Connect with us

Διατροφή

Θρεπτικά στη διατροφή : Ο δρόμος προς την αντιγήρανση

To 2050 εκτιμάται ότι ο πληθυσμός των γηραιότερων ανθρώπων (ηλικίας > 60 ετών) θα έχει διπλασιαστεί. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες που ασχολούνται με τον κλάδο της πρόληψης της πρόωρης γήρανσης και την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Η γήρανση δεν επηρεάζει αποκλειστικά την εξωτερική εικόνα του δέρματος , αλλά και τη λειτουργία των μακρομορίων , των ιστών και γενικότερα ολόκληρης της φυσιολογίας των οργανισμών.

Τα κυριότερα αίτια της γήρανσης είναι το οξειδωτικό στρες , καθώς και η συρρίκνωση των τελομερών. Το οξειδωτικό στρες προκαλεί βλάβες τόσο σε πρωτεΐνες , όσο και σε λιπίδια αλλά και στο DNA , με αποτέλεσμα την εμφάνιση φλεγμονών και την πρόωρη γήρανση. Τα τελομερή αποτελούν περιοχές στα άκρα των χρωμοσωμάτων , οι οποίες ελέγχουν την ακεραιότητα του χρωμοσώματος και ρυθμίζουν τον κυτταρικό κύκλο. Τα τελομερή σε κάθε διαίρεση μικραίνουν, μέχρι τελικά να χάσει το κύτταρο τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεται και να πεθάνει.Μακρύτερα τελομερή φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και να προσθέτουν χρόνια ζωής.

Η αποφυγή του καπνίσματος, η φυσική δραστηριότητα, η μείωση του αλκοόλ και του στρες, η σωστή διατροφή και η ενυδάτωση διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Όσον αφορά τη διατροφή, υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που είναι ικανά να διατηρήσουν την νεότητα μας από μέσα προς τα έξω.

Οι βιταμίνες αποτελούν οργανικές χημικές ενώσεις που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού, του ανοσοποιητικού συστήματος , του μεταβολισμού και προάγουν την υγεία, την ευεξία και την όμορφη όψη του δέρματος. Ειδικότερα, η βιταμίνη Α (γλυκοπατάτα, καρότο, αυγό, σπανάκι, μάνγκο) προάγει την κυτταρική ανάπλαση, προλαμβάνοντας τα σημάδια της γήρανσης. Το φολικό οξύ (πράσινα λαχανικά, όσπρια, συκώτι, δημητριακά, φασόλια, αμύγδαλα) αποτελεί όπλο κατά της γήρανσης, συμβάλλοντας σημαντικά στην υγεία του δέρματος, στην αντιμετώπιση της αναιμίας και στην διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου, καθώς αυξάνεται η ηλικία του ανθρώπου. Η βιταμίνη C (φράουλες, ακτινίδια, πιπεριά, εσπεριδοειδή) ανήκει στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες και διαθέτει αποτελεσματική δράση κατά της φωτογήρανσης και της ενδογενούς γήρανσης. Ένα φλιτζάνι φράουλες αποδίδει περίπου 150 % της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας της βιταμίνης C. Η βιταμίνη Ε (φυτικά έλαια, λιναρόσπορος, αμύγδαλα, αβοκάντο) έχει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, προστατεύοντας τις ίνες κολλαγόνου από το οξειδωτικό στρες και αναστέλλει τη λιπιδική υπεροξείδωση. Είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση υγιούς επιδερμίδας, απαλλαγμένης από ρυτίδες. Η βιταμίνη D (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, κρόκος αυγού, τυρί, συκώτι ,μανιτάρια) φαίνεται να μειώνει την καταστροφή του DNA και να αποτελεί ασπίδα έναντι της φλεγμονής και της φωτοκαρκινογένεσης.

Τα ιχνοστοιχεία είναι εξίσου σημαντικά στην πρόληψη της γήρανσης. Ο χαλκός (ρεβύθια, σουσάμι, γαρίδες, ηλιόσποροι, καρύδια) συμμετέχει στην σύνθεση και τη σταθεροποίηση των πρωτεϊνών του δέρματος , καθώς και την αγγειογένεση. Ο ψευδάργυρος (μοσχάρι, αμύγδαλα, μανιτάρια, κακάο) συμμετέχει στον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση επιδερμικών κερατινοκυττάρων. Ο σίδηρος (συκώτι, βερίκοκα, σταφίδες, φακή) συνδέεται στενά με την δραστηριότητα αντιοξειδωτικών ενζύμων στα κύτταρα του δέρματος. Το σελήνιο (βραζιλιάνικα αμύγδαλα, αυγά, γαλοπούλα, σπανάκι) είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των κερατινοκυττάρων.

