Connect with us

Ψυχολογία

Ποια είναι η γνώμη που έχεις πραγματικά για τον εαυτό σου;

Όταν, συνήθως, συμπληρώνουν την φόρμα οι άνθρωποι για να κάνουν coaching μου λένε:

Δεν μου φέρεται καλά αυτός [ο εργοδότης, η σχέση, ο φίλος, η μάνα, ο πατέρας, ο θείος, η γιαγιά]. Έχω προβλήματα στην καθημερινότητα μου. Τι να κάνω;”…

“Ok”

Και θέλω να τους βάλω όρια. Έχω πάει σε θεραπευτές, έχω δουλέψει πάρα πολύ με τον εαυτό μου, έχω διαβάσει βιβλία, ξέρω τι μου γίνεται και προσπαθώ να βάλω όρια στους άλλους ανθρώπους. Γιατί δεν με σέβονται. Δεν με υπολογίζουν. Και εγώ γίνομαι έξαλλος.”

Μήπως είσαι σε λάθος δρόμο, σε λάθος μονοπάτι;

Και συνήθως είναι από τα αγαπημένα μου θέματα αυτό. Γιατί τελικά ξέρεις τι γίνεται; Σκέφτηκα πως εάν κάτι για να το λύσουμε χρειαζόμαστε πολύ χρόνο, επειδή προσωπικά πιστεύω πώς τα πάντα στην ζωή γίνονται πολύ γρήγορα, τότε σημαίνει ή ότι δεν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε ή ότι κινούμαστε σε λάθος δρόμο, σε λάθος μονοπάτι.

Έτσι λοιπόν η πρώτη ερώτηση που κάνω είναι η εξής:

Ποια είναι η γνώμη που έχεις για τον εαυτό σου;”

Εγώ τον εαυτό μου τον αγαπάω.”

Α, τον αγαπάς ε;”

Ναι”

Αλλά οι άλλοι δεν σε αγαπάνε;”

Όχι”

Και δεν σε υπολογίζουν;”

Ούτε”

Κι εσύ υπολογίζεις τον εαυτό σου;”

Ναι”

Χμ, δεν γίνεται αυτό” λέω από μέσα μου

Αγαπάς τον εαυτό σου;

Πριν από μερικές ώρες πριν ξεκινήσω αυτό το video μιλούσα με μια γυναίκα που έρχεται και έχει χωρίσει με τον άνδρα της, είναι χάλια, είναι στα πατώματα, πριν από μερικούς μήνες είχε πάρει και φαρμακευτική αγωγή από έναν ειδικό και μου λέει “Δεν θέλω την ζωή μου. Δεν μπορώ. Δεν κάνω. Δεν ράνω. Έχω τρία παιδιά” κλπ.

Και της λέω:

Αγαπάς τον εαυτό σου;”

Ναι τον αγαπώ τον εαυτό μου”

Α, πολύ ωραία”

Δεν τρώει… Καπνίζει… Δεν κοιμάται…

Εδώ να βάλω μια παρένθεση και να πω ότι το πιο σημαντικό πράγμα για να αλλάξουμε και να πετύχουμε ότι θέλουμε στην ζωή μας είναι η επίγνωση. Είναι να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας. Αν δεν είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και δεν ξέρω που να εστιάσω, τι να κοιτάξω, τι να αλλάξω, αντικειμενικά τα πράγματα γίνονται αρκετά δύσκολα.

Έτσι λοιπόν είχε την εντύπωση ότι αγαπά τον εαυτό της. Δηλαδή η ζωή της και η ευτυχία της την καθόριζε τι; Ένας άντρας. Ο άντρας της βέβαια που είχαν μαζί τρία παιδιά αλλά καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.. Στο τέλος της ημέρας δεν μπορείς να καταστρέψεις όλη σου την ζωή και την ζωή τριών παιδιών γιατί ένας άντρας δεν θέλει να γυρίσει πίσω ή μια γυναίκα. Λογικό δεν είναι;

Αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου;

Έτσι λοιπόν άρχισα να μπαίνω σε μια άλλη διαδικασία. Της λέω “Θέλεις να δούμε αν πραγματικά αγαπάς τον εαυτό σου;” και μου λέει “Βεβαίως και θέλω. Εγώ είμαι σίγουρη”.

