Connect with us

Συνεντεύξεις

Οι θερμίδες στο μελομακάρονο και τον κουραμπιέ: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες έχουν αρχίσει ήδη να δοκιμάζουν την αυτοσυγκράτησή μας επειδή οι θερμίδες που έχουν δεν είναι και λίγες. Πάμε να δούμε πόσες θερμίδες έχει το καθένα και ποιο έχει τη καλύτερη διατροφική αξία.

Δεκέμβρης… το άρωμα της κανέλας, του γαρύφαλλου και του φρέσκου βούτυρου κατακλύζει κάθε γωνιά της Ελλάδας… μύρισαν Χριστούγεννα! Και πώς να μη μυρίσουν αφού κάθε φούρνος, κάθε ζαχαροπλαστείο και πολλά σπιτικά δεν σταματούν να παρασκευάζουν μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Παραδοσιακά γλυκά που συντροφεύουν τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές πολλές δεκαετίες τώρα.

μελομακαρονο κουραμπιες θερμιδες

Γράφει η Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc,  Καλύβια Ατττικής

Κακά τα ψέματα, ακόμα και αν δεν ακολουθεί κάποιος τις παραδόσεις και τα έθιμα εν έτει 2021, δε γίνεται να μη δοκιμάσει έστω ένα μελομακάρονο ή κουραμπιέ άσχετα με το πόσες θερμίδες έχουν τη γιορτινή περίοδο. Όσο είσαι παιδί τα πράγματα είναι συνήθως απλά. Κύριο και μοναδικό ίσως κριτήριο επιλογής είναι η γεύση.

Θα φας αυτό που σου αρέσει, που πολλές φορές μπορεί να σου αρέσουν και τα δύο. Όσο μεγαλώνεις όμως τα πράγματα περιπλέκουν και τα κριτήρια αυξάνουν. Υγεία, θερμίδες, λιπαρά, υδατάνθρακες… κάθε χρόνο το ίδιο δίλημμα, κουραμπιέδες ή μελομακάρονα;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη και σίγουρα δεν είναι απλή. Καλό είναι λοιπόν, να εξετάσουμε όλα τα δεδομένα.

Τι περιέχουν τα μελομακάρονα;

Η κλασική συνταγή για μελομακάρονα περιλαμβάνει αλεύρι, ζάχαρη, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι, μέλι, καρύδια, κονιάκ, κανέλα και γαρύφαλλο.

Τι περιέχουν οι κουραμπιέδες;

Αντίστοιχα, η κλασική συνταγή για κουραμπιέδες περιλαμβάνει αλεύρι, φρέσκο βούτυρο, αμύγδαλα, ζάχαρη.

Πάμε να δούμε τα συστατικά ένα ένα.

Αλεύρι

Το λευκό αλεύρι λόγω της επεξεργασίας που έχει υποστεί, στερείται υψηλής θρεπτικής αξίας. Είναι, ωστόσο, εξαιρετική πηγή υδατανθράκων οι οποίοι αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού.

αλευρι μελομακαρονα κουραμπιεδες

Ελαιόλαδο

Με ιδιαίτερα υψηλό θερμιδικό του περιεχόμενο, το ελαιόλαδο είναι από τα περισσότερο ωφέλιμα για τον οργανισμό έλαια λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε μονοακόρεστα λιπαρά, ενώ είναι καλή πηγή της βιταμίνης Ε.

Ζάχαρη

Αποτελεί μία από τα καλύτερες πηγές άμεσης ενέργειας. Ωστόσο, δεν έχει καμία θρεπτική αξία και όπως είναι γνωστό, η ζάχαρη και η μεγάλη και συχνή κατανάλωση της συνδέονται με πολλά προβλήματα υγείας

ΖΑΧΑΡΗ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ

Μέλι

Με χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, το μέλι είναι γνωστό κυρίως για τις αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Όντας σάκχαρο δεν διαφοροποιείται από τη ζάχαρη ως προς το θερμιδικό του περιεχόμενο και τη δράση του, προσδίδει όμως γεύση στα φαγητά και ποτά που προστίθεται.

μελι μελομακαρονο κουραμπιες

Καρύδια

Εξαιρετική πηγή μαγνησίου και φωσφόρου καθώς και φυτικής πρωτεΐνης. Περιέχουν αρκετή ποσότητα σεληνίου και βιταμίνης Ε, στοιχεία τα οποία διακρίνονται για την αντιοξειδωτική τους δράση.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα, ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, αλλά όπως οι περισσότεροι ξηροί καρποί αποδίδουν πολλές θερμίδες.

Χυμός πορτοκάλι

Είναι καλή πηγή βιταμίνης C αλλά και σακχάρων.

Φρέσκο βούτυρο

Είναι το φρέσκο βούτυρο από τα πιο αμφιλεγόμενα τρόφιμα όσον αφορά την κατανάλωση του. Περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά γι΄αυτό και θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβές κυρίως για την υγεία της καρδιάς, ενώ ιδιαίτερα υψηλό είναι και το θερμιδικό του περιεχόμενο.

Ωστόσο, το φρέσκο βούτυρο αποτελεί εξαιρετική πηγή CLA (συζευγμένο λινολεϊκό οξύ) το οποίο συνδέεται με πολλά οφέλη υγείας και βουτυρικού οξέος το οποίο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, είναι καλή πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και D.

φρεσκο βουτυρο μελομακαρονο κουραμπιες

Αμύγδαλα

Είναι σημαντική πηγή ασβεστίου και μαγνησίου, ενώ περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες φωσφόρου και καλίου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Τα αμύγδαλα αποτελούν πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και, όπως οι περισσότεροι ξηροί καρποί, αποδίδουν πολλές θερμίδες.

Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι θερμίδες τους

Αν συγκρίνουμε ένα μελομακάρονο 30γρ με έναν κουραμπιέ 30γρ θα δούμε πως οι διαφορές σε θερμίδες είναι εν τέλει, μικρές.