Συμπερασματικά, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η γήρανση είναι πολυπαραγοντική και ο τρόπος ζωής επηρεάζει σημαντικά την έκβαση της. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να επιφέρουν μεγάλα αποτελέσματα και να παρατείνουν τη νεότητα , αλλά και την ενέργειά μας. Αν εστιάσουμε στις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που προσλαμβάνουμε καθημερινά με φυσικό τρόπο από τη διατροφή μας, όχι μόνο θα καθυστερήσουμε την εμφάνιση των σημαδιών της γήρανσης, αλλά και θα προστατέψουμε τον οργανισμό μας από σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με αυτή.

Αρθρογραφία από την Φλώρα Γιατρά.

Η Φλώρα Γιατρά είναι απόφοιτη του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Έχει παρακολουθήσει συνέδρια Τοξικολογίας , τα οποία την βοήθησαν να καταλάβει το ενδιαφέρον της για τον κλάδο της διατροφής και της ολιστικής υγείας. Διεκπεραίωσε πτυχιακή εργασία με θέμα την επίδραση της νηστείας σε δείκτες της οξειδοαναγωγικής κατάστασης σε ασθενείς της κλινικής Buchinger της Γερμανίας. 

Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στο Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία , όπου συμμετείχε στη διαμόρφωση διαιτολογίων για άτομα με συγκεκριμένη κλινική εικόνα , που απαιτούσαν ιδιαίτερη προσοχή.  

Αργότερα, ολοκλήρωσε τα προγράμματα εξειδίκευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου πάνω στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και στο Marketing and branding. 

Σήμερα , πραγματοποιεί μια επιπλέον εξειδίκευση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου , πάνω στην αρωματοθεραπεία και την βοτανοθεραπεία. Παράλληλα εξειδικεύεται στην Θετική Ψυχολογία , του Πάντειου Πανεπιστημίου, καθώς είναι υπέρμαχος της άποψης ότι ο δρόμος προς την ευεξία απαιτεί συνδυασμό σωματικής και ψυχικής υγείας. 

 Η ανάγκη της να μοιραστεί το πάθος και τις γνώσεις της σχετικά με τη διατροφή και την ευεξία την ώθησε στη δημιουργία της σελίδας style eat up στο Instagram, όπου δημοσιεύει υγιεινές συνταγές , αλλά και tips που μπορούν να οδηγήσουν στο well-being.  

Διατροφή

Τα μαλλιά μας, ο καθρέφτης της υγείας μας

Η υγεία των μαλλιών εξασφαλίζεται με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια συγκεκριμένα μακροθρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες που κατέχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών.

Συχνά τα λεπτά και αδύναμα μαλλιά αποτελούν ένδειξη έλλειψης σιδήρου, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε σε ένα εξαντλητικό πρόγραμμα απώλειας βάρους  και στην έμμηνο ρύση. Το 72% των γυναικών με πρόβλημα τριχόπτωσης παρατηρήθηκε ότι έχουν έλλειψη σιδήρου. Οι τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές σιδήρου είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι φακές. Ωστόσο, ο σίδηρος που βρίσκεται στις ζωικές τροφές απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, ενώ η βιταμίνη C που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά βοηθά στην απορρόφησή του. Επιπλέον, ο καφές και το τσάι δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί ή αμέσως μετά το φαγητό, γιατί εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Δεδομένου ότι οι τρίχες των μαλλιών περιέχουν 25% νερό, για να διατηρούνται και τα μαλλιά ενυδατωμένα χρειάζεται η συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού.

Το κόκκινο κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα μανιτάρια είναι τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την υγεία των μαλλιών, καθώς συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών που σχηματίζουν την υγιή τρίχα. Σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών παίζουν επίσης το παντοθενικό οξύ (βιτ. Β5), η πυριδοξίνη (βιτ. Β6) και η βιοτίνη (βιτ. Β8), που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β είναι το γιαούρτι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κόκκινο κρέας, οι ξηροί καρποί και τα αβγά.

