Connect with us

Ψυχολογία

Χρειάζεται να γίνεις και το κακό παιδί αλλιώς θα υποφέρεις

Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, τις επιθυμίες μας, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι να πετυχαίνουμε γρήγορα ή το συντομότερο δυνατό. Το ζητούμενο είναι να πετυχαίνουμε με τον λιγότερο ανώδυνο τρόπο.

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος παρατηρούμε πάρα πολλές φορές ανθρώπους που προσπαθούν πάρα πολλά χρόνια, πραγματικά κάνουν πολύ φιλότιμες προσπάθειες, και στο τέλος της ημέρας.. τίποτα.

Το συνεχές αδιέξοδο

Αυτό προσωπικά το έχω παρατηρήσει και στο κομμάτι του εαυτού μας, δηλαδή το πως νιώθει ο καθένας, το έχω παρατηρήσει στο κομμάτι των σχέσεων, άνθρωποι να θέλουν να κάνουν σχέσεις, όμορφες σχέσεις, και να μην μπορούν ή αν θέλεις να θέλουν να είναι καλά στο ερωτικό τους κομμάτι ή άνθρωποι επαγγελματικά να παιδεύονται. Πολλά χρόνια. Να πηγαίνουν σε σεμινάρια, να μελετούν, να διαβάζουν, αλλά τίποτα.

Μην πας μακριά, ήμουν ένας από τους ανθρώπους που παιδευόμουν πάρα μα πάρα μα πάρα πολύ. Δεν σου λέω ότι τώρα έχουν λυθεί όλα και δεν υπάρχουν οι δυσκολίες, δεν υπάρχουν προκλήσεις, αλλά είναι ok. Είναι τελείως διαφορετικό να έχεις την αυτοπεποίθηση ότι όταν συμβαίνει κάτι υπάρχει ο τρόπος και ξέρεις πως να το κάνεις απ’ το να βρίσκεσαι σε ένα συνεχές αδιέξοδο.

Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά εμποδίζει τους ανθρώπους να κάνουν το κλικ και να έρθει η επιτυχία σε αυτό που θέλουν, είτε η επιτυχία είναι προσωπική, είτε συναισθηματική, είτε επαγγελματική;

Το καλό παιδί

Όπως έχω αναφερθεί και σε παλαιότερο video για πάρα πολλά χρόνια υπήρξα ένα πάρα μα πάρα μα πάρα πολύ καλό παιδί. Πολύ καλό παιδί. Πάντα άκουγα την έκφραση είτε από τους μεγαλύτερους όταν ήμουν παιδάκι στην γειτονιά “Ο Μανωλάκης το καλό παιδί”. Όταν μεγάλωσα αργότερα από τις κοπέλες εγώ ήμουν το καλό παιδί. Στις συνεργασίες εγώ ήμουν το καλό παιδί. Αλλά ενώ ήμουν το καλό παιδί και πάντα κέρδιζα την εμπιστοσύνη στο τέλος της ημέρας ήμουν και το δυστυχισμένο παιδί.

Προσωπική ανάπτυξη

Μπήκα λοιπόν στον χώρο της προσωπικής ανάπτυξης και εκεί πέρα συνέχεια ακούμε “Αγάπη”, “Δες την θετική πλευρά των πραγμάτων”, “Όλα για έναν λόγο συμβαίνουν, δεν πειράζει προχώρα παρακάτω” και οι άνθρωποι πέρασαν στο ακριβώς αντίθετο σημείο. Από εκεί που ήταν μέσα στην αρνητική σκέψη πέρασαν στην τελείως θετική σκέψη ή προσπαθούν να έχουν θετική σκέψη. Το αποτέλεσμα.. πόνος, αποτυχία και μιζέρια.

