Connect with us

Γαστρονομία

Πίτα Ζαγορίου: “Εύκολη και νόστιμη”

Πίτα που σηματοδοτεί την Ηπειρώτικη κουζίνα, η αλήθεια είναι τώρα που έπιασε για τα καλά το κρύο, η σκέψη της αλευρόπιτας, με ταξιδεύει στο Φαράγγι του Βίκου, άλλωστε εκεί στο Μονοδένδρι δοκίμασα το 1990, την νόστιμη πίτα «δια χειρός Κικίτσας». Από τότε σε κάθε μου ταξίδι στα Ζαγοροχώρια, η πίτα αποτελεί must για το πρωινό ή το βραδινό, αφού μου αρέσει να την απολαμβάνω ατόφια, χωρίς να την μπερδεύω με άλλες γεύσεις.

Πρόσφατα την καλύτερη αυθεντική πίτα, την απόλαυσα στα Πράμαντα, σε ένα τοπίο απόλυτης ομορφιάς, στην καρδιά των Τζουμέρκων, στον απίθανο ξενώνα που έχει δημιουργήσει ο μουσικός Γιώργος Μεράντζας. Η ζαγορίσια πίτα, που είναι τραγανή, λεπτή, βουτυράτη και αφήνει αυτή τη γλύκα στον ουρανίσκο, που δεν θες να σταματήσεις να τρως…

Βασικό ρόλο παίζει η ποιοτική φέτα και το βούτυρο της περιοχής, αφού η κτηνοτροφία «καλά κρατεί» και βέβαια η ποιότητα του αλεύρου.

Εμείς χρησιμοποιήσαμε το ποιοτικό αλεύρι Ζην ολικής άλεσης των Μύλων Αγίου Γεωργίου, που θα βρείτε σε όλα τα super markets με το καφέ χρώμα στη συσκευασία. Παράγεται από το δίκοκκο σιτάρι, γνωστό με πολλές ονομασίες, είναι από τα αρχαιότερα είδη σιταριού που στην αρχαία Ελλάδα διακινούταν μέσω του λιμανιού Ζέας. Αλέθεται σε παραδοσιακό πετρόμυλο και είναι υψηλής διατροφικής αξίας καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες… Ένα άλλο μυστικό επιτυχίας είναι ότι το ταψί πρέπει να είναι βουτυρωμένο και πολύ καυτό, πριν δεχτεί το χυλό της πίτας. Η θερμοκρασία παίζει βασικό ρόλο στην κουζίνα γενικά.

 Οι περιηγήσεις μου, σε αυτή την «εξαιρετικού κάλους» περιοχή με έφεραν στην περίφημη γέφυρα της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο πέτρινο γεφύρι των Βαλκανίων, που από υπερχείλιση του ποταμού Άραχθου, καταστράφηκε ολοσχερώς και η οικογένεια Λούλη, της εταιρίας «Μύλοι Αγίου Γεωργίου» χρηματοδότησε την αναστήλωσή του. Ένα έργο κορυφαίο για την περιοχή.

 

Σας παρουσιάζω τη φωτογραφία της γέφυρας Πλάκας γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τις εταιρίες και τα προϊόντα κρύβονται άνθρωποι με υψηλό το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Σήμερα στέκει αγέρωχη όπως παλιά…

Πίτα Ζαγορίου

Από τον Γιώργο Μεράντζα, του ξενώνα Ξενείον, Πράμαντα Ιωαννίνων

Υλικά

400 γρ. αλεύρι Ζην ολικής άλεσης των Μύλων Αγίου Γεωργίου, κοσκινισμένο

2 μεγάλα φρέσκα αυγά

220 ml φρέσκο γάλα

60 ml  ελαιόλαδο εκλεκτό

50 γρ. βούτυρο Ηπείρου, σε κυβάκια

320 γρ. φέτα Ηπείρου μαλακή

Για το φινίρισμα

1 αυγό χτυπημένο

Τρόπος παρασκευής

Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ρηχό ταψί για πίτες με λίγο από το βούτυρο και το ελαιόλαδο.

Βάζουμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250ºC και το αφήνουμε να «κάψει», όσο χρόνο φτιάχνουμε το χυλό για την πίτα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, που το περιλούζουμε με τα αυγά και το γάλα.

Ανακατεύουμε καλά με το χέρι ή με το μίξερ μέχρι να γίνει χυλός. Με το χέρι «σπάμε» τα 200 γρ. της φέτας και ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο «να γυαλίσει», όπως λένε οι Ηπειρώτισσες.

Ο χυλός πρέπει να είναι αρκετά ρευστός. Αν χρειαστεί βάζουμε και λίγο ζεστό νερό για να αραιώσει.

Βγάζουμε με προσοχή το ταψί από το φούρνο.

Το ακουμπάμε πάνω σε ξύλο και ρίχνουμε προσεκτικά το χυλό, φροντίζοντας με κυκλικές κινήσεις να πάει παντού.

Προσθέτουμε και την υπόλοιπη φέτα και μερικά κυβάκια βούτυρο φροντίζοντας να πάνε σε όλη την επιφάνεια της πίτας.

Τέλος, περιχύνουμε την πίτα με το χτυπημένο αυγό και βάζουμε και πάλι το ταψί στον καυτό φούρνο.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους  200ºC και ψήνουμε την πίτα για 45 λεπτά.

Ολόγυρα πρέπει η πίτα να ξεροψηθεί και να είναι λεπτή, να μην ξεπερνά το 1 εκατοστό.

Η πίτα είναι έτοιμη όταν ξεκολλά ολόκληρη από το ταψί.

Την κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε… μούρλια γεύση.

Γαστρονομία

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Ευχάριστες Εμπειρίες από μία Πρόσκληση του «The Met Hotel» Θεσσαλονίκης

By:Έφη Βαλίλα

Μία εξαιρετική βραδιά στο #TheMetHotel με προσκεκλημένους τους Δημοσιογράφους της Πόλης.

Ως Συνεργάτιδα του #BusinessWomangr μαζί με συναδέλφους των ΜΜΕ της πόλης, απολαύσαμε το ποιοτικότατο δείπνο στο Εστιατόριο #CHAN!

Ο Executive Shef #Δημήτρης Τσανανάς εμπνευσμένος μέσα από μία μαγευτική επαγγελματική διαδρομή έχει προβεί στο πάντρεμα #Ασιατικής & #Ελληνικής Δημιουργικής Κουζίνας πού εκπλήσσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες!!

Το #δείπνο συνοδεύτηκε με μουσική του σαξόφωνου.

Πεντακάθαρο, ευγενέστατο προσωπικό, ωραίο design. Άνετο και καθαρό με θέα στη θάλασσα και πολύ γευστικές μερίδες. Μεγάλο και μοντέρνο, τεράστια ποικιλία για όλα τα γούστα, μεγάλο και κλειστό parking, εξαιρετικό προσωπικό σε όλα τα τμήματα εκμετάλλευσης. Επρόκειτο για μια εξαιρετική βραδιά με πραγματικά «Αβραμιαία φιλοξενία»!!

Όλα προδιαγράφουν ένα ασφαλές και ακμάζον επιχειρηματικό μέλλον, όλων των τμημάτων εκμετάλλευσης του #TheMetHotel

Ευχαριστούμε πολύ για την τιμητική πρόσκληση τον Διευθυντή του Ξενοδοχείου κο #Δημήτρη Κάκαρη. Ταυτόχρονα ευχαριστούμε θερμά και τον κο #Nikos Arvanitidis Creative Studio για το φωτογραφικό υλικό, που ηλεκτρονικά, μας επισύναψε.

Οι προσκεκλημένοι πολλοί και επώνυμοι της Θεσσαλονίκης και όχι μόνον. Και οι συζητήσεις που είχαμε ως #BusinessWoman.gr, με τους επώνυμους προσκεκλημένους  βιώσαμε τις  φανταστικές διηγήσεις με μια  συναισθηματική εμπλοκή στο χώρο της δημοσιογραφίας και του γυναικείου επιχειρείν.