Βέβαια, όταν η τριχόπτωση οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, ορμονολογικούς ή στη λήψη κάποιων φαρμάκων, τότε ακόμα και μια ισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί να αναστείλει το φαινόμενο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, όλοι χάνουμε 50-100 τρίχες καθημερινά. Αυτός ο αριθμός όμως είναι απόλυτα φυσιολογικός και δεν δημιουργεί πρόβλημα τριχόπτωσης. Τα πράγματα γίνονται ανησυχητικά όταν μετά το λούσιμο πέφτουν ολόκληρες τούφες μαλλιών ή όταν πλέον η αραίωση των μαλλιών είναι εμφανής. Σε αυτή την περίπτωση απευθυνθείτε αρχικά σε ενδοκρινολόγο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για τις απαραίτητες ορμονικές και άλλες αιματολογικές εξετάσεις, και στη συνέχεια, εφόσον χρειαστεί, σε δερματολόγο.

Αναστασία Δουλγέρη | Κλινική Διαιτολόγος

Msc Διατροφής Αθλητών

Continue Reading

Διατροφή

Τα Αντιοξειδωτικά | Ισορροπημένη Διατροφή

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αναστέλλουν, αντιστέκονται και προφυλάσσουν το κύτταρο από οξειδώσεις.

Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή η έννοια της κυτταρικής οξείδωσης, ας υποθέσουμε ότι αφήνουμε ένα κομμάτι σίδερο εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα. Το σίδερο ύστερα από κάποιο διάστημα θα σκουριάσει, δηλαδή θα οξειδωθεί. Το ίδιο συμβαίνει με τα κύτταρα. Κύριος υπεύθυνος και στις δύο περιπτώσεις είναι το χημικό στοιχείο οξυγόνο.

Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα φυσιολογικής λειτουργίας του κυτταρικού μεταβολισμού, το οξυγόνο αποσταθεροποιείται, δηλαδή χάνει ηλεκτρόνιο και συμπεριφέρεται σαν ελεύθερη ρίζα. Δηλαδή επιτίθεται σε βιομόρια του κυττάρου, λιπίδια και πρωτεΐνες, με σκοπό να «κλέψει» το ηλεκτρόνιο για να επανέρθει στη φυσιολογική του κατάσταση, μετατρέποντας λιπίδια και πρωτεΐνες σε ελεύθερες ρίζες. Έτσι όμως δημιουργούνται νέες και δραστικότερες μορφές ελευθέρων ριζών, οι οποίες τελικό αποδέκτη έχουν το πυρήνα του κυττάρου και το γενετικό του υλικό.

Νευροεκφυλιστικά νοσήματα, αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκινογένεση είναι από τις κυριότερες ασθένειες για τις οποίες αποδίδεται σημαντική ευθύνη στις ελεύθερες ρίζες.

Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι να εμποδίζουν την δημιουργία ελευθέρων ριζών και να αναστέλλουν την καταστροφική για το κύτταρο δράση τους, δωρίζοντας πολύ εύκολα ηλεκτρόνια, σταθερο- ποιώντας έτσι και πάλι τις οξειδωμένες μορφές που δημιουργήθηκαν.

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η βιταμίνη C

Η βιταμίνη E

Το λιπικό οξύ (Ala )

Η Ν-Ακετυλοκυστείνη (Nac ) 

Το συνένζυμο Q10

Το ιχνοστοιχείο σελήνιο ( Se )

 Η βιταμινη Α και καροτενοίδη 

Οι φαινολικές ομάδες

Το λυκοπένιο

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Τσάι πράσινο 

Τσουκνίδα 

Ταραξάκο

Ισωπός

ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Βερβενα 

Σκουτελαρια 

Αγρια Βρωμη 

Τζινσενγκ

ΝΕΥΡΟ- ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΑ

Βαλεριάνα 

Βιβούρνο 

Χιονανθές 

Λυκίσκος 

Χαμομήλι

ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ο καφές, το τσάι τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν καφείνη η οποία είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος

+ Τα δύο τελευταία δρουν τοπικά για την ανακούφιση του υπερσυσταλμένου πεπτικού συστήματος. Βότανα που περιέχουν πτητικά έλαια μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το λεμφικό σύστημα του εγκεφάλου μέσω του οσφρητικού πλέγματος , πράγμα που εξηγεί την αποτελεσματικότητα της αρωματοθεραπείας

+ Είναι χρήσιμα όταν το νευρικό μας σύστημα είναι εξασθενημένο για παράδειγμα μετά από μια μακρά ασθένεια.