Α, ωραία.”

Έχουμε κάποια εργαλεία εδώ πέρα. Χρησιμοποιούμε την ραδιαισθησία, χρησιμοποιούμε το σώμα, χρησιμοποιούμε διάφορα εργαλεία, μέσα από τα οποία πραγματικά μπορούμε να δούμε τι πιστεύουμε, και όχι τι νομίζουμε ότι πιστεύουμε. Γιατί αν θέλεις η “κακή χρήση” της προσωπικής ανάπτυξης έχει κάνει το εξής: Σε ένα πολύ επιφανειακό επίπεδο λέμε “Αγαπώ τον εαυτό μου”, “Πιστεύω σε εμένα” κλπ αλλά από μέσα μας είμαστε άδειοι. Σαν τάφοι είμαστε. Έξω είναι μάρμαρο, γυαλίζουν όλα τέλεια και μέσα μας είμαστε.. βρωμάει. Θέλει πολύ προσοχή.

Όταν λοιπόν συνειδητοποίησε ότι δεν αγαπάει τον εαυτό της, τότε άρχισε να συνειδητοποιεί και τις συμπεριφορές της και τα αποτελέσματα που παρήγαγαν οι συμπεριφορές της. Και όταν το άλλαξε μέσα από την διαδικασία που ακολουθήσαμε μετά φαντάσου.. Άλλαξε το συναίσθημα της, άλλαξε η συμπεριφορά της, άλλαξε το αποτέλεσμα της.

Γίνε “κουφός”

Γιατί στο λέω όλο αυτό; Μην ασχολείσαι με τους άλλους. Μην ασχολείσαι τι λένε. Γίνε κουφός. Μόνο γι’ αυτή την περίσταση, όχι γενικά. Μην ασχολείσαι. Το μόνο με το οποίο πρέπει να ασχοληθείς είναι να ανοίξεις τα αυτιά σου στο τι πραγματικά πιστεύεις εσύ για εσένα.

Έτσι λοιπόν αυτό που σε προκαλώ να κάνεις είναι να έχεις μια ειλικρινή συζήτηση με τον εαυτό σου αλλά όχι έτσι στο πόδι.. Γιατί θα είναι απόδειξη αυτό το πράγμα. Το πώς θα ασχοληθείς με εσένα θα είναι απόδειξη για το τι πραγματικά θέλεις να κάνεις και πόσο θέλεις να το κάνεις.

Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου

Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου, πήγαινε τον βόλτα, πήγαινε τον εκδρομή, κάτσε ένα βράδυ μόνος σου, κάνε ένα μπανάκι, χαλάρωσε, οτιδήποτε και γράψε ακριβώς τι γνώμη έχεις για τον εαυτό σου. Τι πιστεύεις ότι είσαι; Τι πιστεύεις ότι δεν είσαι;

Και μετά τι θέλω να κάνεις; Θέλω να καταγράψεις τα αποτελέσματα, την ζωή που έχεις, πως είναι αυτή την στιγμή η ζωή σου. Και σύγκρινε τα. Θα παρατηρήσεις, εάν ήσουν ειλικρινής με τον εαυτό σου, ότι η ζωή που έχεις είναι καθρέφτης της γνώμης που έχεις για τον εαυτό σου. Οι σχέσεις που έχεις με τους άλλους ανθρώπους είναι καθρέφτης της γνώμης που έχεις για τον εαυτό σου. Αν αυτά τα δύο δεν είναι ίδια τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν ξέρεις ποια είναι η πραγματική γνώμη για τον εαυτό σου. Είναι εξαιρετικό.

Όταν λοιπόν πεις την αλήθεια, δεις την αλήθεια και συνειδητοποιήσεις την αλήθεια τότε όλα μπορούν να αλλάξουν πολύ εύκολα.