Το 1 μελομακάρονο (30 γραμμάρια) έχει περίπου 165 θερμίδες, 6,5γρ λιπαρών εκ των οποίων τα 0.8γρ κορεσμένα και 1,5γρ πρωτεΐνης.

Αντίστοιχα, 1 κουραμπιές (30 γραμμάρια) αποδίδει περίπου 180 θερμίδες, 8γρ λιπαρών εκ των οποίων τα 3,8 κορεσμένα και 4γρ πρωτεΐνης.

ποσες θερμιδες εχει ενα μελομακαρονο και ενας κουραμπιες

Ποιο είναι καλύτερο διατροφικά;

  • Με κριτήριο τη θερμιδική επιβάρυνση που θα έχουμε από την κατανάλωση τους, το μελομακάρονο είναι καλύτερο αφού αποδίδει λιγότερες θερμίδες από τον κουραμπιέ.
  • Με κριτήριο τα λιπαρά που περιέχουν το μελομακάρονο είναι και πάλι καλύτερο αφού περιέχει σχετικά μικρότερη ποσότητα λιπαρών και έχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως πλέον οι περισσότεροι αντικαθιστούν το ελαιόλαδο στα μελομακάρονα με διάφορα σπορέλαια για πιο ελαφριά γεύση, γεγονός που μειώνει τη θρεπτική αξία του μελομακάρονου ως προς τα λιπαρά.

  • Με κριτήριο την πρωτεΐνη ο κουραμπιές είναι σαφώς καλύτερος αφού το πρωτεϊνικό του περιεχόμενο λόγω του βούτυρου και των αμυγδάλων είναι μεγαλύτερο.
  • Με κριτήριο το γλυκαιμικό φορτίο ο κουραμπιές έχει ελάχιστα καλύτερο αποτέλεσμα λόγω της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων βούτυρου και αμυγδάλων (τα μελομακάρονα περιέχουν λάδι και καρύδια, συνήθως όμως η ποσότητα καρυδιών είναι αρκετά μικρή ανά μελομακάρονο).

Τόσο τα μελομακάρονα όσο και οι κουραμπιέδες όμως έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλευριού και ζάχαρης.

Τα μελομακάρονα περιέχουν κανέλλα και γαρύφαλλο τα οποία φέρεται να βοηθούν στα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, εν τούτοις η ποσότητα τους είναι αρκετά μικρή για να κάνουν τη διαφορά.

Εν κατακλείδι

Μελομακάρονο και κουραμπιές, αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων. Και τα δύο περιέχουν τόσο ωφέλιμα όσο και επιβλαβή συστατικά. Και τα δύο μπορούν να επιβαρύνουν την υγεία μας, όπως όλα τα γλυκά άλλωστε, αν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα ή και συχνότητα.

Για να χαρούμε τις γιορτές έχοντας τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στην υγεία μας μπορούμε να απολαύσουμε και τα δύο αλλά με μέτρο και σύνεση.

Ένα μελομακάρονο ή ένας κουραμπιές παρ ολο που έχουν αρκετές θερμίδες ως σνακ κάποιο απόγευμα δε θα μας βλάψει.

Για όσους αγαπούν την ποσότητα υπάρχουν και σε μέγεθος μπουκιάς, οπότε εύκολα μπορεί να καταναλώσει κανείς 2 ή και 3 κομμάτια, ανάλογα το μέγεθος. Και για όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη και το μέλι, πλέον υπάρχει πληθώρα συνταγών οι οποίες τα αντικαθιστούν με άλλες γλυκαντικές ουσίες.

Καλές και γλυκές γιορτές!

Για περισσότερα άρθρα διατροφής ή γυμναστικής πατήστε εδώ!

Ελίνα Ασημακοπούλου ,Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc,  Καλύβια Ατττικής

Διατροφή

Υπερθυρεοειδισμός: Πλήρης Οδηγός Διατροφής και Αντιμετώπισης

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή όπου ο θυροειδής σου αδένας υπερεκκρίνει τις θυροειδικές ορμόνες.

Εξαιτίας της υπερέκκρισης των ορμονών αυτών μπορεί να αυξηθεί ο μεταβολισμός σου το οποίο θα φέρει διάφορα άλλα συμπτώματα με την σειρά του, τα οποία θα αναλύσουμε μέσα στον οδηγό.

Ο θυροειδής βρίσκεται ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ στους άνδρες  και σε αντίστοιχο σημείο στις γυναίκες.

Υπερθυρεοειδισμός στο Γραφείο μου

Ως διαιτολόγος, έχω συναντήσει αρκετούς ανθρώπους που επηρεάζονται από αυτή την κατάσταση. Συνήθως είναι αυτός ο τύπος που θα έρθει στον διαιτολόγο για να βάλει κιλά, γιατί όσο και να τρώει, βάρος δεν βάζει.

Τα συμπτώματα συχνά συγχέονται με άλλες διαταραχές, ενώ η διαχείριση απαιτεί έναν συνδυασμό ιατρικής παρακολούθησης και αλλαγών στον τρόπο ζωής σου. Ας δούμε μαζί τι ακριβώς είναι ο υπερθυρεοειδισμός, ποια είναι τα συμπτώματά του, και πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις.

Ti Einai Yperthyroidismos Diaitologos Papachristos Paris

Τι Είναι ο Υπερθυρεοειδισμός;

Ο θυρεοειδής σου παράγει δύο βασικές ορμόνες:

  • την Τ3 (τριϊωδοθυρονίνη) και
  • την Τ4 (θυροξίνη).

Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό σου, δηλαδή το πόσο γρήγορα καίει το σώμα σου ενέργεια.

Στον υπερθυρεοειδισμό, το σώμα σου παράγει αυτές τις  ορμόνες σε υπερβολική ποσότητα, έχοντας ως αποτέλεσμα αυξημένο μεταβολισμό και μη φυσιολογική φυσιολογία του σώματος σου.

Πόσο Συχνός Είναι;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής ο υπερθυρεοειδισμός επηρεάζει το 1-2% του πληθυσμού.

Είναι πιο συχνός στις γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο συνηθισμένος μεταξύ των 20 και 40 ετών.

