Connect with us

Γαστρονομία

25η Μαρτίου: Ποια είναι η «διατροφική αξία» της ημέρας;

Η 25η Μαρτίου είναι η μία από τις δύο ημέρες της αυστηρής νηστείας του Πάσχα, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, λαδιού και κρασιού. Η δεύτερη ημέρα που επιτρέπεται η απόκλιση από τη νηστεία είναι η Κυριακή των Βαΐων. Την ημέρα αυτή την τιμητική του έχει ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, είτε ο εορτασμός λαμβάνει χώρα σε σπίτι, είτε σε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα, ειδικά εάν το επιτρέπει και ο καιρός!

Πώς κατέληξε ο μπακαλιάρος το παραδοσιακό γεύμα της ημέρας;

Οι ρίζες αυτού του εθίμου φτάνουν στον 15ο αιώνα, όπου ενώ οι κάτοικοι των νησιών είχαν εύκολη πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι, δεν ίσχυε το ίδιο και για τους κατοίκους της Ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου το ψάρι ήταν πιο σπάνιο και αρκετά ακριβό. Έτσι, ο μπακαλιάρος αποτέλεσε μία καλή εναλλακτική, καθώς εκτός από χαμηλότερο κόστος (παρότι προέρχεται από τον Ατλαντικό), μπορούσε να διατηρηθεί και για μεγάλο χρονικό διάστημα με τη μορφή του παστού, χωρίς να χρειάζεται άλλες ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης.

Η διατροφική αξία του γεύματος της 25ης Μαρτίου

Μπακαλιάρος: Εφοδιάζει με «καλά» λιπαρά και όχι μόνο

Ο μπακαλιάρος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη με περιεκτικότητα 41 γραμμαρίων πρωτεΐνης στα 180 γραμμάρια φιλέτου. Επιπλέον, αποτελεί πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία δε συνθέτει το σώμα και είναι σημαντικό να τα προσλαμβάνουμε από διατροφικές πηγές. Να θυμίσω ότι τα ω-3 παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική και πνευματική λειτουργία, στην υγεία της καρδιάς και την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Τέλος, περιέχει πολύ καλό ποσοστό σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (απαραίτητες για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και τη καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος), μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σελήνιο.

Σκορδαλιά: Τι περιέχει το σκόρδο;

Όσον αφορά τη σκορδαλιά, η διατροφική της αξία στηρίζεται στο σκόρδο, το θαυμάσιο αυτό τρόφιμο με την ισχυρή αντιμικροβιακή του δράση, λόγω ενός συστατικού που περιέχει, την αλισίνη (η ουσία που δίνει αυτή την έντονη οσμή στο σκόρδο). Επιπλέον, κάποιες μελέτες υποστηρίζουν την αντιυπερτασική του δράση, ωστόσο το όφελος αυτό αφορά κατά κύριο λόγο μεγαλύτερες ποσότητες σκόρδου από αυτές που καταναλώνουμε συνήθως και πιθανότατα διαφορετική μορφή. Προσθέτοντας τη σκορδαλιά στο γεύμα σας, τα οφέλη του σκόρδου σε συνδυασμό με το σχετικά αυξημένο νάτριο του μπακαλιάρου, βοηθούν στην ισορροπία της αλμυρότητας γεύματος της 25ης Μαρτίου!

Πόσο εύκολο είναι να ξεφύγετε θερμιδικά;

Λόγω του τρόπου μαγειρέματος του μπακαλιάρου που είναι τηγανιτός και με κρούστα, αλλά και των συνοδευτικών του, το γεύμα της 25ης Μαρτίου μπορεί να αποτελέσει θερμιδική βόμβα, προκαλώντας μία μικρή ανησυχία σε όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής. Ας δούμε 4 στοιχεία που μπορούν να κάνουν το γεύμα σας πιο ελαφρύ θερμιδικά, χωρίς ασφαλώς να το υποβαθμίζουν γευστικά!

Πώς θα μειώσω τις θερμίδες του μπακαλιάρου;

Ένα φιλέτο μπακαλιάρου ψητό ή πλακί θα σας δώσει περίπου 200 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα σε τηγανιτό μπακαλιάρο σας παρέχει 300 θερμίδες, δηλαδή 100 εξτρά θερμίδες που προέρχονται κυρίως από το λάδι που απορροφάει το φιλέτο στο τηγάνι. Για να αντιληφθείτε τη διαφορά, ο τηγανιτός μπακαλιάρος καταλήγει να έχει 13 γραμμάρια λίπους, έναντι του ψητού ή πλακί που έχει 1,5 γραμμάρια λίπους (με κύριους πρωταγωνιστές τα ω-3 λιπαρά). Στον παρακάτω πίνακα, φαίνονται αναλυτικά οι θερμίδες και τα γραμμάρια λίπους που περιέχει ένα φιλέτο μπακαλιάρου ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματός του:

Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε ψητό ή πλακί, έναντι του τηγανιτού, και να καταναλώσετε κανονικά τη μερίδα εστιατορίου. Στην περίπτωση που επιλέξετε τηγανιτό, δώστε προσοχή στην ποσότητα! Τοποθετήστε τον τηγανιτό μπακαλιάρο στο ¼ του πιάτου, ώστε να βάλετε δομή και όρια στην ποσότητα και να απολαύσετε τον μπακαλιάρο όπως τον επιθυμείτε.

Όσοι από εσάς βρίσκετε γευστική ικανοποίηση στο χυλό που περιβάλει τον μπακαλιάρο και δεν σας απασχολεί εάν θα είναι τηγανιτός ή όχι, υπάρχει και η επιλογή να φτιάξετε «τηγανιτό» μπακαλιάρο στο φούρνο! Αξιοποιήστε τριμμένη φρυγανιά ή δημητριακά ολικής σε τρίμματα για το εξωτερικό περίβλημα και ψήστε τα φιλέτα μπακαλιάρου στον φούρνο σε λαδόκολλα. Θα εκπλαγείτε με το πόσο τραγανά είναι και πόσες θερμίδες θα γλιτώσετε.

Πόση σκορδαλιά μπορώ να καταναλώσω;

Η σκορδαλιά με ψωμί ή πατάτα αποδίδει περίπου 95 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Η επιλογής της σκορδαλιάς με καρύδια ή αμυγδαλόψυχα ανεβάζει το θερμιδικό περιεχόμενο ως εκ τούτου δεν αποτελεί την πρώτη επιλογή. Η μερίδα της σκορδαλιάς που συνοδεύει τον μπακαλιάρο είναι αρκετά μεγαλύτερη από 1 κουταλιά της σούπας, ωστόσο μπορείτε να παραγγείλετε να σας φέρουν ξεχωριστά τη σκορδαλιά και να βάλετε στο πιάτο σας μία με δύο κουταλιές.

Τι άλλο περιλαμβάνει το γεύμα μου;

Συνήθως το γεύμα της 25ης Μαρτίου συνοδεύεται και από σαλάτα, ως επί το πλείστο βραστά λαχανικά και ψωμί. Όσον αφορά τη σαλάτα, θα σας πρότεινα να την τοποθετήσετε στο ½ του πιάτου σας και συνεχώς να ανεφοδιάζετε το πιάτο σας με αυτή. Αυτή η τακτική θα σας βοηθήσει στο να βάλετε δομή και όρια στην ποσότητά σας, όπως ανέφερα και προηγουμένως. Εάν στα βραστά λαχανικά περιλαμβάνεται η πατάτα, λόγω του ότι ανήκει στα αμυλούχα τρόφιμα και έχει περισσότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα λαχανικά, προτιμήστε να την τοποθετήσετε στο υπόλοιπο ¼ του πιάτου που έχει μείνει άδειο. Ειδάλλως, επιλέξτε βραστά χόρτα και παντζάρια που είναι και πλούσια σε αντιοξειδωτικά και συνοδεύσετε το γεύμα σας με 1 φέτα ψωμί, ως την πηγή υδατάνθρακα.

Τι γίνεται με το αλκοόλ;

Καθώς θα βρίσκεστε με παρέα και συνήθως σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση αλκοολούχου είναι αυξημένη, προσπαθήστε να μείνετε στη μία μερίδα αλκοολούχου ποτού, δηλαδή 1 μπύρα ή 1 ποτήρι κρασί.

Να θυμάστε να έχετε πάντα δίπλα στο πιάτο σας νερό, ώστε να πίνετε αυτό για να ξεδιψάσετε και το αλκοολούχο για απόλαυση

Είναι σημαντικό η κατανάλωση αλκοόλ να είναι συνειδητή και να αποφύγετε να έχετε συνεχώς το ποτό στο χέρι, όσο μιλάτε με την παρέα σας και διασκεδάζετε.

Χρειάζεται να μειώσω κάτι άλλο την υπόλοιπη ημέρα;

Είναι σημαντικό να τηρήσετε τη διατροφική σας ρουτίνα, δηλαδή να καταναλώσετε το πρωινό και το δεκατιανό σας, ώστε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού το μεσημέρι. Ως βραδινό γεύμα ωστόσο μπορείτε να επιλέξετε κάτι ελαφρύ, όπως γιαούρτι με φρούτο ή δημητριακά ολικής, τοστ ή τορτίγια ή ακόμα και κάποια σαλάτα.

