Διατροφή
Μάσηση: Πως επηρεάζει τη διατροφή σου!

- Ο ρόλος της Μάσησης
- Σωστή Ταχύτητα Μάσησης
- Γιατί δε Μασάς σωστά;
- 5 λόγοι να Μασάς σωστά
- Γρήγορη Μάσηση
- Σωστός Τρόπος Μάσησης
- Σωστή Διατροφική Συμπεριφορά
- Συμπέρασμα
- Ο ρόλος της Μάσησης
- Σωστή Ταχύτητα Μάσησης
- Γιατί δε Μασάς σωστά;
- 5 λόγοι να Μασάς σωστά
- Γρήγορη Μάσηση
- Σωστός Τρόπος Μάσησης
- Σωστή Διατροφική Συμπεριφορά
- Συμπέρασμα
- Μήπως μασάς πολύ γρήγορα ή έστω πιο γρήγορα από όσο νομίζεις;
- Σου παίρνει λιγότερο από 5-10 λεπτά για να ολοκληρώσεις το γεύμα σου;
Αν δεν μπορείς να απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, κοίταξε το ρολόι σου την επόμενη φορά που θα καθίσεις στο τραπέζι. Πολύ συχνά δε συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να καταναλώνουμε ένα ολόκληρο γεύμα, εντός ολίγων λεπτών. Πιθανώς, γιατί έχουμε μάθει και συνηθίσει να λειτουργούμε σε γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο, όταν τρως γρήγορα είναι ευκολότερο να καταναλώσεις περισσότερο φαγητό από αυτό που χρειάζεται το σώμα σου. Αργά ή γρήγορα, αυτή η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων μπορεί να σε οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Κατέβασε δωρεάν ebook που θα σε βοηθήσει να συνθέτεις σωστά το πιάτο σου σε κάθε γεύμα!
Προσωπική Εκτίμηση
Μάλιστα, μέσα από την συμβουλευτική που παρέχω στις συνεδρίες μου, είτε στο γραφείο μου, είτε εξ αποστάσεως έχω παρατηρήσει ότι τουλάχιστον οι 9 στους 10 που θέλουν να μειώσουν το βάρος τους, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, τη γρήγορη μάσηση.
Επιβεβαίωση από τις Έρευνες
Δυστυχώς, το ίδιο επιβεβαιώνουν πολλές έρευνες. Οι άνθρωποι που τρώνε γρήγορα τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο.
Στην πραγματικότητα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι από αυτούς αυτούς που τρώνε με χαμηλότερο ρυθμό, όπως θα σου αναλύσω και παρακάτω.
Είναι, λοιπόν, η σωστή μάσηση συστατικό μιας ολοκληρωμένης διατροφικής συμπεριφοράς; Μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το βάρος σου και να βελτιώσεις την υγεία σου; Πρέπει να μασάς συγκεκριμένες φορές το φαγητό σου; Στον οδηγό αυτό, θα σου δώσω απαντήσεις σε όλα σου τα ερωτήματα.

Ρόλος της μάσησης
Ποιος είναι ο ρόλος της μάσησης;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, ξέρεις ποιο είναι το πρώτο βήμα της πέψης της τροφής; Μπορεί να πιστεύεις ότι η διαδικασία αρχίζει αφότου καταπιείς την μπουκιά σου, αλλά η αφετηρία του πεπτικού συστήματος είναι η στοματική κοιλότητα, όπου μασάς την τροφή σου.
Και επειδή μια καλή εκκίνηση μπορεί να καθορίσει την κατάληξη ενός αγώνα, θέλω να αρχίσεις να σκέφτεσαι από τώρα, πόση σημασία δίνεις στη μάσηση της τροφής σου;
Σκοπός της Μάσησης
Ο σκοπός της μάσησης είναι να τεμαχιστεί η τροφή σε μικρά κομμάτια. Σε αυτήν τη διαδικασία εκτός από τα δόντια, εξίσου σημαντικό είναι το σάλιο, που εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες. Το φαγητό πρέπει να διασπαστεί από ειδικά πεπτικά ένζυμα σε θρεπτικά συστατικά, ικανά να απορροφηθούν από τα κύτταρα του σώματος σου. Τα ένζυμα που παράγονται στη στοματική κοιλότητα είναι η γλωσσική λιπάση, που διασπά τα τριγλυκερίδια σε απλούστερα λιπαρά οξέα και η αμυλάση, που διασπά τους πολυσακχαρίτες, ένα είδος υδατανθράκων, σε μικρότερα μόρια.
