Υγεία
Φρούτα και λαχανικά: Σύμμαχοι του οργανισμού μας
Διατροφή
Φρούτα και λαχανικά για ενδυνάμωση
Σήμερα συγκέντρωσα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που είναι τα ενδεδειγμένα για την ενδυνάμωση του οργανισμού μας τις δύσκολες μέρες « της καραντίνας » και όχι μόνον.
Μοναδικό κριτήριο η υψηλή διατροφική τους αξία, για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας, προκειμένου να μπορέσει να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.
Tα περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
Από τα φρούτα «αστέρια» επέλεξα πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα, ακτινίδια, αβοκάντο, αχλάδια και μάνγκο. Από τα λαχανικά μαρούλι, ντομάτες, πιπεριές κόκκινες και πράσινες, μπρόκολο, παντζάρια, κρεμμυδάκια και πράσα.
Αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να τα εντάξετε στη διατροφή, όσο συχνότερα μπορείτε.
Η Βιταμίνη C
Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, που είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας. Η βιταμίνη έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά την παραγωγή κολλαγόνου και έτσι το δέρμα μας διατηρείτε νεανικό και σφριγηλό.
Ο οργανισμός μας δεν παράγει και δεν αποθηκεύει βιταμίνη C, οπότε πρέπει εμείς να παρέχουμε καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες, μέσω της τροφής μας.
Οι γυναίκες έχουμε ανάγκη κάθε ημέρα από 75 mg βιταμίνης C και οι άντρες 90 mg.
Έτσι 1 πορτοκάλι έχει 70mg βιταμίνης C, 2 ακτινίδια 128mg,
1 μάνγκο 122mg, 1 μεγάλο λεμόνι 83,2 mg, 1 πράσινη πιπεριά 95 mg ενώ οι κόκκινες και πολύχρωμες με κορυφαία την κίτρινη 341mg.
Τα Μήλα
Θωρακίζουν την υγεία μας και αποτελούν ελιξίριο νεότητας παρέχουν ελάχιστες θερμίδες και είναι βόμβες βιταμινών Α, β-καροτένιο, Β, C, Ε, Κ και αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών.
Το Αβοκάντο
Περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο βιταμίνες Β, Ε, Κ ψευδάργυρο και σίδηρο από όσες τα άλλα φρούτα που καταναλώνονται ευρέως. Τα αντιφλεγμονώδη οφέλη που προσφέρει είναι πολύ ισχυρά.
Το Αχλάδι
Αποτελεί άριστη πηγή φυτικών ινών, χαλκού καλίου και βιταμίνης Α και C
Η Ντομάτα
Είναι πλούσια σε ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με κορυφαίο το λυκοπένιο που προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλαβερές δράσεις των ελευθέρων ριζών. Από βιταμίνες περιέχει την Β, Β9, C, επίσης κάλιο.
Το Μπρόκολο
Είναι το βαρύ πυροβολικό της φύσης, στη μάχη κατά του καρκίνου. Τα 100 γρ. περιέχουν βιταμίνη C 89,2mg, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, Β1 και Β9. Επίσης περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία ακόμα αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.
Τα Παντζάρια
Θεωρούνται υπερτροφή για τον εγκέφαλο και την καρδιά και συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, βιταμίνη C.
Τα Κρεμμύδια
Παρέχουν πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες μεταξύ αυτών η κουερσετίνη. Τα κρεμμύδια είναι σχετικά φτωχά σε βιταμίνες όμως περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης C, B6, φυλλικού οξέος, καλίου και μαγγανίου.
Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος, Co-Owner TasteDriver.com
Ομορφιά
Για μια πρώτη καλή εμφάνιση
Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία …τα πάντα κρίνονται στα πρώτα 30΄΄ δευτερόλεπτα. Τόσος είναι ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να σχηματίσουμε την «πρώτη εντύπωση» που θα χαραχτεί ανεξίτηλα μέσα μας για κάποιον άλλο.