Απολαύστε το γεύμα σας, θυμηθείτε να μασάτε καλά την κάθε σας μπουκιά και να τρώτε συνειδητά. Σας εύχομαι να περάσετε όμορφα!

Πηγή

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαστρονομία

ΣΤΙΓΜΕΣ PIZZA FAN ΜΕ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ

Το καλοκαίρι είναι εδώ και εσείς μπαμπάδες και μαμάδες ετοιμαστείτε για νέο μαραθώνιο παιδικών πάρτι. Κι αν ψάχνετε ιδέες για το δικό σας, η Pizza Fan έχει αυτό που ζητάτε. Μόνο με 30 ευρώ τα παιδιά θα απολαύσουν τις αγαπημένες τους πίτσες, που θα συνοδεύονται και με δώρο για τo μικρό σας. Όσο για τη διασκέδαση τους, έμπειροι διασκεδαστές θα αναλάβουν να κάνουν το πάρτι αξέχαστο.

Αν πάλι οργανώνετε πάρτι για τους δικούς σας φίλους, τώρα μπορείτε να το κάνετε εύκολα και πολύ οικονομικά. Γενέθλια, γιορτές και κάθε συγκέντρωση, στο σπίτι ή έξω από το σπίτι, γίνονται με ένα τηλεφώνημα και με κόστος από 2,5 ευρώ το άτομο ή για ακόμα καλύτερη πρόταση περάστε από ένα κατάστημα για παραλαβή happytake. Τέλος, επειδή πάρτι σημαίνει μουσική, επιλέξτε τον dj που προτιμάτε και θα είναι μαζί σας για 3 ώρες με όλο τον ηχητικό του εξοπλισμό.

Είστε από σχολείο ή από αθλητικό σύλλογο και οργανώνετε κάποια εκδήλωση; Εξασφαλίστε την επιτυχία της με το πολύ ευρύ πρόγραμμα χορηγιών της Pizza Fan, που τα τελευταία 10 χρόνια έχει στηρίξει χιλιάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Μπείτε στο pizzafan.gr ή καλέστε στο 18111 και ενημερωθείτε σήμερα για το πρόγραμμα «Γεύση Συμμετοχής».

Continue Reading

Γαστρονομία

Local Green: Το νέο healthy food trend έρχεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Μία νέα επιλογή για υγιεινό φαγητό έρχεται σύντομα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με τη λειτουργία του νέου καταστήματος Local Green. Το Local Green θα προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία από υγιεινές επιλογές φαγητού, όπως φρεσκοκομμένες σαλάτες, grain bowlswraps και Acai bowls σε συνδυασμό με ολόφρεσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς, υγιεινές πρωτεΐνες και γεμάτα ενέργεια super foods – όπως βιολογική κινόα, φρέσκο kale και goji berries.

Tο Local Green έρχεται για να αναβαθμίσει τις διατροφικές συνήθειες των Αθηναίων, δίνοντας έμφαση στα εποχιακά, τοπικά παραγόμενα και φρέσκα οργανικά προϊόντα. Όλα τα προϊόντα θα παρασκευάζονται καθημερινά εντός του κατάστηματος  χρησιμοποιώντας κορυφαίας ποιότητας φρέσκες πρώτες ύλες, αποφεύγοντας με κάθε κόστος επεξεργασμένες έτοιμες τροφές και συντηρητικά ή βελτιωτικά γεύσεων.  Το Local Green θα αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχο για εκείνους που αναζητούν ένα γρήγορο αλλά καθόλα πλήρες, νόστιμο και healthy γεύμα.

Εκτός από τα βρώσιμα προϊόντα, το Local Green θα προσφέρει και υγιεινά ροφήματα όπως σπιτικές λεμονάδες, παγωμένο τσάι με προβιοτικά (Kombucha), νερό με κεφίρ, φυσικούς χυμούς ψυχρής έκθλιψης και άλλα μοναδικά προϊόντα που θα συμβάλλουν στην καθημερινή ευεξία των καταναλωτών.

Η αγάπη και ο σεβασμός προς το περιβάλλον είναι αξίες που αποτελούν δέσμευση για το Local Green, ένα εστιατόριο που θα είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά «πράσινο». Η πλειοψηφία των υλικών θα προέρχεται από Έλληνες παραγωγούς, όλα τα αναλώσιμα θα είναι βιοδιασπώμενα ή ανακυκλώσιμα και θα χρησιμοποιούνται βιώσιμες πρακτικές σε όλα τα επίπεδα. Για τις υπηρεσίες delivery θα αξιοποιούνται ηλεκτροκίνητα scooters ή ποδήλατα για τη μείωση των ρύπων από τα καυσαέρια, μειώνοντας όσο είναι δυνατόν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Ακολουθήστε το Local Green στο Instagram @localgreenathens για περισσότερες πληροφορίες και μείνετε συντονισμένοι για την ημερομηνία του openingτου καταστήματος.

