Connect with us

Υγεία

H Παχυσαρκία και οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Η κατανάλωση φαγητού, συχνά, συνδέεται με τα συναισθήματα μας. Τρώμε για να «αντιμετωπίσουμε» το άγχος και τη νευρικότητα ή να καταπνίξουμε τη στεναχώρια ή για να γιορτάσουμε, όταν είμαστε χαρούμενοι. Άλλες φορές, τρώμε από ανία ή θυμό, καθώς και λόγω χαμηλής αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Η πρόσληψη τροφής, σε απάντηση των διαφόρων ψυχολογικών καταστάσεων, ονομάζεται συναισθηματικό φαγητό.

Βέβαια, από το (κοινό) συναισθηματικό φαγητό μέχρι την εκδήλωση αδηφαγικών/ βουλιμικών επεισοδίων, μεσολαβούν αρκετά στάδια, ενδεικτικά της σοβαρότητας του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Τυπικά, ένας άνθρωπος που είναι επιρρεπής στο συναισθηματικό φαγητό αδυνατεί να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο τις όποιες δυσκολίες της ζωής του, επιθυμεί μεν το ενδιαφέρον των υπολοίπων αλλά στην πράξη το φοβάται, αποφεύγοντας την όποια κριτική/ σχολιασμό. Πιθανότατα, στη ζωή του έχει ιδιαίτερα αμφιταλαντευόμενες και αμφιθυμικές σχέσεις, που πολλές φορές πυροδοτούν τα επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού.

Ισχυρά όπλα για την καταπολέμηση του συναισθηματικού φαγητού είναι η καθαρή σκέψη και η λογική. Η Γνωστική Συμπεριφοριστική, μια σχολή ψυχοθεραπείας που διερευνά τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο που αυτές οι σκέψεις επιδρούν στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά, βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση. Οι σκέψεις οδηγούν σε συναισθήματα και αυτά οδηγούν στην κατανάλωση τροφής. Για παράδειγμα, ένα γεγονός όπως είναι ότι με απολύσανε από τη δουλειά μου, μπορεί να οδηγήσει στη σκέψη ότι είμαι ανάξιος, οπότε αυτή η σκέψη ενδέχεται να οδηγήσει στη λύπη και την απαξίωση του εαυτού μου. Στη συνέχεια, για να «πνίξω» αυτά τα άσχημα συναισθήματα μπορεί να προβώ σε ένα υπερφαγικό επεισόδιο και έτσι να αρχίσει ένας φαύλος κύκλος σκέψεων-συναισθημάτων.
Το αδηφαγικό/ βουλιμικό επεισόδιο συνιστά στην πραγματικότητα ένα φαύλο κύκλο, που συνεπάγεται απώλεια ελέγχου της πρόσληψης φαγητού. Χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας, που συνήθως συνοδεύονται από συμπεριφορές ακύρωσης (πρόκληση εμετού, χρήση καθαρτικών ή διουρητικών φαρμάκων). Κατά τη διάρκεια ενός βουλιμικού επεισοδίου, μπορούμε να καταναλώσουμε μικρές ή μεγάλες ποσότητες φαγητού με πολύ γρήγορο ρυθμό, με πιθανές εναλλαγές από γλυκιά σε αλμυρή γεύση και αντίστροφα, σε χρονικό διάστημα 2-3 ωρών. Ακολουθεί μια προσωρινή υποχώρηση του αισθήματος της πείνας, του θυμού, του άγχους, αλλά τελικά απομένει ο φόβος της αύξησης του βάρους. Και είναι ο φόβος αυτός που οδηγεί αρκετές φορές σε λήψη ακραίων αντισταθμιστικών μέτρων.

Κατά κανόνα, τα βουλιμικά επεισόδια σχεδιάζονται και το φαγητό αποθηκεύεται με σκοπό να καταναλωθεί, όταν δεν θα υπάρχει η πιθανότητα διακοπής. Για το λόγο αυτό, λαμβάνουν χώρα κυρίως κατά τις νυκτερινές ώρες. Άτομα με χρόνια εξέλιξη, εκδηλώνουν υπερφαγικά επεισόδια με βραδύτερους ρυθμούς, ενώ άλλοι «τσιμπολογούν με τις ώρες» μικρές ποσότητες τροφών.