Με τη μάσηση επιτυγχάνεται τόσο μηχανική πέψη, με τη βοήθεια των δοντιών, όσο και χημική πέψη μέσω των ενζύμων του σάλιου.
Το σάλιο, επίσης, ενυδατώνει αρκετά την τροφή ώστε να σχηματιστεί ένας βλωμός, που θα προωθηθεί ευκολότερα στον οισοφάγο για κατάποση. Μήπως τελικά όταν μασάς κάνεις περισσότερα από όσα νόμιζες;
Ποια είναι η διαδρομή της μπουκιάς σου;

- Η μάσηση στη στοματική κοιλότητα, με τις δράσεις που σου περιέγραψα παραπάνω.
- Ο βλωμός που σχηματίζεται περνά στον οισοφάγο, που τον ωθεί στο στομάχι.
- Στο στομάχι αναμειγνύεται με χωνευτικούς χυμούς και ταυτόχρονα οι αδένες που βρίσκονται εκεί, με σκοπό το φαγητό να διασπαστεί σε ακόμη μικρότερα κομμάτια, για να χρησιμοποιθηθεί για ενέργεια.
- Μετά τη διαδικασία της χώνεψης στο στομάχι, το φαγητό κινείται προς το λεπτό έντερο, όπου και εκεί συνεχίζεται η διάσπαση του, μέσω ενζύμων. Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται από το λεπτό έντερο.
- Τα υπολείμματα της διαδικασίας μεταφέρονται στο παχύ έντερο και στη συνέχεια αποβάλλονται μέσω της αφόδευσης.
Έχοντας μάθει το βασικό ρόλο της μάσησης στην πέψη, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα, “μασάω, όπως πρέπει;”. Στην ενότητα που ακολουθεί, λοιπόν, θα σου αναλύσω τι πραγματικά σημαίνει σωστή μάσηση και αν υπάρχει κατάλληλη ταχύτητα.

Σωστή Ταχύτητα Μάσησης
Υπάρχει σωστή ταχύτητα μάσησης;
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσες φορές πρέπει να μασάς την τροφή σου; Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ενδεχομένως, θα βρεις πολλούς διαφορετικούς αριθμούς, που συστήνονται ως η σωστή ταχύτητα για να επιτευχθούν οι στόχοι της μάσησης. Ίσως, να έχεις ακούσει ότι το να μασάς 32 φορές είναι το ιδανικό. Αλλά από πού προήλθε αυτή η ιδέα; Υπάρχουν στοιχεία που να την υποστηρίζουν;
Αυτός ο αριθμός προήλθε από τον Horace Fletcher , ο οποίος δήλωσε ότι το να μασάς 32 φορές θα βελτιώσει την πνευματική και σωματική ευεξία. Ωστόσο, μελέτες σχετικά με αυτήν την έννοια, γνωστή και ως Φλετσερισμό, είναι σπάνιες. Επιπλέον, έρευνες αναφέρουν τα 35 και 40 μασήματα ως τα καλύτερα δυνατά.

Ποιος ήταν ο Horace Fletcher;
O Horace Fletcher, γνωστός και ως “ The Great Masticator” ήταν ένας πολύ γνωστός και με έντονη επιρροή λάτρης των τροφίμων και της υγείας στις αρχές του 20ου αιώνα στη Βόρεια Αμερική. Παγκόσμιος ταξιδιώτης, εκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ομιλητής και συγγραφέας και αυτοδίδακτος διατροφολόγος που τελειοποίησε και μοίρασε με φανατισμό το δόγμα του «Φλετσερισμός», για 24 χρόνια (από το 1895 έως το 1919).
Υπάρχει τελικά μαγικός αριθμός;
Η σωστή μάσηση δεν είναι συνώνυμη ενός αριθμού.
Μπορείς να κρατήσεις το 32 φορές σαν έναν μέσο όρο καλής μάσησης, εντούτοις αυτό εξαρτάται από την ίδια την τροφή. Αν σου έλεγα να μασήσεις μια φέτα καρπούζι ή μια μπριζόλα θα ήταν το ίδιο; Το καρπούζι πιθανώς στις 32 φορές θα έχει φτάσει ήδη στον οισοφάγο σου, ενώ η μπριζόλα μπορεί να χρειαστεί 40 φορές, για να τεμαχιστεί και να μπορέσεις να την καταπιείς.