Οι Βασικές Αιτίες του Υπερθυρεοειδισμού

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Οι πιο συνηθισμένες είναι:

Νόσος του Graves

Η πιο κοινή αιτία, πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση (ονόματι νόσος Graves) όπου το ανοσοποιητικό σου σύστημα “επιτίθεται” στον θυρεοειδή, οδηγώντας σε υπερπαραγωγή ορμονών.

Όζοι Θυροειδούς

Μικροί όζοι (διογκώσεις) στον θυρεοειδή που προκαλούν τον θυροειδή να  παράγει ορμόνες ανεξέλεγκτα.

Όζοι Θυροειδούς βρίσκονται περίπου στο 50% του πληθυσμού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλοι οι όζοι είναι επιβλαβείς.

Θυρεοειδίτιδα

Φλεγμονή του θυρεοειδούς που προκαλεί προσωρινή υπερβολική απελευθέρωση ορμονών.

Υπερβολική Πρόσληψη Ιωδίου

Η αυξημένη πρόσληψη ιωδίου, π.χ., μέσω τροφών ή συμπληρωμάτων μπορεί να ενεργοποιήσει τον θυρεοειδή.

Υπερβολική Χρήση Θυρεοειδικών Ορμονών

Αυτό μπορεί να συμβεί εαν παίρνεις φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό χωρίς σωστή παρακολούθηση.

Yperthyroidismos Simptomata Pws Ginetai Diagnosi Papachristos Diaitologos

Υπερθυρεοειδισμός: Ποια Είναι τα Συμπτώματα του;

Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού ποικίλλουν, αλλά ορισμένα από τα πιο κοινά περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια βάρους: Παρά την αυξημένη όρεξη, παρατηρείς ανεξήγητη απώλεια κιλών.

Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια ενδοκρινικών ασθενειών ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας σου μπορεί να αυξηθεί και έως 50% εάν έχεις υπερθυρεοειδισμό.

  • Ταχυκαρδία: Αυξημένοι παλμοί ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.
  • Αίσθημα ζέστης: Ζεσταίνεσαι εύκολα, ακόμη και σε δροσερό περιβάλλον.
  • Νευρικότητα και άγχος: Αισθάνεσαι ανήσυχος ή έχεις ταραγμένη διάθεση.
  • Διαταραχές ύπνου: Δυσκολία στον ύπνο ή αίσθημα κόπωσης παρά τον ύπνο.
  • Διάρροια: Ο γρήγορος μεταβολισμός επηρεάζει και το πεπτικό σου σύστημα.
  • Αδυναμία μυών: Ιδιαίτερα στους ώμους και τους μηρούς.
  • Τρέμουλο: Ελαφρές δονήσεις στα χέρια ή στο σώμα σου.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει εξόφθαλμο, μια κατάσταση όπου τα μάτια προεξέχουν ελαφρώς.

Πώς Γίνεται η Διάγνωση του Υπερθυρεοειδισμού;

Η διάγνωση περιλαμβάνει:

Εξετάσεις Αίματος

Στις εξετάσεις αίματος μετράνε τα επίπεδα της TSH (θυρεοειδοτρόπος ορμόνη), ελεύθερης Τ3 (FT3) και ελεύθερης Τ4 (FT4).

Πίνακας Επιπέδων Ορμονών για Διάγνωση Υπερθυρεοειδισμού

ΟρμόνεςΕπίπεδα
TSH<0,1 mIU/L
FT3>4,3 pg/mL
FT4>1,8 ng/dL

Πηγή: Thyroid.org

Στον παραπάνω πίνακα φαίνονται οι τιμές ορμονών που σχετίζονται με τον θυροειδή όπου εάν ισχύουν και οι τρεις μπορεί να γίνει διάγνωση υπερθυρεοειδισμού.

Γιατί όμως αυτό;

Η TSH  παράγεται από τον εγκέφαλο σου και λειτουργεί σαν “σήμα” προς τον θυρεοειδή να παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες Τ3 (τριιωδοθυρονίνη) και Τ4 (θυροξίνη).
Όταν τα επίπεδα αυτών των ορμονών είναι φυσιολογικά, ο εγκέφαλος ρυθμίζει την TSH, ώστε ο θυρεοειδής να παράγει ακριβώς όση ποσότητα χρειάζεται.

Σε περίπτωση όμως που:

  • Ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί (π.χ. λόγω της Νόσου του Graves ή ενός τοξικού όζου).
  • Υπάρχει αυτοάνοση διαταραχή, που ενεργοποιεί συνεχώς τον θυρεοειδή (π.χ. μέσω αντισωμάτων).
  • Υπάρχει φλεγμονή ή θυρεοειδίτιδα, που προκαλεί απότομη απελευθέρωση αποθηκευμένων ορμονών.

Τότε τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4 αυξάνονται ανεξέλεγκτα.

Αυτό το ‘πλεόνασμα ορμονών’ στέλνει σήμα στην υπόφυση να μειώσει δραστικά την παραγωγή TSH, με αποτέλεσμα πολύ χαμηλή (σε μερικές περιπτώσεις μη ανιχνεύσιμη) TSH.

Απεικονιστικές Εξετάσεις

Ένας υπέρηχος ή σπινθηρογράφημα μπορεί να δείξει αν υπάρχουν όζοι ή διόγκωση του θυρεοειδούς.

Αντισώματα

Ο γιατρός σου μπορεί να ζητήσει εξέταση ανίχνευσης αντισωμάτων εάν υποπτεύεται νόσο του Graves.

Υπερθυρεοειδισμός και Υγεία

Έχω ακούσει την έκφραση “μακάρι να είχα υπερθυρεοειδισμό, να έτρωγα ότι ήθελα και να μην έβαζα βάρος”, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό. Αν αντιμετωπιστεί, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει:

  • Καρδιακά προβλήματα, όπως αρρυθμίες.
  • Απώλεια οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση).
  • Υπογονιμότητα.
  • Θυρεοτοξική κρίση (σοβαρή επιπλοκή που απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα).

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη αυτών των επιπλοκών.