Συνεχίζοντας λοιπόν να ψάχνω όλο και πιο βαθιά τον άνθρωπο, το σύμπαν, την βιολογία, την ψυχολογία, την πραγματικότητα αν θέλεις γιατί ξέρεις τι γίνεται; Εντάξει πολύ ωραία είναι πολλά πράγματα στο βιβλίο αλλά στην πράξη τι συμβαίνει;

Τα καλά παιδιά είναι αυτά που πονούν

Στην πράξη λοιπόν παρατήρησα το εξής: Συνήθως τα πάρα πολύ καλά παιδιά δεν είναι σε κεντρικά σημεία στελέχη σε κάποιες επιχειρήσεις. Τα καλά παιδιά συνήθως δεν έχουν εξαιρετικές σχέσεις που είναι γεμάτες με πάθος. Συνήθως τα καλά παιδιά είναι αυτά που πονούν.

Και τι μου λες Μάνο τώρα; Πρέπει να γίνω κακό παιδί;”

Ναι. Εάν θέλεις να επιβιώσεις στην ζωή σου κάποιες στιγμές δεν πρέπει απλά να γίνεις και κακό παιδί πρέπει να γίνεις και “κωλόπαιδο”.

Να σου φέρω μερικά παραδείγματα:

Βλέπεις λοιπόν ένα παιδάκι να το βιάζει ένας ενήλικας. Θα είσαι το καλό παιδί και θα πεις “Α, ok! Όλα για έναν καλό λόγο γίνονται”; Όχι.. Θα τον αρπάξεις από τον λαιμό.

Ας πούμε ότι έχεις δουλέψει πάρα μα πάρα μα πάρα πολύ, και θα σου πω ένα περιστατικό το οποίο ισχύει, από έναν άνθρωπο που έκανα coaching που δούλευε σε μια μεγάλη πολυεθνική με ποσοστά και ήταν γιορτές θυμάμαι μου έλεγε και έπρεπε να πληρωθούν οι άνθρωποι, τους έβαζαν στην σειρά και τους έλεγαν – για τα λεφτά τους που είχαν δουλέψει και έπρεπε να πληρωθούν – “Εσύ πληρώνεσαι, εσύ δεν πληρώνεσαι, εσύ πληρώνεσαι, εσύ δεν πληρώνεσαι..” και τους έβλεπες να πέφτουν κάτω με εγκεφαλικά γιατί είχαν οικογένειες να ζήσουν. Και ξέρεις ποιοι έπεφταν κάτω; Τα καλά παιδιά. Γιατί έσκαγαν.

Καλό παιδί vs Κακό παιδί;

Για μένα η αλήθεια είναι στην μέση. Δεν πρέπει να είσαι ούτε καλό παιδί, ούτε κακό παιδί. Πρέπει να είσαι και καλό παιδί και κακό παιδί ανάλογα με τις συνθήκες. Ανάλογα με το ποιον έχεις απέναντι σου. Έτσι λοιπόν αν θέλεις να σταματήσεις να υποφέρεις χρειάζεται να σταματήσεις να είσαι το καλό παιδί και να αρχίσεις να γίνεσαι και το κακό παιδί. Και κάποιες φορές να θυμάσαι πρέπει να γίνεσαι και “κωλόπαιδο” αλλιώς θα υποφέρεις και θα ζεις σε ένα όνειρο της αγάπης, της θετικής σκέψης, της προσωπικής ανάπτυξης, που ποτέ όμως δεν θα σου φέρει αποτελέσματα στην ζωή σουΘα περιμένεις την κάποια μέρα για να ζήσεις αλλά αυτή η μέρα δεν θα έρχεται ποτέ. Η μόνη μέρα που θα συναντάς είναι ο πόνος.

Και ξέρω, αυτό μπορεί να ενοχλήσει πάρα πολλά αφτιά. Μπορεί να ενοχλήσει πάρα πολλούς ανθρώπους και ήδη το συναντώ όταν το επικοινωνώ. Αλλά όπως σου έχω ξαναπεί δεν θέλω να πιστεύεις τίποτα από αυτά που σου λέω. Μπορεί να λέω τις μεγαλύτερες μπούρδες που υπάρχουν στον πλανήτη Γη.. Ok! Προτού όμως απορρίψεις ότι ακούς βγες έξω, παρατήρησε το, εφάρμοσε το, δες αν δουλεύει και μετά αποφάσισε. Δίκαιο; Τέλεια!

Να θυμάσαι ότι είσαι υπέροχος!