Continue Reading

Γαστρονομία

Δυναμικές δράσεις για την εξάπλωση του οινικού και γαστρονομικού τουρισμού

Το νέο επαγγελματικό – συνεργατικό  δίκτυο «ATTICA WINE AND FOOD EXPERIENCE», τη σύνθεση του οποίου αποτελούν οι καλύτεροι οινοπαραγωγοί της Αττικής, αλλά και επαγγελματίες από τον χώρο της γαστρονομίας, του τουρισμού, και της επικοινωνίας, παρουσίασε το νέο του κόμβο στο Internet με στόχο την εξάπλωση του οινικού τουρισμού και της γαστρονομίας της Αττικής, ένα εργαλείο που θα υποστηρίξει όλες τις μελλοντικές του δράσεις. Βασικός στόχος του δικτύου είναι η προβολή των οινοποιών αλλά και όλων των επαγγελματιών της γαστρονομίας της Αττικής, ιδίως στους τουρίστες που επισκέπτονται την Αττική αλλά δεν γνωρίζουν τι παράγει αυτή η γη.

«Το δίκτυο «Attica Wine and Food Experience» ξεκίνησε από μια ομάδα οινοποιών της Aττικής με αγάπη, όχι μόνο για το κρασί, αλλά και για τον τόπο μας στον οποίο γεννήθηκε η ιδέα της φιλοξενίας και της δημοκρατίας. Μαζί μας συντάχθηκαν και άλλοι επαγγελματίες από τον χώρο του τουρισμού, της γαστρονομίας και της επικοινωνίας, με στόχο να προβάλλουμε την Αττική ως πρώτο τουριστικό προορισμό. Επιπλέον, το «Attica Wine and Food Experience» στοχεύει στη διαφύλαξη, στη μελέτη και στην έρευνα, στην προαγωγή και στην υποστήριξη του αττικού γαστρονομικού πολιτισμού, της λαογραφίας και των προϊόντων διατροφής, όπως επίσης και στη σύνδεσή τους με την αττική κουζίνα«, τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Γιώργος Βασιλείου, πρόεδρος του Attica Wine and Food Experience.

«Είμαστε εδώ για να σας δείξουμε πως  ακόμη και μια απλή επίσκεψη σε ένα οινοποιείο μπορεί να εξελιχθεί σε μια μοναδική εμπειρία συνδυάζοντας περιηγήσεις σε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους στην Αττική, εστιατόρια υψηλού επιπέδου,  διαλέξεις, καλλιτεχνικά δρώμενα και άλλα πολλά, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι το καλό κρασί ταιριάζει με κάθε είδους απόλαυση«, τόνισε η κ. Μαρία Αλιφραγκή αντιπρόεδρος του Attica Wine and Food Experience.

Έχει περάσει ένας χρόνος από τη δημιουργία του «Attica Wine and Food Experience» και με την πολύτιμη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής έχουν γίνει δράσεις διόλου ευκαταφρόνητες. Συνοπτικά, έχουν γίνει επαγγελματικά ραντεβού και παρουσίαση στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου World Travel Market 2018, συμμετοχή στην έκθεση Philoxenia στην Θεσσαλονίκη, υλοποίηση ταξιδιού εξοικείωσης τουριστικών γραφείων από την Ευρώπη με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής που γνώρισαν από κοντά πολλά από τα μέλη μας και το τουριστικό προϊόν που προσφέρουν, συμμετοχή στο «FVW Workshop Athens – Attica 2019» με στόχευση τη γερμανική αγορά, και διοργάνωση δείπνου γνωριμίας στο γνωστό εστιατόριο της Αθήνας, στέκι του μεγάλου μας συνθέτη Μάνου Χατζιδάκη, “Μαγεμένος Αυλός”.

Στις μελλοντικές δράσεις του δικτύου συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία σελίδων στα social media, διαδικτυακό marketing μέσω της google, προβολή σε δημοφιλή site τουρισμού και οινογαστρονομίας, δημιουργία θεματικών βίντεο για τον οινοτουρισμό, δημιουργία ενός εμπορικού βίντεο, οργάνωση εκδηλώσεων στα επισκέψιμα οινοποιεία και wine bars & bistorts, συμμετοχή σε εκθέσεις εξωτερικού, και η συνέχιση της φιλοξενίας ταξιδιωτικών πρακτόρων από το εξωτερικό.

Πηγή

Continue Reading

Trending