Antimetopisi Yperthireoidismou Diatrofi Gia Thyroidi Ti Na Trww

Αντιμετωπίζοντας τον Υπερθυρεοειδισμό μέσω Διατροφής

Στον υπερθυρεοειδισμό, οι διατροφή έχει συγκεκριμένους στόχους:

  • Να σου παρέχει αρκετές θερμίδες ώστε να μην χάσεις επιπλέον βάρος (ή ακόμη και να βάλεις).
  • Να σου παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε αυξημένες ανάγκες στον υπερθυρεοειδισμό (συγκεκριμένα μέταλλα και βιταμίνες).
  • Να προστατεύσει την οστική και μυϊκή σου μάζα.
  • Να αποφύγεις συστατικά που μπορούν να τον επιδεινώσουν ή τα συμπτώματα του.

Πάμε να δούμε για τους στόχους αυτούς ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνεις και σε ποια πρέπει να δίνεις προσοχή!

Διάβασε επίσης: Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία στη Διατροφή σου [ΟΔΗΓΟΣ]

Θερμιδικά Πυκνές Τροφές και Υπερθυρεοειδισμός

Εξαιτίας του αυξημένου σου μεταβολικού ρυθμού, οι θερμιδικές σου απαιτήσεις είναι υψηλότερες. Για να καλύψεις αυτές τις ανάγκες χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες φαγητού, πρόσθεσε στη διατροφή σου θερμιδικά πυκνές τροφές, όπως:

  • Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια.
  • Σπόροι: Λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, chia.
  • Υγιεινά λιπαρά: Αβοκάντο, ελαιόλαδο, φυστικοβούτυρο, ταχίνι.
  • Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα: Γιαούρτι, τυρί, γάλα.
  • Λιπαρά ψάρια: Σολομός, τόνος, σκουμπρί.

Διάβασε επίσης: Αύξηση Βάρους: Πως θα την πετύχεις! [ΟΔΗΓΟΣ]

Πιες τις θερμίδες σου!

Ένας καλός τρόπος να προσθέσεις περισσότερες θερμίδες στη διατροφή σου είναι να καταναλώνεις ένα μέρος τους σε υγρή μορφή.

Για παράδειγμα, ένα smoothie με γιαούρτι, φυστικοβούτυρο, αβοκάντο, μπανάνα και λίγο μέλι μπορεί να σου δώσει πολλές θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, ενώ είναι εύκολο να καταναλωθεί.

Γιατί αυτό;

Γιατί οι θερμίδες σε υγρή μορφή παρέχουν λιγότερο κορεσμό εφόσον περνούν ταχύτερα από το στομάχι προς το λεπτό έντερο, συγκριτικά με τις στερεές τροφές.

Αυτό σημαίνει ότι το στομάχι δεν «τεντώνεται» στον ίδιο βαθμό (μειωμένη μηχανική διάταση), μειώνοντας την αίσθηση κορεσμού που προκαλείται από την πληρότητα.

Έτσι μπορείς να φας περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα!

Πρωτεΐνη Υψηλής Ποιότητας και Υπερθυρεοειδισμός

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη για την προστασία της μυϊκής σου μάζας, η οποία είναι πιο ευάλωτη σε καταβολισμό λόγω του αυξημένου σου μεταβολισμού.

Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας σημαίνει ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και έχει υψηλή βιολογική αξία. Βιολογική αξία είναι δείκτης απορροφησιμότητας της πρωτεΐνης, για παράδειγμα βιολογική αξία 90 σημαίνει ότι στα 100 γρ. πρωτεΐνης τα 90 θα απορροφηθούν στο αίμα.

Παρακάτω σου παρέχω καλές επιλογές όπου μπορείς να βρεις και την βιολογική αξία.

Πίνακας με καλές Πηγές Πρωτεΐνης Υψηλής Ποιότητας

ΤρόφιμοΠεριεκτικότητα σε πρωτεΐνη (ανά 100γρ.)Βιολογική Αξία
Αυγό13γρ.100
Γάλα3,3γρ.91
Κοτόπουλο (στήθος)31γρ.79
Ψάρι (σολομός)20γρ.83
Όσπρια (φακές)9γρ.65
Μοσχαρίσιο κρέας26γρ.74
Τυρί (π.χ. παρμεζάνα)35γρ.84
Γαλοπούλα (στήθος)29γρ.79
Γιαούρτι (πλήρες)10γρ.85
Σόγια (φασόλια σόγιας)12γρ.75
Ρύζι2,7γρ.64
Κινόα4,4γρ.83
Σπόροι κολοκύθας19γρ.67

Πηγή: NutritionixUSDA

Πως να απογειώσεις τις Φυτικές Πηγές Πρωτεΐνης

Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα όσπρια, οι σπόροι και τα δημητριακά, έχουν χαμηλότερη βιολογική αξία από τις ζωικές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσφέρουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Ένας έξυπνος τρόπος είναι ο συνδυασμός τους, όπως φακές με ρύζι ή κινόα, που δημιουργούν μια ολοκληρωμένη πρωτεΐνη.

Ποιους αφορά;

Αυτό το τιπ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ομάδες όπως:

  • Νηστεύοντες, που απέχουν από ζωικές τροφές για θρησκευτικούς λόγους.
  • Vegans και vegetarians, που βασίζουν τη διατροφή τους αποκλειστικά ή κυρίως σε φυτικές πηγές.
  • Flexitarians, που θέλουν να περιορίσουν τις ζωικές τροφές αλλά όχι να τις αποκλείσουν πλήρως.

Για όσους, ωστόσο, καταναλώνουν ζωικές τροφές, η προσθήκη τους σε φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως ένα αυγό ή λίγες σαρδέλες μαζί με φακές ή κινόα, αυξάνει σημαντικά τη βιοδιαθεσιμότητα της πρωτεΐνης, καθώς οι ζωικές πηγές έχουν υψηλότερη βιολογική αξία. Έτσι, καλύπτονται καλύτερα οι ανάγκες του οργανισμού σε αμινοξέα.

