Connect with us

Εκδηλώσεις

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη ηγέτης στον ευρωπαϊκό και διατλαντικό ενεργειακό χάρτη

9ο Ενεργειακό Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEF2025)

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη ηγέτης στον ευρωπαϊκό και διατλαντικό ενεργειακό χάρτη

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 9ου Southeast Europe Energy Forum (SEEF2025) που διοργάνωσαν το  Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο  και η Ελληνική Ένωση για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE) σε στρατηγική συνεργασία με το Atlantic Council  και το Global Energy Institute του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ την Παρασκευή, στο ξενοδοχείο MET στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Δ. Σαρακάκης κατά την έναρξη του συνεδρίου «Η πρόοδος στις ανανεώσιμες πηγές, η αποθήκευση ενέργειας, η υπεράκτια αιολική ενέργεια, η δέσμευση άνθρακα, το υδρογόνο και οι ψηφιακές τεχνολογίες μεταμορφώνουν το ενεργειακό τοπίο. Είναι οι συγκεκριμένοι δρόμοι για επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και κοινή ευημερία. Οι συνιστώσες αυτές δίνουν στην Νοτιοανατολική Ευρώπη την ευκαιρία να τοποθετηθεί ως ηγέτης στον ευρωπαϊκό και διατλαντικό ενεργειακό χάρτη. Η περιοχή μας βρίσκεται σε σταυροδρόμι — γεωγραφικά, στρατηγικά και πολιτικά. Περιβαλλόμενη από συγκρούσεις και αβεβαιότητες, η Νοτιοανατολική Ευρώπη μπορεί να εξελιχθεί είτε σε ανάχωμα είτε σε γέφυρα. Επιλέγοντας τη διασυνδεσιμότητα, ενισχύοντας τη συνεργασία στην περιοχή και αγκαλιάζοντας τις μετασχηματιστικές τεχνολογίες, μπορούμε να μετατρέψουμε την ευαλωτότητα σε ανθεκτικότητα και τις προκλήσεις σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ελλάδα, με τη στρατηγική της θέση, τον δυναμικό ιδιωτικό τομέα και τις ισχυρές διατλαντικές σχέσεις της, είναι μοναδικά τοποθετημένη για να αποτελέσει κομμάτι αυτού του μετασχηματισμού».

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Σπυρτούνιας υπογράμμισε ότι:

«Ο παγκόσμιος ενεργειακός τομέας βρίσκεται σήμερα στο μέσον μιας βαθιάς μεταμόρφωσης, που διαμορφώνεται από τις διπλές πιέσεις της κλιματικής αλλαγής και της γεωπολιτικής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πρόσφατα αναπροσανατολίσει την πολιτική τους, δίνοντας νέα έμφαση στην ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην ενεργειακή ανεξαρτησία, ενώ συνεχίζουν να συνεργάζονται στρατηγικά με τους συμμάχους τους για την προώθηση της καινοτομίας, των υποδομών και των καθαρότερων τεχνολογιών. Αυτή η αναπροσαρμογή έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία αναδεικνύεται όλο και περισσότερο σε κρίσιμο κόμβο διαμετακόμισης, αποθήκευσης και επενδύσεων. Για την περιοχή μας, πρόκειται για μια καίρια στιγμή. Η στρατηγική θέση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ο πλούτος των συμβατικών και ανανεώσιμων πόρων της, την καθιστούν μοναδικά ικανή να συμβάλει τόσο στην ασφάλεια εφοδιασμού όσο και στην καθαρή ενεργειακή μετάβαση. Η επίτευξη των κοινών μας στόχων — διαφοροποίηση, απανθρακοποίηση και τεχνολογική καινοτομία — απαιτεί όραμα, ρεαλισμό και ισχυρές συνεργασίες.»

Ο Δρ Κώστας Ανδριοσόπουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-Αμερικανικού  Εμπορικού Επιμελητήριου ανέφερε μεταξύ άλλων πως: «Tους τελευταίους μήνες, πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας. Έχουμε γίνει μάρτυρες ακόμη μίας γεωπολιτικής αναταραχής που ξεδιπλώνεται παγκοσμίως, φέρνοντας αβεβαιότητα και πολυπλοκότητα στις διεθνείς αγορές. Παρατηρείται σημαντική μεταβολή στις ροές ενέργειας από διαφορετικά καύσιμα, γεγονός που επηρεάζει άμεσα το ενεργειακό μείγμα, τη δυναμική και την οικονομία πολλών κλάδων και χωρών. Κάθε χώρα επηρεάζεται με τον δικό της τρόπο, ανάλογα με τη δομή του ενεργειακού της συστήματος και τις συνθήκες της αγοράς της. Αντιμετωπίζουμε πολλές αλλαγές και προκλήσεις, αλλά και μεγάλες ευκαιρίες να μετατρέψουμε αυτές τις προκλήσεις σε θετικά αποτελέσματα και σε μακροχρόνια ανάπτυξη. Στην καρδιά αυτού του μετασχηματισμού βρίσκεται η υποδομή, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά όλων όσων συζητούμε. Τα τελευταία εννέα χρόνια, όσο εξελισσόταν το Forum, η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.»

