Connect with us

Τουρισμός

Ο Τουρισμός σε περιόδους κρίσης

Με   επιτυχία  ολοκληρώθηκαν  στην ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ [από τις 14/9  έως και τις 16/9] οι εργασίες του    τριήμερου 9ο  Επιστημονικού Συνέδριου  με θέμα   “Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ  ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΚΡΙΣΗΣ-Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΤΗΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ”, που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων-ΤΑΔ  [Ε.Π.Ε.ΤΑΔ.] με την συνεργασία  της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου [Ε.Σ.ΕΤ.] και του  Δήμου Αστυπάλαιας. 

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο Δήμαρχος της Αστυπάλαιας κ. Νικόλαος Κομηνέας, τόνισε την σημασία της διοργάνωσης παρόμοιων εκδηλώσεων, έδωσε συγχαρητήρια και ευχαρίστησε τους-τις διοργανωτές-τριες γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Τόνισε ότι το νησί είναι ΑΝΟΙΧΤΟ στη φιλοξενία επιστημονικών και καλλιτεχνικών δράσεων  καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και επεσήμανε ότι οι κάτοικοι συμμετέχουν με χαρά σε καθεμία από αυτές.

Ο  Υφυπουργός Τουρισμού, καθηγητής κ. Μανος  Κόνσολας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί με φυσική παρουσία αλλά με  σύνδεση [skype]. Υπογράμμισε ότι ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη  κρίση που βίωσε ποτέ η οποία έχει επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημιάστις χώρες.. Ανέφερε τους τρεις βραχυπρόθεσμους στόχους του Υπουργείου, δηλαδή την διατήρηση ζωντανών  των τουριστικών επιχειρήσεων, τη στήριξη της απασχόλησης  και  των ανέργων και βέβαια τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας στον Τουρισμό με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ,την επένδυση στην ποιότητα, την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας   και της πράσινης τουριστικής οικονομίας.

Χαιρετισμούς  απηύθυναν   η  Αντιπρύτανις του Παντείου Παν/μιου, Γεν.Γραμματέας της ΕΠΕΤΑΔ, καθηγήτρια κ. Μαριάννα Ψύλλα, ο Πρόεδρος της Ε.ΣΕ.Τ. κ. Γιώργος Κουκουλιάτας, και ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης του Δήμου Αστυπάλαιας κ. Λαπατάς. Η  Πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγήτρια κ. Τέσσα Δουλκέρη  τόνισε την ανάγκη της διοργάνωσης επιστημονικών εκδηλώσεων  στα Δωδεκάνησα  για τον Τουρισμό, και ανέφερε  ότι  το Επιστημονικό  ταξίδι  τους ξεκίνησε από το 2014 με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου-Δ/νση Τουρισμού και  είχε  σημαντικούς σταθμούς σε διάφορα νησιά. Η Αστυπάλαια ως γέφυρα μεταξύ Δωδεκανήσου και Κυκλάδων αποκτά ιδιαίτερη σημασία  αλλά και η φιλοξενία  του Δήμου και των κατοίκων του  νησιού, οι  σημαντικές δυνατότητες εναλλακτικών μορφών Τουρισμού και η δημιουργική Οικονομία  την καθιστά  σημαντικό  ελκυστικό  προορισμό.

Οι Εισηγητές-τριες,  η τ. Πρύτανις του Παντείου Παν/μιου καθηγήτρια κ. Ι.Κριάρη, ο ομότιμος καθηγητής κ. Δ. Χαραλάμπης, η Ειδική Επιστήμων κ. Β. Θεολόγη  ανέπτυξαν τις πολιτικο-κοινωνικές επιδράσεις  στον Τουρισμό μετά  την εξάπλωση της Πανδημίας. Μεταξύ άλλων  η  κ. Κριάρη υπογράμμισε ότι το πολιτιστικό αποτύπωμα της Αστυπάλαιας μπορεί να αξιοποιηθεί με νέες δημιουργικές επιχειρήσεις  και να προωθήσει τις διατροφικές ιδιαιτερότητες με  την παρασκευή και επεξεργασία των προϊόντων του νησιού.  Ειδικά η κ. Θεολόγη έκανε αναφορές  στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στα νησιά   που επιφέρουν αναταράξεις στις τουριστικές δραστηριότητες των περιοχών  και στην άμεση αντιμετώπιση τους. Ο  δε κ. Χαραλάμπης έκανε ιστορική αναφορά στις γεωπολιτικές εντάσεις  των τελευταίων δεκαετιών σε διάφορες χώρες   και  στις  άμεσες επιπτώσεις στον Τουρισμό των περιοχών. 