Ασβέστιο και Βιταμίνη D & Υπερθυρεοειδισμός

Η οστική σου υγεία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά στον υπερθυρεοειδισμό εξαιτίας της έξτρα απώλειας ασβεστίου από το αίμα.

Γι’ αυτό φρόντισε να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, αλλά και να εξασφαλίσεις επαρκή βιταμίνη D για την καλύτερη απορρόφησή του.

Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο:

  • Σκούρα πράσινα λαχανικά: Σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Γάλα, γιαούρτι, τυρί.
  • Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα.
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Φυτικά γάλατα (π.χ. γάλα αμυγδάλου).

Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D:

  • Λιπαρά ψάρια: Σολομός, σαρδέλες.
  • Αβγά (κρόκος).
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Δημητριακά και γάλα.

Πίνακας Πηγών Βιταμίνης D και Ασβεστίου

ΤρόφιμοΠηγή (Ασβέστιο ή Βιταμίνη D)ΠοσότηταΑσβέστιο (mg)Βιταμίνη D (IU)Θερμίδες
(
kcal)
ΣπανάκιΑσβέστιο1 φλιτζάνι μαγειρεμένο245041
ΜπρόκολοΑσβέστιο1 φλιτζάνι μαγειρεμένο62055
Γάλα (πλήρες)Ασβέστιο + Βιταμίνη D (εμπλουτισμένο)1 φλιτζάνι300120149
Γιαούρτι (2% λιπαρά)Ασβέστιο200 γρ2000100
ΑμύγδαλαΑσβέστιο30 γρ (περίπου 23 τεμάχια)760160
ΣολομόςΒιταμίνη D100 γρ10447206
Σαρδέλες (κονσέρβα, σε λάδι)Βιταμίνη D + Ασβέστιο100 γρ382193208
Αβγό (κρόκος)Βιταμίνη D1 τεμάχιο223755
Φυτικό γάλα (γάλα αμυγδάλου, εμπλουτισμένο)Ασβέστιο + Βιταμίνη D1 φλιτζάνι45012060

Πηγή: USDA

Εκμεταλλεύσου την Χώρα σου, Βγες στον Ήλιο

Η παραγωγή βιταμίνης D από τις ηλιακές ακτίνες είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D.

Μονάχα 15-20 λεπτά έκθεσης μπορούν να είναι αρκετά αρκεί οι ηλιακές ακτίνες να μην είναι πολύ εξασθενημένες (αργά το απόγευμα, πολύ πρωί ή τον χειμώνα) και να υπάρχει αρκετό εκτεθειμένο δέρμα (τα χέρια από τον αγκώνα και κάτω και τα πόδια από το γόνατο και κάτω είναι αρκετά).

Μαγνήσιο και Κάλιο: Σύμμαχοι για τους Μύες

Η μυϊκή αδυναμία μπορεί να οφείλεται σε ανισορροπίες ηλεκτρολυτών ή σε αυξημένη καταπόνηση του μυϊκού συστήματος λόγω του υπερθυρεοειδισμού. Το μαγνήσιο και το κάλιο είναι κρίσιμα για τη φυσιολογική μυϊκή λειτουργία, καθώς εμπλέκονται στη μετάδοση νευρικών σημάτων και στη μυϊκή σύσπαση.

Πίνακας με καλές Πηγές Μαγνησίου και Καλίου

ΠηγήΜαγνήσιο (mg)Κάλιο (mg)
Σπανάκι (100 γρ.)79558
Λάχανο (100 γρ.)47170
Αμύγδαλα (30 γρ.)80200
Καρύδια (30 γρ.)44125
Φουντούκια (30 γρ.)46193
Δημητριακά ολικής άλεσης (30 γρ.)32110
Μαύρη σοκολάτα (>70% κακάο, 30 γρ.)64150
Μπανάνες (100 γρ.)27358
Πατάτες (ψητές με φλούδα, 100 γρ.)23425
Αβοκάντο (100 γρ.)29485
Ντομάτες (100 γρ.)11237
Φακές (βραστές, 100 γρ.)36369
Φασόλια (βρασμένα, 100 γρ.)40356

Πηγή:USDA

Διατροφικό Tip

Συνδύασε πηγές μαγνησίου και καλίου για να βελτιώσεις τη μυϊκή λειτουργία, όπως ένα smoothie με μπανάνα, σπανάκι και φυστικοβούτυρο, το οποίο ταυτόχρονα σου παρέχει αρκετές θερμίδες και πρωτεΐνη!

Βιταμίνες Συμπλέγματος Β και Υπερθυρεοειδισμός

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενέργεια και στον μεταβολισμό του οργανισμού και στον υπερθυρεοειδισμό μπορεί να εξαντληθούν ευκολότερα. Επίσης ο αυξημένος μεταβολικός ρυθμός μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και αδυναμία στα οποία βοηθούν οι συγκεκριμένες βιταμίνες.

Πηγές βιταμινών Β περιλαμβάνουν:

  • Κρέας, ψάρι και πουλερικά
  • Ολικής άλεσης δημητριακά
  • Φυλλώδη λαχανικά και όσπρια
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα

Πίνακας Περιεκτικότητας Τροφίμων σε βιταμίνες Β

ΠηγήΒιταμίνες Β (mg ή mcg)
Κρέας (μοσχάρι, 100 γρ.)Β1: 0.1, Β2: 0.2, Β12: 2.6
Ψάρι (σολομός, 100 γρ.)Β6: 0.9, Β12: 3.5
Πουλερικά (κοτόπουλο, 100 γρ.)Β3: 7.5, Β6: 0.5
Δημητριακά ολικής άλεσης (30 γρ.)Β1: 0.3, Β2: 0.1, Β3: 1.2
Σπανάκι (φυλλώδες λαχανικό, 100 γρ.)Β9 (φολικό οξύ): 194 mcg
Φακές (βραστές, 100 γρ.)Β9: 181 mcg
Γάλα (100 ml)Β2: 0.2, Β12: 0.5
Τυρί (γραβιέρα, 30 γρ.)Β12: 0.9
Γιαούρτι (πλήρες, 100 γρ.)Β2: 0.2, Β12: 0.4

Πηγή:USDA

Ποια Τρόφιμα πρέπει να Προσέχεις στον Υπερθυρεοειδισμό;

Κάποιες τροφές μπορεί να εντείνουν τα συμπτώματα ή να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Πρόσεχε τα εξής:

Υπερβολικό Ιώδιο και Υπερθυρεοειδισμός

Το ιώδιο είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών, όμως στον υπερθυρεοειδισμό, η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φύκια και το ιωδιούχο αλάτι, περιέχουν υψηλές ποσότητες ιωδίου και μπορεί να ενισχύσουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, κάτι που δεν είναι επιθυμητό στον υπερθυρεοειδισμό.