Στρατηγικές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι παρακάτω:

Να μάθει το άτομο να αναγνωρίζει το αίσθημα της πείνας και τα σήματα κορεσμού,.
Η τήρηση ενός ημερολογίου καταγραφής τροφίμων είναι χρήσιμη, ώστε να διαπιστώσει ποιες ώρες της ημέρας και κάτω από ποιες συνθήκες καταφεύγει στο συναισθηματικό φαγητό.
Η συστηματική άσκηση είναι μια ωφέλιμη στρατηγική για να μείνει το άτομο μακριά από το συναισθηματικό φαγητό. Αυξάνει τη διάθεση και βοηθάει το άτομο να διοχετεύσει τα άσχημα συναισθήματα, όπως η νευρικότητα και το άγχος.

Λανθασμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η έναρξη μιας αυστηρής δίαιτας, καθώς μπορεί να οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.


Εάν μέσα στις παραπάνω συμπεριφορές βρίσκετε τον εαυτό σας, προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε προσπάθεια δίαιτας είναι σημαντικό να αναζητήσετε υποστήριξη από ειδικούς επιστήμονες όπως έναν πτυχιούχο διαιτολόγο ειδικευμένο στην τροποποίηση συμπεριφοράς. Έτσι, λοιπόν, θα εκπαιδευτείτε διατροφικά και θα καταφέρετε να αποκτήσετε τον έλεγχο της συναισθηματικής πείνας. Πολλές φορές, όσο πραγματική και αν φαίνεται η πείνα σας δεν προέρχεται από την κοιλιά σας, αλλά από το μυαλό σας!
 Η γυμναστική είναι αποδεδειγμένα ένας πολύτιμος σύμμαχος στον αγώνα μας με το συναισθηματικό φαγητό. Μόλις τριάντα λεπτά την ημέρα έντονο περπάτημα ή ποδήλατο ή τρέξιμο είναι ικανά να μας αλλάξουν όλη την ψυχολογία, ενώ ενεργοποιούν και τις ενδορφίνες στον οργανισμό μας που όπως σας αναφέραμε και παραπάνω είναι οι ορμόνες της χαράς. Επίσης η γυμναστική θα μας κάνει να γνωρίσουμε το σώμα μας να το αγαπήσουμε και έτσι θα πάψουμε να του κάνουμε κακό τρώγοντας τα συναισθήματά μας.

Κρατήστε ημερολόγιο

Ένας έξυπνος και αποδοτικός τρόπος να απαλλαγούμε από το συναισθηματικό φαγητό είναι να κρατάμε καθημερινό ημερολόγιο. Θυμηθείτε λοιπόν την κοριτσίστικη αυτή συνήθεια και ξανακάνετε την μέρος της καθημερινότητάς σας. Αγοράστε ένα όμορφο τετράδιο και αρχίστε να καταγράφετε τις τροφές που καταναλώνετε, το πώς νιώθετε την ώρα που τις καταναλώνετε και γενικά καταγράψτε όλη την καθημερινότητα σας. Στο τέλος κάθε εβδομάδας διαβάστε αυτά που γράψατε. Σίγουρα θα καταλάβετε τι λάθος κάνετε και θα το αντιμετωπίσετε ευκολότερα και στην ρίζα του μιας και θα ξέρετε ακριβώς ποιες καταστάσεις πρέπει να αποφεύγετε ώστε να μην ξεσπάτε στο συναισθηματικό φαγητό.

Μην είστε αυστηρή με τον εαυτό σας

Θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι είμαστε άνθρωποι άρα μπορεί να κάνουμε λάθη και να είμαστε ευάλωτοι. Έτσι εάν κάποια στιγμή υποπέσατε σε συναισθηματικό φαγητό μην τιμωρείτε τον εαυτό σας, μην τον κατηγορείτε και μην αφήνετε τα αρνητικά συναισθήματα όπως η απέχθεια να φωλιάσουν στην ψυχή σας. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ξανά προσπαθήσει. Δείξτε κατανόηση και είναι σίγουρο ότι την επόμενη φορά θα τα καταφέρετε.

Άρθρα και Συνεντεύξεις από την Εκπομπή Υγεία και Ευ Ζην

Επιμέλεια Άρθρου

Πετκάκη Πωλίνα, Δημοσιογράφος – Επικοινωνιολόγος

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διατροφή

Τρώγοντας υδατάνθρακες το βράδυ θα παχύνω;

Όχι! Κατηγορηματικά όχι!!

