Connect with us

Υγεία

JUNK FOOD..ΕΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΕΘΙΣΜΟΣ

Είναι νόστιμο,  αλλά οι επιπτώσεις του στην υγεία μας είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμες και σοβαρές από τη πρόσκαιρη διάρκεια της γεύσης. Ο λόγος για το πρόχειρο φαγητό γνωστό και ως junk food, στο οποίο κατά καιρούς όλοι είμαστε επιρρεπείς.

Τι είναι ακριβώς το Junk food ή αλλιώς το γρήγορο ανθυγιεινό φαγητό; 
Η κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφίμων, σνακ, που είναι τηγανιτά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε ζάχαρη και αλάτι, την ίδια βλάβη μας προκαλούν, είτε τα τρώμε έξω σε ταχυφαγεία (fast food )είτε στο σπίτι μας. Η υπερκατανάλωση αυτών των τροφών οδηγεί σε παχυσαρκία και σε άλλες ασθένειες. Περιέχουν κυρίως ραφιναρισμένη ζάχαρη, χρωστικές ουσίες και συντηρητικά, αρώματα και όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν εθισμό πολύ εύκολα. Όσο λιγότερο καταναλώνουμε από αυτά τα τρόφιμα, τόσο λιγότερο τα ζητάμε. Αν έχουμε καιρό να φάμε, δεν τα χρειάζεται καν ο οργανισμός μας. Θα πρέπει να αντικαταστήσουμε αυτά τα μεταποιημένα τρόφιμα με φυσικά τρόφιμα.   

Τι είναι αυτό που κάνει όλα αυτά τα τρόφιμα και τα σνακ, εθιστικά;; 
Οι εταιρίες παραγωγής τροφίμων συνδυάζουν διάφορες γεύσεις για να παράγουν πολλά πραγματικά εθιστικά προϊόντα. Αυτό το χρησιμοποιεί όχι μόνο στα τσιπς, τα μπισκότα και τα αναψυκτικά, αλλά και σε όλα τα μεταποιημένα τρόφιμα, τα καρυκεύματα και τις σάλτσες.  
Μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την εξάλειψη του εθισμού στη ζάχαρη είναι διακόψουμε όλα τα προϊόντα που περιέχουν κατεργασμένη ζάχαρηΜπορείτε να καταναλώνετε φυσική ζάχαρη από τα φρούτα. Αυτό θα επιτρέψει στο σώμα να εξαρτάται λιγότερο από τη ζάχαρη και περισσότερο από το λίπος όπου αυτό θα είναι το κύριο καύσιμο που θα παρέχετε στον οργανισμό σας, αν τρώτε υγιεινά. 

Αντικαταστήστε τα κεκορεσμένα λιπαρά με υγιεινά λιπαρά.
Με άλλα λόγια αποφύγετε το τηγανητό και μαγειρεμένο λάδι, και αντικαταστήστε το με ωμό υγιεινό, όπως το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας (όπου μία κουταλιά είναι περίπου 130 θερμίδες). 
Άλλες καλές πηγές λίπους είναι το αβοκάντο, τα καρύδια, τα αμύγδαλα,  και το αιγοπρόβειο βούτυρο οργανικής προέλευσης.   
Προτιμήστε να ψωνίζετε από μια αγορά με οργανικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς όπου θα έχουν διάφορα βιολογικά τοπικά λαχανικά και φρούτα που καλλιεργούν οι ίδιοι. Προτιμήστε, επίσης, ζωικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, μικρές φάρμες, αν είναι δυνατόν, με οργανικά προϊόντα. Τρώτε αληθινό φαγητό.. 

