Connect with us

Εκδηλώσεις

“40+ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ & ΕΥΕΞΙΑ” by DR. JOYCE HARPER: Μία 2η Άνοιξη για κάθε Γυναίκα

Μια Εκδήλωση – Ύμνος για Γυναίκες Άνω των 40: “Μια Δεύτερη Άνοιξη” με τη Δρ. Joyce Harper και Διάσημους Ομιλητές

Σε μια εκδήλωση που τιμά όλες τις γυναίκες άνω των 40, η Δρ. Joyce Harper, καθηγήτρια και διευθύνων στέλεχος στο Ινστιτούτο για την Υγεία της Γυναίκας του UCL, θα μιλήσει για την “Δεύτερη Άνοιξη” στη ζωή των γυναικών μετά την ηλικία των 40.

Η Δρ. Joyce Harper είναι παγκοσμίου κύρους προσωπικότητα στον τομέα της υγείας της γυναίκας και εργάζεται με πάθος για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία. Διακρίνεται για την εκπόνηση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ομιλιών και workshops παγκοσμίως, καθώς και για τη συμβολή της σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που έχουν συμβάλει σε σημαντικές βελτιώσεις.

Στην εκδήλωση, θα μιλήσουν επίσης ο κ. Αγοραστός Αγοραστός, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής του Α.Π.Θ, και η κα. Αλεξάνδρα Ρωσσοπούλου, εξειδικευμένη καθηγήτρια σε Yoga και Pilates για την ψυχική υγεία και ευημερία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν εργασίες των καλλιτεχνικών δημιουργών Θάλεια Γκατζούλη, Εύη Κυρμακίδου, Ράνια Φραγκουλίδου και Αγγέλικα Πράπα.

Η εκδήλωση είναι χορηγούμενη από το ΙΑΚΕΝΤΡΟ, κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στοιχεία Εκδήλωσης:

  • Ημερομηνία: Τρίτη 3 Οκτωβρίου
  • Τοποθεσία: Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης
  • Ώρα Έναρξης: 19.00
  • Ώρα Προσέλευσης: 18.30
  • ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πληροφορίες:

  • EpiDirect, Λήδα Παπαδοπούλου
  • Τηλ. 2310 227225
  • Email: [email protected]

Εκδηλώσεις

Πειραιάς: Κέντρο Γαστρονομίας και Οινολογίας στο 21ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο CEUCO

Ο Πειραιάς θα φιλοξενήσει το 21ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας CEUCO, με συμμετοχή 500 συνέδρων από όλη την Ευρώπη.

Στον Πειραιά θα «χτυπήσει» η καρδιά της γαστρονομίας, με γεύσεις και εκλεκτά κρασιά, στο 21ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας της CEUCO (Conseil Européen des Confréries Enogastronomiques), οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο. Περισσότεροι από 500 σύνεδροι – επιχειρηματίες και επαγγελματίες από τον χώρο της υψηλής γαστρονομίας, οινολογίας και εστίασης, αναμένεται να φιλοξενηθούν και να περιηγηθούν στην πόλη.

Οι στόχοι και οι προοπτικές του Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν στη Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, στην οποία απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO) Carlos Martín Cosme, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης, ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» και Αντιπρόεδρος της CEUCO Κωνσταντίνος Μουζάκης και ο Αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Βασίλης Μπέκας.

Εκτός από την ελληνική συμμετοχή, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 120 σύλλογοι, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ακόμα και από Μακάο της Κίνας, όπου ο καθένας θα παρουσιάσει τη γαστρονομία της περιοχής τους, ενώ σε ένα κεντρικό σημείο θα βρίσκονται προϊόντα και πιάτα της πειραιώτικης γαστρονομίας, αλλά και της ελληνικής κουζίνας εν γένει.

Επισημαίνεται ότι, ο Δήμος Πειραιά επελέγη κατά τη διάρκεια του 20ου συνεδρίου της CEUCO που έλαβε χώρα στην πόλη Castellon της Ισπανίας, για την φιλοξενία του 21ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας, μεταξύ έξι χωρών, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου.

Θέλουμε να δώσουμε και μια επιπλέον αναφορά για την μεγάλη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και ιδιαίτερα του Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Π.Α. κ. Σταύρο Βοιδονικόλα που έδωσε μεγάλο αγώνα για να γίνει το συνέδριο στον Πειραιά.

