό σνακ για το γραφείο!

Αφιέρωσε λίγα λεπτά για να καταναλώσεις το σνακ σου με ηρεμία και να το απολαύσεις! Θα σου δώσει ενέργεια, θα ενισχύσει τον κορεσμό σου και θα βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου!

Εσύ, τι συνδυασμούς θα δοκιμάσεις;

Πηγή : https://www.mednutrition.gr

Continue Reading

Διατροφή

Ποια είναι τα μυστικά μιας ισορροπημένης διατροφής;

Μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας, τη διάθεσή μας; Γιατί ενώ φάγαμε λίγο η ζυγαριά μας διαψεύδει; Τι γίνεται με τις θερμίδες; Η Παρή Ράπτη, διακεκριμένη ενδοκρινολόγος, μας καθοδηγεί και μας ενημερώνει για το τι σημαίνει υγιεινή διατροφή.


“Σχεδιάζοντας μια ισορροπημένη διατροφή” θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος ενός βιβλίου. Στη σκέψη όμως των περισσοτέρων αυτό σημαίνει δίαιτα, δηλαδή τρέφομαι λίγο ή δεν τρέφομαι καθόλου ή στερούμαι, ακόμα και σήμερα που η δυνατότητα επιλογής τροφίμων, για τις καταναλωτικές τουλάχιστον κοινωνίες (και η Ελλάδα είναι μία απο αυτές), προσεγγίζεται με λανθασμένο τρόπο.
Αναμφισβήτητα ο τρόπος ζωής ή οι γρήγοροι καθημερινοί ρυθμοί ή η “επίθεση” καταναλωτικών μηνυμάτων, που υποδεικνύουν ευκολία στην προετοιμασία, όμορφη παρουσίαση και ξένη κουζίνα πάνω σε καινούρια πρότυπα , δεν αφήνουν περιθώρια στη σκέψη.

Τι αποτελεί σωστή διατροφή για έναν μεσογειακό άνθρωπο; Τι σημαίνει υγιεινή διατροφή;

Με απλά λόγια, η διατροφή που στηρίζεται σε φυσικές , μη επεξεργασμένες τροφές, με επαρκή ποσότητα των βασικών θρεπτικών ουσιών (υδατάνθρακες, πρωτείνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, φυτικές ίνες, λιπαρά) σε ισορροπημένη ποσότητα, με αποφυγή της ζάχαρης, ορισμένων λιπαρών και με χαμηλές ποσότητες θερμίδων.


Η μεσογειακή γη αποτελεί εξ ορισμού το κέρας της Αμάλθειας με πλούσιους θησαυρούς, όπως ντομάτες, μελιτζάνες, βερίκοκα, φακές, φασόλια, πορτοκάλια, λεμόνια, σκόρδο, κρεμμύδι, γάλα, αβγά, δημητριακά, ψάρι, δηλαδή κάθετι που παράγει η χώρα μας..
Μια δίαιτα βέβαια είναι υποχρεωτικό να στηρίζεται σε όλα τα στοιχεία της διατροφικής αλυσίδας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τη σωματική διάπλαση και την εργασία, τη σωματική άσκηση και τη φυσική κατάσταση.


Δεν μπορείς να τηρήσεις τη πυραμίδα σε ένα παιδί. Για παράδειγμα, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη στα παιδιά, γιατί είναι αυτή που βοηθά στην παραγωγή βασικών για την ανάπτυξη ορμονών. Γι’ αυτό και στην παιδική ηλικία τροφές όπως τα αβγά και το πλήρες γάλα δεν μπορούν να μειωθούν, διότι το ασβέστιο είναι δομικό υλικό του σκελετού και για ένα παιδί παρακαταθήκη μιας ζωής. Αντίστοιχα, μια γυναίκα στη γονιμοποιητική ηλικία δεν μπορεί να στερηθεί το κρέας, το οποίο περιέχει σίδηρο, ενώ μια άλλη σε εμμηνόπαυση πρέπει να καταναλώνει για την οστεοπόρωση πολλά γαλακτοκομικά.

