Υγεία
Τι είναι αυτό στο οποίο κάνεις πρακτική κάθε μέρα;
Το σημερινό άρθρο πραγματικά μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή. Μπορεί να σου αλλάξει την ζωή αλλά για να συμβεί αυτό θα ήθελα να κάνεις το εξής:
Θα ήθελα να απομονώσεις τον εαυτό σου από οτιδήποτε μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή.. Να αποκτήσεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου και να σκεφτείς πάρα πολύ καλά όλα αυτά τα οποία θα μοιραστώ μαζί σου.
Έτσι λοιπόν η ερώτηση μου για εσένα είναι η εξής:
Τι είναι αυτό που κάνεις πρακτική κάθε μέρα;
Γιατί σε αυτό που κάνεις πρακτική θα γίνεις πάρα πολύ καλός. Οι νευροεπιστήμονες λένε ότι για να γίνεις εξαιρετικά καλός σε κάτι πρέπει να αφιερώσεις 10.000 ώρες. Όμως πολλές φορές οι άνθρωποι αφιερώνουμε χρόνο και γινόμαστε εξαιρετικά καλοί σε πράγματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με αυτά που θέλουμε και αξίζουμε!
Η ερώτηση μου για εσένα είναι η εξής: Τι είναι αυτό που κάνεις πρακτική κάθε μέρα πάρα πολύ, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα;
Εξασκείσαι στο να έχεις αγάπη; Στο να είσαι ήρεμος; Στο να είσαι ενθουσιασμένος; Στο να είσαι χαρούμενος; Στο να έχεις πάθος στην ζωή σου; Στο να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή; Στο να βρίσκεις λύσεις; Στο να συνειδητοποιήσεις πόσο έξυπνος είσαι; Στο πόσο υπέροχη είναι η ζωή; Στο πόσο σπουδαίος είσαι;
Ή εξασκείς τον εαυτό σου καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια στο να είσαι θυμωμένος; Στο να είσαι λυπημένος.. Στο να φοβάσαι.. Στο να παραπονιέσαι.. Στο να γκρινιάζεις.. Στο να νιώθεις ενοχές.. Στο να υπάρχει πρόβλημα.. Στο να είναι μίζερα τα πράγματα.. Στο να βρίσκεις πρόβλημα στο καθετί που συμβαίνει.. Γιατί;
Εάν αφιερώνεις χρόνο κάθε μέρα στο να θυμώνεις, πίστεψε με, θα είσαι θυμωμένος καθημερινά πολύ εύκολα. Θα έχεις την ικανότητα και την δεξιότητα σε ότι κι αν συμβαίνει στην ζωή θα βρίσκεις κάτι που να σε θυμώνει. Για την ακρίβεια θα έχεις την δεξιότητα χωρίς καν να το καταλαβαίνεις να θυμώνεις. Να κάνεις τα πράγματα με εκείνον τον τρόπο ώστε στο τέλος της ημέρας κάτι να βρεθεί για να θυμώσεις. Γιατί εθιζόμαστε στις καταστάσεις όταν τις κάνουμε συνήθεια. Όταν τις επαναλαμβάνουμε πάρα πολλά χρόνια και τις κάνουμε αυτόματα χωρίς καν να τις σκεφτούμε.
Λοιπόν, σε τι είναι κάνεις πρακτική κάθε μέρα; Στο να γκρινιάζεις; Στο να παραπονιέσαι; Στο να κρίνεις τους άλλους; Πίστεψε με.. Θα γίνεις πάρα πολύ καλός. Θα βρίσκεις κάτι που δεν πάει καλά ακόμα κι αν όλα πηγαίνουν σούπερ.
Γι’ αυτό θα παρατηρήσεις πολλές φορές δύο ανθρώπους να βλέπουν το ίδιο πράγμα, την ίδια κατάσταση, το ίδιο γεγονός.. Αλλά ο ένας να είναι χαρούμενος, να τον εξιτάρει και να τον πηγαίνει παρακάτω αλλά τον άλλον να συρρικνώνεται, να πιέζεται, να γκρινιάζει..