Το χειρότερο είναι όταν δεν ξέρετε τα συστατικά των τροφών που τρώτε. Αφιερώστε χρόνο για να διαβάζετε τι περιέχουν τα τρόφιμα που αγοράζετε στο σούπερ μάρκετ, πριν τα αγοράσετε. Μάθετε κάποιες βασικές τεχνικές υγιεινής μαγειρικής. Δοκιμάστε να μαγειρεύετε χωρίς λάδι, και βάλτε το στο τέλος, ωμό στο πιάτο σας. Αν δεν θέλετε να μάθετε να μαγειρεύετε, δεν είναι καθόλου δύσκολο να πλύνετε τα λαχανικά που σας αρέσουν και να κόψετε μια ωραία σαλάτα. Δοκιμάστε διαφορετικά λαχανικά και φτιάξτε στιγμιαίες σώς.. μόνοι σας για να την κάνετε πιο νόστιμη. 
Αγοράζετε τακτικά φρέσκα φρούτα που σας αρέσουν πολύ και είναι της εποχής.. Προγραμματίστε τα γεύματά σας όταν έχετε δουλειές και δεν σας μένει χρόνος. Μαγειρέψτε από το βράδυ για να έχετε έτοιμο φαγητό για την επόμενη μέρα αν έχετε άλλες δουλειές και δεν προλαβαίνετε. Φτιάξτε πάντα μικρά τόστ με μαύρο ψωμί, λαχανικά ή και οργανικά τυριά και αλλαντικά ή με τόνο ή με καπνιστό σολομό, ώστε όταν πεινάτε να έχετε κάτι υγιεινό να φάτε και να ψάχνετε τελευταία στιγμή. 

Οι επιπτώσεις του γρήγορου φαγητού στην υγεία μας.

Αρτηριοσκλήρυνση. Το γρήγορο φαγητό  περιέχει τεράστιες ποσότητες αλατιού ικανές να προκαλέσουν καρδιακά και όχι μόνο προβλήματα. Λίγη ποσότητα πρόχειρου γεύματος μπορεί να καλύψει το ημερήσιο όριο πρόσληψης νατρίου για τους ενήλικες, κάτι που το καθιστά αμιγώς ανθυγιεινό. Οι τροφές πλούσιες σε αλάτι δημιουργούν πλάκα στις αρτηρίες που καταλήγει σε αρτηριοσκλήρυνση με αποτέλεσμα τον υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικά, καρδιακά επεισόδια μέχρι και θάνατο.

Διαβήτης .Αν είστε τακτικός επισκέπτης σε fast food πρέπει να εξοικειωθείτε με την ιδέα ότι είσαι εθισμένος και στη ζάχαρη. Γιατί μπορεί να μην το αντιλαμβάνεστε όταν τρώτε φαινομενικά αλμυρά φαγητά, όπως μπέργκερ και πατάτες, αλλά η ζάχαρη που κρύβουν είναι απειλητικής για την υγεία μας ποσότητας. Και ως γνωστόν η ζάχαρη ενοχοποιείται για παχυσαρκία, εμφράγματα, καρκίνους αλλά και διαβήτη .Ο διαβήτης είναι μία αρρώστια που απαιτεί καθημερινή θεραπεία ώστε να ρυθμίζεται το επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και μπορεί να έχει σοβαρές περαιτέρω επιπλοκές όπως γλαύκωμα, απώλεια ακοής, υπατική ανεπάρκεια, υψηλή πίεση, νευρολογικές παθήσεις, εγκεφαλικά.

Παχυσαρκία. Και αν γλιτώσετε απ όλα τα παραπάνω, μην νομίζετε πως είστε πολύ μακριά από την παχυσαρκία. Το πρόχειρο φαγητό είναι πολύ πλούσιο σε θερμίδες και ακόμα πλουσιότερο σε λιπαρά, ο τέλειος συνδυασμός για παχυσαρκία, μία σύγχρονη νόσο που οδηγεί το άτομο σε κοινωνικό αποκλεισμό, κατάθλιψη, αλλά και πληθώρα προβλημάτων υγείας. Η παχυσαρκία είναι ασθένεια με μεγάλα ποσοστά στη χώρα μας, που πλήττει όλες τις ηλικίες και αγαπά ιδιαίτερα τα ανήλικα παιδιά.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει αρχίσει να λαμβάνει σοβαρά το πρόβλημα της παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο, συνιστώντας τον περιορισμό στην κατανάλωση του junk food τονίζοντας πως ένα γεύμα fast food με μπέργκερ, πατάτες και αναψυκτικό περιέχει 10% περισσότερο λίπος και μάλιστα κορεσμένο, από την ποσότητα που χρειάζεται καθημερινά ένας ενήλικας.