Το αν θα αυξηθεί το σωματικό βάρος με την κατανάλωση υδατανθράκων το βράδυ αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις-ανησυχίες που δέχονται οι διαιτολόγοι. Είναι λογικό βέβαια αφού επικρατεί η άποψη πως οι υδατάνθρακες μπλοκάρουν το αδυνάτισμα, πόσο μάλλον αν καταναλωθούν το βράδυ πριν τον ύπνο!

Οι υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες αποτελούν μία από τις κύριες ομάδες τροφίμων και, συγκεκριμένα, αποτελούν τη βάση της πυραμίδας μεσογειακής διατροφής. Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες υδατανθράκων, οι σύνθετοι και οι απλοί. Οι σύνθετοι προέρχονται από τρόφιμα μη επεξεργασμένα, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά. Χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών και η πέψη τους πραγματοποιείται με αργούς και σταθερούς ρυθμούς, εφοδιάζοντας τον οργανισμό με συνεχή ενέργεια ενώ περιορίζουν το αίσθημα της πείνας. Αντίστοιχα, οι απλοί υδατάνθρακες προέρχονται κυρίως από τη ζάχαρη και τα γλυκά και μαζί με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως αυτούς στο λευκό αλεύρι, τις σφολιάτες κλπ η πέψη τους πραγματοποιείται αρκετά γρήγορα με αποτέλεσμα να υπάρχει γρήγορη αυξομείωση στα επίπεδα ενέργειας αλλά και της πείνας.

Η απομυθοποίηση 

Η απώλεια, η διατήρηση και η αύξηση του σωματικού βάρους στηρίζονται σε απλά μαθηματικά. Όταν η προσλαμβανόμενη ενέργεια (θερμίδες) είναι μεγαλύτερη από αυτή που δαπανάται το σωματικό βάρος αυξάνεται. Αντίστοιχα, όταν η προσλαμβανόμενη ενέργεια είναι μικρότερη από αυτή που δαπανάται το σωματικό βάρος μειώνεται, ενώ όταν είναι ίσες το σωματικό βάρος παραμένει σταθερό.

Άρα αυτό που μετράει είναι η συνολική θερμιδική πρόσληψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως σε σχέση με την θερμιδική δαπάνη μέσω των βασικών λειτουργιών του οργανισμού, το μεταβολισμό, την φυσική δραστηριότητα κλπ

Φυσικά υπάρχει και πλήθος άλλων παραγόντων που επηρεάζουν το σωματικό βάρος ενός ατόμου όπως η υγεία του θυρεοειδούς και άλλες καταστάσεις υγείας. Και η ποιότητα της τροφής όμως παίζει σημαντικό ρόλο και, σε κάποιες περιπτώσεις, ο έλεγχος της ποσότητας αλλά και της ποιότητας υδατανθράκων που προσλαμβάνονται μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που για πιο γρήγορη απώλεια βάρους προτείνονται δίαιτες που στηρίζονται στην πρόσληψη πρωτεΐνης ενώ το περιεχόμενο τους σε υδατάνθρακες είναι πολύ χαμηλό. Ωστόσο η χρονική στιγμή κατανάλωσης τους δεν κάνει καμία διαφορά στο μεταβολισμό τους ή στην έκκριση ινσουλίνης από τον οργανισμό. Με τον ίδιο τρόπο και ρυθμό θα πραγματοποιηθεί ο μεταβολισμός τους είτε καταναλωθούν πρωί είτε βράδυ, ενώ το ίδιο ισχύει για το ρυθμό και την ποσότητα έκκρισης ινσουλίνης.

Η ανατροπή για τους υδατάνθρακες το βράδυ

Το αν θα καταναλώσουμε υδατάνθρακες το βράδυ όχι μόνο δεν επηρεάζει αρνητικά το σωματικό βάρος αλλά συμβάλλει θετικά σε διάφορες παραμέτρους υγείας σε σχέση με τον οργανισμό.