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Πηγή

Continue Reading

Ψυχολογία

Παράλογη Ενοχή

Νιώθεις ότι είσαι υπεύθυνος για όλα. Έχεις πραγματικές ενοχές. Πονάς. Είσαι δυστυχισμένος. Στην πραγματικότητα δεν ευθύνεσαι για τίποτα. Πάσχεις από Παράλογη Ενοχή.

Τι είναι λοιπόν η ενοχή; Γιατί μερικοί άνθρωποι δεν νιώθουν καμιά ενοχή όταν κάνουν αξιόποινες πράξεις, ενώ κάποιοι άλλοι μοιάζουν παγιδευμένοι για πάντα στις αναίτιες ενοχές τους;

Στην πραγματικότητα το μόνο είδος ενοχής που θα ’πρεπε να νιώθουμε είναι οι τύψεις από τη σκόπιμα βλαπτική ή ανεύθυνη συμπεριφορά μας.

Την ενοχή αυτή την αποκαλούμε Λογική Ενοχή, δηλαδή δίκαιη, θεμιτή γιατί είναι ένα φυσικό και πολύτιμο συναίσθημα που λειτουργεί ως μηχανισμός διόρθωσης της συμπεριφοράς μας, προκειμένου να μπορούμε να αναπτυσσόμαστε ως άτομα και να δημιουργούμε αρμονικές και ανθεκτικές σχέσεις.

Η ενοχή όμως είναι ένα συναίσθημα πολύ πιο πολύπλοκο από αυτά που δημιουργεί η λογική ενοχή. Αυτό το δεύτερο είδος το αποκαλούμε Παράλογη Ενοχή, γιατί είναι άδικη και περιττή. Είναι ένα ανεπιθύμητο συναίσθημα που δεν προκαλείται από κάποια άδικη πράξη και λειτουργεί ως ένας αμυντικός ψυχολογικός μηχανισμός ενάντια στον πόνο που νιώθουμε από άλλες αιτίες.

Οι πηγές των παράλογων ενοχών έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ως χρόνο έναρξης την παιδική μας ηλικία, τότε δηλαδή που ως παιδιά δεν διαθέτουμε τον κατάλληλο τρόπο για να συνδιαλλαγούμε με τον πόνο και το θυμό, και έτσι τα μετατρέπουμε σε παράλογη ενοχή ώστε να απομονώσουμε τον εαυτό μας από αυτά τα συναισθήματα μειώνοντας τον πόνο και δίνοντάς μας μια ψεύτικη αίσθηση ελέγχου.

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι όπως γονείς, δάσκαλοι, κληρικοί, συνομήλικοι, έχουν καλλιεργήσει στο έπακρο την ικανότητα να ξυπνούν μέσα μας άδικη ενοχή, μέσα από την προσπάθειά τους να μας ελέγξουν, να μας μειώσουν, να μας κάνουν να νιώσουμε ανεπαρκείς ή κακοί με τον εαυτό μας, προκειμένου να αισθανθούν οι ίδιοι καλύτεροι από εμάς.

Η παράλογη ενοχή γεννάει τη λεγόμενη καταστροφική ντροπή, η οποία σε αντίθεση με τη δημιουργική ντροπή που προέρχεται από τη δίκαιη ενοχή, προσβάλλει την προσωπικότητά μας κάνοντάς μας να νιώθουμε άσχημα, βρώμικοι ή χωρίς αξία. Κατά συνέπεια, λειτουργεί καταστροφικά για μας, επειδή μας οδηγεί στο να μην αγαπάμε κάποια κομμάτια του εαυτού μας.

Ο συνδυασμός της παράλογης ενοχής και της υπερβολικής ντροπής μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη, άγχος και εθιστική ή παρορμητική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα τον ψυχικό μας ακρωτηριασμό και το σταμάτημα της φυσιολογικής ανάπτυξης της προσωπικότητάς μας.

Τα βήματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε και να περιορίσουμε τη λογική ενοχή αλλά και να αποφύγουμε την άδικη ενοχή είναι τα εξής :

1. Αναγνώρισε την ενοχή και σταμάτησε τη σκέψη σου, μην επιτρέπεις τον εαυτό σου να βγάλει βιαστικά συμπεράσματα.