     

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥ ΖΗΝ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΕΤΚΑΚΗ ΠΩΛΙΝΑ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ -ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ

Υγεία

10 Αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

  1. 1 στις 9 γυναίκες κατά την διάρκεια της ζωής της θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού.1/100 περιστατικά αφορά άνδρες.
  2. Είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στο γυναικείο φύλλο.
  3. Η πρώιμη διάγνωσή του αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, για αυτό σε κάποιες περιπτώσεις θεωρείται ΄΄ιάσιμος΄΄.
  4. Τα  οιστρογόνα και η ανάπτυξη του μαστού προωθούν την ανάπτυξη του περισσότερο στις γυναίκες.
  5. Το θήλυ φύλλο, τα οιστρογόνα, η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, το αλκόολ, η πρώιμη ήβη, η ορμονοθεραπεία υποκατάστασης, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση αποτελούν τους κύριους προδιαθεσικούς παράγοντες.
  6. Η τακτική αυτοψηλάφιση του μαστού, το υπερηχογράφημα ετησίως και ο ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος μετά τα 40 βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωσή του.
  7. Η μαστεκτομή ή τμηματεκτομή του μαστού μαζί με την ανίχνευση του λεμφαδένα φρουρού αποτελούν την χειρουργική προσέγγιση και μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης.
  8. Ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και ανοσοθεραπεία αποτελούν τα κύρια θεραπευτικά σχήματα.
  9. Όγκοι και σκληρίες στο μαστό, αλλαγή στο μέγεθος και το σχήμα, πτύχωση του δέρματος ή εισολκή αυτού ή της θηλής, διόγκωση λεμφαδένα της μασχάλης, πόνος ή δυσφορία στον μαστό που δεν υποχωρεί, είναι συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον ιατρό άμεσα.
  10. Η αποκατάσταση του μαστού μπορεί να γίνει στο ίδιο χειρουργείο εκτομής του όγκου ή και αργότερα. Για την αποκατάστασή του μαστού χρησιμοποιούμε είτε διατατήρες ιστών, είτε κρημνούς ή και ενθέματα σιλικόνης. Σκοπός της αποκατάστασης είναι να αποκαταστήσουμε τον όγκο του μαστού, το σχήμα και το περίγραμμά του. Συνήθως επεμβαίνουμε και στον υγιή μαστό για λόγους συμμετρίας και ομοιομορφίας.

Μπέσκος Νικόλαος

Πλαστικός Χειρούργος

ΖΕΥΞΙΔΟΣ 1 ΚΑΙ ΙΚΤΙΝΟΥ

Τηλ. 2314010087

Continue Reading

Διατροφή

Διατροφικά Tips για ισχυρό Ανοσοποιητικό Σύστημα

Στην περίοδο που διανύουμε, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Αν, λοιπόν, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι κάτι που σας απασχολεί δεν έχετε παρά να συνεχίσετε την ανάγνωση. Στις επόμενες γραμμές θα δούμε μαζί 5 επιστημονικά τεκμηριωμένα tips, ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να θωρακίσετε την υγεία σας.

1. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό με φυτικές ίνες

Πρώτο διατροφικό tip για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η αύξηση των φυτικών ινών. Η κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει στην υγεία του εντερικού μικροβιώματος, των μικροοργανισμών, δηλαδή, που κατοικούν στο πεπτικό μας. Ένα ισχυρό εντερικό μικροβίωμα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και εμποδίζει την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών μέσω του πεπτικού.Προβολή

Πώς θα αυξήσετε τις φυτικές ίνες;

Αυξάνοντας τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνετε, φυσικά. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.

2. Πείτε «ναι» στα καλά λιπαρά

Επόμενο στη σειρά διατροφικό tip για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας είναι η κατανάλωση «καλών» λιπαρών.

Αν υπάρχει μία κατάσταση που σχετίζεται με αδύναμο ανοσοποιητικό, αυτή είναι η χρόνια φλεγμονή. Τα «καλά» λιπαρά, έχοντας αντιφλεγμονώδη δράση, δρουν ως ασπίδα προστασίας για το ανοσοποιητικό μας, μειώνοντας σημαντικά τη χρόνια φλεγμονή.