Εξάλλου, γυναίκες και άνδρες έχουν διαφορετικές διατροφικές επιλογές. Η αιτία αυτών των διαφορών φαίνεται να είναι βιολογική, λαμβάνοντας υπόψη ότι στον εγκέφαλο το κέντρο της πείνας και του κορεσμού βρίσκεται σε εκείνο της αναπαραγωγής.

Τα κιλά των διακοπών

Και τώρα το φλέγον θέμα. Επιστροφή από τις διακοπές και η ζυγαριά σας καταγράφει 1-2 κιλά περισσότερο. Μην πανικοβάλλεστε! Για να δούμε να εξαφανίζεται σε μικρό χρονικό διάστημα το επιπλέον βάρος, είναι απαραίτητο να αποβάλουμε τις τοξίνες με τις οποίες επιβαρύνθηκε ο οργανισμός μας όλο αυτό το διάστημα που επιτρέψαμε στον εαυτό μας διατροφικές παρεκκλίσεις. Θα αναφερθούμε σε μικρές αλλά θαυματουργές συμβουλές.

– Ας εγκαταλείψουμε μερικές κακές συνήθειες, π.χ. τη μαγιονέζα στο φαγητό ή το dressing και το πολύ λάδι στις σαλάτες, τα γλυκά και τις σοκολάτες, τα αλμυρά και τους ξηρούς καρπούς την ώρα του απεριτίφ.

– Ας περιοριστούμε στα κύρια γεύματα καταναλώνοντας μέτριες ποσότητες φαγητού (μερίδα εστιατορίου), ελάχιστο λάδι (4 κουταλάκια λάδι την ημέρα κατανεμημένα στα διάφορα γεύματα). Προτιμότερο είναι στα μαγειρευτά φαγητά να προσθέτουμε το λάδι στο τέλος.

– Μπορούμε να καταναλώνουμε άφθονα λαχανικά , ωμά ή βραστά (κατά προτίμηση ωμά, για να μην έχουμε απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των βιταμινών με το βράσιμο), κοτόπουλο ή ψάρι, αποφεύγοντας πάντα κρέατα που περιέχουν λίπος, όπως αρνί ή χοιρινό.

– Αποφεύγουμε τα τηγανητά, τις σάλτσες, κρέμες πλούσιες σε λιπαρά, γλυκά, ζυμαρικά και πατάτες.

– Μπορούμε να καταναλώνουμε φρούτα, όπως πορτοκάλια και μανταρίνια, πλούσια σε βιταμίνη C.

– Βασικό είναι να καταναλώνουμε άφθονο νερό που υποβοηθά τη διούρηση –άρα διευκολύνει την αποτοξίνωση του οργανισμού- και άφθονους φυσικούς χυμούς για την πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, απαραίτητων για τον οργανισμό σε περιόδους δίαιτας.

– Απαγορεύεται αυστηρώς η ζάχαρη. Αντί αυτής χρησιμοποιούμε ασπαρτάμη ή ένα κουταλάκι μέλι.

– Αποφεύγουμε το αλκοόλ, ειδικά τα λικέρ που περιέχουν πολύ ζάχαρη και τα ποτά με υψηλά ποσοστά οινοπνεύματος. Για τις εξόδους προτιμούμε ένα ποτήρι κρασί.

Ακολουθώντας αυτούς τους χρυσούς κανόνες, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα αποκτήσετε ξανά τη σιλουέτα σας που «διακινδυνεύσατε» κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Και με το άγχος τι γίνεται; Έχει σημασία η διατροφή για την αντιμετώπισή του;

Συχνά προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τις κρίσεις άγχους με ένα κομμάτι τούρτα, μασώντας ένα κομμάτι σοκολάτας, πίνοντας μερικά ποτήρια ουίσκι. Εν τέλει όμως επιδεινώνουμε την κατάσταση, διότι λανθασμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ένταση.


Ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής, αντίθετα, επηρεάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ψυχικές ανάγκες οι οποίες προκαλούνται από το στρες. Και όχι μόνο. Μια διατροφή ελλιπής ή λανθασμένη μπορεί να γίνει η ίδια αιτία κόπωσης του σώματος και του εγκεφάλου προκαλώντας αύξηση των αναγκών του οργανισμού για ορισμένες τροφές.


Φτάνει λοιπόν με τις κακές συνήθειες, καθώς υπάρχουν τροφές που αδυνατίζουν αποφασιστικά τις δυνατότητες του σώματος αλλά δεν μειώνουν το βάρος. Μερικές από αυτές είναι ο καφές, η ζάχαρη, το αλκοόλ, τα λιπαρά, το αλάτι.

Πως μπορεί η διατροφή να βελτιώσει την ψυχική μας διάθεση;

Είναι αλήθεια ότι οι τροφές μπορούν να επηρεάσουν τον ψυχισμό μας. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι άτομα που υποβάλλονται σε μη ισορροπημένες δίαιτες, πολύ φτωχές σε ορισμένες ουσίες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη.
Έχει ανακαλυφθεί ότι υπάρχουν νευρομεταβιβαστές, δηλαδή ουσίες που επιτρέπουν τη μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των νευρικών κυττάρων επιδρώντας σε συναισθήματα, διάθεση, σκέψεις, μνήμη, που οι ποσότητές τους επηρρεάζονται από την τροφή μας. Ειδικότερα :


• Ουσία που επηρεάζει το θυμικό μας είναι η τριπτοφάνη, αμινοξύ που βρίσκεται σε πολλές τροφές όπως μέλι, σοκολάτα, μπανάνα, σταφύλι, ρύζι, σταφίδα και σε μικρότερη ποσότητα στο ψωμί και στα ζυμαρικά. Από την τριπτοφάνη παράγεται ένα άλλο αμινοξύ, η ντομαπίνη, νευρομεταβιβαστής της «ευτυχίας» όπως τη λένε οι νευρολόγοι. Βρίσκεται σε αρκετή ποσότητα στα αμύγδαλα, στα φιστίκια καθώς και στο ψάρι, κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά.


• Η κολίνη, ουσία σημαντική για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, εμπεριέχεται στη μαγιά μπύρας, στο ψάρι και στα πράσινα φύλλα, στις σαλάτες.
• Άλλες ουσίες που επηρεάζουν τον ψυχισμό μας και που έχει αποδειχθεί η σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της έλλειψής τους είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως η Β1 και η θιαμίνη.
• Πολύ σημαντικό είναι επίσης το φολικό οξύ και η Β12 καθώς και η Β6, που είναι ευαίσθητη στις ορμονικές μεταβολές και έχει αποδειχθεί ότι μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση, την περίοδο πριν από κάθε κύκλο και σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά και έχει σχέση με την κακή διάθεση που συνοδεύει κάθε γυναίκα λίγες μέρες πριν την έμμηνο ρύση. Τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες είναι η μαγιά μπίρας, τα αβγά και οι σπόροι.
• Το μυστικό της καλής διάθεσης βρίσκεται επίσης στο καλό πρωινό, που πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες, ψωμί και φρυγανιές, πρωτείνες-γαλακτοκομικά, που μας προφυλάσσουν από την κόπωση και τον εκνευρισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
• Τροφές της « ευτυχίας» είναι ακόμη η πράσινη σαλάτα που έχει ηρεμιστική δράση, οι μελιτζάνες και οι πατάτες, που περιέχουν αλκαλοειδή τα οποία βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, τα βερίκοκα που βελτιώνουν τη διάθεση.
• Ψάρια πλούσια σε μεθιονίνη –όπως οι πέστροφες και το σκουμπρί- προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από την αρνητική δράση τοξικών ουσιών, όπως το κάδμιο και το μερκούριο.
• Η σόγια και τα ελαφρά τυριά είναι πλούσια σε σεροτονίνη, σημαντικό νευρομεταβιβαστή για την ηρεμία.
Η ευτυχία μας λοιπόν ξεκινά από το τραπέζι.