Ο καθηγητής κ. Σταλίκας  ανέπτυξε  την σημασία  των ΘΕΤΙΚΩΝ συναισθημάτων  σε περιόδους πανδημίας και τόνισε την σπουδαιότητα  της εμπειρίας του επισκέπτη [βιωματικής] στην ψυχοσύνθεση του και στα θετικά συναισθήματα που απορρέουν, ειδικά μετά τον εγκλεισμό. 

Ο δημοσιογράφος κ. Κων/νος Μαργαρίτης αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές  χρηματοδοτήσεις για τον τουρισμό, εν μέσω covid-19. Παρουσίασε τα προγράμματα που μπορούν να αναδείξουν τις φυσικές ομορφιές της Αστυπάλαιας. 

Εξειδικευμένα  θέματα για τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ  ανέπτυξαν  ο καθηγητής του Παν/μιου του Λονδίνου (/University of the Arts London,] κ. Θωμάς Γιάγκογλου, η καθηγήτρια κ. Τ. Δουλκέρη και η  επ. καθηγήτρια κ. Μπέττυ Τσακαρέστου. Ο κ. Γιάγκογλου  ξεκινώντας με ιστορική αναφορά, παραπέμποντας στη διεθνή βιβλιογραφία και αναλύοντας στατιστικά στοιχεία  των  Διεθνών Τουριστικών Οργανισμών, ανέπτυξε τον σύγχρονο όρο της ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ  ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ  που συσχετίζεται με τις κρίσεις [πανδημίες, στρατιωτικές συρράξεις], αλλά και με  ειδικά έκτακτα γεγονότα που ανατρέπουν τον Τουρισμό  των περιοχών που πλήττονται. Έκανε και προτάσεις για την αντιμετώπιση  τους.

Η επιστημονική ομάδα  με την επίβλεψη της κ. Δουλκέρη και του κ. Γιάγκογλου  ανέφερε τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα που διεξάγεται για την προβολή των δημοσιευμάτων σχετικά με τον ΚΟΡΩΝΟΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ [Πανελλήνιο και Περιφερειακό ] Τύπο  αλλά και τον Ευρωπαϊκό.

Με σύνδεση  μέσω  skype η επ. καθηγήτρια κ. Μπέττυ Τσακαρέστου ανέπτυξε τις νέες μορφές του Τουρισμού, την σημασία του ψηφιακής τεχνολογίας  σήμερα στις τουριστικές επιχειρήσεις  και ειδικά στα ταξίδια  σε  υβριδικούς  κόσμους   με νέες μορφές εξερεύνησης εμπειριών.

Οι υπόλοιποι  Εισηγητές-τριες ανέφεραν πιο ειδικά  θέματα. Το κοινό συμμετείχε με ερωτήσεις, και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Ο αντιδήμαρχος  κ. Γ.Σάββας  τόνισε  την υπευθυνότητα των επαγγελματιών και των κατοίκων την περίοδο της Πανδημίας γιατί τήρησαν τα υγειονομικά πρωτοκόλλα και απέφυγαν  κρούσματα της νόσου μέχρι στιγμής. Επεξεργασμένα για δημοσίευση  μερικά κείμενα των Εισηγήσεων  θα συμπεριληφθούν σε Συλλογικό Τόμο  με τίτλο “ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, Α τόμος”, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ.

Ο δε κ. Καμπίλης, Σύμβουλος του Δήμου, ανέφερε  το παράπονο των κατοίκων που δεν έχει συμπεριληφθεί η Αστυπάλαια στα 26 νησιά  στα οποία καταργείται η καταβολή του ΕΝΦΙΑ. 

Για  την Οργανωτική Επιτροπή

Η Πρόεδρος

ΤΕΣΣΑ ΔΟΥΛΚΕΡΗ   

Τουρισμός

Διαγωνισμός Ελληνικών Τοπίωντου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διοργανώνει διαγωνισμό αναγνώρισης ελληνικών τοπίων, με θέμα: «Το δικό μου τοπίο». Στον διαγωνισμό μπορεί να συμμετέχει κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άνω των 18 ετών. 

Στόχος του διαγωνισμού είναι να κινητοποιήσει και να εμπνεύσει το ευρύ κοινό να εξερευνήσει, να εντοπίσει και να αναδείξει το ελληνικό τοπίο, μέσω της φωτογραφίας, προβάλλοντας την ιδιαιτερότητα του ελληνικού φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. 

Η φωτογραφία, καθώς και το επεξηγηματικό κείμενο στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα, που θα τη συνοδεύει, θα αποτυπώνουν το ελληνικό τοπίο, όπως αυτό γίνεται αντιληπτό από την οπτική γωνία και την ερμηνευτική ματιά κάθε συμμετέχοντα. 