Τα παραπάνω νούμερα δεν στα γράφω για να αρχίζεις να μετράς τις μπουκιές σου. Μου θυμίζει τις εποχές που το ζύγισμα των τροφών ήταν βασική προϋπόθεση για να ακολουθήσεις μια δίαιτα. Στην πορεία φυσικά καταρρίφθηκε γιατί κούραζε και είχε στοιχεία ψυχαναγκασμού.
Τι σημαίνει, όμως, σωστή μάσηση;
Για τη σωστή μάσηση, είτε αυτή επιτυγχάνεται με 32, 35 ή 40 μασήματα, μας ενδιαφέρουν, κυρίως, δύο παράμετροι. Πρώτον, η τροφή σου να μαλακώσει τόσο, ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι της και να απορροφηθούν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Δεύτερον, να πάρεις όλη τη γεύση από το φαγητό σου. Για να το πετύχεις θέλω να θυμάσαι το εξής:
Μάσησε τα υγρά και πιες τα στερεά.
Τι σημαίνει στην πραγματικότητα αυτό; Όταν πίνεις κάτι, να το κρατάς για λίγο στη στοματική σου κοιλότητα, ώστε να μπορέσεις να το γευτείς και όταν τρως κάτι να το μασάς τόσο, ώστε να υγροποιηθεί, για να είναι ευκολότερη η κατάποσή του.
Όσο πιο πολύ μασάς, τόσο το καλύτερο;
Δε χρειάζεται να είσαι ή του ύψους ή του βάθους. Μην το παρακάνεις, λοιπόν, μασώντας κάθε μπουκιά 60 φορές! Η υπερβολική μάσηση έχει τα ανάποδα αποτελέσματα. Το φαγητό θα πάψει να σου δίνει γευστική ικανοποίηση. Να θυμάσαι πως δεν είναι αυτοσκοπός η αργή μάσηση. Ο κύριος στόχος είναι ένας φυσιολογικός και συνειδητός τρόπος διατροφής.
Διατροφή
Τα μαλλιά μας, ο καθρέφτης της υγείας μας

Η υγεία των μαλλιών εξασφαλίζεται με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια συγκεκριμένα μακροθρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες που κατέχουν σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών.
Συχνά τα λεπτά και αδύναμα μαλλιά αποτελούν ένδειξη έλλειψης σιδήρου, η οποία μπορεί να οφείλεται είτε σε ένα εξαντλητικό πρόγραμμα απώλειας βάρους και στην έμμηνο ρύση. Το 72% των γυναικών με πρόβλημα τριχόπτωσης παρατηρήθηκε ότι έχουν έλλειψη σιδήρου. Οι τροφές που αποτελούν πλούσιες πηγές σιδήρου είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι φακές. Ωστόσο, ο σίδηρος που βρίσκεται στις ζωικές τροφές απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, ενώ η βιταμίνη C που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά βοηθά στην απορρόφησή του. Επιπλέον, ο καφές και το τσάι δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί ή αμέσως μετά το φαγητό, γιατί εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.
Δεδομένου ότι οι τρίχες των μαλλιών περιέχουν 25% νερό, για να διατηρούνται και τα μαλλιά ενυδατωμένα χρειάζεται η συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού.
Το κόκκινο κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα μανιτάρια είναι τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την υγεία των μαλλιών, καθώς συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών που σχηματίζουν την υγιή τρίχα. Σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών παίζουν επίσης το παντοθενικό οξύ (βιτ. Β5), η πυριδοξίνη (βιτ. Β6) και η βιοτίνη (βιτ. Β8), που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β είναι το γιαούρτι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κόκκινο κρέας, οι ξηροί καρποί και τα αβγά.
Βέβαια, όταν η τριχόπτωση οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, ορμονολογικούς ή στη λήψη κάποιων φαρμάκων, τότε ακόμα και μια ισορροπημένη διατροφή δεν μπορεί να αναστείλει το φαινόμενο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, όλοι χάνουμε 50-100 τρίχες καθημερινά. Αυτός ο αριθμός όμως είναι απόλυτα φυσιολογικός και δεν δημιουργεί πρόβλημα τριχόπτωσης. Τα πράγματα γίνονται ανησυχητικά όταν μετά το λούσιμο πέφτουν ολόκληρες τούφες μαλλιών ή όταν πλέον η αραίωση των μαλλιών είναι εμφανής. Σε αυτή την περίπτωση απευθυνθείτε αρχικά σε ενδοκρινολόγο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για τις απαραίτητες ορμονικές και άλλες αιματολογικές εξετάσεις, και στη συνέχεια, εφόσον χρειαστεί, σε δερματολόγο.