«Σας καλωσορίζω στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, εδώ που θα πραγματοποιηθεί το 21ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας. Η πόλη μας επελέγη, μεταξύ 6 χωρών και η φιλοξενία του Συνεδρίου στο Πειραιά αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 500 συνέδρους και εκπροσώπους από όλη την Ευρώπη. Είναι μια μεγάλη επιτυχία και μάς ικανοποιεί ότι η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από περίπου 3 χρόνια, ώστε να αναδείξουμε τον Πειραιά, μεταξύ άλλων και ως γαστρονομικό προορισμό, φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς. Η γαστρονομία είναι μια σημαντική πτυχή της πολιτιστικής ταυτότητας και της κουλτούρας του Πειραιά. Δεν μιλάμε μόνο για το φαγητό αυτό καθεαυτό, αλλά για τον συνδυασμό του με τη μοναδικότητα του Πειραϊκού τοπίου, τη θάλασσα του Πειραιά, την ιστορία, την κουλτούρα την αυθεντικότητα και τον χαρακτήρα της πόλης μας. Είμαι βέβαιος ότι με τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού αυτού Συνεδρίου, η πόλη μας θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη σε τουριστικό επίπεδο, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη δυναμική και την εξωστρέφειά της».

Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Αποτελεί μεγάλη τιμή και επιβράβευση της δουλειάς μας στον Δήμο Πειραιά, που πετύχαμε να φέρουμε το 21ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας στην πόλη μας, αφού η πρότασή μας επελέγη ομόφωνα ως η καλύτερη μεταξύ της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου. Οι 500 σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της πόλης μας, να γευτούν τον γαστρονομικό της πλούτο, να γνωρίσουν την ελληνική φιλοξενία, την ιστορία και τον πολιτισμό. Θα εργαστούμε για ένα επιτυχημένο συνέδριο, στην κατεύθυνση της περαιτέρω προβολής του Πειραιά και της ελληνικής γαστρονομίας».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO) Carlos Martín Cosme, στον χαιρετισμό του, σημείωσε:

«Αποτελεί μεγάλη τιμή και επιβράβευση της δουλειάς μας στον Δήμο Πειραιά, που πετύχαμε να φέρουμε το 21ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας στην πόλη μας, αφού η πρότασή μας επελέγη ομόφωνα ως η καλύτερη μεταξύ της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου. Οι 500 σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της πόλης μας, να γευτούν τον γαστρονομικό της πλούτο, να γνωρίσουν την ελληνική φιλοξενία, την ιστορία και τον πολιτισμό. Θα εργαστούμε για ένα επιτυχημένο συνέδριο, στην κατεύθυνση της περαιτέρω προβολής του Πειραιά και της ελληνικής γαστρονομίας».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO) Carlos Martín Cosme, στον χαιρετισμό του, σημείωσε: «Η διοργάνωση του 21ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της CEUCO είναι ένας σταθμός για τον Πειραιά. Ο συνδυασμός της διεξαγωγής του συνεδρίου και αντίστοιχα της φιλοξενίας των συνέδρων θα αποτελέσει ένα ισχυρό μέσο τουριστικής και όχι μόνο, προβολής της πόλης στην Ευρώπη. Η Ιστορία της πόλης και η πολιτιστική της κληρονομιά, η οποία είναι διαμορφωμένη και από τις γαστρονομικές της προτάσεις είναι μία προστιθέμενη αξία για το τουριστικό προϊόν και το μέλλον του δήμου. Αντίστοιχα, η προθυμία και ικανότητα του Πειραιά να μπορεί να φιλοξενεί τόσο μεγάλα συνέδρια δείχνει και το πόσο τουριστικά «ώριμος» γίνεται».

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης, στον χαιρετισμό του, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου για την επιλογή της χώρας μας και του Δήμου Πειραιά ως τόπου διεξαγωγής του 21ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γαστρονομίας και Οινολογίας της Ceuco. Ενός συνεδρίου, το οποίο έχουμε θέσει υπό την αιγίδα μας. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη και τους συνεργάτες του για την πρωτοβουλία φιλοξενίας του 21ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου στην πόλη τους. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον αγαπητό φίλο και Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» Κώστα Μουζάκη για τις αδιάλειπτες πρωτοβουλίες και προσπάθειες ανάδειξης της ελληνικής γαστρονομίας και οινολογίας στο εξωτερικό. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών στηρίζει πάντα τις δράσεις γαστρονομικού τουρισμού και προωθεί την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας σ’ όλο τον κόσμο. Θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στη διοργάνωση».