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στο ευρύ κοινό και το αντικείμενό του αφορά στον εντοπισμό ενός τοπίου φυσικού ή/και δομημένου περιβάλλοντος. Το προτεινόμενο τοπίο μπορεί να αφορά σε ένα τοπίο φυσικού κάλλους, σε ένα τοπίο αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τη φύση ή σε ένα βιομηχανοποιημένο ή αποβιομηχανοποιημένο τοπίο, ως εξαίρεση, στο πλαίσιο του ευρύτερου περιβάλλοντος ή και σε γειτνίαση με άλλο τοπίο, επίσης διακριτού χαρακτήρα. 

Το προτεινόμενο τοπίο μπορεί να είναι φυσικό, πολιτισμικό, αγροτικό, αστικό ή περιαστικό, αλλά θα πρέπει να παρουσιάζει, κατά την άποψη των συμμετεχόντων, μια διακριτή ταυτότητα και αυθεντικότητα, ανεξάρτητα αν θεωρείται εξαιρετικό με αισθητικούς όρους.

Η υποβολή των συμμετοχών ορίζεται από την 25η Ιουλίου 2023 και έως την 10η Σεπτεμβρίου 2023, στις 12 π.μ. Οι συμμετοχές θα αξιολογηθούν από πενταμελή κριτική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από διακεκριμένους εκπρόσωπους του φωτογραφικού, εικαστικού και αρχιτεκτονικού χώρου. 

Οι συμμετοχές που θα διακριθούν θα λάβουν χρηματικά έπαθλα ως εξής: πρώτο βραβείο 2.000 ευρώ, δεύτερο βραβείο 1.500 ευρώ, τρίτο βραβείο 1.000 ευρώ και βραβείο κοινού 1.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξουν και δύο έπαινοι των 500 ευρώ ο καθένας. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον παρόντα διαγωνισμό, στο site του: www.photocontestypen.gr, όπου μπορούν να καταθέτουν και πιθανές ερωτήσεις. Επίσης, για επιπλέον υλικό μπορούν να επικοινωνήσουν με την κυρία Μαρία Δημητροπούλου, e-mail: [email protected], τηλέφωνο: 210 2113333 και 6948 884018.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Ειδική Υπηρεσία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», στο πλαίσιο του έργου «Σχέδιο δράσεων επικοινωνίας του ΥΠΕΝ», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του: https://www.ypengreenpolicy.gr/

Continue Reading

Τουρισμός

Αναπτυξιακό Διεθνές Συνέδριο στη Δυτική Ελλάδα “Ναύπακτος 2030”

Στις 23 & 24 Σεπτεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Ναυπάκτου, αναπτυξιακό διεθνές συνέδριο με θέμα την ανάδειξη της περιοχής ως στρατηγικού κόμβου του δυτικού περιφερειακού άξονα της Ελλάδας. 

Το συνέδριο αναπτύσσεται σε 4 βασικούς στρατηγικούς πυλώνες: 

1ον Τουρισμός και εξωστρέφεια

2ον Βιώσιμη ανάπτυξη και υποδομές

3ον Γεωργική ανάπτυξη και ιχθυοκαλλιέργειες       

4ον Ανθρώπινη πόλη και εθελοντισμός

Στην κάθε θεματική ενότητα θα παρουσιαστούν case studies, καινοτόμες ολοκληρωμένες εφαρμογές και λύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε αντίστοιχες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Θα καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση, ενώ θα αναλυθούν από το κάθε πάνελ πιθανές ευκαιρίες αλλά και προβληματισμοί που προκύπτουν.

Με ορίζοντα το 2030 το συνέδριο έχει ως βασικό σκοπό το σχεδιασμό ενός κοινού στρατηγικού αναπτυξιακού πλάνου, το οποίο θα φέρει την ευρύτερη περιοχή σε βάθος επταετίας (7) στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Τα τέσσερα πάνελ ανά ενότητα απαρτίζουν καταξιωμένοι πανεπιστημιακοί και έμπειρα στελέχη κορυφαίων εταιριών από Ελλάδα και εξωτερικό, επιτυχημένοι επιχειρηματίες  και ιθύνοντα στελέχη φορέων και τοπικών επιχειρήσεων.

Τις εργασίες του συνεδρίου ανοίγει ο τ. Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αντώνης Σαμαράς. 

Τον κεντρικό συντονισμό των τεσσάρων πάνελ κάνει η κα Θεοτόκη Τιτή Ντολαπτσή, Πρόεδρος της OLYMPICO VISION.

Η  επιστημονική επιτροπή η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη της ατζέντας για κάθε ενότητα απαρτίζεται από τους:

  • Δρ. Στέργιο Κατηχωρίτη, τέως Νομάρχη Αχαϊας
  • κ. Διονύσιο Φιλίππου, καθηγητή νομικής Πανεπιστημίου Κομοτηνής
  • Αρχμ. Δρ. Ιγνάτιο Σταυρόπουλο
  • κ. Αλέξανδρο Στρίμπερη, νομικό και μέλος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών

Στην κάθε ενότητα συμμετέχουν ως σύνεδροι οι αντίστοιχοι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες και στελέχη επιχειρήσεων καθώς και οι επαγγελματικοί, θεσμικοί και κρατικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής. 

