Connect with us

Γαστρονομία

Βραβεία Για Τα Κρασιά Του ΕΟΣ Σάμου

Ευοίωνα «έκλεισε» η προηγούμενη χρονιά για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς τα εκλεκτά κρασιά του απέσπασαν  πλήθος βραβείων. 19 ακόμη διακρίσεις προστέθηκαν στις  εκατοντάδες που επάξια έχει λάβει ο Συνεταιρισμός από το 1934 που ιδρύθηκε. Τα 19 αυτά βραβεία απονεμήθηκαν σε σημαντικούς διαγωνισμούς που διεξήχθησαν παγκοσμίως το 2018.

Ενδεικτικά:

Στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης (International Wine Thessaloniki) το Samos Anthemis απέσπασε  ΧΡΥΣΟ μετάλλιο, μετά από αξιολόγηση 702 δειγμάτων κρασιών.

Στο διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, που έλαβε χώρα στο Πεκίνο, το Samos Nectar απέσπασε το Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο, ενώ το Samos Anthemis και  το Samos Vin Doux τιμήθηκαν με χρυσά βραβεία.

Στο διαγωνισμό Muscats de Monde, που διεξήχθη στη Γαλλία, το Samos Anthemis 2012 κατατάχτηκε στα «10 Καλύτερα Μοσχάτα» για το 2018 και απέσπασε ακόμη ένα Χρυσό Μετάλλιο στο διαγωνισμό.

Το Samos Anthemis απέσπασε χρυσό βραβείο και ειδική διάκριση καλύτερου επιδόρπιου οίνου στα Olymp Wine Awards, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. 

Στο διεθνές Texsom 2018, που πραγματοποιήθηκε στο Τέξας των ΗΠΑ, το Samos Nectar απέσπασε Xρυσό βραβείο.

Στη μεγάλη οινική έκθεση Beowine Fair που διεξήχθη στο Βελιγράδι, το Samos Anthemis απέσπασε Xρυσό βραβείο, ανάμεσα σε 124 κρασιά διαφόρων χωρών.

Το Samos Vin Doux απέσπασε το βραβείο για το καλύτερο επιδόρπιο κρασί στα Korea Sommelier Wine Awards, που διεξήχθησαν στη Σεούλ.

Οι βραβεύσεις αυτές πιστοποιούν πως η ποιότητα των οίνων του ΕΟΣ Σάμου παραμένει διαχρονικά σταθερή και σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τιμάται έτσι η οινική ιστορία της Σάμου και ο μόχθος της χειρωνακτικής δουλειάς των αμπελοκαλλιεργητών στον ιδιαίτερο, παραδοσιακό αμπελώνα της Σάμου, με τις ημιορεινές και ορεινές πεζούλες ξερολιθιάς.

Το 2018 είχε θετικό πρόσημο. Από τη μια, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των αμπελοκαλλιεργητών του νησιού εξακολουθεί να συντάσσεται και να πλαισιώνει το Συνεταιρισμό, και από την άλλη, γιατί οι στρατηγικές συμμαχίες του ΕΟΣ Σάμου με τους συνεργάτες του, παραμένουν ισχυρές, επεκτεινόμενες και δυναμικές.

Ο ΕΟΣ Σάμου, με συνέπεια και ευθύνη τόσο προς τα μέλη του όσο και προς τους καταναλωτές, στρέφει το βλέμμα του στο μέλλον. Το 2019 προβάλλει με τους καλύτερους οιωνούς όσον αφορά στις εμπορικές συνεργασίες, με έμφαση στην εξωστρέφεια και στρατηγικό στόχο τη βελτίωση των απολαβών για τους αμπελουργούς αλλά και τη διατήρηση της αμπελουργίας στην ηγετική θέση του πρωτογενούς τομέα της Σάμου.

Πηγή

Συνταγές

Στήθος κοτόπουλο ανοιξιάτικο

Μια γευστική δημιουργία που είναι νόστιμη και γίνεται πολύ εύκολα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και στήθος γαλοπούλας αντί για κοτόπουλο ή πιπεριές τεσσάρων χρωμάτων.