Παράλληλα, οι αντιφλεγμονώδεις, αυτές, ιδιότητές τους, βοηθούν το σώμα μας να καταπολεμήσει την επιβλαβή δράση βακτηρίων και ιών, προστατεύοντάς μας από πολλές ασθένειες.

Αυξήστε λοιπόν τα «καλά» λιπαρά, καταναλώνοντας τρόφιμα όπως:

  • το ελαιόλαδο
  • τα μικρά λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες)
  • ο λιναρόσπορος
  • οι ξηροί καρποί και
  • ο σολομός.

3. Θωρακίστε το ανοσοποιητικό σας με στιγμιαίο καφέ

Γνωρίζατε πως μία αγαπημένη καθημερινή συνήθεια, όπως η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, μπορεί να συμβάλει στη θωράκιση του ανοσοποιητικού; Αν όχι, είναι ώρα να μιλήσουμε για τα αντιοξειδωτικά που «κρύβονται» σε ένα ποτήρι στιγμιαίου καφέ.

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί «βόμβα αντιοξειδωτικών» με κυριότερα από αυτά:

  • το χλωρογενικό οξύ
  • το καφεϊκό οξύ
  • οι μελανοϊδίνες

Φυσικά, ο χαρακτηρισμός «βόμβα αντιοξειδωτικών» δεν είναι τυχαίος, καθώς μία δόση στιγμιαίου καφέ (4 γρ), είτε ως κρύο, είτε ως ζεστό ρόφημα, αποδίδει 860mg αντιοξειδωτικών, ποσότητα ίση με 5,5 ποτήρια χυμού πορτοκάλι-καρότου!

Τα αντιοξειδωτικά, αυτά, θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν ακόμη και από παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η αγαπημένη, καθημερινή συνήθεια του στιγμιαίου καφέ, λοιπόν, αποτελεί σύμμαχο και για το ανοσοποιητικό!

4. Τονώστε την άμυνα του οργανισμού με προβιοτικά

Συνεχίζοντας με τα διατροφικά tips για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι μη-παθογόνοι (καλοί) μικροοργανισμοί που κατοικούν στο έντερό μας.

Η επαρκής πρόσληψη προβιοτικών φαίνεται πως συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού και σχετίζεται με καλύτερη ανοσολογική απόκριση και μειωμένη νόσηση από μολυσματικές ασθένειες.

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε προβιοτικά;

Κατά κανόνα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά είναι τα τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση. Εντάξτε, λοιπόν, στη διατροφή σας τρόφιμα, όπως:

  • Το γιαούρτι
  • Το κεφίρ (kefir)
  • Το ξινόγαλο (ή αριάνι)
  • Τα μαλακά τυριά
  • Το τουρσί

5. Μείνετε ενυδατωμένοι

Τελευταίο διατροφικό tip για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η επαρκής ενυδάτωση. Μπορεί το νερό να μη μας προστατεύει άμεσα, ωστόσο η αφυδάτωση επιδρά αρνητικά σε πληθώρα μεταβολικών λειτουργιών, επηρεάζοντας και το ανοσοποιητικό μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών, η μικρού βαθμού αφυδάτωση σχετίζεται με ήπια καταστολή του ανοσοποιητικού.

Φροντίστε, λοιπόν, να παραμένετε ενυδατωμένοι καταναλώνοντας 1.5 – 2 λίτρων υγρών ημερησίως. Εκτός από το νερό, όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, καθώς και τα καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο στιγμιαίος καφές ή κάποια αφεψήματα τσάι αποτελούν, εξίσου, καλές πηγές ενυδάτωσης μέσα στην ημέρα. Μπορείτε, εύκολα, να ελέγχετε τα επίπεδα ενυδάτωσής σας, ελέγχοντας το χρώμα των ούρων σας. Αν τα ούρα σας είναι ανοιχρόχρωμα, αυτό σημαίνει ότι είστε καλά ενυδατωμένοι.

Εν κατακλείδι

Ακολουθήστε τα παραπάνω tips, ώστε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και πείτε όχι σε ιούς, βακτήρια και απρόσκλητες ασθένειες. 