Τι είναι αυτό που κάνεις πρακτική κάθε μέρα; Στο να φοβάσαι; Στο να βλέπεις τον τρόμο και τον πανικό σ’ αυτό που δεν υπάρχει; Ή στο να αγχώνεσαι;
Είμαι σίγουρος πως αν γυρίσεις πίσω και παρατηρήσεις τον εαυτό σου να το κάνει πάρα πολλά χρόνια, σήμερα, αυτή την στιγμή που μιλάμε, θα το αναπαράγεις πάρα πολύ εύκολα.. Θα είσαι εξαιρετικά καλός.. Θα είσαι πρωταθλητής και μπράβο γι’ αυτό.
Όμως η ερώτηση που για εσένα είναι η εξής: Σου δίνει τα αποτελέσματα που θέλεις και αξίζεις; Είσαι σίγουρος ότι τα πάντα ΔΕΝ αλλάζουν; Ή χρειάζεται απλά να αφιερώσεις αρκετό χρόνο μέχρι να εξασκήσεις τον εαυτό σου, να κάνεις την κατάλληλη πρακτική και σε ποιότητα και σε ποσότητα για να επανεκπαιδεύσεις το νευρικό σου σύστημα και να αναπαράγει τα αποτελέσματα τα οποία θέλεις, που είναι η χαρά, το πάθος, η ευτυχία, η δύναμη, η ασφάλεια, ο ενθουσιασμός.. Όλες αυτές οι ποιότητες που κατοικούν και ζουν μέσα σου..
Αλλά σε ρωτώ πάλι: Τι είναι αυτό που κάνεις πρακτική; Στο να λες φταίνε οι γονείς μου; Φταίνε τα παιδικά μου χρόνια; Φταίει κάποιος άλλος; Φταίει η κοινωνία; Φταίνε οι φόροι; Φταίνε οι φίλοι; Μου τα πέρασαν; Έτσι έχω συνηθίσει; Έτσι έχω μάθει και δεν ξέρω τι άλλο να κάνω; Τι είναι αυτό που κάνεις πρακτική; Σε τι είναι αυτό που εστιάζεις και εκπαιδεύεις καθημερινά τον εγκέφαλο σου και όλο σου το νευρικό σύστημα;
Τον εκπαιδεύεις σε κάτι που όταν γίνεις καλός θα σε οδηγήσει σε μια εξαιρετική ζωή ή τον εκπαιδεύεις σε κάτι που όταν γίνεις πολύ καλός θα δυστυχήσεις και θα ανήκεις στο 96% των ανθρώπων που αποτυγχάνουν, μιζεριάζουν, δεν μπορούν να πετύχουν, δεν ζουν την ζωή που θέλουν και μάταια προσπαθούν πάρα πολύ – και κάποιοι καθόλου – αλλά όπως και να έχει, είτε προσπαθούν είτε όχι, το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Όχι το αποτέλεσμα που τους αξίζει.
Τι είναι αυτό που κάνεις πρακτική; Δες ποια είναι τα αποτελέσματα σου.. Δες ποια είναι τα συναισθήματα σου.. Δες ποια είναι η συμπεριφορά σου.. Και δες πόσα χρόνια, ακόμα κι αν δεν το καταλάβαινες, έκανες πρακτική, εκπαίδευες το νευρικό σου σύστημα, για να το κάνει τώρα πάρα πολύ εύκολα..
Σταμάτα να έχεις την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν.. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι πρακτική. Ο Σωκράτης έλεγε πως δεν υπάρχει τίποτα δύσκολο. Όλα είναι θέμα πρακτικής. Δύσκολο είναι αυτό το οποίο δεν εξασκείσαι.