+ Η νταμιάνα επίσης έχει την τάση να διεγείρει το νευρικό σύστημα.

42_BW_DIATROFH_VOTANA.indd

Γιωτα Καρακασιδου Kλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Continue Reading

Διατροφή

Τρώγοντας από σπίτι

Είναι γνωστό πως το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, τις περισσότερες φορές, υπερέχει ξεκάθαρα του έτοιμου που παρέχεται από πληθώρα εστιατορίων και ταχυφαγείων. Για αυτό υιοθετήστε την συνήθεια του «τάπερ» αποτελεί σύμμαχο ενός υγιούς διατροφικού πλάνου και όχι μόνο… 

Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο συναντούμε κυρίως στους εργασιακούς χώρους το γνωστό σε όλους μας «τάπερ» από το σπίτι. Η συνήθεια αυτή που πρόσφατα υιοθετήθηκε στην πατρίδα μας, εκτός από το προφανές οικονομικό όφελος, παρέχει και σαφή διατροφικά πλεονεκτήματα. Είναι πλέον γνωστό πως το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, τις περισσότερες φορές, υπερέχει ξεκάθαρα του έτοιμου που παρέχεται από πληθώρα εστιατορίων και ταχυφαγείων. Αρχικά δίνεται η δυνατότητα στο άτομο να καθορίσει την ποσότητα του φαγητού που του αναλογεί και να μην υπερβάλει λόγω του μεγέθους της μερίδας που έρχεται «πακέτο». Η ποιότητα των υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα είναι περισσότερο διασφαλισμένη, όταν μιλάμε για σπιτικό φαγητό. Αχίλλειος πτέρνα του έτοιμου φαγητού αποτελεί τα έλαια με τα οποία παρασκευάζεται κι αυτό είναι άλλος ένας κίνδυνος που αποφεύγεται με το μαγείρεμα στο σπίτι. Μια ακόμη θετική πλευρά της συνήθειας αυτής είναι πως τείνει να εκλείψει το τηγανητό φαγητό, διότι δεν καταναλώνεται εύκολα ώρες μετά την παρασκευή του. Επίσης, με την κατανάλωση σπιτικού φαγητού υπάρχει δυνατότητα για πρόσληψη μεγάλης ποικιλίας φαγητών, το οποίο συμμορφώνεται απόλυτα με την ισορροπημένη διατροφή. Όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής οφείλει να προστατέψει το άτομο από τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Καλό είναι το φαγητό να καταναλώνεται σε ώρα διαλλείματος και όχι μπροστά στον υπολογιστή την ώρα που αφοσιώνεται στην δουλεία του, διότι με τον τρόπο αυτό αφενός δεν αντιλαμβάνεται την ποσότητα που καταναλώνει και αφετέρου δεν αποκομίζει την απόλαυση που οφείλει να παρέχει το φαγητό με αποτέλεσμα το άτομο να καθίσταται πιο επιρρεπές σε πολλά θερμιδοφόρα σνακ. Επίσης, το γεύμα πρέπει να είναι πλήρες και να συνοδεύεται απαραιτήτως από σαλάτα. Όσον αφορά την επιλογή του γεύματος, καλό θα ήταν όσπρια και λαδερά φαγητά να μην αποφεύγονται, παρά τη δυσκολία να μεταφερθούν, διότι αποτελούν θεμέλιο λίθο της διατροφικής πυραμίδας. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση ψαριού, το οποίο θα μπορούσε να καταναλωθεί ευκολότερα με την μορφή φιλέτου. Επίσης Γνωρίζετε ότι: στις ώρες εργασίας θα πρέπει να προσλαμβάνονται αρκετά φρούτα, πιο εύκολα με τη μορφή κάποιου ενδιάμεσου γεύματος. Συνοψίζοντας, η υιοθέτηση της συνήθειας του «τάπερ» αποτελεί σύμμαχο ενός υγιούς διατροφικού πλάνου, δίνοντας όμως έμφαση στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεται το φαγητό, δηλαδή σε ήρεμο περιβάλλον, ιδανικά εκτός των στενών ορίων του χώρου εργασίας και προπαντός δίνοντας χρόνο στην κατανάλωση του γεύματος που εκτός από ευχαρίστηση διασφαλίζει και την υγεία του ατόμου

Βασιλάκου Δέσποινα, MD, MSc Ιαυρός-Κλινικός/ Διαιτολόγος

Continue Reading

Trending