Άρθρο αρχείου

Λύρα Ράπτη

Continue Reading

Διατροφή

Νηστεία (Σαρακοστή): Οφέλη και Διαιτολόγιο [ΟΔΗΓΟΣ]

Κάθε χρόνο όταν πλησιάζουμε στη μεγάλη νηστεία, πάντα ρωτάω στο γραφείο αν και πότε θα ξεκινήσει ο/η διαιτώμενος/η νηστεία. Μερικοί δε νηστεύουν καθόλου, αλλά και αυτοί που νηστεύουν επιλέγουν να το κάνουν μόνο τη μεγάλη εβδομάδα. Ο λόγος και των είναι ο ίδιος: Για να αποφύγουν τα αρνητικά της νηστείας. Ποιά είναι αυτά τα αρνητικά που λαμβάνω συχνά ως απάντηση;

  • Δεν μπορώ χωρίς το κρέας
  • Δεν θα χάσω βάρος, θα κολλήσω αν δεν τρώω πρωτεΐνη σαλάτα
  • Συνέχεια πεινάω  και αισθάνομαι εξάντληση

Ας απαντήσουμε αρχικά τι είναι η Νηστεία.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία ορίζεται ως περιοδική χορτοφαγία, σε διάφορες περιόδους μέσα στο έτος. Η Μεγάλη Σαρακοστή διαρκεί 48 ημέρες και ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μ. Σάββατο. Κατά την περίοδο της νηστείας του Πάσχα δεν καταναλώνεται κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Κάποιες μέρες αποτελούν εξαίρεση βέβαια, όπως η μέρα του Ευαγγελισμού και η Κυριακή των Βαΐων, που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.

Eating Right Diaita Papachristos

Ποια τα οφέλη της νηστείας;

Σωματικό Βάρος

Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά την περίοδο της νηστείας υπάρχει μία μείωση της τάξης των 200 kcal στην ενεργειακή πρόσληψη σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο. Η νηστεία συμβάλλει στο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και φαίνεται να οδηγεί σε μείωση βάρους και σωματικού λίπους. Εγώ όσους ξεκινώ με πλάνο νηστείας του κάνω λιπομέτρηση, στην αρχή και στο τέλος, όπου πάντα παρατηρώ μείωση και στο βάρος και στο λίπος.

Μειωμένα Επίπεδα Χοληστερόλης

Λόγω της αποχής από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών και κατ’ επέκταση μια μείωση στις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Αυτά συνδυαστικά μειώνουν τη πιθανότητα ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Διάβασε επίσης: Χοληστερόλη, ποιος ο ρόλος της διατροφής στη μείωσή της; [ΟΔΗΓΟΣ]

Μείωση Οξειδωτικού Στρες

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από την άλλη, οδηγεί σε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς και αντιοξειδωτικών.

Μείωση Αρτηριακής πίεσης

Επίσης βελτιώνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, τα οποία έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο.

Διάβασε επίσης: Υψηλή Αρτηριακή Πίεση (Υπέρταση) και Διατροφή [ΟΔΗΓΟΣ]

Διατροφική Εκπαίδευση

Η Νηστεία είναι καλή ευκαιρία για να εκπαιδευτείς διατροφικά, υποσυνείδητα κατά τη διάρκεια της Νηστείας αποκτάς καλές διατροφικές συνήθεις, ενώ ταυτόχρονα εξοικειώνεσαι σε αυτές. Επίσης ανακαλύπτεις φυτικές διατροφικές επιλογές που ίσως αλλιώς να μη σκεφτόσουν να δοκιμάσεις.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο : https://diaitologos.com/diaita/nisteia-sarakosti-ta-ofeli-stin-ygeia/

Continue Reading

Trending