Έτσι λοιπόν η ερώτηση μου για εσένα είναι η εξής: Τι είναι αυτό που θέλεις στην ζωή σου; Θέλεις ενθουσιασμό; Θέλεις αγάπη; Θέλεις πάθος; Θέλεις δύναμη; Θέλεις ηρεμία; Τι θέλεις στην ζωή σου; Γαλήνη; Έρωτα; Σχέσεις; Φίλους; Τι θέλεις;
Δεσμεύσου σήμερα και αφιέρωσε τους επόμενους μήνες καθημερινά με πολύ ένταση, με δύναμη, με δέσμευση, με πίστη, με υπομονή.. να γίνεις ο καλύτερος σε αυτό, όπως έγινες τόσα χρόνια σε κάτι άλλο το οποίο δεν ήθελες.
Στην ουσία αυτό που θα ήθελα να καταλάβεις είναι το εξής: Ότι και να συμβαίνει αυτή την στιγμή στην ζωή σου είναι το αποτέλεσμα των ωρών που είχες αφιερώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια για να εκπαιδεύσεις το νευρικό σου σύστημα.
Πάρε σήμερα μία απόφαση: Να εκπαιδεύσεις το νευρικό σου σύστημα για την ζωή την οποία θέλεις και αξίζεις. Μια ζωή πάθους, χαράς, δύναμης, ασφάλειας, ηρεμίας, σχέσεων, προσφοράς, ότι κι αν είναι αυτό για εσένα.. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να εξασκηθείς. Να εκπαιδεύσεις το νευρικό σου σύστημα.
Έτσι λοιπόν τι είναι αυτό το οποίο από εδώ και πέρα θα επιλέξεις να κάνεις πρακτική;
Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!
Ομορφιά
Πως να περιποιηθούμε το δέρμα μας μετά το καλοκαίρι; Δώστε στο δέρμα σας την υγρασία που του έχει λείψει για να το δείτε και πάλι ελαστικό και ζωντανό!
Το καλοκαίρι πέρασε και κρατάμε τις όμορφες αναμνήσεις των διακοπών. Ήρθε όμως η ώρα να διώξουμε τα σημάδια που άφησαν στο πρόσωπο μας η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο, στις υψηλές θερινές θερμοκρασίες και το θαλασσινό νερό. Ενδεικτικά το δέρμα μας μπορεί να εμφανίσει σημάδια αφυδάτωσης, θαμπάδες , πανάδες ακόμα και ακμή σε ορισμένες περιπτώσεις.
Στην ξενοιασιά του καλοκαιριού συνηθίζουμε να παραλείπουμε την ρουτίνα περιποίησης μας και να μην δίνουμε την δέουσα προσοχή στο δέρμα μας. Έτσι με την επιστροφή θα πρέπει πρώτα να κάνουμε κάποια επιπρόσθετα στάδια περιποίησης , να επαναφέρουμε την επιδερμίδα μας και μετά να συνεχίσουμε με την ρουτίνα μας.
Θα πρέπει να δεχθούμε κάποιες θεραπείες περιποίησης σε ένα κέντρο αισθητικής, αλλά ταυτόχρονα να κάνουμε και σωστή χρήση καλλυντικών στο σπίτι, πάντα συνδυαστικά.
Το πιο σύνηθες είναι να χρειαστούμε ενυδάτωση. Η παρατεταμένη έκθεσή μας σε υψηλές θερμοκρασίες, στον ήλιο αλλά και στα μελτέμια του Αυγούστου, προκαλεί αφυδάτωση και θαμπάδες. Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος θεραπειών που ενυδατώνουν βαθιά το δέρμα. Η μεσοθεραπεία και οι υπέρηχοι είναι οι πιο διαδεδομένες και πιο δραστικές.
Για πιο καλό αποτέλεσμα μια θεραπεία ενυδάτωσης θα μπορούσε να συνδυαστεί με βαθύ καθαρισμό ή με υδροδερμοαπόξεση, δερμοαπόξεση με διαμάντι κ.α. Η απολέπιση θα βοηθήσει να απομακρυνθούν οι ρύποι και τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας. Το δέρμα μας πρέπει να παραμένει πάντα καθαρό , να μπορεί να αναπνέει και να δεχθεί και πιο εύκολα τα συστατικά από όποια καλλυντικά προϊόντα κι αν εφαρμόσουμε.