Ο Δρ. Σπύρος Παπαευθυμίου, Πρόεδρος ΗΑΕΕ , Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης στην εισήγησή του τόνισε: «Η Νοτιοανατολική Ευρώπη βρίσκεται στην καρδιά της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης. Η περιοχή μας δεν είναι μόνο γέφυρα ανάμεσα στον Βορρά, τον Νότο, την Ανατολή και τη Δύση· είναι και πεδίο δοκιμής, όπου η ενεργειακή ασφάλεια, η ενοποίηση των αγορών και η απανθρακοποίηση πρέπει να προχωρούν ταυτόχρονα. Τα τελευταία χρόνια μας υπενθύμισαν ότι η ενέργεια δεν είναι απλώς ένα εμπόρευμα· είναι στρατηγικός πυλώνας σταθερότητας, ευημερίας και ανθεκτικότητας. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Το υψηλό ενεργειακό κόστος εξακολουθεί να βαραίνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τα κενά στις υποδομές επιβραδύνουν την ένταξη των ΑΠΕ. Και οι γεωπολιτικές εντάσεις μας θυμίζουν πόσο εύθραυστα είναι τα ενεργειακά μας συστήματα. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων απαιτεί συνεργασία—όχι μόνο μεταξύ κυβερνήσεων, αλλά και με ηγέτες της αγοράς, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την κοινωνία των πολιτών. Γι’ αυτό οι σημερινές μας συζητήσεις είναι τόσο κρίσιμες.»

Στο 9ο SEEF2025 συμμετείχαν κυβερνητικοί εκπρόσωποι από χώρες της ΝΑ Ευρώπης, policy-makers, πανεπιστημιακοί και ειδικοί στα θέματα ενέργειας καθώς  και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας του κλάδου της ενέργειας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκδηλώσεις

Ημερίδα “Παχυσαρκία και Κίνηση: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις για έναν ενεργό τρόπο ζωής στη Θεσσαλονίκη”

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία «Ιμερόεσσα», σε συνεργασία με την
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, συν-διοργανώνουν
ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Παχυσαρκία και Κίνηση: Διεπιστημονικές προσεγγίσεις για έναν
ενεργό τρόπο ζωής», στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.

Η ημερίδα έχει στόχο να αναδείξει τις σύγχρονες προσεγγίσεις στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της
νόσου παχυσαρκίας, στη φαρμακευτική θεραπεία, αλλά και στην κίνηση ως έναν από τους βασικούς
παράγοντες για την επίτευξη της ευεξίας και μιας πιο υγιούς ζωής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει δύο μέρη: στο πρώτο μέρος, ειδικοί επιστήμονες θα
αναλύσουν το φαινόμενο της νόσου της παχυσαρκίας, τις επιπτώσεις της και τις σύγχρονες μεθόδους
για την αντιμετώπιση και την καταπολέμησή της, θα εξηγήσουν τη σωστή ανάγνωση και ερμηνεία των
διατροφικών ετικετών- ένα σημαντικό εργαλείο για την κατανόηση των διατροφικών επιλογών-, θα
αναδείξουν τη σύνδεση της παχυσαρκίας με την ψυχολογία, ενώ θα παρουσιαστεί και η μελέτη
«Χορός για όλα τα σώματα», η οποία τονίζει την αξία της άσκησης μέσω του χορού, όχι μόνο για τη
ρύθμιση του σωματικού βάρους, αλλά και για την καταπολέμηση του στίγματος και την ενίσχυση της
συμπερίληψης στην κοινωνία. Στο δεύτερο μέρος, το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου
Βορείου Ελλάδος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» θα παρουσιάσει χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα της Ημερίδας: www.imeroessa.gr
Η «Ιμερόεσσα», που ιδρύθηκε το 2020 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, δρα πανελλαδικά με στόχο την
πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε όλες τις ηλικίες, παρέχοντας παράλληλα στήριξη
στους πάσχοντες μέσω ιατρικής φροντίδας, βελτίωσης της διατροφής και άσκησης. Αποτελεί τον
μοναδικό επίσημο φορέα στην Ελλάδα που προσεγγίζει την παχυσαρκία καθολικά και φέρει
πιστοποίηση ως φορέας Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής
Αλληλεγγύης. Ο Σύλλογος είναι μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, της συμμαχίας Action4obesity και
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασθενών ECPO.