Μ’ ένα μυστηριώδη, και συνήθως ασυνείδητο τρόπο αντιλαμβανόμαστε τη βασική συχνότητα αρμονίας ή δυσαρμονίας που εκπέμπει κάθε άνθρωπος και η οποία είναι αποτυπωμένη και στην εξωτερική του εμφάνιση.
Πρόκειται για το περίφημο παιχνίδι των εντυπώσεων που καθορίζει την έλξη ή την απώθηση μας για κάποιον.
Πίσω από τους μεγάλης ακτινοβολίας πολιτικούς, καλλιτέχνες, επαγγελματίες και το προσωπικό μεγάλων εταιρειών, βρίσκονται πάντα οι “image makers” (Σύμβουλοι εμφάνισης) που τους καθοδηγούν για το χτίσιμο της εικόνας τους, για την εμφάνισή και την επιλογή των ρούχων τους.
Αυτή η συμβουλευτική βοήθεια αποδείχτηκε πολύτιμη για όλους όσους αντιλήφθηκαν πως η σωστή εμφάνιση, το Στιλ, όχι μόνο αναδεικνύει τα φυσικά προσόντα αλλά παίζει κρίσιμο ρόλο στην επαγγελματική ή προσωπική επιτυχία.
Η μόδα έχει γίνει της μόδας πια και αγοράζεται. Μπορούμε να αγοράσουμε στιλάτα ρούχα, δεν μπορούμε όμως να αγοράσουμε στιλ και είναι ο πρωταγωνιστής.
Στιλ είναι το ιδιαίτερο στοιχείο που αναγνωρίζεται στη μοντέρνα εμφάνιση και φέρνει τη σφραγίδα της προσωπικότητας.
Όμως το παιχνίδι του στιλ και της κομψότητας δεν είναι ένα ακριβό σπορ.
Μια γυναίκα, φίλες μου εργαζόμενες, δεν πρέπει να είναι ούτε αρκετά πλούσια, ούτε αρκετά αδύνατη για να έχει στιλ. Η συνταγή της κομψότητας είναι ταλέντο το οποίο διαμορφώνεται από το περιβάλλον και τις πηγές πληροφόρησης: Άρα μαθαίνεται και αποκτάται.
Για να προσδιορίσουμε το προσωπικό μας στιλ λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας πρώτον, το χρωματικό τόνο του δέρματός μας (ποια χρώματα μας πεθαίνουν και ποια μας ζωντανεύουν) δηλαδή ποια χρώματα μας ανήκουν, και δεύτερον, το σχήμα του σώματος, δηλαδή το σωματότυπο στον οποίο δεν παίζει ρόλο αν μια γυναίκα ή άνδρας είναι υπέρβαρος, αλλά η δομή, η αρχιτεκτονική του σώματος που παραμένει ίδια και καθορίζει ποιο στιλ της ταιριάζει.
Και τρίτον, η προσωπικότητα που βασικά της στοιχεία ανιχνεύονται ή διαφοροποιούνται.
Ο καθένας έχει ασφαλείς τις ενδυματολογικές προτιμήσεις του και το προσωπικό του γούστο, όμως μέσα ση γενικότερη ενδυματολογική σύγχυση που επικρατεί δυσκολευόμαστε να προσδιορίσουμε «τι ακριβώς μας πάει».
Αυτό αποδεικνύουν οι ντουλάπες μας, έχουμε 15% άνετα ρούχα που αγαπάμε και 85% άχρηστα. Κακά χρώματα, λάθος αξεσουάρ, κακό μακιγιάζ, πρόχειρο hair styling: όλα αυτά μας αδικούν.