Διάβασε επίσης: Αλάτι: Πώς να το μειώσεις στη Διατροφή σου! [ΟΔΗΓΟΣ]

Περιορισμός Ιωδίου

Αν έχεις ενδείξεις ή σου έχει γίνει σύσταση από το γιατρό σου για περιορισμό του ιωδίου, καλό είναι να αποφεύγεις:

  • Ιωδιούχο αλάτι: Αντικατάστησέ το με μη ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι ή αλάτι Ιμαλαΐων (χωρίς προσθήκη ιωδίου).
  • Τρόφιμα με φύκια: Απέφυγε προϊόντα όπως nori (φύκια για sushi), φύκια kombu, wakame και snack από φύκια.
  • Εμπλουτισμένα προϊόντα με ιώδιο: Κάποια δημητριακά ή γάλατα φυτικής προέλευσης που περιέχουν προσθήκη ιωδίου.
  • Θαλασσινά: Ορισμένα θαλασσινά, όπως γαρίδες, μύδια και ψάρια από αλμυρά νερά, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ιώδιο.

Πάντα να διαβάζεις τις Ετικέτες των Τροφίμων και, αν έχεις απορίες, συμβουλέψου τον διατροφολόγο σου για εξατομικευμένες προτάσεις.

Ναι στη σωστή πρόσληψη Καφεΐνης

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης στον υπερθυρεοειδισμό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, καθώς διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας:

  • ταχυκαρδία
  • νευρικότητα
  • άγχος

Όλα από τα οποία συμπτώματα  είναι ήδη συχνά στον υπερθυρεοειδισμό. Φυσικά μπορείς να πιείς έναν καφέ μέσα στην ημέρα αλλά η υπερβολή είναι αυτή που θα βλάψει.

Εναλλακτικές Καφεϊνούχων Ροφημάτων

Αν θέλεις να απολαύσεις πάνω από 2 καφέδες μέσα στην ημέρα μπορείς να δοκιμάσεις τον ντεκαφεϊνέ ως επιλογή.

Στο τσάι, αντί για μαύρο ή πράσινο, προτίμησε  χαμομήλι, τσάι μέντας ή rooibos (όχι πολύ συχνά το rooibos). Αυτά όχι μόνο δεν επιβαρύνουν την καρδιά σου, αλλά ενισχύουν και την ηρεμία και την πέψη.

Πίνακας Περιεκτικότητας ροφημάτων σε Καφεΐνη

ΡόφημαΠεριεκτικότητα σε καφεΐνη (mg/μερίδα)Τυπική Μερίδα
Ελληνικός7085 ml (8.5gr. κουταλιά)
Ελληνικός διπλός115140 ml (14gr. κουταλιά)
Νες110200 ml (3gr. κουταλιά)
Frappe160300 ml (4gr. κουταλιά)
Cappuccino μονός60150 ml
Freddo Cappuccino120200 ml
Espresso6030 ml
Freddo Espresso120200 ml
Καφές Φίλτρου145200 ml
Μαύρο Τσάι40150 ml
Πράσινο Τσάι32150 ml
Αναψυκτικό τύπου Cola40250 ml
Ρόφημα Σοκολάτας15200 ml
Milkshake με καφέ/cino80300 ml
Ντεκαφεϊνέ καφές2-51 φλιτζάνι (240 ml)
Τσάι rooibos01 φλιτζάνι (240 ml)
Χαμομήλι01 φλιτζάνι (240 ml)
Τσάι μέντας01 φλιτζάνι (240 ml)
Ενεργειακά ποτά70-2001 κουτάκι (250 ml)

Πηγή: Nutritionix

Προσοχή στο Αλκοόλ

Το αλκοόλ, ενώ αρχικά μπορεί να φαίνεται ότι προσφέρει χαλάρωση, στην πραγματικότητα επιβαρύνει την ποιότητα του ύπνου και προκαλεί αφυδάτωση. Η αφυδάτωση και η κόπωση είναι ήδη συνηθισμένα συμπτώματα στον υπερθυρεοειδισμό, και η κατανάλωση αλκοόλ τα επιδεινώνει.

Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το συκώτι, που παίζει ρόλο στον μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών

Προτεινόμενο Όριο Κατανάλωσης Αλκοόλ

Οι συστάσεις για υγιείς ενήλικες διαχωρίζονται ανά φύλο και είναι:

  • Γυναίκες: Έως 1 ποτό την ημέρα.
  • Άνδρες: Έως 2 ποτά την ημέρα.

Ένα ποτό ορίζεται ως περίπου 14 g καθαρού αλκοόλ.*

Πίνακας Περιεκτικότητας και Θερμίδων

ΡόφημαΠοσότητα (ml)Περιεκτικότητα σε Αλκοόλ (% vol)Καθαρό Αλκοόλ (g)
Μπύρα3304-5%13-16
Κρασί (λευκό ή κόκκινο)15012-14%14-17
Ουίσκι, βότκα, τζιν4540%14
Σαμπάνια15012%14
Λικέρ4520-30%9-14
Κοκτέιλ12015-25%18-25

Πηγή: Nutritionix

Η πρόσληψη αλκοόλ κοντά στην φαρμακευτική αγωγή του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του φαρμάκου.

Ναι στα Κραμβοειδή Λαχανικά

Τα κραμβοειδή ή αλλιώς σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και οι λαχανίδες, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ωφέλιμα για την υγεία.