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου, να Ζεις με Πάθος και να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή.

Πηγή

Continue Reading

Ψυχολογία

Η διαφορετικότητα και πώς θα τη χειριστείτε

Η διαφορετικότητα και ο τρόπος που επιλέγουμε να τη χειριστούμε αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην κατανόηση και τη βελτίωση των σχέσεών μας. Ένα προφανές παράδειγμα αυτής της διαφορετικότητας είναι ο τρόπος που άντρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν το άγχος σε περιόδους έντασης. Ενώ οι άντρες τείνουν να απομακρύνονται, οι γυναίκες αναζητούν περισσότερη συντροφικότητα και επικοινωνία.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο τρόπος που αντιδρούμε σε δυσάρεστα γεγονότα επηρεάζει σημαντικά τις σχέσεις μας. Αν επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες με ανοιχτότητα, επικοινωνία και αναζήτηση συντροφικότητας, μπορούμε να ενισχύσουμε την επικοινωνία και την κοινωνική μας σύνδεση. Αντίθετα, η αποφυγή ή η αποστασιοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη απόσταση και σύγκρουση στις σχέσεις.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμετώπιση των διαφορών μας με ανοιχτό μυαλό και αμοιβαίο σεβασμό είναι κρίσιμη για την υγιή εξέλιξη των σχέσεών μας. Η υπερβολή στην αντιδραστικότητα μπορεί να επιδεινώσει τις διαφορές μας και να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση.

Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι η διαφορετικότητα είναι φυσιολογική και αναπόφευκτη σε κάθε σχέση. Το κλειδί για την επίλυση των προκλήσεων που προκύπτουν είναι η ανοιχτή επικοινωνία, ο σεβασμός και η προσπάθεια να βρούμε κοινά σημεία και λύσεις που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Ψυχολογία

Καλύτερες οι γυναίκες στη λύση προβλημάτων

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι οι γυναίκες επιλύουν ευκολότερα και με περισσότερη ευελιξία από τους άνδρες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παρά το γεγονός, ότι ο ανδρικός εγκέφαλος είναι βαρύτερος από τον αντίστοιχο γυναικείο, πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν, ότι η επικοινωνία ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια, είναι καλύτερη στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Πολλές έρευνες, που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, βρίσκουν τις γυναίκες πιο συγκροτημένες, και πιο αποτελεσματικές από τους άνδρες, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι προωθούμε μηνύματα φεμινιστικών οργανώσεων της προηγούμενης εκατονταετίας ή δικαιολογούμε τις κραυγές αγωνίας επιβίωσης του δεύτερου φύλου, το οποίο προσπαθεί να πιστοποιήσει την επαγγελματική του ταυτότητα.

Το συναίσθημα

Σήμερα, είναι πλέον δεδομένο ότι σε κάθε ενέργειά μας ή επίτευγμα ή τρόπο σκέψης, κυριαρχεί το συναίσθημα ή η συναισθηματική σκέψη η οποία βασίζεται σε νέες μεθόδους και τακτικές προσέγγισης, και επιρροής των ανθρώπων.
Και αυτό είναι, πράγματι, προνόμιο των γυναικών και υιοθετείται πλέον η θεωρία ότι οι γυναίκες διαθέτουν πλέον περισσότερο συναίσθημα,το οποίο μπορούν να διαχειρίζονται με σοφία, και σύνεση. Μπορεί οι γυναίκες να έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να κατακτήσουν το δικαίωμα στην ίση κοινωνική και επαγγελματική αντιμετώπιση, ανέκαθεν όμως ο τρόπος διεκδίκησης είναι αυτός, ο οποίος θα έκρινε το αποτέλεσμα. Κανείς πλέον, δεν αμφισβητεί πως μια γυναίκα μπορεί να καταφέρει τα πάντα, χωρίς εντέλει να διακυβεύεται η θηλυκότητά της.
Σύμφωνα, με γνωστό Αμερικανό καθηγητή μάνατζμεντ, ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια μελετά αποτελέσματα διαπραγματεύσεων και μεθόδους συνδιαλλαγών και επίλυση διαφορών σε επιχειρήσεις, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο, που διοικούν οι άνδρες από αυτόν που ακολουθούν οι γυναίκες.