Για τις πανάδες υπάρχουν πιο δραστικές θεραπείες όπως το φυτικό και τα peelings ΑΗΑs , ΒΗΑs. Η πιο βαθιά απολέπιση καταπολέμα τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες, βοηθά και στην απομάκρυνση των πανάδων και δυσχρωμιών που αφήνει πίσω της η μελανίνη που παράγεται κατά την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία.
Για την φροντίδα στο σπίτι θα πρέπει να επιλέξουμε μια δυνατή ενυδατική κρέμα ή ορό με υψηλή συγκέντρωση σε ενυδατικούς παράγοντες όπως το υαλουρονικό. Δώστε στο δέρμα σας την υγρασία που του έχει λείψει για να το δείτε και πάλι ελαστικό και ζωντανό.
Η γνωστή σε όλους μας για την αντιοξειδωτική της δράση βιταμίνη C είναι must για το φθινόπωρο, αφού θα βοηθήσει να διώξουμε τις πανάδες και την θαμπάδα από το πρόσωπο μας.
Τέλος η ρετινόλη, που συνήθως την διακόπτουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, θα πρέπει να επιστρέψει στην βραδινή μας ρουτίνα. Θα βοηθήσει στην αναγέννηση των κυττάρων και την παραγωγή κολλαγόνου.
Παναγιώτα Μαθιουδάκη, Αισθητικός – Κοσμητολόγος
και Μαρία Νίκου , Αισθητικός – Κοσμητολόγος
Laserskin Solutions (Αθήνα, Τρίκαλα)
Υγεία
Έλεγχοι υγείας που αναπόφευκτα χρειάζεται να κάνουμε τακτικά
Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό και όπως είναι
προφανές για να την διατηρήσουμε είναι απαραίτητο να υποβαλλόμαστε σε τακτικούς ελέγχους.
Πιο αναλυτικά, οι έλεγχοι αυτοί βοηθούν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και στην έγκαιρη
διάγνωση παθήσεων που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, όταν φυσικά
εντοπιστούν νωρίς. Όσο απαιτητική λοιπόν κι αν είναι η καθημερινότητα, είναι ιδιαίτερα
σημαντικό να προγραμματίζουμε τακτικές εξετάσεις, ώστε να έχουμε μία πλήρη εικόνα της
συνολικής μας υγείας. Ποιοι είναι όμως οι έλεγχοι υγείας που χρειάζεται να εντάξουμε στο ετήσιο πρόγραμμά μας; Τις αναλύουμε όλες παρακάτω!
Οφθαλμολογικός έλεγχος
Η καλή υγεία και προστασία των ματιών μας είναι καταλυτικής σημασίας, ειδικά αν λάβουμε
υπόψη μας ότι η όραση θεωρείται ίσως η κορυφαία από όλες τις αισθήσεις. Κι αυτό εξηγείται
εύκολα, καθώς το 80% των ερεθισμάτων που προσλαμβάνει ο εγκέφαλος είναι εικόνες του
εξωτερικού περιβάλλοντος. Αντιλαμβανόμαστε συνεπώς ότι τα μάτια, αυτό το τόσο πολύπλοκο
όργανο του ανθρώπινου σώματος, χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και δεν πρέπει να αμελούμε
σε καμία περίπτωση τον τακτικό έλεγχό τους.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να επισκεπτόμαστε έναν καταξιωμένο επαγγελματία στην περιοχή που
διαμένουμε, όπως είναι για παράδειγμα ο Θάνος Μπεζάτης χειρουργός οφθαλμίατρος στο
Κολωνάκι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τέλος, εκτός από τους συχνούς οφθαλμολογικούς
ελέγχους, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την συνεχή ενυδάτωση των ματιών, ειδικά μετά από
πολύωρη έκθεση σε οθόνες. Αυτό πραγματοποιείται εύκολα με δερματολογικά ελεγμένες
σταγόνες, όπως είναι αυτές της Artelac και άλλων εταιριών.