Ωστόσο, περιέχουν ουσίες που λέγονται goitrogens, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση του ιωδίου από τον θυρεοειδή αδένα.

Μπορεί να σκέφτηκες πως στον υπερθυρεοειδισμό δεν θέλουμε πολύ ιώδιο, οπότε τα κραμβοειδή θα είναι ωφέλιμα. Δεν είναι εντελώς λάθος αυτό το επιχείρημα ωστόσο ούτε εντελώς σωστό.

Τελικά να τρως ή να μην τρως;

Προς το παρόν υπάρχει έλλειψη μελετών πάνω στα goitrogens και διαταραχές του θυροειδή, οπότε θα σε συμβούλευα να κρατήσεις την πρόσληψη τους μετριασμένη (2-3 φορές την εβδομάδα) και να συζητήσεις με τον Διατροφολόγο ή Γιατρό σου πριν από αλλαγή συχνότητας κατανάλωσης.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις;

Τακτικούς Ιατρικούς Ελέγχους

Ο υπερθυρεοειδισμός απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, καθώς οι ανάγκες του σώματος σου μπορούν να αλλάξουν. Αν αρχίσουν να βελτιώνονται τα επίπεδα του θυρεοειδούς, ο γιατρός μπορεί να προσαρμόσει τη δόση των φαρμάκων για να αποφευχθεί η υπερβολική καταστολή του θυρεοειδούς αδένα.

Αν δεν προσαρμοστεί η δόση μπορεί να πέσουν τα επίπεδα των ορμονών σου πολύ χαμηλά, προκαλώντας υποθυρεοειδισμό!

Μην παραλείπεις τις προγραμματισμένες επισκέψεις και τα εργαστηριακά τεστ, καθώς οι μικρές προσαρμογές της θεραπείας μπορούν να αποτρέψουν σοβαρές επιπλοκές στο μέλλον.

Μείνε Ενυδατωμένος!

Εξαιτίας του αυξημένου μεταβολικού ρυθμού το σώμα σου υπερθερμαίνεται πιο εύκολα, άρα και έχεις αυξημένη εφίδρωση. Αυτό σημαίνει πως χάνεις νερό από το σώμα σου και αυξάνονται οι ανάγκες για νερό.

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και την αποφυγή υπερθέρμανσης.

Διάβασε επίσης: Νερό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Διατροφική του Αξία! [ΟΔΗΓΟΣ]

Αποφυγή Συμπληρωμάτων Χωρίς Συμβουλή

Μερικά συμπληρώματα διατροφής ή βότανα μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς ή να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που παίρνεις.

Ειδικά τα συμπληρώματα που περιέχουν ιώδιο ή ασβέστιο πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και μόνο μετά από συμβουλή του γιατρού σου.

Τι να κρατήσεις

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σε βάθος την υγεία σου, αλλά με τη σωστή διάγνωση, την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και μια διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες σου, μπορείς να τον διαχειριστείς αποτελεσματικά.

Θυμήσου ότι η τροφή δεν είναι μόνο πηγή ενέργειας, αλλά και ο σύμμαχός σου για την ενίσχυση του σώματος και της ευεξίας σου!

Πηγή: https://diaitologos.com/katastaseis-ygeias/yperthyreoeidismos-pliris-odigos-diatrofis-kai-antimetopisis/?utm_source=newsletter_3605&utm_medium=email&utm_campaign=copy

Continue Reading

Συνεντεύξεις

Meet the Designers – Μια πρωτοβουλία που φωτίζει τους Έλληνες δημιουργούς..

Κάθε δημιουργία κρύβει μια ιστορία. Κάθε σχέδιο κουβαλάει έμπνευση, πάθος και
ταυτότητα.

Με αυτό το όραμα γεννήθηκε το νέο project «Meet the Designers», μια
πρωτοβουλία του Λάζαρου Ορφανίδη (Fashion Specialist & Stylist) και
του Νίκου Ιωαννίδη (Director). Η παραγωγή έγινε απο την Sombrero
Productions. Η δράση φιλοδοξεί να αναδείξει και να προβάλει τις προσωπικότητες
πίσω από τον σύγχρονο ελληνικό σχεδιασμό, δίνοντας βήμα στους ανθρώπους που
καθορίζουν τις τάσεις και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της δημιουργικής
ταυτότητας της χώρας μας.

Μέσα από συνεντεύξεις, αφηγήσεις και οπτικοακουστικό υλικό υψηλής αισθητικής,
το «Meet the Designers» παρουσιάζει τις ιστορίες Ελλήνων δημιουργών που
τολμούν, καινοτομούν και βάζουν τη δική τους σφραγίδα στον χώρο του design,
της μόδας και της τέχνης. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει όχι μόνο τα
έργα τους, αλλά και τις αξίες, τις προκλήσεις και τις εμπνεύσεις που διαμόρφωσαν
την πορεία τους.

Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ δημιουργών και
κοινού, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του ελληνικού design και προβάλλοντας τον
πλούτο της εγχώριας δημιουργικής σκηνής. Πρόκειται για μια δυναμική σειρά που
συνδυάζει την καλλιτεχνική αφήγηση με την επαγγελματική τεκμηρίωση,
προσφέροντας μια σφαιρική εικόνα για το πώς η τέχνη και το πάθος μετατρέπονται
σε επάγγελμα, επιρροή και έμπνευση.

Οι ιστορίες ξεκινούν.

Μείνετε συντονισμένοι.
Youtube : http://www.youtube.com/@MeetTheDesigners
Instagram : https://www.instagram.com/meet_the_designers/
Tik Tok : https://www.tiktok.com/@meet.the.designer/

Continue Reading

Συνεντεύξεις

Επιστήμη, καινοτομία και φύση: Το ελληνικό brand που επαναπροσδιορίζει τη μελισσοκομία

Η ελληνική αγροδιατροφή των τελευταίων ετών έχει αρχίσει να αποκτά νέα ταυτότητα – μια ταυτότητα που βασίζεται στη γνώση, τη βιωσιμότητα και την εξωστρέφεια. Η Bee Naturalles αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της μετάβασης. Με υπόβαθρο στις θετικές επιστήμες και αφετηρία τη βιολογία και τη βιοτεχνολογία, η Χαρά Μαγγανά αποφάσισε να επανακαθορίσει την επαγγελματική και προσωπική της πορεία μέσα από τη μελισσοκομία.