2. Εντόπισε την πραγματική πηγή της ενοχής ή του πόνου

3. Προσδιόρισε αν νιώθεις δίκαιη ή άδικη ενοχή

4. Αν η ενοχή είναι δίκαιη :

  • α. Ομολόγησε την
  • β. Ζήτησε συγγνώμη
  • γ. Άλλαξε την ανεύθυνη συμπεριφορά
  • δ. Συγχώρεσε τον εαυτό σου και συνέχισε τη ζωή σου

5.  Αν η ενοχή είναι άδικη :

  • α. Αντέστρεψε τη συναισθηματική διαδικασία από άδικη ενοχή σε θυμό
  • β. Νιώσε τον πόνο και απελευθέρωσε τον
  • γ.  Αντιμετώπισε και διόρθωσε την επώδυνη κατάσταση, όταν είναι αναγκαίο και δυνατό


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Ψυχολογία

City Unity College | Μεταπτυχιακό Ψυχολογίας με Εξειδίκευση

Το City Unity College σε συνεργασία με το London Metropolitan University προσφέρει ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη ψυχολογία με εξειδίκευση που αναγνωρίζεται από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας ‘Α.Τ.Ε.Ε.Ν.’ του Υπουργείου Παιδείας, επιτρέποντας στους αποφοίτους να ασκήσουν επάξια στον τομέα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα.

Αυτό το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να εξειδικευτούν σε έναν από τους οκτώ τομείς της ψυχολογίας. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και τους στόχους τους, μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των τομέων της ψυχολογίας υγείας, κλινικής ψυχολογίας, εγκληματολογίας, αθλητικής ψυχολογίας, συμβουλευτικής ψυχολογίας, ψυχολογίας εργασίας, εκπαιδευτικής ψυχολογίας και νευροψυχολογίας.

Κάθε τομέας παρέχει μια βαθιά κατανόηση και εξειδίκευση σε συγκεκριμένες πτυχές της ψυχολογίας, αναπτύζοντας τις δεξιότητες και την εμπειρία που απαιτούνται για να ασκήσουν επιτυχώς σε αυτούς τους εξειδικευμένους τομείς της ψυχολογίας. Μέσω μιας πλούσιας συνδυαστικής εκπαίδευσης και πρακτικής εφαρμογής, οι φοιτητές αποκτούν τις γνώσεις και την αυτοπεποίθηση που απαιτούνται για να επιτύχουν στον επαγγελματικό τους στόχο στον ευρύ και αναπτυσσόμενο τομέα της ψυχολογίας.

ΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Εξειδίκευση Ψυχολογίας Υγείας

Εξειδίκευση Εγκληματολογίας

Εξειδίκευση Κλινικής Ψυχολογίας

Εξειδίκευση Αθλητικής Ψυχολογίας

Εξειδίκευση Εργασιακής Ψυχολογίας

Εξειδίκευση Νευροψυχολογίας

Εξειδίκευση Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας

Εξειδίκευση Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Mπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 210 3243 222 ή μπαίνοντας στην ιστοσελίδα παρακάτω https://cityu.gr/course/metaptychiako-psychologias-me-exeidikefsi/

  • Θησέως & Κολοκοτρώνη, Σύνταγμα, Αθήνα
  • 210 3243 222
  • [email protected]
Continue Reading

Ψυχολογία

Ποια η σχέση δεσμού και έρωτα ;

‘ Όλα στην αρχή είναι όμορφα ’  γαλλική παροιμία

Είναι τα έντονα συναισθήματα αυτό που αποκαλούμε έρωτας ; Και είναι αρκετά για να υποστηρίξουν την άνθιση μιας σχέσης ;

Ή στην πραγματικότητα τα έντονα συναισθήματα συχνά μας εμποδίζουν να δούμε με αντικειμενικό μάτι τι είδους χορό χορεύουμε μ’ αυτόν που θεωρούμε ως άνθρωπό μας ;