Αναστασία Δουλγέρη | Κλινική Διαιτολόγος
Msc Διατροφής Αθλητών
Διατροφή
Τα Αντιοξειδωτικά | Ισορροπημένη Διατροφή

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αναστέλλουν, αντιστέκονται και προφυλάσσουν το κύτταρο από οξειδώσεις.
Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή η έννοια της κυτταρικής οξείδωσης, ας υποθέσουμε ότι αφήνουμε ένα κομμάτι σίδερο εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα. Το σίδερο ύστερα από κάποιο διάστημα θα σκουριάσει, δηλαδή θα οξειδωθεί. Το ίδιο συμβαίνει με τα κύτταρα. Κύριος υπεύθυνος και στις δύο περιπτώσεις είναι το χημικό στοιχείο οξυγόνο.
Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα φυσιολογικής λειτουργίας του κυτταρικού μεταβολισμού, το οξυγόνο αποσταθεροποιείται, δηλαδή χάνει ηλεκτρόνιο και συμπεριφέρεται σαν ελεύθερη ρίζα. Δηλαδή επιτίθεται σε βιομόρια του κυττάρου, λιπίδια και πρωτεΐνες, με σκοπό να «κλέψει» το ηλεκτρόνιο για να επανέρθει στη φυσιολογική του κατάσταση, μετατρέποντας λιπίδια και πρωτεΐνες σε ελεύθερες ρίζες. Έτσι όμως δημιουργούνται νέες και δραστικότερες μορφές ελευθέρων ριζών, οι οποίες τελικό αποδέκτη έχουν το πυρήνα του κυττάρου και το γενετικό του υλικό.
Νευροεκφυλιστικά νοσήματα, αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκινογένεση είναι από τις κυριότερες ασθένειες για τις οποίες αποδίδεται σημαντική ευθύνη στις ελεύθερες ρίζες.
Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι να εμποδίζουν την δημιουργία ελευθέρων ριζών και να αναστέλλουν την καταστροφική για το κύτταρο δράση τους, δωρίζοντας πολύ εύκολα ηλεκτρόνια, σταθερο- ποιώντας έτσι και πάλι τις οξειδωμένες μορφές που δημιουργήθηκαν.
ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Η βιταμίνη C
Η βιταμίνη E
Το λιπικό οξύ (Ala )
Η Ν-Ακετυλοκυστείνη (Nac )
Το συνένζυμο Q10
Το ιχνοστοιχείο σελήνιο ( Se )
Η βιταμινη Α και καροτενοίδη
Οι φαινολικές ομάδες
Το λυκοπένιο
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Τσάι πράσινο
Τσουκνίδα
Ταραξάκο
Ισωπός
ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Βερβενα
Σκουτελαρια
Αγρια Βρωμη
Τζινσενγκ
ΝΕΥΡΟ- ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΑ
Βαλεριάνα
Βιβούρνο
Χιονανθές
Λυκίσκος
Χαμομήλι
ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ο καφές, το τσάι τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν καφείνη η οποία είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος
+ Τα δύο τελευταία δρουν τοπικά για την ανακούφιση του υπερσυσταλμένου πεπτικού συστήματος. Βότανα που περιέχουν πτητικά έλαια μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το λεμφικό σύστημα του εγκεφάλου μέσω του οσφρητικού πλέγματος , πράγμα που εξηγεί την αποτελεσματικότητα της αρωματοθεραπείας
+ Είναι χρήσιμα όταν το νευρικό μας σύστημα είναι εξασθενημένο για παράδειγμα μετά από μια μακρά ασθένεια.
+ Η νταμιάνα επίσης έχει την τάση να διεγείρει το νευρικό σύστημα.