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος

Κωνσταντίνος Μπακόπουλος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Γνωρίστε τoν αρθογράφο

Continue Reading

Ομορφιά

Υαλουρονικό οξύ The king of fillers

Το 1996 δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε στην αγορά το πρώτο ενέσιμο υαλουρονικό οξύ για αισθητική χρήση. Το υαλουρονικό οξύ είναι μία γλυκοζαμινογλυκάνη η οποία υπάρχει φυσιολογικά στο δέρμα, στους χόνδρους και στα μάτια. Είναι τεχνητά παρασκευασμένο με τη μορφή άχρωμου gel και μπορεί να εγχυθεί με ενέσιμο τρόπο κάτω από το δέρμα μας με σκοπό να αναπληρώσει όγκο, να ενυδατώσει και να γεμίσει ή να διορθώσει ρυτίδες. Είναι υδρόφιλο που σημαίνει ότι δεσμεύει νερό περισσότερες φορές από το βάρος του και η απώλειά του δημιουργεί μια εικόνα αφυδατωμένου και λεπτού δέρματος με ρυτίδες.

Για την αποκατάσταση των ελλειμάτων και την διόρθωση των ρυτίδων, χρησιμοποιούμε υαλουρονικό οξύ διαφόρων πυκνοτήτων. Όσο πιο πυκνό τόσο πιο κοντά στο οστό γίνεται η τοποθέτησή του, αντίθετα όσο πιο λεπτόρευστο είναι και πιο ιδανικό για λεπτότερες ρυτίδες.

Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο;

-Στους κροτάφους: η απώλεια όγκου στην περιοχή και η αναπλήρωσή του με υαλουρονικό προσδίδει στο πρόσωπο νεανικότερη όψη.

Στα ζυγωματικά: η αντιστροφή του οβάλ και η αποκατάστασή του βελτιώνει την εικόνα του προσώπου. Στην περιοχή αυτή χρησιμοποιούμε πυκνόρευστο υλικό κα το τοποθετούμε βαθύτερα. Αυτή η τεχνική δεν ΄΄φουσκώνει΄΄ το πρόσωπο.

Στις παρειές: βελτιώνουμε ταυτόχρονα και τις ρινοπαρειακές αύλακες.

Κάτω από τα μάτια: το άδειασμα στην περιοχή δείχνει το πρόσωπο κουρασμένο και γηρασμένο.

Κάτω από τα φρύδια: για να ανυψωθούν.

Στις ρινοπαρειακές αύλακες: για τις βαθειές στατικές ρυτίδες κυρίως από πτώση και δευτερευόντως από άδειασμα.

Στις ρυτίδες της πικρίας(γωνίες του στόματος): για την ανύψωση των γωνιών του στόματος.

Στο πηγούνι: για την προβολή του, χρησιμοποιούμε fillers αρκετά παχύρευστα, σαν ένθεμα.

Στην κάτω γνάθο: για την διόρθωση του οβάλ και την ανάδειξη των γωνιών του προσώπου.

Στο άνω χείλος: (ρυτίδες καπνιστών) λεπτόρευστο υλικό για το γέμισμά τους.

Στο μέτωπο-μεσόφριο: για το γέμισμα των στατικών ρυτίδων της περιοχής.

Στη μύτη: υγρή ρινοπλαστική για την ανύψωση της άκρης και της λείανσης του ήβου(καμάρα μύτης).

Ουλές ακμής: για το γέμισμα και την βελτίωσή τους.

στο σώμα:για την αύξηση του όγκου ορισμένων περιοχών(γλουτοί) και την αναπλήρωση ελλειμμάτων.

Η διάρκειά του εξαρτάται από το υλικό, το βάθος έγχυσης και τον μεταβολισμό. Συνήθως διαρκεί 6-12 μήνες. Είναι ένα ασφαλές υλικό,όταν γίνεται από εκπαιδευμένο ιατρό με άμεσα αποτελέσματα και με δυνατότητα διάλυσής του με υαλουρονιδάση σε ανεπιθύμητα αποτελεσματα.

Μπέσκος Νικόλαος

Πλαστικός Χειρούργος

ΖΕΥΞΙΔΟΣ 1 ΚΑΙ ΙΚΤΙΝΟΥ

Τηλ. 2314010087

Continue Reading

Trending