Για τον έρωτα μιλάνε πολλοί… Ποιον έρωτα όμως ; Φυσικά αυτόν που πουλάει! Δηλαδή, τον έρωτα σε πρώτο επίπεδο, σε πρώτη ανάγνωση που γοητεύει χωρίς να δυσκολεύει γεννώντας σύνθετες σκέψεις και συναισθήματα…

Το ‘όλα στην αρχή είναι όμορφα’ της γαλλικής παροιμίας δεν σηματοδοτεί στην πραγματικότητα τον αληθινό δεσμό ή τον αληθινό έρωτα. Γιατί μόνο όταν μένουμε σε μια σχέση για καιρό –είτε από αναγκαιότητα είτε από επιλογή- δοκιμάζεται ο πραγματικός έρωτάς μας ή αλλιώς η ικανότητά μας για πραγματικό δεσμό.

Οι σχέσεις που δοκιμάζονται μέσα στο χρόνο, με άλλα λόγια οι μακροχρόνιες σχέσεις, μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμαστούμε στο να πετύχουμε τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ατομικότητα και τη συντροφικότητα, και να τις διατηρήσουμε και τις δύο χωρίς να χάσουμε τη μια ή την άλλη όταν τα πράγματα δυσκολέψουν.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι όταν δύο άνθρωποι ερωτεύονται παντρεύουν δυο μοναξιές και ότι μέσα σε μια σχέση δεν υπάρχει κτήμα!

Ο έρωτας πρέπει να γίνεται αντιληπτός από το ζευγάρι ως σεβασμός στην ελευθερία του χρόνου και του χώρου του άλλου, αν θέλει να επιβιώσει…

Σ’ έναν πραγματικό έρωτα ή σ’ έναν πραγματικό δεσμό κανένα από τα δύο μέλη δεν αναγκάζεται να καταπιέσει, να θυσιάσει ή να προδώσει τον εαυτό του, αλλά και οι δύο σύντροφοι εκφράζουν τα δυνατά και τα τρωτά τους σημεία, τις αδυναμίες και τις δυνατότητές τους με ισορροπημένο τρόπο.

Φυσικά, η εξισορρόπηση των δυνάμεων της ανεξαρτησίας (του εγώ) και αυτών της ενότητας (του εμείς) δεν είναι τόσο απλή υπόθεση.

Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε σχέσεις που δεν θα λειτουργούν σε βάρος του εαυτού μας, και να αποκτήσουμε ένα εγώ που δεν θα λειτουργεί σε βάρος των άλλων, προκειμένου να βιώνουμε την ολοκλήρωσή μας ως άνθρωποι μέσα από τη συναισθηματική επαφή που μπορούν να μας προσφέρουν οι στενές προσωπικές σχέσεις.

Το θέμα αυτό σε όλη του την πολυπλοκότητα αποτελεί υψηλό στόχο, μια πρόκληση που κρατάει σε όλη μας τη ζωή. Όσο δηλαδή και οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

Το πρόβλημα εμφανίζεται ωστόσο, όταν αρχίζουμε να συγχέουμε τον έρωτα ή τη δημιουργία δεσμού με την εξασφάλιση επιδοκιμασίας, όταν επιδιώκουμε τη σύναψη στενών προσωπικών σχέσεων επειδή αποτελούν για μας τη μοναδική πηγή αυτοεκτίμησης, και όταν διατηρούμε αυτές τις σχέσεις σε βάρος των πάντων τελικά!

Ωστόσο, δεν είναι ποτέ αργά για να μάθουμε να κινούμαστε διαφορετικά στις σχέσεις-κλειδιά στη ζωή μας.

Και ενώ βραχυπρόθεσμα οι αλλαγές που κάνουμε και οι αρχικές αντιδράσεις που προκαλούμε μπορεί να μας τρομάξουν, να μας απογοητεύσουν, να μας θυμώσουν και να μας κάνουν να νιώσουμε μοναξιά, όπως συμβαίνει με πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, έτσι και εδώ, αξίζει να κοπιάσουμε σήμερα για να απολαύσουμε αύριο!


Άρθρο αρχείου

Αναστασία Μουστάκα

Continue Reading

Trending