Το ζητούμενο είναι ποιο είναι το ξεχωριστό αυτό 15% το σταθερό και αναλλοίωτο που μας ταιριάζει πραγματικά και εναρμονίζεται απόλυτα με την προσωπικότητά μας ώστε να το επαναλάβουμε για να μη μας ξεχνάν. Αυτό το σταθερό σημείο εντοπίζουν οι σύμβουλοι εμφάνισης και χτίζουν το προσωπικό μας image λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα εξής:
- Χρωματοανάλυση
- Σωματότυπος
- Μόδα
- Περίσταση
- Προσωπικό στιλ
- Hair styling
- Μακιγιάζ
- Αξεσουάρ
- Γλώσσα σώματος
Προσοχή λοιπόν μη δίνουμε λάθος μηνύματα. Η εικόνα μας ανταποκρίνεται στην προσωπικότητά μας
Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για μια πρώτη καλή εμφάνιση και ο χρόνος μόνο 30΄΄
Τελικά ένα είναι το σίγουρο:
Υπάρχει κάτι που είναι πάνω και πέρα από τη μόδα,
οι ίδιοι άνθρωποι με προσωπικότητα.
Αυτοί που είναι αληθινοί με τον εαυτό τους
Αυτοί «που είναι» και «φαίνονται» έτσι που τίποτα
επάνω τους δεν διαψεύδει την εσωτερική τους αλήθεια.
Ούτε καν τα ρούχα τους.
της Δέσποινας Τζόβα, στιλίστριας, ενδυματολόγου, image maker
Υγεία
Έλλειψη χρόνου και διατροφή: πώς να τρως σωστά ακόμα και όταν η μέρα δεν φτάνει
Στη σύγχρονη καθημερινότητα, ο χρόνος μοιάζει να είναι πάντα λιγότερος από ό,τι χρειαζόμαστε. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, οι κοινωνικές απαιτήσεις και οι ρυθμοί της πόλης αφήνουν ελάχιστο περιθώριο για σωστή φροντίδα του εαυτού μας. Ένας από τους πρώτους τομείς που επηρεάζονται είναι η διατροφή.
Πολλοί άνθρωποι δηλώνουν ότι θα ήθελαν να τρέφονται πιο ισορροπημένα, όμως η έλλειψη χρόνου τους οδηγεί σε πρόχειρες λύσεις, παραλείψεις γευμάτων ή συχνή κατανάλωση έτοιμου φαγητού. Το αποτέλεσμα είναι χαμηλά επίπεδα ενέργειας, κόπωση και μια γενικότερη αίσθηση ότι το σώμα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.
Πώς η πίεση της καθημερινότητας επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές
Όταν το πρόγραμμα είναι φορτωμένο, το φαγητό παύει να αποτελεί προτεραιότητα. Η πείνα συσσωρεύεται μέσα στη μέρα και συχνά εκδηλώνεται έντονα, οδηγώντας σε επιλογές πλούσιες σε θερμίδες αλλά φτωχές σε θρεπτική αξία. Παράλληλα, η ακανόνιστη διατροφή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σωματικό βάρος, τη συγκέντρωση και τη διάθεση.
Η παράλειψη γευμάτων ή η κατανάλωση πρόχειρων τροφίμων δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού και, μακροπρόθεσμα, δυσκολεύει τη διατήρηση μιας καλής σχέσης με το φαγητό.
Η λύση δεν είναι περισσότερος χρόνος, αλλά καλύτερη οργάνωση
Η υγιεινή διατροφή δεν προϋποθέτει ώρες στην κουζίνα. Αντίθετα, βασίζεται στη σωστή προετοιμασία. Η οργάνωση των γευμάτων από πριν μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο και να μειώσει το καθημερινό άγχος γύρω από το «τι θα φάω σήμερα».
Η προετοιμασία βασικών υλικών, όπως πρωτεΐνη, λαχανικά και υδατάνθρακες, επιτρέπει τη δημιουργία ισορροπημένων γευμάτων μέσα σε λίγα λεπτά. Ακόμα και απλά πιάτα μπορούν να είναι θρεπτικά και χορταστικά, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Γρήγορες επιλογές που στηρίζουν τη σωστή διατροφή
Υπάρχουν πολλές επιλογές για γεύματα και σνακ που συνδυάζουν ευκολία και θρεπτική αξία. Σαλάτες με πηγή πρωτεΐνης, ομελέτες με λαχανικά, γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς ή απλά πιάτα ζυμαρικών με λαχανικά αποτελούν πρακτικές λύσεις για τις πιο πιεσμένες μέρες.