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν one to one meetings, round tables και workshops.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ την εκτελεστική διοργάνωση έχει αναλάβει η Plan Consulting Group. Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην περιοχή Σκάλας Ναυπάκτου.

Nafpaktos International Conference Center – Nafpaktos 2030

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και γίνεται μέσα από εγγραφή στην ιστοσελίδα του συνεδρίου. Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση μπορείτε να βρείτε στο Nafpaktos 2030 – Mentoring Forum.

Continue Reading

Τουρισμός

Press Conference για τις ανάγκες ενημέρωσης των δράσεων του έργου CapTour

CapTour: Ένα όραμα για την ενίσχυση του διασυνοριακού Τουρισμού 

γίνεται πραγματικότητα.

Τη δεύτερη ανοιχτή Press Conference πρόκειται να πραγματοποιήσει η ομάδα του έργου “CapTour: An Initiative on Capitalizing Tourism’s prospects of the region” την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 και ώρα 11.30π.μ., στον χώρο του Imperial Port | Convention Club Thessaloniki, που βρίσκεται στην 26ης Οκτωβρίου 59 στη Θεσσαλονίκη.  

Το CapTour είναι ένα καινοτόμο έργο που δημιουργήθηκε για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στον κλάδο του τουρισμού, στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας. Το έργο επικεντρώνεται στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα, καθώς ο τόπος αλλά και ο ρόλος τους έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής. Η ανάπτυξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας θεωρείται δυναμικός παράγοντας για την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων. Το έργο αποτελείται από ένα σύνολο δράσεων κατάρτισης, συμβουλευτικής και καθοδήγησης ώστε οι υπάρχοντες, αλλά και δυνητικοί, επιχειρηματίες να εξελίξουν τις ιδέες τους, προάγοντας τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, οι ευκαιρίες δικτύωσης μέσα από το έργο θα φέρουν σε επαφή τους ενδιαφερομένους και θα αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τον τουρισμό. 

Η agenda της παρουσίασης

Παρουσίαση, ενημέρωση και ανακοινώσεις: οι υπεύθυνοι του έργου θα ενημερώσουν τους παρευρισκόμενους σχετικά με τις δράσεις και τις ευκαιρίες γύρω από αυτό. Πιο συγκεκριμένα, θα ανακοινωθεί η έναρξη των τεσσάρων συναντήσεων καινοτομίας που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου. Κάθε συνάντηση θα έχει ως κεντρικό άξονα μία διαφορετική θεματική σχετικά με την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. 

Παραθέτονται οι θεματικές των συναντήσεων καινοτομίας με τη σειρά που θα πραγματοποιηθούν. 

  1. Τουρισμός εμπειρίας & άλλες μορφές εξωστρέφειας 
  2. Digital Nomads: Tι θέλουν και πως μπορούν τα ξενοδοχεία να τους προσελκύσουν
  3. Πως τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης αλλάζουν τον τουρισμό 
  4. Destination Marketing 

Ξεκινούν οι «Συναντήσεις Καινοτομίας» που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο των δράσεων του έργου CapTour

Η πρώτη «Συνάντηση Καινοτομίας» 

Η πρώτη «Συνάντηση Καινοτομίας» με θεματική «Τουρισμός εμπειρίας & άλλες μορφές εξωστρέφειας» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, 06:00-8:00μ.μ., στον χώρο του Imperial Port | Convention Club Thessaloniki, 26ης Οκτωβρίου 59 στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτή συνάντησης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από την ομιλήτρια κυρία Μαρία Αθανασοπούλου,  ιδρύτρια  της Respond On Demand Ltd, Πρόεδρο της World Food Travel Association, Πρέσβειρα στην World Gourmet Society και Πρέσβειρα στην Green Destinations. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων.

Αν δραστηριοποιείστε στον τομέα του Τουρισμού και θέλετε να συμμετέχετε σε αυτήν την άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, επικοινωνήστε με την Πανελλήνια Ένωση ξενοδόχων τηλεφωνικά στο +30 694 742 6442 ή μέσω email στη διεύθυνση [email protected] για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας.

CapTour Project

To έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG VA «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από 4 δικαιούχους: 

1. Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.) (Επικεφαλής Εταίρος )

2. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.) 

3. Association of Hoteliers, Restauranteurs and Tour Operators – Sandanski

4. Rhodopes Hoteliers and Restauranteurs Association

Continue Reading

Trending