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» και Αντιπρόεδρος της CEUCO Κωνσταντίνος Μουζάκης, στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε:

«Το συνέδριο αυτό, στην ουσία, αποδεικνύει ότι πλέον ο Δήμος Πειραιά δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός, αλλά με αξιώσεις είναι ένας σημαντικός γαστρονομικός προορισμός. Η πόλη του Πειραιά θα φιλοξενήσει επαγγελματίες της Γαστρονομίας και Οινολογίας, οι οποίοι θα γνωρίσουν τον πολιτισμό της μέσα από τις γεύσεις της, την ιστορία της και την κουλτούρα της. Οι σύνεδροι θα περιηγηθούν στον Πειραιά, θα επισκεφθούν τα Μουσεία και τις γωνιές της πόλης, θα γνωρίσουν την τοπική κουζίνα και τον Αττικό Αμπελώνα και θα γίνουν «πρεσβευτές» του γαστρονομικού πλούτου του Πειραιά όταν επιστρέψουν και πάλι στην πατρίδα τους».

Ο Αρχιμάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Βασίλης Μπέκας, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Στόχος μας, ως Λέσχη Αρχιμαγείρων, είναι να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και να «χωρέσει» σε ένα πιάτο όλη η γαστρονομική ιδεολογία και ο πολιτισμός της χώρας μας. Αυτό θα το καταφέρουμε στο τελείωμα της Γαστρονομικής μας εκδήλωσης, στο Gala που θα διοργανώσουμε. Εκεί θα έχω την ευκαιρία να μαγειρέψω για τους συνέδρους, ώστε να δοκιμάσουν και να γνωρίσουν τις ελληνικές γεύσεις, κάτι που αναμφισβήτητα θα είναι και μία ξεχωριστή τιμή για τον Δήμο του Πειραιά που θα φιλοξενήσει τόσους πολλούς επισκέπτες συνέδρους, από την Ευρώπη και όχι μόνο».

Το 21ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας της CEUCO, διοργανώνουν ο Δήμος Πειραιά, το Destination Piraeus, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO). Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ΕΟΤ και της Περιφέρειας Αττικής, και ανάδοχος του συνεδρίου είναι η Signature Travel.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν επίσης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Καρύδης και Γρηγόρης Καψοκόλης, Κοινοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Θοδωρής Καπράλος, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» Θεόδωρος Τσόντος, και τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις κα Εύα Βοναζούντα και Θανάσης Καραίνδρος μέλος του Δ.Σ. της ΛΑΕΑ Ακρόπολις κ.ά.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

H Enterprise Greece στηρίζει την εξωστρέφεια του κλάδου της γεωργικής παραγωγής & τεχνολογίας

GREEN – TECH 2024

Η Enterprise Greece οργάνωσε και υποστήριξε για πρώτη φορά
την ελληνική συμμετοχή στη διεθνή έκθεση GREEN TECH στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, η
οποία διεξήχθη στο εκθεσιακό κέντρο RAI.

Πρόκειται για την κορυφαία πλατφόρμα παγκοσμίως και σημείο συνάντησης για τους
επαγγελματίες των κλάδων της γεωργικής παραγωγής & τεχνολογίας, της ανθοκομίας, της
κηπουρικής και της φυτολογίας, με έμφαση στην καινοτομία: ρομπότ συλλογής καρπών,
αυτοματοποιημένες μηχανές διαλογής, drone για την επίβλεψη των καλλιεργειών.
Η Ελλάδα είχε για πρώτη φορά δυναμική συμμετοχή στην έκθεση και έκανε αισθητή την
παρουσία της με τη συμμετοχή 7 εταιρειών, οι οποίες έχουν σημαντική διεθνή παρουσία,
έχοντας καταφέρει με τις καινοτομίες που παρουσιάζουν, να ανταγωνίζονται με επιτυχία
χώρες με παράδοση στον κλάδο, όπως είναι η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία κ.α.

Η έκθεση περιελάμβανε 5 εξειδικευμένους χώρους οι οποίοι επέτρεπαν την παρουσίαση
των πρόσφατων τεχνολογικών επιτευγμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, από τις ηγέτιδες
εταιρίες του κλάδου.
Οι χώροι αυτοί ήταν:

  1. Κατακόρυφη καλλιέργεια (Vertical Farming)
  2. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Renewables Hub)
  3. Τεχνητή Νοημοσύνη & Ρομπότ (AI & Robotics)
  4. Φαρμακευτικά φυτά (Medicinal Plants)
  5. Νεοφυείς επιχειρήσεις (Start-ups)