Continue Reading

Εκδηλώσεις

ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ | Η θεατρική παράσταση για παιδιά και εφήβους έρχεται στην Θεσσαλονίκη

Μια συναρπαστική, φαντασμαγορική νέα υπερπαραγωγή βασισμένη στο αριστούργημα του Ομήρου, έρχεται να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο της ελληνικής μυθολογίας, μέσα από την κλασική ιστορία του Οδυσσέα.

Μετά από τις μεγάλες επιτυχίες 20 ετών , η δημοφιλής σκηνοθέτις και δημιουργός Γιούλη Ηλιοπούλου υπογράφει και παρουσιάζει τη νέα παιδική-εφηβική παράσταση «Οδύσσεια», εμπνευσμένη από τη διαχρονική αξία της πίστης, της εξυπνάδας, της αγάπης και της επιμονής στο στόχο.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Ομήρου στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου με μουσική του Αντώνη Μιτζέλου.

Το αριστούργημα του Ομήρου έρχεται να μας ταξιδέψει στο πιο συναρπαστικό θεατρικό ταξίδι του πολυμήχανου Οδυσσέα από την Τροία μέχρι την Ιθάκη.

Μια θεαματική παραγωγή από το Τεχνοδρόμιο σε θεατρική μεταφορά και σκηνοθεσία Γιούλης Ηλιοπούλου και μουσική επένδυση του σπουδαίου συνθέτη των μεγάλων επιτυχιών Αντώνη Μιτζέλου ( Τερμίτες).

Με διπλή διανομή είκοσι ηθοποιών για την Αθήνα στο Θέατρο Πειραιώς 131 και για την Θεσσαλονίκη στο Ράδιο Σίτυ, ενώ η παράσταση θα ταξιδέψει σε επιλεγμένες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Ένας μεγάλος θίασος με εξαιρετικά ταλαντούχους ηθοποιούς με ειδικές δεξιότητες θα ερμηνεύσουν συνδυάζοντας τον λόγο με ευφάνταστα ακροβατικά στοιχεία δημιουργώντας μαγευτικές εικόνες. 

Τον Οδυσσέα στις αθηναϊκές παραστάσεις ερμηνεύει ο Μάνος Πίντζης και στην

Θεσσαλονίκη ο Σπύρος Ιωάννου.


🌊 Η ιστορία

Δέκα χρόνια μετά τον Τρωικό πόλεμο, ο Οδυσσέας ξεκινά ένα μακρύ και επικίνδυνο ταξίδι για να επιστρέψει στην Ιθάκη. Στη διαδρομή του θα συναντήσει θεούς, μυθικά τέρατα, δοκιμασίες, μαγικά πλάσματα και θα βιώσει αμέτρητες περιπέτειες. Από την Κίρκη και τις Σειρήνες, μέχρι τη Χάρυβδη και τον Κύκλωπα, κάθε σταθμός είναι ένα μάθημα ζωής.

Με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς, την ευφυΐα και το θάρρος του, θα καταφέρει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να επανενωθεί με την Πηνελόπη και τον γιο του, Τηλέμαχο, επαναφέροντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στην Ιθάκη.

✨ Η παράσταση

Ένα εντυπωσιακό θέαμα γεμάτο δράση, μουσική, φαντασία και συγκίνηση.

Περισσότερα από 40 κοστούμια

  • Video Art & Video Mapping υψηλής αισθητικής
  • 10 ηθοποιοί και τραγουδιστές επί σκηνής
  • Ειδικά σχεδιασμένες χορογραφίες και σπαθογραφίες
  • Μια παράσταση που ψυχαγωγεί και διδάσκει, εμπνέοντας την αγάπη για την κλασική ελληνική παράδοση