Τα ενδιάμεσα σνακ παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Όταν υπάρχουν διαθέσιμες υγιεινές επιλογές, μειώνεται η πιθανότητα παρορμητικών και λιγότερο ισορροπημένων επιλογών.
Μικρές συνήθειες με μεγάλο αντίκτυπo
Η σωστή ενυδάτωση, η ύπαρξη λίστας αγορών και η συνειδητή κατανάλωση του φαγητού —έστω και για λίγα λεπτά— μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Το φαγητό δεν είναι απλώς ανάγκη, αλλά μέρος της καθημερινής φροντίδας του εαυτού μας.
Ακόμα και όταν χρειαστεί να παραγγείλεις φαγητό, υπάρχουν επιλογές που μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί να γίνονται πιο συνειδητές επιλογές.
Διατροφή και τρόπος ζωής
Η σωστή διατροφή δεν λειτουργεί απομονωμένα. Συνδυάζεται με τη φυσική δραστηριότητα, τον επαρκή ύπνο και τη γενικότερη διαχείριση του άγχους. Δεν απαιτεί τελειότητα, αλλά συνέπεια. Οι μικρές, ρεαλιστικές αλλαγές είναι αυτές που μπορούν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.
Η έλλειψη χρόνου δεν χρειάζεται να αποτελεί εμπόδιο για τη σωστή διατροφή. Με απλές επιλογές, καλή οργάνωση και ρεαλιστικές προσδοκίες, είναι δυνατόν να τρέφεσαι ισορροπημένα ακόμα και μέσα σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα. Το ζητούμενο δεν είναι να κάνεις τα πάντα τέλεια, αλλά να φροντίζεις τον εαυτό σου όσο καλύτερα μπορείς, κάθε μέρα.
Υγεία
‘Μεσογειακή Δίαιτα’: το πιο υγιεινό διατροφικό μοντέλο
Υπάρχουν διάφορα Μεσογειακά Έθνη με ξεχωριστές κουλτούρες, παραδόσεις και διατροφικές συνήθειες. Επομένως και ο όρος Μεσογειακή Δίαιτα δεν αναφέρεται γενικά σε ένα ομογενές διατροφικό μοντέλο, αλλά σε μια ποικιλία φυτοκεντρικών διατροφικών μοντέλων, τα οποία αναπτύχθηκαν προ εκαντοταετιών γύρω από τη Μεσόγειο, και τα οποία μοιράζονται τη χρήση κοινών τροφίμων: ζυμαρικά, ψωμί, ελαιόλαδο, φασόλια, καρποί, ψάρια, κρασί, φρούτα και λαχανικά, διαθέσιμα όλο το χρόνο.
Η πεποίθηση πως η Μεσογειακή Δίαιτα έχει να επιδείξει θετικά στοιχεία για την ανθρώπινη υγεία, πηγάζει από πλήθος μελετών που έχουν εξετάσει τις διάφορες παραμέτρους της. Ο φυτοκεντρικός χαρακτήρας της δίαιτας, σε συνδυασμό με τη χαμηλή κατανάλωση κρέατος και την μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος, φαίνεται να έχει συνεισφέρει πολλά σε αυτό. Επίσης, σημαντική εμφανίζεται η κυρίαρχη χρήση του ελαιολάδου ως βασική πηγή λίπους, καθώς αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερη σύσταση, σημαντικά διαφορετική, ακόμη και από άλλα φυτικά έλαια.