Αιματολογικός έλεγχος
Ένας ακόμα έλεγχος που δεν πρέπει να αμελούμε είναι αναμφισβήτητα ο αιματολογικός. Πιο
αναλυτικά, η γενική εξέταση αίματος μάς δίνει μια γενική εικόνα της συνολικής μας υγείας,
καθώς σε αυτήν απεικονίζονται σημαντικοί δείκτες. Η συγκεκριμένη εξέταση είναι καλό να
πραγματοποιείται τις πρωινές ώρες, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Η διαδικασία της λήψης
τους αίματος εξάλλου είναι υπόθεση ρουτίνας και απαιτεί ελάχιστα λεπτά από την ημέρα μας.
Τέλος, τα αποτελέσματα του εν λόγω ελέγχου ερμηνεύονται από τον προσωπικό μας ιατρό, ο
οποίος εν συνεχεία μας καθοδηγεί κατάλληλα. Είναι σημαντικό λοιπόν να εντάξουμε τον
αιματολογικό έλεγχο στο πρόγραμμα του εξαμήνου ώστε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της
υγείας μας.
Οδοντιατρικός έλεγχος
Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τα οφέλη ενός υγιούς και όμορφου χαμόγελου, καθώς όχι μόνο
αποτυπώνει το αίσθημα ευτυχίας που νιώθουμε, αλλά δημιουργεί ζεστασιά και οικειότητα στους
γύρω μας. Για αυτόν, αλλά και για άλλους πολλούς λόγους, είναι απαραίτητο να φροντίζουμε τα
δόντια μας και φυσικά να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο της εμπιστοσύνης μας τουλάχιστον
δύο φορές τον χρόνο.
Ο οδοντιατρικός έλεγχος λοιπόν αποκαλύπτει προβλήματα οδοντικής φύσης και φυσικά μπορεί
να διεξαχθεί και προληπτικά. Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε ότι τα δόντια μπορούν να
δηλώσουν και άλλες παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης, η άνοια κ.ά., συνεπώς αποτελούν έναν
σημαντικό δείκτη υγείας που πρέπει να ελέγχεται.
Δερματολογικός έλεγχος
Συνεχίζουμε με τον δερματολογικό έλεγχο, ο οποίος κυριολεκτικά σώζει ζωές, καθώς μέσω
αυτού μπορούν να εντοπιστούν παθήσεις που δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα κάποιο σύμπτωμα.
Πιο συγκεκριμένα, ακόμα και οι πιο σοβαρές δερματικές παθήσεις, αν διαγνωσθούν σε πρώιμο
στάδιο μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη θεραπεία.
Είναι προφανές λοιπόν ότι ο δερματολογικός έλεγχος πρέπει να γίνεται σε τακτική βάση και να
εντάσσεται στην ετήσια ρουτίνα της πλειοψηφίας. Κατά τη διάρκεια αυτού, ο δερματολόγος
εξετάζει ενδελεχώς το σύνολο του δέρματος, ξεκινώντας από τα δάχτυλα του ποδιού και
καταλήγοντας στο τριχωτό της κεφαλής (ή και αντίθετα!). Τέλος, χρειάζεται να επιμείνει ιδιαίτερα
στους υπάρχοντες σπίλους και να ελέγξει με προσοχή τη μορφή τους.
Η λίστα με τους ελέγχους υγείας φυσικά δε σταματά εδώ και καθορίζεται από το φύλο, την ηλικία
και άλλους παράγοντες. Είναι απαραίτητο συνεπώς να συζητήσουμε με τον παθολόγο που μας
παρακολουθεί και με την καθοδήγησή του να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα εξετάσεων που
θα ακολουθούμε με “ευλάβεια”!
Διατροφή
Τα Αντιοξειδωτικά | Ισορροπημένη Διατροφή
Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που αναστέλλουν, αντιστέκονται και προφυλάσσουν το κύτταρο από οξειδώσεις.
Για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτή η έννοια της κυτταρικής οξείδωσης, ας υποθέσουμε ότι αφήνουμε ένα κομμάτι σίδερο εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα. Το σίδερο ύστερα από κάποιο διάστημα θα σκουριάσει, δηλαδή θα οξειδωθεί. Το ίδιο συμβαίνει με τα κύτταρα. Κύριος υπεύθυνος και στις δύο περιπτώσεις είναι το χημικό στοιχείο οξυγόνο.
Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα φυσιολογικής λειτουργίας του κυτταρικού μεταβολισμού, το οξυγόνο αποσταθεροποιείται, δηλαδή χάνει ηλεκτρόνιο και συμπεριφέρεται σαν ελεύθερη ρίζα. Δηλαδή επιτίθεται σε βιομόρια του κυττάρου, λιπίδια και πρωτεΐνες, με σκοπό να «κλέψει» το ηλεκτρόνιο για να επανέρθει στη φυσιολογική του κατάσταση, μετατρέποντας λιπίδια και πρωτεΐνες σε ελεύθερες ρίζες. Έτσι όμως δημιουργούνται νέες και δραστικότερες μορφές ελευθέρων ριζών, οι οποίες τελικό αποδέκτη έχουν το πυρήνα του κυττάρου και το γενετικό του υλικό.
Νευροεκφυλιστικά νοσήματα, αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκινογένεση είναι από τις κυριότερες ασθένειες για τις οποίες αποδίδεται σημαντική ευθύνη στις ελεύθερες ρίζες.
Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι να εμποδίζουν την δημιουργία ελευθέρων ριζών και να αναστέλλουν την καταστροφική για το κύτταρο δράση τους, δωρίζοντας πολύ εύκολα ηλεκτρόνια, σταθερο- ποιώντας έτσι και πάλι τις οξειδωμένες μορφές που δημιουργήθηκαν.
ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Η βιταμίνη C
Η βιταμίνη E
Το λιπικό οξύ (Ala )
Η Ν-Ακετυλοκυστείνη (Nac )
Το συνένζυμο Q10
Το ιχνοστοιχείο σελήνιο ( Se )
Η βιταμινη Α και καροτενοίδη
Οι φαινολικές ομάδες
Το λυκοπένιο
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Τσάι πράσινο
Τσουκνίδα
Ταραξάκο
Ισωπός
ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Βερβενα
Σκουτελαρια
Αγρια Βρωμη
Τζινσενγκ
ΝΕΥΡΟ- ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΑ
Βαλεριάνα
Βιβούρνο
Χιονανθές
Λυκίσκος
Χαμομήλι
ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ο καφές, το τσάι τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν καφείνη η οποία είναι διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος
+ Τα δύο τελευταία δρουν τοπικά για την ανακούφιση του υπερσυσταλμένου πεπτικού συστήματος. Βότανα που περιέχουν πτητικά έλαια μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το λεμφικό σύστημα του εγκεφάλου μέσω του οσφρητικού πλέγματος , πράγμα που εξηγεί την αποτελεσματικότητα της αρωματοθεραπείας
+ Είναι χρήσιμα όταν το νευρικό μας σύστημα είναι εξασθενημένο για παράδειγμα μετά από μια μακρά ασθένεια.
+ Η νταμιάνα επίσης έχει την τάση να διεγείρει το νευρικό σύστημα.
42_BW_DIATROFH_VOTANA.indd
Γιωτα Καρακασιδου Kλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 3 Βήματα που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις οτι είσαι έτοιμη/ος να “εκραγείς”!
-
Videos
Η ιστορία του BusinessWoman
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Στεφανία Φράρου
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Παναγιώτα Μαθιουδάκη | Ανακαλύπτοντας την ομορφιά…
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | Επικοινωνία και Συγκρούσεις με Αποδοχή, Κατανόηση και Σεβασμό
-
Τουρισμός
Το Μέλλον του Τουρισμού
-
Videos
Πέγκυ Μουζάκη | 5 Αλήθειες για να επικοινωνήσουμε με κάποιον άνθρωπο
-
Επίκαιρα Πρόσωπα
Οι startup που “μαγνητίζουν” | Μαριλένα Πατέρα