Η κατανάλωση υδατανθράκων ενεργοποιεί την έκκριση ινσουλίνης η οποία βοηθά στην αύξηση της ποσότητας τρυπτοφάνης που μεταφέρεται στον εγκέφαλο μέσω της ροής του αίματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή σεροτονίνης από τον εγκέφαλο, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση, συμβάλλει στην ηρεμία και τον ύπνο. Έτσι, καταναλώνοντας κανείς υδατάνθρακες το βράδυ μπορεί όχι μόνο να μην επηρεάσει αρνητικά το σωματικό του βάρος αλλά να εξασφαλίσει ένα θετικό αποτέλεσμα στα επίπεδα υπνηλίας και στη διάρκεια του ύπνου.

Για περισσότερα άρθρα για την διατροφή ή γυμναστική κάντε κλικ εδώ.

Ελίνα Ασημακοπούλου ,Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc,  Καλύβια Ατττικής

Continue Reading

Διατροφή

Έφαγα παραπάνω: Τι κάνω τώρα;

Σε όλους μας έχει τύχει ένα περιστατικό του έφαγα παραπάνω και καταναλώσαμε περισσότερη ποσότητα τροφής από αυτή που αντέχει το στομάχι μας.

Ο λόγος για τον οποίο καταναλώνουμε περισσότερη ποσότητα φαγητού είναι πολλές φορές,τόσο απλός αν το καλοσκεφτούμε . Κάθε μέρα , βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε τόσες πολλές επιλογές που μπορεί να μας οδηγήσουν να φάμε παραπάνω.

Ζούμε σε μια εποχή όπου το εξαιρετικά εύγευστο φαγητό είναι παντού διαθέσιμο και συνήθως οικονομικό(burger, pizza, πατατάκια, παγωτό). Ενώ δεν υπάρχει τίποτα λάθος με την κατανάλωση αυτών των τροφίμων περιστασιακά, η συχνή κατανάλωση οδηγεί σε δυσμενείς επιπτώσεις.

Πολλές φορές συγχέονται λανθασμένα οι έννοιες της ‘’Πείνας ‘’ και της ‘’Όρεξης’’ , πρόκειται για μια φυσιολογική ανάγκη κατανάλωσης τροφής και για την  επιθυμία κατανάλωσης τροφής αντίστοιχα. Η σύγχυση των δυο εννοιών μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής .

Έφαγα παραπάνω :Πως αντιμετωπίζουμε την επόμενη ημέρα

Δεν παραλείπουμε γεύμα ή δεν κάνουμε νηστεία

Η νηστεία δεν θα έπρεπε να είναι μια επιλογή. Πολλοί άνθρωποι παραλείπουν γεύματα ή στερούν τροφή στον οργανισμό τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Το σώμα μας ,χρειάζεται ενέργεια μέσω την τροφής . Επιπλέον η στέρηση , όπως είναι η παράλειψη γευμάτων και η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση.

Οπότε τι μπορούμε να κάνουμε ;

Ακούμε το σώμα μας , καταναλώνουμε τα γεύματα μας όποτε αισθανθούμε πείνα και σταματάμε ότι αισθανόμαστε κορεσμό , πληρότητα.

Δεν έχουμε αρνητικά συναισθήματα, αυτοκαταστροφής 

Το πιο συνηθισμένο λάθος που βλέπω ότι κάνουν οι άνθρωποι σε σχέση με την υπερκατανάλωση τροφής είναι η ανάπτυξη μιας στάσης «σηκώνω ψηλά τα χέρια» μετά την υπερκατανάλωση. Που μπορεί να οδηγήσει από ένα ελεύθερο γεύμα στην ‘’καταστροφή’’ ολόκληρης της ημέρα ή της βδομάδας.

Τι κάνουμε;

Σκεφτόμαστε το επόμενο γεύμα . Μπορεί να φαίνεται αντίθετο, αλλά πρέπει να σχεδιάσουμε το υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα που θα έχουμε στη συνέχεια .

Όχι στην Αποτοξίνωση

Ο οργανισμός έχει την ιδιότητα μέσω των οργάνων να αποτοξινώνει το σώμα κάθε 24ωρο , οπότε δεν θα ήταν ωφέλιμο να καταφύγετε σε υπερκατανάλωση χυμών και λαχανικών για να βοηθήσετε το σώμα σας να επανέλθει. Αν θέλετε να κάνετε κάτι βοηθητικό , καταναλώστε περισσότερο νερό , ώστε αποβάλλετε την παραπάνω ποσότητα αλατιού που πιθανά καταναλώσατε στο γεύμα.