Η ψυχραιμία

Και ενώ, οι άνδρες τείνουν να αντιμετωπίζουν μια απλή διαπραγμάτευση σαν μία διαφωνία, και είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, προκειμένου να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αντιθέτως, οι γυναίκες προσπαθούν να αποκαταστήσουν και να κατευνάσουν την όποια ρήξη ή ένταση αντιμετωπίσουν, χρησιμοποιώντας τα δικά τους όπλα, που είναι η κατανόηση, η ψυχραιμία, η υπομονή και η ενσυναίσθηση. Μια μορφή κοινωνικής νοημοσύνης, που εμπεριέχει την ικανότητα να ελέγχει κάποιος τα προσωπικά του συναισθήματα, αλλά και τα συναισθήματα των άλλων, να μπορεί να τα διακρίνει, να τα αξιοποιεί να χρησιμοποιεί κατάλληλα αυτήν την πληροφόρηση, για να καθοδηγεί τις σκέψεις του και τις αποφάσεις του.

Τα προνόμια

Άρα, λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι στο να κερδίζουν, ενώ οι γυναίκες στο να επιλύουν. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γυναίκες, που προσπαθούν να επιβληθούν μιμούμενες ανδρικά παραδοσιακά πρότυπα στο μάνατζμεντ, όπως είναι η αυστηρή στρατιωτική πειθαρχία, η απόλυτη τήρηση της τυπικότητας στην ιεραρχία ή στυλ διοίκησης «Σιδηράς Κυρίας». Παρόλα αυτά, η διαίσθηση, η ευχέρεια και η άνεση στην επικοινωνία, η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και οικογενειακή ζωή, η επιτυχημένη σύζευξη των πολλαπλών ρόλων, η προσεκτική και χωρίς ρίσκα διαχείριση των οικονομικών, η αυτοσυγκράτηση και δέσμευση των αρνητικών συναισθημάτων αφενός και η προφορά των θετικών αφετέρου, είναι προνόμια, που δικαιωματικά ανήκουν στην γυναίκα, και συμβάλλουν στην επιτυχημένη ανέλιξή της στα σκαλιά της ιεραρχίας, και στην περαιτέρω εδραίωσή της στο μάνατζμεντ.

Επιχείρησης, που διοικούνται από γυναίκες, είναι εξίσου ή περισσότερο κερδοφόρες, γιατί στηρίζονται στην αποτελεσματικότητα των γυναικείων αρετών. Η γυναίκα επιχειρηματίας, σήμερα, συνδυάζει τη δύναμη του μυαλού της με την ευαισθησία των συναισθημάτων της καρδιάς και της ψυχής.


Άρθρο αρχείου

Ρούλα Κωτούδη

Continue Reading

Οικογένεια

Γυναίκες με… τέσσερα χέρια και δύο μυαλά

Σήμερα όλο και περισσότερες γυναίκες μετά τα 30 τους χρόνια αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι, μετά το πρώτο ή το δεύτερο παιδί, όσο κι αν το βιολογικό τους ρολόι αντέχει ακόμη στους φυσιολογικούς του ρυθμούς, ίσως θα έπρεπε να ελαττώσουν λίγο την ενεργητικότητά τους.
Το 2004 υπήρξε παγκόσμιο έτος για την οικογένεια και πέρασαν ήδη 10 χρόνια από τότε που προτάθηκε για πρώτη φορά από τη Σουηδική Προεδρία το 1994 ως έτος «συμφιλίωσης» οικογένειας και εργασίας.