Κυρία Μαγγανά, μπορείτε να μας πείτε ποιο ήταν το υπόβαθρό σας πριν ασχοληθείτε με την αγροδιατροφή;
Οι πανεπιστημιακές μου σπουδές αφορούν τη βιολογία & βιοτεχνολογία, εργαζόμουν ως εμβρυολόγος σε κέντρο εξωσωματικής. Παράλληλα είμαι μουσικός & λάτρης της φύσης και των ταξιδιών. Σε κάποιο ταξίδι συναντήσαμε και τις μέλισσες με το συνοδοιπόρο μου Γιώργο Αθανασιάδη και πήραμε την απόφαση να στρέψουμε τη ζωή μας προς μία άλλη κατεύθυνση.

Τι σας ώθησε να δημιουργήσετε καινοτόμα αγροδιατροφικά προϊόντα;

Ξέρετε οι επιστήμονες των θετικών επιστημών ξεκινάμε πάντα με τη λογική και τη μεθοδολογία: πείραμα-απόδειξη/τεκμηρίωση οπότε η καινοτομία μας αφορά στον τρόπο που παράγουμε, στον τρόπο που θέλαμε και καταφέραμε να παντρέψουμε την επιστήμη, την καθαρότητα, την τεκμηρίωση, με την ηθική παραγωγή, τη βιωσιμότητα, τη γευστική εμπειρία.
Οπότε όταν ανοίξαμε για πρώτη φορά μία κυψέλη, όλα ξεκίνησαν με το ερώτημα: «Ωραία, πώς μπορούμε να κάνουμε όλον τον κόσμο να νιώσει τόσο όμορφα;»

Ποια είναι η ταυτότητα των προϊόντων σας και πώς ξεχωρίζουν στην αγορά;
Η Bee Naturalles είναι αυτή τη στιγμή το πιο πολυβραβευμένο ελληνικό brand στο χώρο της αγροδιατροφής, αφού έχει κατακτήσει περισσότερες από 50 διεθνείς διακρίσεις για τη γεύση & την ποιότητα των προϊόντων της.

Η γεύση και η ποιότητα εξασφαλίζονται από την εξάσκηση πιστοποιημένης βιολογικής μελισσοκομίας & μελισσοκομίας ακριβείας, από την εξάσκηση νομαδικής μελισσοκομίας, ταξιδεύοντας περισσότερα από 25.000χλμ κάθε χρόνο μέσα στην άγρια ελληνική φύση και από τις συνεργασίες μας με ερευνητικά κέντρα & πανεπιστήμια με σκοπό την επιστημονική τεκμηρίωση των υγιεινών χαρακτηριστικών των τελικών προϊόντων που συλλέγουμε.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε και πώς τη λύσατε;
Η εξάρτηση που έχει το επάγγελμα από τη φύση και το κλίμα είναι η μεγαλύτερη πρόσκληση που αντιμετωπίζουμε. Είναι ένας πλήρως αστάθμητος παράγοντας όπου πρέπει να έχεις πολύ ανεπτυγμένες δεξιότητες και γνώσεις προκειμένου να μπορείς στρατηγικά να κινείσαι με τις αλλαγές. Η πιο μεγάλη δυσκολία μέχρι στιγμής ήταν η πυρκαγιά στη Β. Εύβοια το 2021, ένα μεγάλο πήγμα για τη μελισσοκομία πανελλαδικά από το οποίο ακόμα προσπαθούμε να ανακάμψουμε.

Πώς φαντάζεστε την εξέλιξη της ελληνικής αγροδιατροφής και τι απαιτείται για περισσότερη καινοτομία;
Η ελληνική αγροδιατροφή αυτή τη στιγμή απαιτεί συνέργειες. Υπάρχει στη χώρα ένα σπουδαίο δυναμικό νέων ανθρώπων – καλλιεργητών, επιστημόνων, επιχειρηματιών- που προσπαθεί ο καθένας μόνος του απέναντι σε θηρία. Το συνεργάζεσθαι δυστυχώς είναι μία δεξιότητα που δεν καλλιεργείται στη χώρα μας και σε μία περίοδο που ακόμα και το ίδιο το κράτος στέκεται προκλητικά απέναντι στον πρωτογενή τομέα το να εργασθούμε συνεργατικά ώστε να αναδείξουμε τον πρωτογενή μας πλούτο και τις καινοτόμες ιδέες που μένουν κάτω από το τραπέζι, είναι μονόδρομος.

Πώς παράγοντες όπως η βιωσιμότητα και η βιολογική καλλιέργεια διαμορφώνουν τη στρατηγική σας;
Η βιωσιμότητα και η βιολογική καλλιέργεια είναι το θεμέλιο για εμάς. 

Οι μέλισσες μας ζουν και εργάζονται σε φυσικά οικοσυστήματα, επιλεγμένα με βάση τη βιοποικιλότητα και την καθαρότητα του περιβάλλοντος. Δεν τις πιέζουμε για παραγωγή, δεν τις αποδυναμώνουμε με εντατικές πρακτικές. Τις παρακολουθούμε με συστήματα ακριβείας, τις μετακινούμε μόνο όταν υπάρχει ανθοφορία, τις προστατεύουμε

Και πέρα από την παραγωγή, επενδύουμε στη διάδοση της γνώσης: μέσα από εργαστήρια, οικοτουριστικές εμπειρίες και το project Bee Inspired, βοηθάμε τον καταναλωτή να ξανασυνδεθεί με τη φύση και το τι σημαίνει «τροφή».

Για εμάς, βιωσιμότητα σημαίνει να φροντίζεις για το μέλλον χτίζοντας πάνω στην αλήθεια του παρόντος.

Χαρά Μαγγανά l CEO of Bee Naturalles

Continue Reading

Trending