Το σίγουρο είναι ότι αρέσει πολύ… και ενδείκνυται για μια ισορροπημένη διατροφή με λίγες θερμίδες.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 15 λεπτά / Εύκολο

Στήθος κοτόπουλο ανοιξιάτικο

Από τη Βάσω Γιαννοπούλου γιατρό και περίφημη μαγείρισσα, Πάτρα

Υλικά για 4 άτομα

4 κομμάτια στήθους κοτόπουλου

1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μπαστουνάκια

1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μπαστουνάκια

100 γρ. κεφαλοτύρι, κομμένο σε μπαστουνάκια

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κ.γ. βούτυρο γάλακτος

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρις

Τρόπος παρασκευής 

Ανοίγουμε με το μαχαίρι το στήθος στη μέση οριζόντια.

Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ για να πάει παντού.

Στρώνουμε λαδόκολλα και επάνω τοποθετούμε τα δύο στήθη το ένα δίπλα στο άλλο.

Στην επιφάνεια βάζουμε τις πράσινες και τις κόκκινες πιπεριές, το κεφαλοτύρι, το σκόρδο και μια κουταλιά βούτυρο.

Κλείνουμε σαν σάντουιτς με τα άλλα δύο κομμάτια στήθους και τυλίγουμε σφιχτά με τη λαδόκολλα.

Αν θέλουμε μπορούμε να τα δέσουμε και με σχοινί μαγειρικής.

Αραδιάζουμε τα πακετάκια σε ταψί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250ο C για 30 λεπτά και μετά κατεβάζουμε στους 100ο C για 35 – 40 λεπτά ακόμα, μέχρι να υποχωρεί η λαδόκολλα όταν πιέζουμε με το δάκτυλο.

Tα τελευταία 15 λεπτά, ανοίγουμε τη λαδόκολλα προσεκτικά για να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.

Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πιλάφι, πατάτες τηγανητές ή πράσινη σαλάτα ή ακόμα και ψητά λαχανικά.

Πηγή : https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Ριζότο με γαρίδες και ντομάτα

Μια γευστική δημιουργία καλοδεχούμενη από όλους. Μια φίνα γεύση που θέλει την αγάπη σας και την απόλυτη προσοχή σας, για να γίνει ουράνια… για να την προσφέρετε στους ανθρώπους, που αγαπάτε.

Εμείς σας δίνουμε όλα τα μυστικά για να φτιάξετε ένα απίθανο μπισκ ή το ζωμό γαρίδας. Μπορείτε όμως να τον βρείτε έτοιμο και στην αγορά, οπότε το μαγείρεμα του ριζότο γίνεται παιχνίδι.

Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 50 λεπτά / Μέτριας ευκολίας

Ριζότο με γαρίδες και ντομάτα

Από την ταβέρνα Κακαναράκη, Ναύπλιο

Υλικά για 4 άτομα

300 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες

Για το ριζότο

250 γρ. ρύζι αρμπόριο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Μισό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

Θυμάρι αποξηραμένο

80 ml λευκό κρασί, μοσχοφίλερο

600 ml ζωμό γαρίδας

250 ml χυμό ντομάτας

80 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο, τριμμένο

1 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Για το ζωμό γαρίδας

160 γρ. κελύφη γαρίδας

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Μισό μέτριο φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες

Μισό από ένα ξερό κρεμμύδι μέτριο, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 καρότο, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

50 ml ούζο

1 λίτρο ζεστό νερό

Για το φινίρισμα

Φρέσκο Μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε προσεκτικά τις γαρίδες και κρατάμε το κεφάλι και την ουρά σε κάποιες.

Αφαιρούμε το μαύρο εντεράκι από την πλάτη της γαρίδας και πλένουμε καλά.

Τα υπόλοιπα κελύφη τα κρατάμε για το ζωμό.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κελύφη από τις γαρίδες.

Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το φινόκιο, το κρεμμύδι, το καρότο και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

Προσθέτουμε τον πελτέ, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε με το ούζο.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το νερό και σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το περιεχόμενο της.

Το σουρώνουμε σε λεπτή σήτα και κρατάμε το ζωμό στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τις γαρίδες.

Βάζουμε τις γαρίδες σε ένα μπολ και τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε το αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει και αραδιάζουμε τις γαρίδες τις σοτάρουμε για 1 ½ λεπτό από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τες με τη λαβίδα.

Ετοιμάζουμε το ριζότο.

Ζεσταίνουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και τα καραμελώνουμε για 4 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύοντας συνεχώς σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Σβήνουμε με λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε  το ¼ της ποσότητας του ζωμού γαρίδας και το χυμό ντομάτας.

Ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση ζωμού, συνεχίζουμε με την επόμενη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο το ζωμό γαρίδας.

Μόλις το ρύζι χυλώσει, αλλά κρατάει λίγο, προσθέτουμε τις γαρίδες και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστό το ριζότο πασπαλίζοντάς το με φρέσκο μαϊντανό.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Συνταγές

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Μια επική πίτα, από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει με πιπεριές και αρωματικά.

Γεύση μοναδική που απολαύσαμε στην διάσημη παραδοσιακή ταβέρνα του Καπρή. Ο Πάνος Φιλόπουλος και η γυναίκα του δημιουργούν αριστουργήματα γευστικά. Το τζάκι τριζοβολά και η ατμόσφαιρα τόσο ζεστή όσο και το χαμόγελό τους.

Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Εύκολη

Πιπερόπιτα με φύλλο χωριάτικο

Από την περίφημη ταβέρνα Καπρή, Αρχαίος Φενεός, Κορινθία

Υλικά για ένα ταψί

Φύλλο χωριάτικο εμπορίου

Υλικά Ζύμης για χειροποίητο φύλλο

1 κιλό αλεύρι κίτρινο και σκληρό αλεύρι

Αλάτι

Ξύδι

Ελαιόλαδο

Νερό «όσο πάρει»

Για τη γέμιση

6 μεγάλες πιπεριές πράσινες κέρατο ώριμες

1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης ώριμη, ψιλοκομμένη σε ροδέλες

3 μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. καυκαλήθρα, ψιλοκομμένη

1 κ.σ. μυρώνια, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. σπανάκι, ψιλοκομμένο

300 γρ. τυρί φέτα σκληρή, τριμμένη

1 αυγό χωριάτικο

Λίγο τραχανά γλυκό

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής 

Αν θέλουμε να φτιάξουμε χειροποίητο φύλλο, τότε σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και στη μέση αφήνουμε ένα κενό και βάζουμε όλα τα υγρά.

Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε ζεστό μέρος.

Ανοίγουμε τέσσερα λεπτά φύλλα.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Με ένα πινέλο λαδώνουμε το ταψί και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Στρώνουμε στο ταψί ένα φύλλο και το περνάμε με το πινέλο με ελαιόλαδο.

Στην επιφάνεια στρώνουμε και το δεύτερο φύλλο αφού το λαδώσουμε και πάλι.

Απλώνουμε πάνω στα φύλλα  τα υλικά της γέμισης με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψουν ισομερώς όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Κλείνουμε τα πλαϊνά φύλλα και καλύπτουμε τη γέμιση με άλλα δύο φύλλα, που λαδώνουμε με το πινέλο.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε κομμάτια την πίτα και με το πινέλο λαδώνουμε την επιφάνεια καλά με ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200οC για 90 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα εμπορίου ακολουθούμε την ίδια τεχνική στο λάδωμα και το στρώσιμο των φύλλων.

Πρέπει όμως να σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις πιπεριές και αργότερα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Πηγή: https://zoumeoraia.okmarkets.gr

Continue Reading

Trending