Η κάθε φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις! 

Continue Reading

Γαστρονομία

Γεύση από τον Τόπο σου από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα

Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα αποτελεί μία από τις πηγές υπερηφάνειας για την ελληνική εταιρεία με την ηγετική θέση στην αγορά στον κλάδο ρυζιών και οσπρίων. Μέσα από την Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών η 3αλφα στηρίζει έμπρακτα όλους εκείνους που καλλιεργούν, με σεβασμό και σύνεση, την ελληνική γη για ένα πιο βιώσιμο αύριο. Η ομάδα, που δημιουργήθηκε το 2009, σήμερα αριθμεί πάνω 330 ενεργά μέλη που παράγουν εξαιρετικά όσπρια δίνοντας στο καθημερινό μας πιάτο γεύση από τον τόπο μας.

Η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα ενώνει κάτω από ένα σήμα, ώστε να μπορεί να τα ξεχωρίζει ο καταναλωτής, εκλεκτούς παραγωγούς από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, οι οποίοι εφαρμόζουν το κατοχυρωμένο Πρότυπο 3αλφα. Το Πρότυπο, βασίζεται σε Ορθές Πρακτικές Βιώσιμης Γεωργίας που σέβονται το περιβάλλον, προστατεύουν την υγεία του παραγωγού – καλλιεργητή και συνδράμουν ώστε το τελικό προϊόν να προσφέρεται στον καταναλωτή απόλυτα υγιεινό και ασφαλές, με τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά  που προσφέρει το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Έτσι, σε κάθε συσκευασία οσπρίων 3αλφα αναγράφεται ο τόπος προέλευσης και το όνομα του παραγωγού, προσφέροντας ένα κομμάτι αγνής ελληνικής φύσης, με την υποστήριξη και τη φροντίδα όλης της οικογένειας 3αλφα.

Η 3αλφα – ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε. επιλέγει και φέρνει στο τραπέζι του καταναλωτή τους καλύτερους καρπούς της ελληνικής γης, όπως τα φασόλια χονδρά, πλακέ, μέτρια, γίγαντες ελέφαντες, οι φακές, τα ρεβίθια, η φάβα και το σιτάρι. Στις νέες συσκευασίες έχει ενταχθεί και η σήμανση της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ της οποίας η 3αλφα είναι μέλος, μιας κοινότητας εξωστρεφών, παραγωγικών, ελληνικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεων που αποσκοπεί στην ανάδειξη και προώθηση του παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας, μέσω της συστηματικής προβολής ως «τόπου-προέλευσης» αξιόλογων, σύγχρονων, ποιοτικών δραστηριοτήτων. Άλλωστε, η Ομάδα Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα προσφέρει απλόχερα μία γεύση από τον τόπο μας, από την ελληνική γη, στο καθημερινό μας τραπέζι.

Continue Reading

Γαστρονομία

PIZZA FAN.  Η ΝΕΑ PIZZA AL FORNO ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΙΤΑΛΙΑ 

Πόσο μακριά θα πηγαίνατε για αυθεντική ιταλική πίτσα; 

Τώρα η νέα ιταλική Pizza AL FORNO  της Pizza Fan μας πάει Ιταλία με μια νέα σειρά από λαχταριστές πίτσες που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Αν τρελαίνεστε για mozzarella και χειροποίητη ζύμη η Pizza AL FORNO  είναι μια νέα πρόταση που αλλάζει τα δεδομένα . Έρχεται με γνήσια mozzarela φυσικής ωρίμανσης και Ιταλική Φουρνιστή ζύμη που ζυμώνεται στο χέρι με κόκκους καλαμποκιού και έχει τη δική της, διαφορετική, πιο crispy αίσθηση.

 Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις συνταγές AL FORNO είναι ιδιαίτερα πλούσια και μπορείτε αν θέλετε να τα επιλέξετε και όπως εσείς τα θέλετε.

Απολαύστε τις αγαπημένες σας γεύσεις με τη νέα προσφορά γνωριμίας της Pizza Fan, Pizza AL FORNO με 7.90 ευρώ .

Continue Reading

Trending