👤 Συντελεστές

  • Κείμενο – Σκηνοθεσία – Στίχοι τραγουδιών: Γιούλη Ηλιοπούλου
  • Πρωτότυπη μουσική :Αντώνης Μιτζέλος
  • Σκηνικά & Κοστούμια: Κρίστελ Καπερώνη
  • Χορογραφίες – Κίνηση: Ειρήνη Μεσσήνη
  • Φωτισμοί: Λάμπρος Σούνδιας
  • Video Art: Λεωνίδας Φουντούλης
  • Ειδικές Κατασκευές: Θοδωρής Τσιμπλάκης
  • Hair & Make-up: Νίκος Ζήσης
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Δέσποινα Κασιώτη
  • Γραμματειακή υποστήριξη: Τατιάνα Κόγια
  • Υπεύθυνη οργάνωσης : Ανθή Καραγιάννη
  • Δ/νση παραγωγής: Αντώνης Μαρκόγιαννης
  • Παραγωγή: ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ

👤 Ηθοποιοί

Στο ρόλο του Οδυσσέα ο Σπύρος Ιωάννου

Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά 

Νίκος Ζιάγκος, Ειρήνη Κοντονίκου , Στέφη Κοντού, Κασσάνδρα Μπαφαλούκου, Μάριος Σέργιο Μπούσι, Μίνα Πρωτόπαπα, Θανάσης Σουρίλας.

🕘 Διάρκεια παράστασης

90 λεπτά με διάλειμμα

📅 Πρόγραμμα Παραστάσεων

Θέατρο RADIO CITY 

TRAILER : https://www.youtube.com/watch?v=vSXLNI8VSLw


Μια θεατρική εμπειρία γεμάτη φως, μύθο και περιπέτεια – για όλη την οικογένεια!

Continue Reading

Εκδηλώσεις

Ημερίδα «Παχυσαρκία και Αναπαραγωγική Υγεία» στη Θεσσαλονίκη

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία «Ιμερόεσσα» διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Παχυσαρκία και Αναπαραγωγική Υγεία» στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace. Η εκδήλωση συγκεντρώνει έγκριτους επιστήμονες από τους τομείς της μαιευτικής, της γυναικολογίας, της ανδρολογίας και της ενδοκρινολογίας, με στόχο να φωτίσει τις πολυδιάστατες συνέπειες της παχυσαρκίας στη γονιμότητα και στην αναπαραγωγική διαδικασία.

Το πρόγραμμα ξεκινά με την παρουσίαση της επίδρασης της παχυσαρκίας στη γυναικεία υπογονιμότητα και συνεχίζει με τον ρόλο της παχυσαρκίας στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Ακολούθως, θα εξεταστεί ο ρόλος των γονιδίων στην παχυσαρκία και την επίδρασή τους στην αναπαραγωγική υγεία. Η ημερίδα θα προχωρήσει με την ανάλυση της επίδρασης της παχυσαρκίας στην ανδρική υπογονιμότητα καθώς και τις επιδράσεις της παχυσαρκίας στην ανδρική αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία. Αμέσως μετά, θα αναλυθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση σε άτομα με παχυσαρκία, καθώς και η κρυοσυντήρηση ωαρίων και εμβρύων στις γυναίκες με παχυσαρκία και θα συζητηθεί η επίδραση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην αναπαραγωγική υγεία. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι φαρμακολογικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της υπογονιμότητας. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με ζωντανή παρουσίαση περιστατικού και μαρτυρία ατόμου που έχει βιώσει την παχυσαρκία.

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό, αποτελώντας μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν πολίτες, γονείς και επαγγελματίες για τη διαχείριση της παχυσαρκίας και των επιπτώσεών της στην αναπαραγωγική υγεία, μέσα από την καθοδήγηση εξειδικευμένων επιστημόνων.

Η «Ιμερόεσσα», που ιδρύθηκε το 2020 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί τον μοναδικό επίσημο φορέα στην Ελλάδα που ασχολείται ολοκληρωμένα με την παχυσαρκία, παρέχοντας στήριξη, ενημέρωση και καθοδήγηση σε όλα τα επίπεδα της πρόληψης και της θεραπείας της νόσου. Φέρει πιστοποίηση ως φορέας Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και είναι μέλος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, της συμμαχίας Action4Obesity και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασθενών ECPO.

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείο Εσωτερικών- Τομέα Μακεδονίας& Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Χορηγοί: Pharmaserve- Lilly, Merck, Type Center IKE, Color your wish, Cross Pharmaceuticals, SuppleKey Health

Χορηγοί επικοινωνίας: Business Woman, Kallithea Press, Kallithea Radio, Live Media, Polis MagazinoΓια περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Συλλόγου www.imeroessa.gr ή να επικοινωνήσουν μέσω email στο [email protected]

Continue Reading

Trending