Επίσης, στις πολλές παράλληλες παρουσιάσεις κατά την διάρκεια της έκθεσης με τη
συμμετοχή κορυφαίων ομιλητών απ΄ όλο τον κόσμο, παρουσιάστηκαν όλες οι νέες τάσεις σε
προϊόντα, υπηρεσίες και λύσεις τελευταίας τεχνολογίας σε τομείς όπως ο έξυπνος
φωτισμός, η υγεία των φυτών, η ανθεκτική καλλιέργεια και η ρομποτική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την έκθεση επισκέφτηκαν, η Πρέσβης της Ελλάδας στη Χάγη κα
Kατερίνα Γκίνη, ο Γενικός Σύμβουλος Α΄ του Γραφείου ΟΕΥ στη Χάγη κος Ευάγγελος
Δαϊρετζής καθώς και η επιστημονική σύμβουλος στο γραφείο ΟΕΥ στη Χάγη κα Αντιγόνη
Μπάμπη και σε συνεργασία με την εκπρόσωπο της Enterprise Greece, είχαν σειρά
συναντήσεων με τις ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στην GREEN TECH. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, επιβεβαιώθηκε από όλες τις πλευρές ότι η ελληνική συμμετοχή για την επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη πιο δυναμική.

Η Εταιρεία Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.)
είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την
προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, με στόχο να
προβάλλει τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προωθεί τα ανταγωνιστικά
εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της Ελλάδας.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια μικρής κλίμακας στην Ανατολική Μεσόγειο


Bιώσιμη υδατοκαλλιέργεια μικρής κλίμακας στην Ανατολική Μεσόγειομε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Μια εκδήλωση με διεθνές ενδιαφέρον για τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών
πραγματοποιήθηκε από την Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM) του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών και τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και του
Πανελληνίου Συλλόγου Τεχνολόγων Ιχθυολόγων (ΠΑΣΤΙ).

Η εκδήλωση σηματοδότησε την έναρξη του προγράμματος εκπαίδευσης και επιχειρηματικής
ανάπτυξης «Promoting small-scale aquaculture sustainability in Southeast Mediterranean»
(προώθηση της βιωσιμότητας υδατοκαλλιέργειας μικρής κλίμακας στη νοτιοανατολική
Μεσόγειο), στο οποίο θα συμμετέχουν 5 μονάδες υδατοκαλλιέργειας μικρής κλίμακας από τη
Μεσόγειο, που επιλέχθηκαν μετά από ανοικτό διαγωνισμό της GFCM στις χώρες τους.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η κα Μαρία Δαμανάκη, πρώην
Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ .Houssam
Hamza, Υπεύθυνος υδατοκαλλιεργειών της GFCM και η κα Έφη Λαζαρίδου, CEO του
οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.
Η κα Δαμανάκη τόνισε τη σπουδαιότητα των υδατοκαλλιεργειών για το μέλλον της
διατροφικής επάρκειας και εξήρε τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας και της
υλοποίησής της στην Ελλάδα. O κος Hamza σημείωσε χαρακτηριστικά «Η μικρής κλίμακας
υδατοκαλλιέργεια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής κληρονομιάς και συμβάλλει
σημαντικά στη μεσογειακή διατροφή. H υποστήριξη και ο εκσυγχρονισμός των εργαλείων για
τη διασφάλιση της ευημερίας των υδατοκαλλιεργητών, των
τροφίμων από υδάτινα οικοσυστήματα και του περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας». Η κα
Λαζαρίδου παρουσίασε τη γενική φιλοσοφία του προγράμματος «Promoting small-scale
aquaculture sustainability in Southeast Mediterranean» και την σημασία του και ανέφερε
μεταξύ άλλων: «Είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα είναι ηγέτης στον τομέα της
ιχθυοκαλλιέργειας. Τα τρόφιμα που παράγονται από τις υδατοκαλλιέργειες μπορούν να
παρέχουν μια βιώσιμη και θρεπτική πηγή με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σύγκριση
με άλλες δραστηριότητες ζωικής παραγωγής και να υποστηρίξουν την επισιτιστική ασφάλεια
στη Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί τιμή για τον οργανισμό μας να συνεργαστεί με την
Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο που του εμπιστεύτηκε μια τόσο σημαντική
πρωτοβουλία. Ως οργανισμός, είχαμε την ευκαιρία να προσαρμόσουμε τις αποκλειστικές
μεθοδολογίες επιτάχυνσης επιχειρήσεών μας για να εξυπηρετήσουμε έναν πολλά
υποσχόμενο τομέα που μπορεί να γίνει μια βιώσιμη λύση για τη σίτιση της ανθρωπότητας.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η προσπάθεια θα σηματοδοτήσει την αρχή περαιτέρω
πρωτοβουλιών για μια βιώσιμη αλυσίδα αξίας τροφίμων από υδάτινα οικοσυστήματα.»
Aκολούθησαν τρεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θεματικές συζητήσεις σχετικά με τον κλάδο των
υδατοκαλλιεργειών.