42_BW_DIATROFH_VOTANA.indd
Γιωτα Καρακασιδου Kλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διατροφή
Τρώγοντας από σπίτι

Είναι γνωστό πως το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, τις περισσότερες φορές, υπερέχει ξεκάθαρα του έτοιμου που παρέχεται από πληθώρα εστιατορίων και ταχυφαγείων. Για αυτό υιοθετήστε την συνήθεια του «τάπερ» αποτελεί σύμμαχο ενός υγιούς διατροφικού πλάνου και όχι μόνο…
Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο συναντούμε κυρίως στους εργασιακούς χώρους το γνωστό σε όλους μας «τάπερ» από το σπίτι. Η συνήθεια αυτή που πρόσφατα υιοθετήθηκε στην πατρίδα μας, εκτός από το προφανές οικονομικό όφελος, παρέχει και σαφή διατροφικά πλεονεκτήματα. Είναι πλέον γνωστό πως το σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό, τις περισσότερες φορές, υπερέχει ξεκάθαρα του έτοιμου που παρέχεται από πληθώρα εστιατορίων και ταχυφαγείων. Αρχικά δίνεται η δυνατότητα στο άτομο να καθορίσει την ποσότητα του φαγητού που του αναλογεί και να μην υπερβάλει λόγω του μεγέθους της μερίδας που έρχεται «πακέτο». Η ποιότητα των υλικών τα οποία χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα είναι περισσότερο διασφαλισμένη, όταν μιλάμε για σπιτικό φαγητό. Αχίλλειος πτέρνα του έτοιμου φαγητού αποτελεί τα έλαια με τα οποία παρασκευάζεται κι αυτό είναι άλλος ένας κίνδυνος που αποφεύγεται με το μαγείρεμα στο σπίτι. Μια ακόμη θετική πλευρά της συνήθειας αυτής είναι πως τείνει να εκλείψει το τηγανητό φαγητό, διότι δεν καταναλώνεται εύκολα ώρες μετά την παρασκευή του. Επίσης, με την κατανάλωση σπιτικού φαγητού υπάρχει δυνατότητα για πρόσληψη μεγάλης ποικιλίας φαγητών, το οποίο συμμορφώνεται απόλυτα με την ισορροπημένη διατροφή. Όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής οφείλει να προστατέψει το άτομο από τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Καλό είναι το φαγητό να καταναλώνεται σε ώρα διαλλείματος και όχι μπροστά στον υπολογιστή την ώρα που αφοσιώνεται στην δουλεία του, διότι με τον τρόπο αυτό αφενός δεν αντιλαμβάνεται την ποσότητα που καταναλώνει και αφετέρου δεν αποκομίζει την απόλαυση που οφείλει να παρέχει το φαγητό με αποτέλεσμα το άτομο να καθίσταται πιο επιρρεπές σε πολλά θερμιδοφόρα σνακ. Επίσης, το γεύμα πρέπει να είναι πλήρες και να συνοδεύεται απαραιτήτως από σαλάτα. Όσον αφορά την επιλογή του γεύματος, καλό θα ήταν όσπρια και λαδερά φαγητά να μην αποφεύγονται, παρά τη δυσκολία να μεταφερθούν, διότι αποτελούν θεμέλιο λίθο της διατροφικής πυραμίδας. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση ψαριού, το οποίο θα μπορούσε να καταναλωθεί ευκολότερα με την μορφή φιλέτου. Επίσης Γνωρίζετε ότι: στις ώρες εργασίας θα πρέπει να προσλαμβάνονται αρκετά φρούτα, πιο εύκολα με τη μορφή κάποιου ενδιάμεσου γεύματος. Συνοψίζοντας, η υιοθέτηση της συνήθειας του «τάπερ» αποτελεί σύμμαχο ενός υγιούς διατροφικού πλάνου, δίνοντας όμως έμφαση στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνεται το φαγητό, δηλαδή σε ήρεμο περιβάλλον, ιδανικά εκτός των στενών ορίων του χώρου εργασίας και προπαντός δίνοντας χρόνο στην κατανάλωση του γεύματος που εκτός από ευχαρίστηση διασφαλίζει και την υγεία του ατόμου
Βασιλάκου Δέσποινα, MD, MSc Ιαυρός-Κλινικός/ Διαιτολόγος
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Συνεντεύξεις
Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής προσκεκλημένος του Οργανισμού Περιφέρειας Τοσκάνης
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Κική και Αντρέα
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | First Cold Brew (Μάνος Αποστολόπουλος)
-
Τουρισμός
Οι καλύτερες πόλεις για ήσυχη διαβίωση