Οι χρήστες της Μεσογειακής Δίαιτας φέρονται να πλεονεκτούν σε δείκτες υγείας και παρουσιάζουν χαμηλότερη θνησιμότητα, τόσο σε συγκεκριμένες νόσους, όσο και ολική. Από πλήθος μελετών, συγκρίσεων και ερευνών, προκύπτει πως οι πληθυσμοί εκείνοι, οι οποίοι εμφανίζουν την μεγαλύτερη μακροβιότητα και τις μικρότερες συχνότητες παθήσεων, όπως των καρδιαγγειακών κ.α. εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά στη δίαιτά τους. Τα κοινά αυτά χαρακτηριστικά σχηματίζουν την Μεσογειακή Δίαιτα με τα διάφορα μοντέλα της και ανάμεσά τους μπορούν να αναγνωρισθούν τα εξής:
- υψηλή αναλογία μονοακόρεστων προς κορεσμένων λιπών
- υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
- μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος, κυρίως στην μορφή του κρασιού
- κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε μέτρια επίπεδα, κυρίως με την μορφή του τυριού
- χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος
- ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
- 0-4 αυγά εβδομαδιαίως
- ελάχιστη επεξεργασία των τροφών, η εποχική κατανάλωση και η φρεσκάδα των τροφίμων μεγιστοποιεί την πρόσληψη διαιτητικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων μικροστοιχείων
Γενικά πάντως, ακόμη και αν η Μεσογειακή Δίαιτα δεν είναι σε θέση να αποδώσει όλα εκείνα τα θετικά ή να αποτρέψει τα αρνητικά, όπως της αποδίδεται, σίγουρα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί επιβλαβής ή επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία. Ως εκ τούτου, η υιοθέτησή της από μεγαλύτερη μερίδα του παγκοσμίου πληθυσμού μπορεί και πρέπει να συστήνεται, ακόμη και αν η άριστη υγεία και το υψηλό προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της Μεσογείου σχετίζονται από πολλούς και με μη διατροφικούς παράγοντες, όπως το ξεκούραστο ψυχο-κοινωνικό περιβάλλον, οι απαλές κλιματικές συνθήκες, η διατήρηση της δομής ευρείας οικογένειας και ο μεσημεριανός ύπνος.
Βασικές αρχές υγιεινής διατροφής
- υιοθέτηση μικρών και συχνών γευμάτων ώστε να αποφεύγεται η επιβάρυνση του πεπτικού συστήματος και να μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ινσουλινοαντοχής)
- αντικατάσταση των γαλακτοκομικών με τα αντίστοιχα χαμηλών λιπαρών (προσφέρουν τα ίδια θρεπτικά στοιχεία με λιγότερες θερμίδες)
- κάθε ημέρα κατανάλωση τουλάχιστον ενός φρούτου
- κάθε ημέρα κατανάλωση σαλάτας
- μείωση της κατανάλωσης οινοπνεύματος και ανθρακούχων ζαχαρούχων αναψυκτικών, με παράλληλη αντικατάσταση από φρέσκους χυμούς (περιέχονται 7 θερμίδες ανά γραμμάριο οινοπνεύματος….)
- προτίμηση μαύρου ψωμιού και γενικά ακατέργαστων τροφίμων με στόχο την αύξηση των διαιτητικών ινών (η κατεργασία αφαιρεί σημαντικό μέρος των θρεπτικών στοιχείων)
- μέτρο και ισορροπία σε κάθε διατροφική επιλογή
Του Μιχάλη Χουρδάκη MD
Κλινικός Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Διδάσκων Ιατρικής Α.Π.Θ.
Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων
-
Επίκαιρα ΠρόσωπαΔέσποινα Μπακάλη: Η γυναίκα πίσω από την επιτυχία των Curves
-
ΕκδηλώσειςΗμερίδα με τίτλο: « Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση -Επαναπροσδιορίζοντας την διδασκαλία και την μάθηση.»
-
ΠαρουσίασηΔημήτρης Ξόνογλου “Aller retour”
-
LifestyleΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΟΤΥΧΙΑΣ 2025
-
ΓαστρονομίαMasterclass: Οι θησαυροί της αγοράς Μοδιάνο: Ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας
-
ΒιβλίαΈνα Μικρό Καράβι από τις Εκδόσεις Μύρτος
-
LifestyleJournal Αφθονίας… Απόκτησε mindset εκατομμυριούχου!
-
ΕκδηλώσειςΜε επιτυχία διεξήχθη το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας

