Connect with us

Επιχειρηματικότητα

Λαμπερό το Gala’ – Δείπνο του 32ου Money Show

By Efi Valila

Επίσημοι προσκεκλημένοι, με αυστηρή προσωπική πρόσκληση, τίμησαν το λαμπερό GALA – Δείπνο που οργάνωσαν από κοινού το βράδυ του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου το ΕΒΕΘ & το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Κεντρικός ομιλητής στο δείπνο του 32ου «Money Show» ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κος Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αρχικά μίλησε για το όραμα της Νέας Ευρώπης και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας, για την Ευρώπη της λογικής που αποτελεί άγκυρα  σταθερότητας σε έναν κόσμο που έχουν πάρει το πάνω χέρι οι παράφρονες. Σε αυτή την Ευρώπη που μέσα από τις κρίσεις της τελευταίας 4ετίας, αφήνει πίσω της, παιδικότητα και γεωπολιτικές αφέλειες. Ταυτόχρονα η Ελλάδα προβάλλει σαν χώρα ασφάλειας και σταθερότητας, αλλά και σαν Πανευρωπαϊκός Πρωταθλητής στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού ήδη μέσα σε τριάμισι χρόνια πήρε 15 δισ. ευρώ, δηλαδή το 41% των προβλεπόμενων κονδυλίων.

Ο κος Σχοινάς στη συνέχεια αναφέρθηκε στον επόμενο πολιτικό κύκλο της Ευρώπης, μίας Ευρώπης πιο ώριμης, ενήλικης, που δεν θα εξαρτάται για την ενέργειά της από τη Ρωσία, για μικροτσίπ από την Ταϊβάν, για βιομηχανικές πρώτες ύλες από την Ινδία και για μάσκες και αναπνευστήρες από την Ασία. Αυτός ο επόμενος πολιτικός κύκλος θα ανοίξει με τις επικείμενες Ευρωεκλογές, προκειμένου να δημιουργηθεί μία Ευρώπη ισχυρή, που θα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι η χώρα μας τρέχει σε «μία διπλή λεωφόρο», του RRF/Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, προσπαθώντας να αξιοποιήσει συνολικά πόρους 70 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα, της ασφάλειας, της ευημερίας, των πρωτοφανών οικονομικών πόρων και της ανάπτυξης, είναι, είμαστε, αυτό που όλοι οι γείτονές μας θέλουν να γίνουν. Οι πλανήτες συστοιχίζονται με ένα τρόπο που ευνοούν την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Σχοινάς θέλησε να διαψεύσει δύο μύθους σχετικά με το RRF. Οι πόροι του Ταμείου, αντίθετα με ό,τι κάποιοι ισχυρίζονται, δεν είναι για το Κέντρο, εννοώντας την Αθήνα. Πέρα απ’ αυτό οι πόροι του Ταμείου δεν είναι για τους μεγάλους των επιχειρήσεων.

Αντίθετα, οι πόροι του RRF διαχέονται σε όλη τη χώρα ενώ η πλειοψηφία των δανείων που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης σε ποσοστό 47%, είναι με μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε αυτό τον πακτωλό επενδυτικών πόρων, η Βόρεια Ελλάδα αλλά και «η Θεσσαλονίκη, η Βαρκελώνη του Ελληνικού Βορρά», έχουν σημαντικό μερίδιο.

Τελευταίο σημείο της ομιλίας του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά «Επανάσταση Δεξιοτήτων στην Ευρώπη» στο οποίο αναφέρθηκε και μάλιστα με πολύ μεγάλη έμφαση ήταν αυτό της έλλειψης ανθρωπίνου δυναμικού για τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, στην μεγάλη έλλειψη εργαζομένων με δεξιότητες, καθώς διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει πλέον η έλλειψη εργαζομένων με δεξιότητες. Χρειαζόμαστε μία επανάσταση δεξιοτήτων στην Ευρώπη. Οι δεξιότητες πρέπει να γίνουν βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να ανοίξει την είσοδο της σε πολίτες τρίτων χωρών.

Στη συνέχεια η Υφυπουργός Ανάπτυξης υπεύθυνη για τη Βιομηχανία, κα  Άννα Μάνη Παπαδημητρίου μίλησε για τις κατακτήσεις της ελληνικής οικονομίας, τους στόχους για πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακή μετάβαση στο γενικότερο πλαίσιο μίας βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομίας και κοινωνίας, για να δηλώσει ότι φέτος αυτός ο στόχος προωθείται με 6,2 δισ. ευρώ, ποσά που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Ιδιαίτερη αναφορά η Υφυπουργός έκανε στην Βιομηχανία, η οποία ως το 2030 θα πρέπει να εισφέρει στο ΑΕΠ μερίδιο 15%, να είναι πράσινη, έξυπνη και βιώσιμη. Στο πλαίσιο του RRF, χρηματοδοτείται το πρόγραμμα για τα Βιομηχανικά Πάρκα με 20 ΒΙΠΕ, ενώ η Βιομηχανία ωφελείται στο «πρασίνισμά» της από την ένταξη 9 έργων του ΔΕΔΔΗΕ σε ΒΙΠΕ για την κατασκευή υποσταθμών.

Κλείνοντας την ομιλία της η κα. Μάνη – Παπαδημητρίου, μίλησε για τις σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν στη Θεσσαλονίκη της Βιομηχανίας και της Καινοτομίας, με το έργο του τεχνολογικού πάρκου Thess INTEC που είναι σε φάση εκκίνησης και με τη δυνατότητα εξυγίανσης της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Καλοχωρίου.

Ο κος Χρήστος Σαραντόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνο – Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μίλησε για το MONEY SHOW ως μία διοργάνωση ανοικτή στον επιχειρηματικό διάλογο, στις καινούργιες ιδέες, στην προώθηση των συνεργασιών.

Ο κος Μασούτης, Πρόεδρος του Εμπορο-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης,  δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία μίας χρονιάς που άνοιξε με αλλαγές σε πολλά επίπεδα κρίσιμα, σε φορολογικό, ασφαλιστικό αλλά και εργασιακό, για να προσθέσει ότι το ΕΒΕΘ είναι πάντοτε δίπλα στις επιχειρήσεις και θέλει τη Θεσσαλονίκη να πρωτοστατεί στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κος Στέλιος Αγγελούδης,  είπε εμφατικά ότι «το Fly Over αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για τη Θεσσαλονίκη, γιατί με αυτό κλείνουμε λογαριασμούς σε ένα μίζερο παρελθόν».

Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μίλησε για το αύριο της Θεσσαλονίκης που πρέπει να οικοδομηθεί με πράξεις και όχι με λόγια, μίλησε για τα μεγάλα έργα της πόλης και σε αυτά συμπεριέλαβε το Λιμάνι, την αξιοποίηση της ΔΕΘ, ενώ μίλησε και για «Εκπαιδευτική Εξωστρέφεια» της πόλης, ενώ στα έργα που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, πρόσθεσε και το Πάρκο Μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου,  μίλησε για την πόλη που αλλάζει, κάνοντας καθαρή στροφή στην καινοτομία , στην έξυπνη, πράσινη και βιώσιμη επιχειρηματικότητα.

Σημείωση: Την Κυριακή(11/2/2021) συνεχίστηκαν για τρίτη και τελευταία ημέρα, οι εργασίες του 32ου Money Show.

Επιχειρηματικότητα

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ.

«ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ»: Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

Παρακολουθώντας τη διεθνή πολιτική σκηνή, και μάλιστα σε εκείνο το επίπεδο όπου οι δυνατοί και ισχυροί της γης μοιράζουν συμφέροντα –ίσως και τον κόσμο ολόκληρο– έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ως παρατηρητές, να μελετήσουμε πώς διαχειρίζονται τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους ώστε να πετύχουν αυτό που θεωρούν εξαρχής δεδομένο: την αποτελεσματική διαπραγμάτευση και την επίτευξη των στόχων τους.

Για τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τη διαμεσολάβηση και τη διαπραγμάτευση είναι πάντα άξιο μελέτης και ιδιαίτερης προσοχής το πώς τελικά επιτυγχάνονται συμφωνίες στο επίπεδο όπου οι πολιτικοί διαχειρίζονται τόσο τη δική τους ψυχολογία όσο και την ψυχολογία του αντιπάλου τους, αφ’ υψηλού και με απόλυτη σιγουριά, και με ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους καταφέρνουν να ισορροπούν τους δύσκολους ρόλους τους, την ηγετική τους δύναμη, και να θεωρούνται πάντοτε κερδισμένοι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Σε ένα προφανές επίπεδο, οι άνθρωποι αυτοί δείχνουν εξαρχής σκληροί και αμετακίνητοι στις διεκδικήσεις τους. Πολλές φορές ματαιώνουν εξαρχής την προσέγγιση, άλλοτε επιδιώκουν να δημιουργήσουν σύγχυση και προσβολές στους αντιπάλους τους, καμιά φορά φοβέρες και απειλές, καθώς και άλλες τεχνικές για να δείξουν τη δύναμη και την υπεροχή τους. Το πρώτο αυτό βήμα είναι η προσπάθεια να αποκτήσουν πλεονέκτημα εξαρχής δημιουργώντας αρρωστημένη ενόχληση στην άλλη πλευρά. Πολλές φορές ενισχύουν αυτή την υπερβολή με μεγάλες σιωπές, βαρεμάρα και αδιαφορία, δημιουργώντας την αίσθηση του ανεξερεύνητου αγνώστου ή επιδιώκοντας την εξάντληση της υπομονής του αντιπάλου για να σκιαγραφήσουν τις αντοχές του. Τεχνικές όμως που είναι γνωστές και στις δύο πλευρές και δεν αποτελούν παρά την πρόκληση της διαχείρισης της διαπραγμάτευσης μεταξύ πραγματικά δύσκολων αντιπάλων. Καμιά φορά η αναγνώριση ενός δύσκολου αντιπάλου που δεν δείχνει a priori την επιθυμία να βρεθεί κοινό έδαφος είναι και η πιο καθαρή μάχη.

Τα εγχειρίδια διαπραγμάτευσης είναι σαφή: η επιδίωξη είναι να βρεθεί η «ζώνη συναλλαγής» και να τοποθετηθούν πάνω της τα θεμελιώδη συμφέροντα των μερών που, ενώ φαίνονται αδιαπραγμάτευτα, είναι στην ουσία ο λόγος της επαφής και ο πυρήνας της μάχης. Για να θεωρηθεί κάποιος κατάλληλος να συμμετέχει σε αυτό το επίπεδο διαπραγματεύσεων, πρέπει να είναι ικανός να διαχειρίζεται τον εαυτό του πέρα από συναισθήματα και προσωπικές ευαισθησίες, με σιδηρά πειθαρχία. Αυτό μπορεί να είναι εγγενές χαρακτηριστικό, ωστόσο για πολλούς αποτελεί επίτευγμα συνειδητής κατανόησης και άσκησης.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι όλο το μυστικό βρίσκεται στη διαπίστωση ότι ο παραλογισμός και οι υπερβολές της άλλης πλευράς δεν αποτελούν παρά μία πανοπλία. Πρέπει να υπερβείς την εγωκεντρική σου άμυνα και την τάση να πάρεις τα πράγματα προσωπικά, ώστε να μπορέσεις να κοιτάξεις μέσα από την πανοπλία και να αξιολογήσεις την ποιότητα των αντοχών του αντιπάλου σου.

Μην αντιδράτε και μην απαντάτε σε παράλογη συμπεριφορά, ιδιαίτερα με παρατηρήσεις ή μονομερείς υποχωρήσεις. Το πρώτο θα χειροτερέψει τα πράγματα, το δεύτερο θα ενθαρρύνει την άλλη πλευρά να διατηρήσει την κακή συμπεριφορά. Μην χάνετε την ηρεμία σας εξαιτίας του εκνευρισμού που δημιουργείται. Αντίθετα, πάρτε τον χρόνο σας ή κάντε ένα διάλειμμα και προστατέψτε τον εαυτό σας από το να χάσετε την ψυχραιμία σας.

Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για ψυχραιμία παρά μόνο αυτός που έχει προπονηθεί αρκετά και για μεγάλο διάστημα. Ένας τρόπος διαχείρισης είναι η προετοιμασία με συνεργάτες και συμμάχους από πριν, ώστε να ετοιμάσετε πιθανά σενάρια και ρόλους. Ακόμη και προετοιμασμένες ατάκες και συλλογισμοί μπορούν να οδηγήσουν τη σκέψη σας σε μια «cool» και ουδέτερη διάθεση που θα σας κρατήσει στη στρατηγική σας. Προβάρετε κάθε πιθανή αντίδραση, ακόμη και την πιο υπερβολική, και δημιουργήστε εναλλακτικές. Κάντε το αρκετές φορές ώστε να γίνει δεύτερη φύση.

Απαραίτητη είναι επίσης η γνώση, από πριν, των δυνάμεων και των αδυναμιών του αντιπάλου, των συμμάχων και συνεργατών του, των εχθρών και των ανταγωνιστών του. Πολλές φορές η επικοινωνία μαζί τους δίνει νέα οπτική και αποκαλύπτει άλλες αιτίες ή διαδρομές που συνυπάρχουν με τις προφανείς.

Μην εμφανίζεστε μόνοι στη διαπραγμάτευση, όσο μεγάλη αυτοπεποίθηση κι αν έχετε. Ένα σύνολο συνεργατών και συμβούλων δημιουργεί την εικόνα οργανωμένου επιτελείου και επιβάλλει στον αντίπαλο προσοχή στη συμπεριφορά του. Ακόμη και το να συνοδεύεται και η άλλη πλευρά από συνεργάτες είναι θετικό. Μην φοβάστε τα πολλά άτομα ή τις πολλές γνώμες· σε αυτό το επίπεδο δημιουργείται momentum προς μια λύση – διαφορετικά η συνάντηση δεν θα γινόταν.

Χρησιμοποιήστε πρώτα τις προτάσεις σας που περιγράφουν με σαφήνεια τα συμφέροντά σας και φαίνονται ρεαλιστικές και μη προσβλητικές για την άλλη πλευρά. Προτιμότερο είναι να θέσετε εξαρχής και τα οφέλη της άλλης πλευράς, δείχνοντας ότι είστε προετοιμασμένοι και διατεθειμένοι να βρείτε κοινό τόπο και αμοιβαία ωφέλιμη λύση.

Τέλος, μετά από κάθε συνάντηση δημιουργήστε περίληψη με τα θέματα που αναδείχθηκαν και στείλτε τη σε όλα τα μέρη που εμπλέκονται και έχουν συμφέρον. Έτσι ενημερώνετε την άλλη πλευρά ότι έχετε επίγνωση του παιχνιδιού και της τεχνικής που χρησιμοποιεί, άρα ότι είστε ισάξιος αντίπαλος.


της Μαριάννας Τσούλια

Continue Reading

Προγράμματα

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενώνει τις δυνάμεις του για να εκπαιδεύσει μικρούς και μεγάλους στη διάσωση ζωών!

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ενώνει τις δυνάμεις του με το πρόγραμμα «Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112» για να εκπαιδεύσει μικρούς και μεγάλους στη διάσωση ζωών!

Περισσότερα από 70.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα έχουν ήδη μάθει πώς να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και να σώζουν ζωές μέσα από το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112» — και φέτος, χάρη στη συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, το μήνυμα αυτό ταξιδεύει σε όλα τα σχολεία της πόλης!

Η Θεσσαλονίκη πρωτοστατεί στην πρόληψη

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας, η Αντιδημαρχία Παιδείας Θεσσαλονίκης στηρίζει ενεργά το πρόγραμμα «Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112», θεμελιώνοντας μια ουσιαστική συνεργασία με την Παγκόσμια Καμπάνια. Στο πλαίσιο της δράσης, όλα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της πόλης θα εκπαιδευτούν ώστε να αναγνωρίζουν τα βασικά συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου – Χέρι, Ομιλία, Πρόσωπο – και να θυμούνται να καλούν άμεσα το 112!

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας Θεσσαλονίκης Έφη Θεοδωράκη, τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί «μια επένδυση στη γνώση και την πρόληψη που ξεκινά από τις μικρές ηλικίες και έχει τη δύναμη να σώσει ζωές μέσα στις ίδιες μας τις οικογένειες».

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε το απόσπασμα της συνέντευξης: 

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παγκόσμια απήχηση

Το πρόγραμμα «Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112» δημιουργήθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εγκεφαλικών Επεισοδίων (World Stroke Organization – WSO) και του Schools for Health in Europe Foundation (S.H.E.), σε συνεργασία με την Angels Initiative.

Η καμπάνια ξεκίνησε πιλοτικά στην Ελλάδα και πλέον εφαρμόζεται σε 37 χώρες παγκοσμίως, με στόχο να φτάσει το μήνυμα της πρόληψης σε ένα εκατομμύριο οικογένειες. Μέχρι σήμερα, πάνω από 900.000 παιδιά διεθνώς έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αποκτώντας γνώσεις ζωής και μεταδίδοντάς τες στις κοινότητές τους.

Λίγα λόγα για τους ΧΟΠΑ Ήρωες:

Το πρόγραμμα «Χ.Ο.Π.Α. Ήρωες 112» δημιουργήθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια (World Stroke Organization) και του Schools for Health in Europe Foundation (S.H.E.), σε συνεργασία με την Angels Initiative. 

Αποδεικνύεται ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και τη σημασία της άμεσης δράσης. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη μελέτη για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς το Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΧΟΠΑ Ήρωες κάνει τη διαφορά και σώζει ζωές εδώ.

Γνωρίσετε τους ΧΟΠΑ Ήρωες και βοηθήστε μας να μεταδώσουμε την γνώση για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου σε όλες τις οικογένειες της Ελλάδας!

Continue Reading

Επιχειρηματικότητα

5  + 1 TIPS…. ΟΡΘΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!

BUSINESS COMMUNICATION

5  + 1 TIPS…. ΟΡΘΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!

Είναι γνωστό πως η Επικοινωνία αποτελεί μέσο επαφής και διάδοσης μηνυμάτων μεταξύ των ανθρώπων σε προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό και φυσικά επαγγελματικό επίπεδο. Στον τομέα του «Επιχειρείν», ο ρόλος της Επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη διαμόρφωση της εικόνας μιας επιχείρησης και την προβολή των προϊόντων και υπηρεσιών της στον αποδέκτη, που δεν είναι άλλος από τον πελάτη- καταναλωτή.

Ο ρόλος του στελέχους Επικοινωνίας έγκειται ακριβώς στην ικανότητα του να διοχετεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αγορά τα μηνύματα εκείνα που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του ευρύ κοινού -καταναλωτών για την επιχείρηση που εκπροσωπεί.

Αυτή η μορφή επικοινωνίας διαφοροποιείται ανάλογα με το αντικείμενο της επιχείρησης, (εμπορική, τουριστική κ.α.),αποτελεί αντικείμενο σπουδών, ενώ απαιτεί ειδικές γνώσεις  και τεχνικές.

Υπάρχουν αρκετοί κανόνες επικοινωνίας που χαρακτηρίζουν έναν επιτυχημένο επικοινωνιολόγο, ωστόσο θα αναφερθούμε στους σημαντικότερους από αυτούς.

  • Η γνώση του αντικειμένου που προωθούμε αποτελεί τη βάση για τη σωστή μετάδοση του μηνύματος. Γνωρίζουμε με λεπτομέρειες το προϊόν-υπηρεσία και με τη σωστή τοποθέτηση και χρήση φωνής μεταφέρουμε στο συνομιλητή μας τους λόγους που θα τον κάνουν να το επιλέξει.

  • Ο τρόπος που θα ξεκινήσουμε μια συζήτηση σε προσωπική επαφή με τον υποψήφιο καταναλωτή παίζει σημαντικό ρόλο για την έκβαση του ποθητού αποτελέσματος, που είναι η αποδοχή του μηνύματος. Κάνουμε πάντοτε ερωτήσεις που προωθούν τη συζήτηση.

  • Το ότι είμαστε γνώστες του αντικειμένου της επικοινωνίας δε σημαίνει ότι μιλάμε ακατάπαυστα ή ότι διακόπτουμε το συνομιλητή μας σε τυχόν ερωτήσεις του. Πάνω από όλα, οφείλουμε να ακούμε και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του.

  • Οι ασκήσεις άρθρωσης βοηθούν σημαντικά στο να γίνουμε κατανοητοί από το συνομιλητή μας. Καθαρή προφορά, λέξεις κλειδιά, χροιά οικειότητας και στάση σώματος αποτελούν μερικά μονάχα από τα σημεία που οφείλουμε να εστιάσουμε κατά τη προετοιμασία μιας εταιρικής παρουσίασης  σε μεμονωμένο υποψήφιο καταναλωτή ή ομάδα.

  • Φυσικά, τόσο στην απευθείας όσο και στη γραπτή επικοινωνία δεν παραλείπουμε ποτέ να παραθέτουμε διάφορες εναλλακτικές προτάσεις που θα καταστήσουν το προϊόν που προωθούμε αναγκαίο και ανταγωνιστικό.

Σε περίπτωση που οι βασικοί κανόνες αποτελούν αρχή σε κάθε μας επαγγελματική επικοινωνία και επιθυμούμε να γνωρίζουμε ποιο είναι το μυστικό που θα μας οδηγήσει στο τελικό αποτέλεσμα, που είναι ακριβώς η επιλογή της υπηρεσίας ή του προϊόντος της επιχείρησης μας, να θυμόμαστε το εξής: Η επικοινωνία σε επαγγελματικό επίπεδο δε διαφέρει και πολύ από την καθημερινή επικοινωνία που έχουμε με ένα οικείο πρόσωπο που το εκτιμάμε και το σεβόμαστε. Είμαστε ευγενικοί, χαλαροί, το ακούμε, η επαφή μας στηρίζεται στην αλληλοκατανόηση αλλά πάνω από όλα είμαστε…Εμείς!

Από την Έλενα Τζήκα – Σύμβουλο Επικοινωνίας

Continue Reading

Trending