Το πρώτο πάνελ είχε θέμα «Trends in the aquaculture industry at the international and
regional level» και συμμετέχοντες τους κκ Λεωνίδα Παπαχαρίση, Επιστημονικό Σύμβουλο της

Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), Βλάση Τσέζο, CEO της
Agritrack και Ιωάννη Τζοβενή, Ιδρυτή της MicroPhykos και συντονιστή τον κ. Αλέξανδρο
Νούσια, Country Director της Envolve Entrepreneurship. Η συζήτηση εστίασε στις νέες τάσεις
που ήδη διαμορφώνουν τον κλάδο, όπως η χρήση νέων τεχνολογιών IοT, η επιλογή
αξιοποίησης νέων ειδών, όπως τα φύκια, καθώς και η σημασία της παραγωγής και
αξιοποίησης των δεδομένων που δημιουργούνται από ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του
κλάδου, τονίζοντας επίσης τη συμβολή της τεχνολογίας στην βιωσιμότητα του.
Το δεύτερο πάνελ είχε θέμα «Linking research and industry advancements to the
market» και συμμετέχοντες τον Αν. Καθηγητή κ. Μανώλη Μαλανδράκη, από το Γεωπονικό
Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον κ. Πάνο Καλόγιωργα, Strategy Manager της Deloitte και
συντονιστή τον κ. Αντώνη Παπαδόπουλο, Διευθυντή Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του
οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Η συζήτηση εστίασε στο πώς η ακαδημαϊκή έρευνα
μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του κλάδου με νέες μεθόδους παραγωγής, την εισαγωγή
νέων ειδών και τη δημιουργία αποδοτικών υγιεινών τροφίμων, και παράλληλα να συνδέεται
άμεσα με τις ανάγκες της αγοράς και υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων καινοτόμων λύσεων για
την υδατοκαλλιέργεια.


Το τρίτο και τελευταίο πάνελ είχε ως θέμα Highlighting the role of Producer
Organizations, Associations and Chambers of Commerce in the industry’s progress
and competitiveness και συμμετείχαν η κα Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και
Επικοινωνίας της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και ο
Δρ Μιχάλης Χατζιευσταθίου, Μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Τεχνολόγων
Ιχθυολόγων (ΠΑΣΤΙ) και συντονιστή τον κ. Γεώργιο Παξιμάδη, ειδικό σε θέματα
υδατοκαλλιεργειών της GFCM. Μέσω ενός πολύ ενδιάφεροντος διαλόγου, αναδείχθηκε ο
ρόλος των συνεργειών στον κλάδο, η ανάγκη διασύνδεσης και διάδρασης του δημόσιου και
ιδιωτικού τομέα και η σημασία της συνεχούς ενημέρωσης όλων των παραγωγικών μερών του
κλάδου, ώστε να είναι ανταγωνιστικός και βιώσιμος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση των στελεχών 5 μονάδων υδατοκαλλιέργειας
που επιλέχθηκαν για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και ανάπτυξης
δεξιοτήτων. Οι μονάδες προέρχονται από τις παρακάτω χώρες: Αίγυπτο, Αλγερία, Λίβανο,
Μαρόκο και Τυνησία και τα βραβευθέντα στελέχη θα συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα
επιχειρηματικής επιτάχυνσης το οποίο θα περιλαμβάνει:
α) ένα εντατικό δεκαήμερο εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, τα οποία διδάσκονται από μια διεθνή εκπαιδευτική ομάδα, αφορούν μεταξύ άλλων την επιχειρηματική ανάπτυξη, την καινοτομία, την βιωσιμότητα, τις τεχνολογικές τάσεις, την ασφάλεια και τις πωλήσεις.
β) Επισκέψεις σε πρότυπες μονάδες υδατοκαλλιέργειας στην χώρα μας, καθώς και
ερευνητικά εργαστήρια, προκειμένου να ενημερωθούν για την ελληνική τεχνογνωσία στον
κλάδο.
γ) 100 ώρες εξατομικευμένου consulting από ειδικούς συμβούλους για την βελτίωση των
επιχειρήσεων τους.
Η διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης για τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών στην Αθήνα και η
επιλογή της Ελλάδας ως τόπο υλοποίησης του διεθνούς προγράμματος αναδεικνύει τον
σημαντικό ρόλο που κατέχει η χώρα μας στον τομέα, καθώς και τις προοπτικές που
διαμορφώνονται στο να αποτελέσει σημείο αναφοράς διεθνούς ενδιαφέροντος.

Continue Reading

Trending