Ενθάρρυνση

Αυτό σήμαινε βελτίωση της θέσης των γυναικών, ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας, και στην απασχόληση γενικότερα, ενασχόληση με τις επιστήμες, την έρευνα και τα κοινωνικά θέματα ειδικότερα, και παράλληλα μεγαλύτερη εμπλοκή των ανδρών στις οικογενειακές υποχρεώσεις. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλο εμπόδιο για την εναρμόνιση και την ομαλή συνύπαρξη της οικογένειας με την εργασία ήταν και οι πολιτισμικοί παράγοντες. Τα ήθη που θέλουν τη μητέρα «βασίλισσα» στο σπιτικό της και τον πατέρα «πολεμιστή» στη μαγευτική ζούγκλα της ζωής, προστάτη της οικογένειας και φύλακα του σπιτιού. Αγνοούμε, όμως, ότι μέχρι τώρα και εφόσον μιλάμε για δομές παραδοσιακής οικογένειας και όχι για κλωνοποίηση ανθρώπων, τα παιδιά γεννιούνται από τους δύο γονείς και επομένως η ανατροφή τους είναι θέμα του ζευγαριού και της κοινωνίας και όχι αποκλειστικά της μητέρας.

Νέο κεφάλαιο

«Ένα παιδί αλλάζει εντελώς τη ζωή σου, δε γυρίζεις απλά σελίδα την επομένη το πρωί, αλλά αλλάζεις ολόκληρο κεφάλαιο», λένε, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει σημαντικός αριθμός γυναικών που προτιμούν να μείνουν στο σπίτι επενδύοντας στην ανατροφή των βλασταριών τους με αντιστάθμισμα ένα πονηρό βλέμμα, μια σκανδαλιά ή μια τρυφερή αγκαλιά. Στην… αντίπερα όχθη, οι γυναίκες που επιδιώκουν να συνθλίβονται καθημερινά με διπλά και τριπλά ωράρια απασχόλησης στη δουλειά, στο σπίτι και στην εκπαίδευση των παιδιών. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σήμερα οι γυναίκες με τέσσερα χέρια και δύο μυαλά, που μπορούν να τα προλάβουν και να τα συνδυάσουν όλα, με τάξη και οργάνωση, χωρίς άγχος και συσσωρευμένες ψυχώσεις, χωρίς τα μικρο αδιέξοδα ρουτίνας και τα συνήθη προβλήματα που αφορούν το νοικοκυριό ή την ανατροφή των παιδιών.

Η χρυσήτομή

Είναι δεδομένο πλέον ότι γάμος, οικογένεια και γέννηση παιδιού είναι σταθμοί που επηρεάζουν άμεσα τη στάση της εργαζόμενης γυναίκας, μητέρας και συζύγου.
Ο συμβιβασμός των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων αποτελεί υψηλό μέλημα της ΕΕ από το 1992 και μετά, με πολλές συστάσεις προς τα κράτη μέλη για τη δημιουργία πυλώνων προστασίας και ενθάρρυνσης της μητρότητας, ως εθνικό και κοινωνικό μέλημα, με τις εξής οδηγίες:

1 Διασφάλιση κρατικής υποδομής για τη φροντίδα των παιδιών και των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.
2 Δημιουργία υπηρεσιών για την κάλυψη των οικογενειακών υποχρεώσεων των εργαζόμενων γυναικών.
3 Εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της ισότητας στο χώρο εργασίας, δίνοντας άμεση προτεραιότητα στην εργαζόμενη μητέρα.
4 Αποδοχή από την κουλτούρα και τη φιλοσοφία των επιχειρήσεων ότι η συμμετοχή των γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων στερεώνει τις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές δομές και δε θα πρέπει να προσκρούει σε κάποια γυάλινη οροφή, επειδή είναι και μητέρες.
5 Άμεση υλοποίηση συστημάτων επανακατάρτισης γυναικών που χάριν της μητρότητας παρέμειναν εκτός αγοράς εργασίας αρκετό χρονικό διάστημα ή κρίθηκαν ανεπαρκείς λόγω ελαστικών ωραρίων απασχόλησης.


Άρθρο αρχείου

Ρούλα Κωτούδη

Continue Reading

Trending