Μην προβείτε σε υπερβολική άσκηση.

Δεν χρειάζεται να κάψετε τις θερμίδες που καταναλώσατε με ένα υπερβολικό πρόγραμμα αερόβιας άσκησης.

Προτιμήστε μια βόλτα στη φύση είναι μια εξαιρετική ιδέα καθώς,10 λεπτά αρκούν για να για να κινηθεί η τροφή στο πεπτικό σύστημα . Παράλληλα η φύση και ο περίπατος θα βοηθήσουν να μειωθούν τα επίπεδα άγχους και στρες που ακολουθούν τις ώρες μετά ,την υπερκατανάλωση τροφής .

Να θυμάστε ότι πάντα θα υπάρχουν μέρες που θα φάμε παραπάνω , και οι μέρες αυτές μέρος ενός διατροφικού προγράμματος είναι . Γιατί ; Γιατί η διατροφή είναι τρόπος ζωής, χωρίς στερήσεις , με υγιεινές επιλογές και απολαύσεις!

Για περισσότερα άρθρα για την διατροφή ή γυμναστική κάντε κλικ εδώ.

διαιτολόγοι του fmh.gr

Πηνελόπη Λαγουρού , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (Τήνος)

Continue Reading

Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη

Ο καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική νόσος για την εκδήλωση της οποίας χρειάζεται συνήθως να συντρέχουν πολλά γεγονότα: να υπάρχει, για παράδειγμα, μια γενετική προδιάθεση και όταν το άτομο εκτεθεί σε κατάλληλο περιβάλλον (ατμοσφαιρική ρύπανση, διατροφή, κάπνισμα, αμίαντος κ.ά.), εμφανίζεται η νόσος. Πρόκειται για μια σιωπηλή ασθένεια, καθώς τα συμπτώματά της καθυστερούν να φανούν, με αποτέλεσμα η ίαση να μην είναι πάντα εφικτή. Για τον λόγο αυτό, πολλοί εμφανίζουν μια προκατάληψη ακόμα και στην αναφορά της λέξης «καρκίνος»! Ωστόσο, σήμερα η φαρμακοθεραπεία μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου και πολλοί τύποι καρκίνου είναι αντιμετωπίσιμοι, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση!

Τι συμβαίνει με τον καρκίνο του προστάτη;

Στην περίπτωση του καρκίνου του προστάτη, υπάρχει ισχυρή σύνδεση με το γενετικό υπόβαθρο, όπως φαίνεται από την υψηλότερη συχνότητα της νόσου σε άτομα με θετικό οικογενειακό ιστορικό και αφρικανικής φυλής. Η ηλικία, είναι το τρίτο πιο σημαντικό στοιχείο που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου. Έτσι, ο αριθμός των πασχόντων ανδρών αυξάνει εκθετικά στις ηλικίες άνω των 55 ετών. Εκτιμάται, ότι κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 16,3 περιστατικά ανά 100.000 άρρενες κατοίκους στις περιοχές της ανατολικής Ευρώπης.

Πώς η διατροφή επηρεάζει τον καρκίνο του προστάτη;

Η διατροφή αναμφισβήτητα σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου. Ειδικότερα, είναι ένας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που εμπλέκονται σημαντικά τόσο στην αιτιοπαθογένεια, όσο και στην πρόληψη-αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών καρκίνου. Τα ερευνητικά δεδομένα ωστόσο, δεν είναι τόσο ισχυρά για τον καρκίνο του προστάτη.

Η υψηλή ενεργειακή πρόσληψη, αλλά και η κατανάλωση λιπαρών έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις για το είδος των λιπαρών

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της σχέσης της διατροφής με τον καρκίνο είναι ότι μπορεί να υπάρχουν τρόφιμα που επιδρούν θετικά στην πρόληψη, και άλλα αρνητικά, όταν πια η νόσος είναι εγκατεστημένη. Έτσι, για παράδειγμα, μια διατροφή που περιέχει πολλά αυγά, αλλά και πουλερικά με το δέρμα, μπορεί να συνδέεται αρνητικά με την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη, ενώ πριν την έναρξή του δεν υπήρχαν ανάλογες ενδείξεις.

Για να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για την διατροφή και τον καρκίνο του προστάτη πατήστε εδώ.

Continue Reading

Trending